Marek Lescák

1971 Scenarist

Marek Lescák (1971) is scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

Koza

2015 | Drama

Slowakije/Tsjechië 2015. Drama van Ivan Ostrochovský. Met o.a. Peter Baláz, Nikola Bongilajová en Stanislava Bongilajová.

De Slowaakse bokskampioen Peter Baláž speelt zichzelf in dit grotendeels gefictionaliseerde drama over het leven buiten de boksring. Baláž vocht ooit op de Olympische Spelen van 1996, maar nu heeft hij moeite de eindjes aan elkaar te knopen en vecht hij alleen nog maar voor het geld. Geld dat bedoeld is om de abortus van zijn vriendin Miša te kunnen betalen – al hoopt Koza dat zijn geliefde van gedachten zal veranderen.

Cigan

2011 | Drama

Tsjechië/Slowakije 2011. Drama van Martin Sulík. Met o.a. Miroslav Gulyas, Martina Kotlarova, Jan Mizigar en Attila Mokos.

Kort nadat de vader van de zigeunertiener Adam onder dubieuze omstandigheden aan zijn eind is gekomen, trouwt zijn moeder met zijn louche oom Zigo. Hij moet vervolgens kiezen tussen een zigeunerbestaan en een leven tussen de door zijn oom diepgrondig gehate ‘witten’. Adam krijgt daarbij steun uit onverwachte hoek: zijn vader verschijnt aan hem, in een uit de losse pols gefotografeerd sociaal-realistisch drama dat ver weg blijft van de Roma-clichés.

Blind Loves

2008 | Documentaire, Drama

Slowakije 2008. Documentaire van Juraj Lehotsky.

In Blind Loves volgt de Slowaakse regisseur Lehotský drie blinden die een relatie hebben met iemand die ook blind is, of slechtziend, en een blind meisje dat via internet een afspraakje probeert te maken met een jongen die wel kan zien, maar niet weet dat zij blind is. Het is geen pure documentaire. Lehotský verwerkt bijvoorbeeld een surrealistische onderwater-animatiescène in zijn film om te tonen wat een van de personages denkt, laat soms dingen naspelen. Je zou best meer van de geportretteerden willen weten. Maar Lehotský koos net een personage te veel om recht te kunnen doen aan de afzonderlijke verhaallijnen.

The Garden

1995 | Fantasy

Slowakije/Frankrijk 1995. Fantasy van Martin Sulík. Met o.a. Roman Luknár, Marián Labuda, Jana Svandová, Dusan Trancík en Katarína Vrzalová.

Záhrada, beter bekend onder de Engelse titel The Garden, is een poëtische vertelling over de zoektocht naar de verloren onschuld. Hoofdpersonage is de dertigjarige Jakub, die het even niet meer ziet zitten: saaie baan, verhouding met getrouwde vrouw die haar man nooit zal verlaten, en een goeiige vader die echter niets van zijn problemen wil weten. Een bezoek aan het verlaten huis van zijn grootvader, met een overwoekerde, maar paradijselijke tuin betekent een nieuwe start. Daar leest Jakub in het dagboek van zijn opa wat werkelijk belangrijk is: hoe je gras maait, bomen snoeit en een brood bakt. De jonge Slowaakse cineast Sulík (1962) maakt zijn films in nauwe samenwerking met cameraman Martin Strba. Het resultaat is, zoals te zien in The Garden, verbluffend mooi.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Marek Lescák op televisie komt.

Reageer