Thorkild Roose

Acteur

Thorkild Roose is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Vredens dag

1943 | Drama, Historische film

Denemarken 1943. Drama van Carl T. Dreyer. Met o.a. Lisbeth Movin, Thorkild Roose, Preben Lerdorff, Sigrid Neiiendam en Olaf Ussing.

De zoon van een middeleeuwse dominee wordt bij thuiskomst verliefd op zijn jonge stiefmoeder. Als de predikant dit overspel ontdekt, sterft hij aan een hartaanval. Zijn moeder beschuldigt haar gehate schoondochter, die ketters in de familie had, van hekserij. Zelfs de zoon gaat geloven dat hij behekst is geweest. De zeer zorgvuldige beeldcomposities in een traag tempo geven dit religieuze drama een ascetische ingetogenheid zonder oppervlakte-emoties, waardoor de toeschouwer soms met bewondering de verveling moet bestrijden.

Vredens dag

1943 | Drama

Denemarken 1943. Drama van Carl Theodor Dreyer. Met o.a. Preben Lerdorff, Sigrid Neiiendam, Lisbeth Movin en Thorkild Roose.

Denemarken, 1623. Anne (Lisbeth Movin), de jonge vrouw van een oude lutherse predikant, is getuige van een heksenverbranding waarvoor haar man verantwoordelijk is. Tegelijkertijd verschijnt haar stiefzoon, een leeftijdgenoot op wie ze verliefd wordt. Gedreven door trauma en liefde besluit ze onbevreesd met de heersende conventies te breken met alle dramatische gevolgen van dien. Vredens dag (Dag des oordeels) is een Deense klassieker die de tand des tijds ongeschonden heeft doorstaan: als hartverscheurend familiedrama én als historisch document over onderdrukking. De gelijkenis met de Duitse bezetting is evident. maar cineast Dreyers persoonlijke drijfveer was zijn verstikkende lutherse opvoeding.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Thorkild Roose op televisie komt.

Reageer