Jan Komasa: regie en scenario.
Er zijn 4 films gevonden.

Corpus Christi

2019 | Drama

Polen 2019. Drama van Jan Komasa. Met o.a. Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel, Tomasz Zietek en Zdzislaw Wardejn.

Aangrijpend drama over jonge delinquent Daniel, die de jeugdinrichting ontvlucht en zich in een plattelandsdorpje voordoet als priester. Waar hij met zijn eigenzinnige aanpak en dwarse morele opvattingen voor veel opschudding zorgt. Maar ook trauma’s aanpakt waar de vorige priester niet aan durfde te beginnen. Acteur Bielenia is – met zijn grote, wijd opengesperde ogen en nerveuze lichaam – perfect gecast als Daniel, en regisseur Komasa wisselt het drama (hard in de jeugdinrichting, hoopvol in het dorpje) vakkundig af. Het fraaie, strakke camerawerk is van Piotr Sobocinski jr. Genomineerd voor Oscar voor beste niet-Engelstalige film in 2020.

Hejter

2020 | Thriller, Drama

Polen 2020. Thriller van Jan Komasa. Met o.a. Maciej Musialowski, Vanessa Aleksander, Danuta Stenka, Jacek Koman en Agata Kulesza.

De Poolse rechtenstudent Tomasz wordt van de universiteit geschopt nadat hij is betrapt op plagiaat. Dan wordt hij ook nog afgewezen door een meisje uit een welgesteld, links milieu. Gefrustreerd vindt hij een baantje bij een dubieus pr-bureau, dat hem in staat stelt online haatcampagnes te organiseren en zich te wreken op ‘de elite’. Deze duistere, maatschappijkritische thriller van de maker van Oscarkandidaat Corpus Christi (2019) is niet altijd even geloofwaardig of subtiel, maar blijft constant fascineren en voelt akelig actueel. Los vervolg op Komasa’s Suicide Room (2011), maar prima zelfstandig te bekijken.

Miasto 44

2014 | Oorlogsfilm, Drama

Polen 2014. Oorlogsfilm van Jan Komasa en Michal Kwiecinski. Met o.a. Józef Pawlowski, Anna Próchniak, Zofia Wichlacz, Maurycy Popiel en Antoni Królikowski.

In de zomer van 1944 zijn de Russen al aardig in de buurt van Warschau. Poolse jongeren denken dat ze mooi een handje kunnen helpen door mee te doen met een opstand tegen de nazi's in hun hoofdstad. Onder hen de jonge Stefan, zijn lief Kama en haar blonde vriendin Biedronka. Een dag of drie tot de overwinning, denken ze. Het loopt anders. Na een relatief vrolijk en lieflijk begin wordt deze sterke oorlogsfilm steeds grimmiger. In de epiloog illustreert een tekst dat de inventief in beeld gebrachte gruwelen nauwelijks overdreven zijn. De drie jonge hoofdrolspelers zijn uitstekend.

Ode to Joy

2005 | Drama, Experimenteel

Polen 2005. Drama van Anna Kazejak-Dawid, Jan Komasa en Maciej Migas. Met o.a. Malgorzata Buczkowska, Dorota Pomykala, Barbara Kurzaj, Piotr Glowacki en Roma Gasiorowska.

Kaalgeslagen drieluik uit Polen over drie jongeren die in hedendaags Polen geen kant op kunnen met hun ambities. Ieder heeft zijn eigen reden om het land te verlaten.