Serafima Birman

1890 -1976 Acteur

Serafima Birman (1890-1976) is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Ivan Grozny 2

1958 | Historische film, Drama

SU 1958. Historische film van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Nikolai Tsjerkassov, Serafima Birman, Pavel Kadochnikov, Andrej Abrikosov en Mikhail Nazvanov.

In dit tweede deel, De opstand der Bojaren, verdwijnen de massascènes naar de achtergrond en wordt het drama van Rusland het treurspel van de autocratische tsaar. Door deze wending, een soort dieptepsychologische benadering van Ivans karakter, werd de film beschouwd als kritiek op Stalin en hoewel reeds in 1945 gereedgekomen, vond de eerste vertoning pas in 1958 plaats (vijf jaar na Stalins dood). De laatste scènes - het feest in het Kremlin - zijn in kleur (zwart, rood, goud en een beetje blauw), maar dat is niet in alle kopieën overgenomen. Evenals het eerste deel een magistraal werkstuk en als laatste film van Eisenstein een bekroning op zijn filmcarrière. De camera werd bemand door Andrej Moskvin en Edouard Tissé en het scenario is van Eisenstein. Gefilmd werd in de studio's van Alma-Ata en Moskou.

Don Quixote

1957 |

SU 1957. Grigori Kozintsev. Met o.a. Nikolai Tsjerkassov, Yuri Tolubeyev en Serafima Birman.

Een goed gemaakte en nog steeds vermakelijke bewerking van Cervantes` beroemde roman. De film betekende Kozintsevs artistieke comeback (na een inzinking sinds de beëindiging van een 20-jarige samenwerking met Trauberg), waarna zijn beroemde Shakespeare verfilmingen HAMLET en KING LEAR volgden. De hoofdrol wordt vertolkt door de grote Tsjerkassov, bekend van o.m. ALEXANDER NEVSKI en IVAN GRONZY.

Ivan Groznyy

1945 | Biografie, Drama, Historische film

SU 1945. Biografie van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Nikolay Cherkasov, Lyudmila Tselikovskaya en Serafima Birman.

Laatste project van Sovjetfilmmaker Eisenstein, die met politieke films als October en Pantserkruiser Potemkin, én met baanbrekende montagetechniek, begin vorige eeuw een grote impuls gaf aan de vroege cinema. Ivan de Verschrikkelijke (of: Ontzagwekkende, 1530-1584) was de eerste zelfverklaarde tsaar, die met veel bloedvergieten een groot Russisch rijk creëerde. Gemaakt tijdens de oorlog met goedkeuring van Stalin, die de uitbreng van deel 2 overigens tegenhield. Artistiek fascinerende film met een fraaie muziekscore van Sergej Prokofjev, is eerder een must see-klassieker voor liefhebbers dan een emotionele filmervaring.

Devoesjka s korobkoi

1927 | Komedie

SU 1927. Komedie van Boris Barnet. Met o.a. Anna Sten, Vladimir Fogel, Serafima Birman en Paval Pol.

Een komedie over een naaister, werkzaam in een hoedenfabriek, die weigert zich over te geven aan haar gevoelens of af te wijken van haar principe voor de verleidingen van het geld. De eerste film die Barnet alleen regisseerde wordt als een van de fraaiste voorbeelden beschouwd van de sociale satire uit de N.E.P.- periode, Lenins Nieuwe Economische Politiek die de Sovjetbevolking grotere vrijheden toestond. Barnet stond-evenals Poedovkin en Eisenstein - sterk onder invloed van Koelesjovs theorieën en behoorde ook tot diens avant-gardebeweging.

Zakroischik iz Torzhka

1925 |

SU 1925. Yakov Protazanov. Met o.a. Olga Zhizneva, Vera Marezkaya, A. Ktorov en Serafima Birman.

Doldwaze komedie, oorspronkelijk bedoeld om een lening van de staat los te krijgen. Het gaat over twee geliefden, die van het ene ongeluk in het andere rollen, tot ze beloond worden: ze komen in het bezit van een loterijbriefje waarop een grote prijs is gevallen. Prachtig geregisseerd door de meester van de Russische stomme film Protazanov. Heerlijk spel van Il'yinski, de Buster Keaton van de Sovjetunie.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Serafima Birman op televisie komt.

Reageer