Hugo Van Den Berghe (1943): cast.
Er zijn 13 films gevonden.

De Verlossing

2001 | Drama, Fantasy

België 2001. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Gilda De Bal, Jan Decleir, Elke Dom, Willeke van Ammelrooy en Amin Hagouchi.

Romancier, dichter en toneelschrijver Hugo Claus verfilmde met De Verlossing zijn eigen toneelstuk uit 1996, een beklemmende schets van een gezin rond een sterfbed. De oudere Oscar (Decleir) is een stugge antiekscharrelaar, zijn vrouw Magda (De Bal) is ernstig ziek, hoewel ons niet helemaal duidelijk is waaraan ze lijdt. Om hen heen cirkelen hun volwassen, wat verlopen zoon en een ogenschijnlijk verder van de boom gevallen dochter. Maar de levens van de jongeren representeren nauwelijks meer hoop, toekomst of levenslust dan die van hun ouders. In fraai geënsceneerde scènes binnenshuis weet Claus de kijker mee te zuigen in een wereld waaraan je zo snel mogelijk weer wilt ontsnappen. Dat wil niet zeggen dat de film over de hele linie overtuigt. De voice-over van Magda die in visioenen haar zuster (Willeke van Ammelrooy) ziet en haar eigen begrafenis becommentarieert, is een nogal hoekig stijlmiddel. De Verlossing doet je verlangen het toneelstuk eens te mogen zien.

Moeder, waarom leven wij ?

1993 | Drama

België 1993. Drama van Guido Henderickx. Met o.a. Els Dottermans, Hilde Van Mieghem, Chris Lomme, Willy Vandermeulen en Luc Perceval.

Prestigieuze Vlaamse miniserie naar de gelijknamige miserabelistische roman van Lode Zielens, die gesitueerd in de wereld van het proletariaat van de havenstad Antwerpen. Het verhaal dat het tijdperk van 1910 tot 1950 beslaat, is gemoderniseerd, maar de meewarigheid van de kinder- en vooral de vrouwenkarakters wordt aangrijpend uitgebeeld. Het melodramatische verhaal wordt verteld rondom de personage van Netje (als kind pakkend gespeeld door een ontwapenend spontane en verfrissende Vinck, het dochtertje van actrice Van Mieghem; en als volwassene een glansrol voor Dottermans). Ze is een ongewenst, maar intelligent kind van een havenarbeidersgezin. Van Mieghem is haar oudere zus die haar later haar man De Bouw wegpikt. Lomme is de hardvochtige, hardwerkende moeder van Dottermans en Van Mieghem. De show wordt echter gestolen door Van der Groen als de straatarme moeder-weduwe van De Bouw die een tijdje bij Dottermans komt inwonen. Alles bij elkaar een tijdloos gevecht tussen passie en relaties, tussen man en vrouw, tussen noodlot en geluk. Peter Vandekerckhove schreef het sobere, haast ingetogen scenario, Henderickx zorgde voor een regie waarbij de camera op het lichaam en de gelaatsuitdrukkingen van de acteurs kleeft; de rollen worden met verve gespeeld door een keur van acteurs en actrices uit de Vlaamse theaterwereld. Geen grensverleggende televisie maar stukken beter dan de klassiek sentimentele soaps die de buis teisteren.

Het sacrament

1990 | Drama, Komedie

België 1990. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Ann Petersen, Jan Decleir, Carl Ridders, Frank Aendenboom en Marc Didden.

Hugo Claus verfilmde in 1990 zijn eigen roman Omtrent Deedee en het toneelstuk Interieur, gesitueerd in het kleinzielige Vlaamse dorpsleven. Een familie komt elk jaar samen om de sterfdag van moeder te gedenken op een dorpspastorij. Er wordt stevig gegeten en gedronken, tongen en remmingen komen los en opborrelende rancunes, frustraties en spanningen botsen tegen de wanden van de besloten pastorie op. Opgebouwd als klassiek drama met haast perfecte eenheid van tijd, plaats en actie. De regie is sober en de acteurs (onder meer Ann Petersen en Jan Decleir) vermijden elke vorm van overdreven spel.

De Schietspoeldynastie

1989 | Drama

België 1989. Drama van Marc Lybaert. Met o.a. Kenneth Debacker, Hugo Van Den Berghe, Katrien Devos, Gilda de Bal en Vic Moeremans.

Sc[KA2]enes uit het leven van het twaalfjarige zoontje (Debacker) van een overleden Vlaamse textielmagnaat. Hij maakt het faillissement van zijn vaders fabriek mee, tijdens de teloorgang van de textielindustrie in de jaren 1960-1970. Niet zo goed en emotioneel als het boek Zonde van Nini van Stef Vancaeneghem, maar degelijk gefotografeerd en geacteerd.

Skin

1987 | Actiefilm, Drama

België 1987. Actiefilm van Guido Henderickx. Met o.a. Arno, Hilde Van Mieghem, Maggie Wing Yu, Josse De Pauw en Frank Aendenboom.

Hintjens (die in het dagelijkse leven rockidool is) speelt vrijgevochten jongeman die gek is op motoren en twee vriendinnen erop nahoudt; hij wordt voor de dienstplicht opgeroepen waardoor zijn ongebonden wereldje instort. Met twee lotgenoten neemt hij het in het oproepingscentrum op tegen de gevestigde macht, in de persoon van Aendenboom als would-be leiderfiguur en legerofficier. Primaire moderne cowboyfilm met rock`n`rollmuziek, rond het klassieke thema van macht tegen onmacht, begrip tegen onbegrip, jong tegen oud. Maar koelheid wordt afstandelijkheid en ontaardt te veel in een (mooie) stijloefening. Op papier klopt alles, maar een kloppend hart ontbreekt.

Le riche Homme

1987 | Drama

Nederland 1987. Drama van Jan Koja. Met o.a. Hugo Van Den Berghe, Marlies van Alcmaer, Tania van der Sanden, Hans Beyer en Guusje van Tilborgh.

Oerhollands decor voor melodrama. Mossel- en oesterverkoper van den Berghe is kinderloos gebleven, en beschouwt zijn vrouw meer als zakenpartner dan echtgenote. Hij probeert een beetje van het leven te genieten door zijn onbevredigende huwelijk en ongelukkige jeugd te vergeten. Zijn leven neemt een andere wending wanneer zijn vrouw van Alcmaer een dienstmaagd in huis neemt.

Kort geluk

1986 | Misdaad, Thriller

Nederland 1986. Misdaad van Jan Keja. Met o.a. Hugo Van Den Berghe, Marlies Van Alcmaer, Tania van de Sanden, Hans Beyer en Guusje van Tilborgh.

Van Den Berghe is een rijke mossel- en oesterkweker in een vissersdorp in Nieuw-Zeeland. Zijn huwelijk met de koele ex- onderwijzeres Van Alcmaer is kinderloos gebleven. Hij is een beminnelijk mens en staat bekend als een rokkenjager. Aan zijn probleemloze levenswandel komt een einde als zijn vrouw Van de Sanden, een dienstmeisje van zestien, in huis neemt. Hoewel het meisje niet echt aantrekkelijk is, biologeert zij de mosselkweker. Van Alcmaer observeert haar man met wantrouwen want hij laat alles vallen om bij het dienstmeisje in de gunst te komen. Naar Georges Simenons psychologische thriller Le Riche Homme uit 1970. Gedraaid door Keja, die lange tijd de inspirator was van kwaliteitsdrama bij de Nederlandse omroep, TROS.

De Kkkomediant

1986 | Komedie

Nederland 1986. Komedie van Casper Verbrugge. Met o.a. Freek de Jonge, Rosita Tamara, Johnny van Elk, Jan Rauh en Hugo Van Den Berghe.

Een filmregistratie -en interpretatie van Freek de Jonges gelijknamige theatershow en als film een hoogst onevenwichtige bedoening. De registratie is groots, omdat De Jonge nu eenmaal groots is, de interpretatie daarentegen is overbodig, pretentieus en bij momenten ronduit irritant, omdat ze het optreden van De Jonge letterlijk onderbreekt of althans die indruk wekt. Een `gewone` televisieregistratie van de theatershow of een zuiver filmische bewerking (en dat kan, zie DE ILLUSIONIST) ware ongetwijfeld bevredigender geweest dan dit duidelijk oncomfortabel huwelijk tussen de twee. De muziek is van Willem Breuker en Henny Vrienten.

Daar is een mens verdronken

1983 | Oorlogsfilm, Drama

België 1983. Oorlogsfilm van Dré Poppe. Met o.a. Hugo Van Den Berghe, Chris Boni, Dries Wieme, Els Olaerts en Horst Mentzel.

In 1914 wordt het leven in een Vlaams dorpje verstoord door WO I. Twee werelden, plat materialisme en idealisme zonder berekening, staan tegenover elkaar. Dorpsonderwijzer Wieme wordt om zijn Vlaamsgezindheid van zin brood beroofd en sterft als uitgestotene in eenzaamheid en armoede. Van den Berghe, als herbergier en zwarthandelaar, die van de nood van zijn medemensen misbruik maakt om rijk te worden, verliest zijn vermogen aan zwendelzaak en pleegt zelfmoord. Schitterende bewerking van het gelijknamige boek van Ernest Claes door scenarist Pierre Platteau.

Vrijdag

1980 | Drama

België​/​​Nederland 1980. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Frank Aendenboom, Kitty Courbois, Herbert Flack, Ann Petersen en Fons Derre.

Na twee jaar volpension in het staatshotel voor incest met dochter Christiane (Hilde Van Mieghem) staat Georges Vermeersch (Aendenboom) onverwacht buiten. Echtgenote Jeanne (Courbois) heeft inmiddels een nieuwe vrijer en versgeperste baby, maar Georges is vastberaden om recht te buigen wat krom is. Poel van arbeidersmilieu-ellende werd door Claus (1929-2008) verfilmd naar zijn gelijknamige toneelstuk. Dromerige flashbacks staan daarin haaks op de confronterende scènes in het heden, waarin de theaterorigines van de tekst het meest evident zijn. Argentijn Ricardo Aronovich (Missing, Le bal) tekende voor de verlossend fraaie fotografie.

Het Verloren Paradijs

1978 | Drama

België 1978. Drama van Harry Kümel. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Hugo Van Den Berghe, Bert André, Stephen Windross en Gella Allaert.

Kümel maakt steeds films die de moeite waard zijn, al haalt dit verhaal over een landgoedeigenaar die een snelweg liever dwars door een dorp dan door zijn park ziet aangelegd, het niet bij MALPERTUIS en MONSIEUR HAWARDEN. Van Ammelrooy heeft een prima rol.

Rubens, Schilder en Diplomaat

1977 | Biografie

België 1977. Biografie van Roland Verhavert. Met o.a. Johan Leysen, Nele van den Driessche, Ingrid de Vos, Dora van der Groen en Johan van der Bracht.

Rubensvisie van Hugo Claus (die het scenario en de dialogen schreef) met de nadruk op de mens boven de kunstenaar. Beslist geen documentaire noch historische biografie. Gedramatiseerd verhaal, wat in de stijl van de BBC-series: geen stylisering, geen abstractie, maar een klassieke stijl met echte decors en personages die vrij authentiek zouden moeten overkomen. Bombastisch, soms potsierlijk, vervelend, hakerige dialogen, te weinig dramatische hoogtepunten.

De komst van Joachim Stiller

1977 | Mysterie, Komedie, Romantiek

België 1977. Mysterie van Harry Kümel. Met o.a. Hugo Metsers, Dora van der Groen, Gaston Vandermeulen, Anton Peters en Jan Remmelts.

Een journalist wordt geobsedeerd door de mysterieuze figuur Joachim Stiller. Dankzij hem ontdekt hij evenwel een ander, veel echter leven, en evenzeer de ware liefde. Aldus het thema van deze schitterende expressionistische roman van de Vlaamse schrijver Hubert Lampo (1960). Zoals dikwijls (MALPERTUIS) vervalt deze cineast tot gezwollenheid en kan hij amper vat krijgen op een interessant werk, dat overigens te lang is voor de beeldbuis.