Guillaume Schiffman: camera.
Er zijn 26 films en 1 serie gevonden.

Bonnard, Pierre et Marthe

2023 | Drama, Romantiek, Biografie

Frankrijk​/​​België 2023. Drama van Martin Provost. Met o.a. Cécile de France, Vincent Macaigne, Stacey Martin, Anouk Grinberg en André Marcon.

Drama over de stormachtige relatie (tussen 1893 en 1942) tussen de postimpressionistische Franse schilder Pierre Bonnard en zijn model, muze, minnares en latere vrouw Marthe de Méligny, die zich ook tot schilder ontwikkelde. Regisseur Martin Provost maakte al eerder verdienstelijke kunstenaarsportretten (Séraphine, Violette), maar deze doet gedateerd aan wanneer hij in de natuur gillend achter zijn naakte ‘kleine eendje’ aanhuppelt. De belangrijkste vrouwen in Bonnards leven gedragen zich als grote kinderen: impulsief dan wel hysterisch, en er wordt geprobeerd om het gebrek aan chemie tussen de beide hoofdrolspelers met overacteren te compenseren. Het intrigerende spanningsveld tussen het zonnige schilderwerk van Bonnard en diens rommelige liefdesleven komt daardoor niet uit de verf.

Drôle

2022 | Komedie, Drama

Frankrijk 2022. Komedie van Met o.a. Younes Boucif, Mariama Gueye, Jean Siuen, Elsa Guedj en Olivier Kissita.

Volgens de Franse pers is het de beste Franse Netflix-serie tot nu toe: in Drôle (‘Grappig’) trachten vier jonge stand-up comedians in Parijs hun weg te vinden van achterafzaaltjes naar het brede publiek. Met sketches over gender, ras en klasse leggen Nézir, Aïssatou, Bling en Apolline de vinger aan de pols van de Franse samenleving. Drôle is een verrassende en verrukkelijke nieuwe serie van Fanny Herrero, de showrunner van het succesvolle Dix pour cent (Call My Agent!) over een filmagentschap. Dit keer geen sterren die zichzelf op de hak nemen, maar een zeer geslaagde mix van komedie en maatschappijkritiek.

En attendant Bojangles

2021 | Drama

Frankrijk​/​​België 2021. Drama van Régis Roinsard. Met o.a. Romain Duris, Virginie Efira, Grégory Gadebois en Solan Machado Graner.

Camille (Virginie Efira) en Georges (Romain Duris) dansen samen met hun zoontje Gary door hun fantasievolle leven op hun favoriete nummer Mr Bojangles. Camille heeft ook een duistere kant en als ze op een dag te ver gaat, lukt het niet langer om de realiteit buiten de deur te houden.

Le meilleur reste à venir

2019 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​België 2019. Komedie van Alexandre de La Patellière en Matthieu Delaporte. Met o.a. Fabrice Luchini, Patrick Bruel, Zineb Triki, Pascale Arbillot en Marie Narbonne.

Na een raar misverstand over wie van beiden nou ongeneeslijke kanker heeft, werken twee levenslange vrienden hun wensdromenlijstje af. Tactloze womanizer César wil naar casino en nachtclub terwijl de bedachtzame Arthur liefst zijn collectie Proustboeken herleest. Formulefilm die buddymovie met kankerdrama en roadmovie combineert, is gebouwd op een wel heel ongeloofwaardig gebrachte, onwaarschijnlijke dwaling. Wat volgt is veel geklets, weinig wol en een lange reeks standaardverwikkelingen. Gespeeld door zestigers die om onnavolgbare redenen nadrukkelijk als vijftigers worden uitgevent.

M

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Sara Forestier. Met o.a. Sara Forestier, Redouanne Harjane, Jean-Pierre Léaud, Liv Andren en Nicolas Vaude.

Lila (Forestier) is verlegen en stottert heel erg, Mo (Harjane) is juist nogal expressief. Wanneer ze elkaar bij een bushalte ontmoeten zijn de twee meteen verliefd. Terwijl Mo meedoet aan illegale autoraces, bereidt Lila zich met moeite voor op haar mondeling examen. Ondertussen worstelt Mo met een geheim. Film over de onstuimige liefde tussen twee complete tegenpolen overtuigt dankzij de uitstekende acteurs in de hoofdrollen. Léaud speelt Lila’s morsige vader. Regiedebuut van Forestier, die we als actrice kennen uit films als L’Esquive en Le nom des gens.

La fille de Brest

2016 | Drama, Biografie

Frankrijk 2016. Drama van Emmanuelle Bercot. Met o.a. Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel, Charlotte Laemmel en Isabelle De Hertogh.

In een ziekenhuis in Brest ontdekt een longarts (Knudsen uit de Deense serie Borgen) een verband tussen een aantal sterfgevallen en een medicijn dat al dertig jaar op de markt is. Wanneer ze dit openbaar wil maken, wordt ze hevig tegengewerkt door de farmaceutische industrie. Dit op feiten gebaseerde drama wordt wel 'de Franse Erin Brockovich' genoemd, maar mist de pit van die Hollywoodfilm. Het op zichzelf belangwekkende verhaal wordt droog en schetsmatig verteld, wat de film doet aanvoelen als een matig interessant college.

Le Redoutable

2017 | Biografie, Romantiek, Drama, Komedie

Frankrijk 2017. Biografie van Michel Hazanavicius. Met o.a. Louis Garrel, Stacy Martin, Bérénice Béjo, Micha Lescot en Grégory Gadebois.

Steeds weer sneuvelt Jean-Luc Godards getinte bril, als metafoor voor zijn verlies van voeling met de tijdgeest, in Hazanavicius' portret van de Nouvelle Vague-legende. Dat is opgehangen aan de relatie van de 37-jarige Godard met de 19-jarige actrice Anne Wiazemsky ten tijde van de Franse studentenopstand van 1968, waarin hij brak met praktisch alles wat hem lief was. Een akelig vermakelijke, subversieve komedie die rijkelijk citeert uit het stijlboek van de meester: salon-marxist en revolutionair kunstenaar met een groot, duister ego.

La tête haute

2015 | Drama

Frankrijk 2015. Drama van Emmanuelle Bercot. Met o.a. Catherine Deneuve, Rod Paradot, Benoît Magimel, Sara Forestier en Ludovic Berthillot.

Oprecht en rauw-realistisch drama over een onhandelbare tiener (een wat onevenwichtige rol van nieuwkomer Paradot) en de jonge gezinsvoogd (Magimel) en bijna gepensioneerde kinderrechter (Deneuve) die zich over hem ontfermen. Filmmaakster Bercot (Elle s'en va) maakt het de kijker niet gemakkelijk om sympathie voor de jongen te voelen, daarvoor is hij te vaak agressief en gevaarlijk, maar maakt tegelijkertijd duidelijk dat hij niet alleen dader, maar ook slachtoffer van zijn omstandigheden is. Openingsfilm van Cannes 2015.

Elle s'en va

2013 | Drama

Frankrijk 2013. Drama van Emmanuelle Bercot. Met o.a. Catherine Deneuve, Nemo Schiffman, Gérard Garouste, Camille en Claude Gensac.

Emmanuelle Bercots melancholisch meanderende roadmovie Elle s'en va is een klein eerbetoon aan Catherine Deneuve, die hier geen seconde uit beeld is. Verlaten door haar minnaar en bedreigd door schuldeisers stapt haar personage Bettie op een zondag in de auto en zwerft dagenlang door Frankrijk, ondertussen avonturen belevend met haar opstandige kleinzoon. Maar eigenlijk was Bettie al lang geleden vertrokken en komt ze aan het eind van de film voor het eerst sinds lange tijd echt thuis. Dat is alleen niet in het huis waar ze met haar moeder woont.

Populaire

2012 | Komedie

Frankrijk​/​​België 2012. Komedie van Régis Roinsard. Met o.a. Déborah François, Romain Duris, Bérénice Béjo en Shaun Benson.

Voor kruideniersdochter Rose Pamphyle lijkt een toekomst achter de toonbank en het aanrecht onvermijdelijk, tot ze een dorp verderop solliciteert bij verzekeringsagent Louis Échard. Haar gave om absurd snel te kunnen typen vormt de opmaat naar een avontuur van zelfontdekking en een tournee langs typewedstrijden die haar tot aan de andere kant van de oceaan brengt. Totale feelgood, deze bontgekleurde retro fifties Franse romantische komedie. Iets te voorspelbaar alleen, waardoor Régis Roinsards debuut in de tweede helft iets aan vaart en plezier verliest. Maar dat zal de pret niet drukken.

Les infidèles

2012 | Romantiek

Frankrijk 2012. Romantiek van Emmanuelle Bercot, Michel Hazanavicius, Alexandre Courtès, Fred Cavayé en Jean Dujardin. Met o.a. Jean Dujardin, Gilles Lellouche, Lionel Abelanski, Guillaume Canet en Sandrine Kiberlain.

Jean Dujardin en Michel Hazanavicius, ster en regisseur van The Artist, de grote winnaar tijdens de laatste Oscaruitreiking, maakten samen een verzameling komische korte films rondom het thema ontrouw. De verhaaltjes, geregisseerd door verschillende makers, zijn weinig subtiel, en misogynie echoot luid tussen de decors. De humor schiet van flauw naar plat en werkt slechts sporadisch. Er is één grote uitzondering: het filmpje La Bonne Conscience, niet verrassend geregisseerd door Hazanavicius, slaagt er wel in de juiste toon te raken.

The Artist

2011 | Romantiek, Drama, Komedie

Frankrijk 2011. Romantiek van Michel Hazanavicius. Met o.a. Jean Dujardin, Bérénice Béjo, John Goodman, Missi Pyle en James Cromwell.

Fantastische hommage aan de zwijgende cinema. Wanneer in Hollywood de talkies arriveren lacht flamboyante ster George Valentin hartelijk en doet koppig zwijgend voort. Zijn onvermijdelijke neergang valt samen met de Beurskrach van 1929. Tegelijkertijd is de ster van kekke actrice Peppy Miller, door charmeur Valentin aan haar eerste rolletje geholpen, snel rijzende. Dujardin excelleert in ieder register en oogstte in Cannes de acteurs-Palm. De muziek van Ludovic Bource zet in dit tijdloze filmjuweel de klinkende punt op de i. Oscars voor beste film, beste acteur en beste regie.

Gainsbourg (Vie héroïque)

2010 | Biografie, Drama, Muziek

Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2010. Biografie van Joann Sfar. Met o.a. Eric Elmosnino, Lucy Gordon, Laetitia Casta, Doug Jones en Anna Mouglalis.

Visueel fraaie film over Lucien Ginsburg, in arte Serge Gainsbourg (1928-1991), smaakt zoals het stripmakersoeuvre van de debuterende regisseur: kleurrijk, fantasievol, eigengereid. Elmosnino excelleert als de royaal geflapoorde componist-chansonnier-agent provocateur die WO II-Parijs overleefde en de liederlijkheid tot kunst verhief. Scènes met Serges alter ego 'la Gueule' ('de Tronie') zijn sprookjesachtig en geestig. Vele gastrolletjes, Sfar zelf speelt Georges Brassens. De Britse actrice Lucy Gordon, hier een beeldschone en sensuele Jane Birkin, verhing zichzelf in mei 2009 en maakte première en triomf van de film niet meer mee.

Un coeur simple

2008 | Drama

Frankrijk 2008. Drama van Marion Laine. Met o.a. Sandrine Bonnaire, Marina Foïs, Pascal Elbé en Patrick Pineau.

Degelijke adaptatie van Gustave Flauberts gelijknamige vertelling, verschenen in Trois contes in 1877. Het is het triestige relaas van het dienstertje met de op zijn zachtst gezegd ironische naam Félicité (Bonnaire), eenvoudig van geest en open van hart. Haar voortdurende hunkering naar genegenheid laat haar steeds teleurgesteld en alleen achter, maar ze klampt zich simpelweg aan iedere strohalm vast. In de eerste bioscoopfilm van actrice Laine ligt het accent logischerwijs op acteursregie. Sterke cast, met Bonnaire op haar introverte best. Bijrol van Noémi Lvovski, inmiddels zelf met enkele fijnzinnige zedenkomedies een interessant filmmaakster.

Lady Bar

2007 | Drama

Frankrijk 2007. Drama van Xavier Durringer. Met o.a. Eric Savin, Bruno López, Dao Paratee en Jean-Pierre Léonardini.

Onder Westerlingen is de illusie wijdverbreid dat in de Oriënt geluk, sereniteit en liefde voor het oprapen liggen. Op die premisse baseerde Durringer zijn dramatische komedie over Jean en Polo, die na hun terugkeer van hun eerste Thailand-trip slechts één doel voor ogen staat: terug naar dat zonnige paradijs in Azië. De vaker flauwe dan gekruide tv-film Lady Bar, die oogt als een digitaal geschoten, bewegende ansichtkaart, volgt de Oostgangers op hun pad naar de verhoopte zelfverwezenlijking. Regisseur Durringer (Parijs, 1963) is een handschriftloze genrehopper, van knokfilm tot drama overal inzetbaar.

Up to You

2006 | Komedie, Drama

Frankrijk 2006. Komedie van Xavier Durringer. Met o.a. Eric Savin, Bruno López, Dao Paratee en Bongkoj Khongmalai.

In Up to You onderzoekt regisseur Durringer - net als in veel van zijn toneelstukken en andere films - het pad van een individu, de vriendschappen die hij aangaat en de inzichten die hij opdoet. Na Chok-Dee (2005) laat Durringer zijn hoofdpersonage opnieuw naar Thailand reizen. Jean (Savin) treurt nog steeds om het vertrek van zijn vrouw, twee jaar geleden. Zijn vriend Polo (López) sleurt hem mee naar Thailand, zogenaamd voor een golfvakantie. Polo blijkt een fervent sekstoerist, maar Jean wil niks weten van betaalde seks. Jean valt op lokale schoonheid Pat (Paratee). De gevoelens lijken wederzijds. Of heeft Pat een verborgen agenda?

Les ambitieux

2006 | Komedie

Frankrijk 2006. Komedie van Catherine Corsini. Met o.a. Karin Viard, Éric Caravaca en Jacques Weber.

Julien, timide aspirant romancier uit de provincie, dorst naar publicatie. Judith, professioneel en privé gehaaide uitgeefster in Parijs, ziet een verzetje. Hun ontmoeting zorgt voor wederzijds besnuffelen en, nadat Julien het verhaal van Judiths activistische vader ontdekt, voor gedonder. In deze aangenaam lichtvoetige komedie met kartelrandjes bewegen de scrupuleniveaus der hoofdpersonages zich gaandeweg in tegenovergestelde richting. Het geeft Viard en Caravaca vrijbrieven voor subtiel spel met karakterontwikkeling, en regisseur Corsini ruimte voor malicieuze observaties over de ambitiemens en het literaire wereldje.

Anatomie de l'enfer

2004 | Experimenteel, Erotiek

Frankrijk 2004. Experimenteel van Catherine Breillat. Met o.a. Rocco Siffredi en Amira Casar.

Zonder met de ogen te knipperen gaat Breillat tot het gaatje in haar onderzoek naar seksualiteit, verlangen en de relatie tussen man en vrouw.

La bande du drugstore

2001 | Komedie

Frankrijk 2001. Komedie van François Armanet. Met o.a. Cécile Cassel, Aurélien Wiik, Mathieu Simonet en Alice Taglioni.

'Monday I have friday on my mind' zingen de Easybeats bij het openen van La bande du Drugstore. Een toon van losbandigheid in een tijd waarin alles mogelijk was is gezet. De (Franse) jaren zestig als pure nostalgie zijn al veel vaker op het doek verschenen. François Armanet, chef-redactie van dagblad Libération, heeft met de verfilming van zijn eigen boek ook niet veel nieuws te vertellen. Maar de beelden ademen authenticiteit; je zou willen dat je bij de cinegenieke hoofdpersonen geweest was. In de nachtclub Drugstore, als Phillippe valt voor Charlotte, en tijdens de avonturen van hun vrienden Marc en Nathalie.

Kennedy et moi

1999 | Komedie, Drama

Frankrijk 1999. Komedie van Sam Karmann. Met o.a. Jean-Pierre Bacri, Nicole Garcia, Sam Karmann, Patrick Chesnais en François Chattot.

In zijn eerste lange speelfilm volgt regisseur Karmann (Omnibus, À la petite semaine) met lichte ironie romanschrijver Simon (Bacri), een veertiger die weinig trek meer heeft in het leven. Zijn vrouw heeft een affaire, zijn kinderen kunnen hem niet boeien en in werk heeft hij ook geen zin meer. Dan raakt hij geobsedeerd door het horloge van zijn therapeut. Het ding zou aan Kennedy hebben toebehoord, die het droeg op de dag dat hij werd vermoord. Karmann werd genomineerd voor een European Film Award als Ontdekking van het Jaar.

La classe de neige

1998 | Drama

Frankrijk 1998. Drama van Claude Miller. Met o.a. Clément van den Bergh, Lokman Nalcakan, François Roy, Yves Verhoeven en Emmanuelle Bercot.

De tienjarige Nicolas, geplaagd door nachtmerries en angstaanvallen, wordt door zijn overbezorgde, veeleisende en ietwat zonderlinge vader naar het skikamp van zijn nieuwe school gebracht. Slechts met moeite handhaaft Nicolas zich binnen de groep, maar zijn hersenspinsels nemen de overhand. Meesterregisseur Miller (1942-2012) vertaalde de sluipende, diffuse gruwel in de roman van coscenarist Emmanuel Carrère subliem naar cinema. Voor Guillaume Schiffmans camera krijgt de spookachtig belichte sneeuwenclave claustrofobische, irreële kwaliteiten. Ook de acteursregie in deze verontrustende film hors catégorie is eenvoudigweg briljant.

Cité des Alouettes

1997 | Drama

Frankrijk 1997. Drama van Luc Béraud. Met o.a. Bernard Le Coq, Philippe Clay, Richard Courcet, Mata Gabin en Vanessa Danne.

De tienjarige Nicolas, geplaagd door nachtmerries en angstaanvallen, wordt door zijn overbezorgde, veeleisende en ietwat zonderlinge vader naar het skikamp van zijn nieuwe school gebracht. Slechts met moeite handhaaft Nicolas zich binnen de groep, maar zijn hersenspinsels nemen de overhand. Meesterregisseur Miller (1942-2012) vertaalde de sluipende, diffuse gruwel in de roman van coscenarist Emmanuel Carrère subliem naar cinema. Voor Guillaume Schiffmans camera krijgt de spookachtig belichte sneeuwenclave claustrofobische, irreële kwaliteiten. Ook de acteursregie in deze verontrustende film hors catégorie is eenvoudigweg briljant.

Bernie

1996 | Komedie, Drama

Frankrijk 1996. Komedie van Albert Dupontel. Met o.a. Albert Dupontel, Claude Perron, Roland Blanche, Hélène Vincent en Catherine Samie.

Als Bernie (Dupontel) op dertigjarige leeftijd uit het kindertehuis komt wil hij maar een ding: zijn ouders vinden. Medewerking van de autoriteiten krijgt hij niet. Gelukkig krijgt hij hulp van een aan heroïne verslaafde jongedame, die met haar zuipende vader samenwoont. Erg subtiel is deze komedie niet, maar sommige scènes zijn hilarisch. De snoeiharde grappen van Dupontel, in Frankrijk behalve gewaardeerd acteur ook een populaire komiek, zullen zeker niet door iedereen gewaardeerd worden. Collega-regisseur Terry Gilliam verklaarde bijvoorbeeld bepaalde scènes ondanks het extreme geweld toch grappig te vinden, en vond dat 'very disturbing'. Wees gewaarschuwd.

Une femme explosive

1995 | Thriller, Komedie

Frankrijk​/​​Duitsland 1995. Thriller van Jacques Deray. Met o.a. Roger Hanin, Laure Killing, Claude Brosset, Christophe Moosbrugger en Mallaury Nataf.

Mr. M[KA3]Muller (Hanin) heeft alle reden om gelukkig te zijn. Een boeiende baan bij een privébank in Genève, een luxueus huis aan de rand van een meer en een intelligente zoon. Een gelukkig en rijk gevuld bestaan. Dan verschijnt er ineens een geheimzinnige vrouw in zijn leven. Hij kent haar nergens van, maar zij weet blijkbaar een en ander uit zijn verleden dat hij liever verborgen wil houden. Speels opgebouwde thriller met heel wat knipoogjes, duidelijk verteld door talentvolle filmmakers met ervaring. Voor Hanin een welkome afwisseling van zijn NAVARRO-personage. Jean-Claude Carrière schreef een scenario vol verrassende wendingen. De fotografie was in handen van Guillaume Schiffman. Formaat 16/9. Nicam Stereo.

Le sourire

1994 | Drama, Erotiek, Komedie

Frankrijk 1994. Drama van Claude Miller. Met o.a. Jean-Pierre Marielle, Richard Bohringer, Emmanuelle Seigner, Chantal Banlier en Nadia Barentin.

De zestig-jarige neuropsychiater Pierre-Fran[KA10]cois Le Clainche (Marielle) krijgt van zijn arts een waarschuwing: een tweede hartaanval ligt op de loer en zal ongetwijfeld fataal zijn. Dit nieuws deprimeert hem, maar in plaats van luisteren naar de raad het rustig aan te doen, valt hij voor de glimlach van Odile (Seigner), een amper 25-jarige bron van levenslust. Is zijn liefde voor haar zijn redding of wordt het zijn dood? Overbodige en ongeloofwaardige love-story over twee mensen die totaal niet bij elkaar passen. De film mist de gevoeligheid die de vroegere werken van Miller kenmerken, hoewel hij ook deze keer zelf het scenario schreef. Guillaume Schiffman hanteerde de camera. Dolby Stereo.

Juste avant l'orage

1992 | Drama, Romantiek

Zwitserland​/​​Frankrijk 1992. Drama van Bruno Herbulot. Met o.a. Zabou Breitman, Laura Morante, Dominique Valadié, Lola Gans en Catherine Frot.

Herbulot schetst in zijn debuutfilm een melancholisch portret van een generatie die is vastgelopen in de desillusies van liefde en filosofisch engagement. Hij doet dit aan de hand van de levens van vijf vrouwen en vijf mannen, die op een avond bijeenkomen voor een reünie. Herbulot, een bewonderaar van Renoir en Eustache, heeft grip op de uitwerking van zijn karakters en geeft zijn verhaal een zeer hedendaags bitterzoet toontje mee. Scenario van regisseur Herbulot. Camerawerk van Guillaume Schiffman, Philippe Cordey en Florence Koechlin.

La gloire de mon père

1990 | Biografie, Drama

Frankrijk 1990. Biografie van Yves Robert. Met o.a. Julien Ciamaca, Philippe Caubère, Nathalie Roussel, Didier Pain en Joris Molinas.

Acteur-regisseur Robert kreeg in 1990 internationale lof voor zijn op de memoires van schrijver/cineast Marcel Pagnol (1895-1974) gebaseerde tweeluik, La gloire de mon père en Le château de mon mère. In La gloire de mon père staan de jeugdervaringen van de kleine Marcel centraal. Hoe hij samen met zijn vader en moeder, broertje en zusje van Aubagne naar Marseille verhuist. Hoe ze in de Provence een zomerhuisje huren, waar Marcel op slag verliefd wordt op de omgeving, en op Lili. De film treft de stijl van Pagnol met griezelige precisie. Regisseur Yves Robert en zijn scriptschrijver Jérôme Tonnerre moeten wel fans zijn.