Kippei Shiina

1964 Acteur

Kippei Shiina (1964) is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Spy Sorge

2003 | Biografie, Thriller, Drama, Oorlogsfilm, Actiefilm

Duitsland/Japan 2003. Biografie van Masahiro Shinoda. Met o.a. Iain Glen, Masahiro Motoki, Karen Friesicke, Kippei Shiina en Mia Yoo.

De interessante, gedeeltelijke biografie[KA3]en van Dr. Richard Sorge (Glen) en Hidemi Ozaki (Motoki), die elkaar in het begin van de jaren 1930 leerden kennen in het toen zeer kapitalistische Shanghai (beginjaren 2000 was het weer zover na zestig jaar communisme). Sorge, een hartedief, had WO I (1914-18) als strijder meegemaakt en was een communistische sympathisant uit overtuiging. Ozaki was een idealist, die hoopte dat het communisme de bevolking in Azi[KA3]e zou bevrijden van het kolonialisme. Sorge was journalist en schreef voor de gerenommeerde [KL]Frankfurter Zeitung[KLE], terwijl Ozaki voor de [KL]Asahi Shinbum[KLE] werkte, een even gerespecteerd dagblad. In Shanghai gingen zij om met de Amerikaanse idealiste Agnes Smedley (Yoo), een vrouw met communistische idee[KA3]en, wier werk Ozaki in het Japans vertaalde. Tegenwoordig is Smedley zo goed als vergeten en wordt beschouwd als een feministe. Zowel Sorge als Ozaki worden overgeplaatst naar Tokyo, waar Sorge vriendschap sluit met de militaire attach[KA1]e van de Duitse ambassade Eugen Ott (M[KA3]uhe) en een affaire krijgt met zijn vrouw Helma (Friesicke). Eugen Ott laat hem toetreden tot de nazi-partij NSDAP, waardoor Sorge toegang kreeg tot geheime informatie, die hij doorspeelde aan Moskou. De zuiveringen van Stalin brachten hem echter in verlegenheid en toen hij in 1941 berichtte over de in opkomst zijnde Duitse inval in Rusland, meende Stalin dat Sorge een dubbelspion was. Intussen was de Japanse geheime dienst op het spoor van Ozaki gekomen, die na zijn arrestatie ging praten, waarop ook Sorge door de Japanners werd opgepakt. Een boeiend stuk, grotendeels onbekende WO II-geschiedenis met veel detail en actie verteld. Eigenlijk een mini, die in twee delen wordt uitgezonden en grotendeels gefinancierd door Duitse omroep ARD (een budget van twee miljard yen). Helaas is de film wat in het jargon Europudding wordt genoemd, door de rolverdeling van verschillende nationaliteiten, die niet in hun eigen taal acteren. Kijk je naar een goed ingedubde versie, bijvoorbeeld de Duitse, dan merk je dit niet. Ziet er netjes uit, is tot een zekere hoogte onderhoudend, maar de uitvoering is supersaai. Het scenario is van Robert Mundy en regisseur Shinoda. Het camerawerk is van Tatsuo Suzuki.

Kaizokuban Bootleg Film

1998 | Thriller

Japan 1998. Thriller van Masahiro Kobayashi. Met o.a. Akira Emodo, Kippei Shiina, Maika, Tamaki en Kazuki Kitamura.

Een auto rijdt naar een noordelijk gelegen stad. Aan boord zijn twee mannen, de gangster Tatsuo (Emoto) en politieman Seiji (Shiina). Ook al staan ze beiden aan de andere kant van de wet, toch zijn ze de beste vrienden. Ze zijn op weg naar de begrafenis van Ayako, de vrouw van Seiji en de minnares van Tatsuo. Ze halen herinneringen op aan de vrouw en geleidelijk aan worden ze jaloers op elkaars liefde voor Ayako. Het komt tot een hevige ruzie. Op dat ogenblik ontmoeten ze Yoji en Junko, een jong koppeltje op de terugreis van het huwelijk van vrienden. De situatie krijgt een bizar staartje wanneer de jonge mensen per toeval een lijk ontdekken in de koffer van de auto van Tatsuo en Seiji. Een vervelende psychologische road-movie die met ironie de genre conventies van de flikken en bandietenfilm wil benaderen. Misschien is het door de slechte vertaling, maar de ironie gaat voor ons totaal verloren. Wat blijft is een brok langdradigheid met dialogen die al vlug op de zenuwen gaan werken. Het einde is wel verrassend. Kobayashi schreef zelf het scenario. Fotografie is van Akira Sakoh. Dolby Stereo.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Kippei Shiina op televisie komt.

Reageer