Gabriel Figueroa (1907-1997): cast, camera en muziek.
Er zijn 14 films gevonden.

Under the Volcano

1984 | Experimenteel, Drama

Verenigde Staten​/​​Mexico 1984. Experimenteel van John Huston. Met o.a. Albert Finney, Jacqueline Bisset, Anthony Andrews, Ignacio Lopez Tarso en Katy Jurado.

Malcolm Lowry's sterk autobiografische, 'onverfilmbare' gelijknamige roman uit 1947 leverde Huston geen onoverkomelijke problemen op, hoewel hij het project meer dan dertig jaar in de kast had liggen. Het verhaal gaat over een Britse ex-consul in Cuernavaca, Mexico, die als hij door zijn vrouw verlaten is, aan de drank ten onder dreigt te gaan. Wanneer zij onverwacht terugkeert om hun relatie te herstellen, is het eigenlijk al te laat. Dit indrukwekkende drama - dat zich binnen 24 uur voltrekt - is een formidabele one man-show van Finney, hoewel Bisset en Andrews ook niet mis zijn. Het scenario is van Guy Gallo. Camerawerk van Gabriel Figueroa.

Observations Under the Vulcano

1984 | Documentaire

Verenigde Staten 1984. Documentaire van Christian Blackwood. Met o.a. John Huston, Jacqueline Bisset, Albert Finney, Anthony Andrews en Michael Fitzgerald.

Een documentaire van de bekende fotograaf-filmmaker Blackwood, die van Huston los mocht rondlopen op de set van UNDER THE VOLCANO. De houding van Blackwood verschilt weinig van die van de doorsnee filmjournalist: hij beperkt zich tot losse babbels met Huston, producent Fitzgerald en de acteurs en wisselt dat keurig af met beelden van de opnamewerkzaamheden. Als Blackwood af en toe zelf aan het filosoferen gaat over de betekenis van de roman van Malcolm Lowry, kun je beter dekking zoeken.

The Border

1979 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1979. Drama van Christopher Leitch. Met o.a. Telly Savalas, Danny de la Paz, Eddie Albert, Michael V. Gazzo en Cecilia Camacho.

Savalas speelt een zonderlinge grensbewaker die niet goed wordt van de slijmbal Gazzo en diens exploitatie van arme Mexicanen, die hij als dagloners met truckladingen illegaal naar Californië vervoert. Interessant drama komt niet geheel van de grond en heeft onbevredigend einde. Buitenopnamen gefilmd in Mexico. Ook bekend als BLOOD BARRIER.

Two Mules for Sister Sara

1970 | Western, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Mexico 1970. Western van Don Siegel. Met o.a. Clint Eastwood, Shirley MacLaine, Manuel Fábregas, Alberto Morin en Armando Silvestre.

Eigenlijk wilde Eastwood (die de film co-financierde) Elizabeth Taylor als reisgenoot voor deze queeste door het Mexico van midden negentiende eeuw, maar MacLaine bleek een uitstekende tweede keus. Ze speelt de rol van Sara, een vrouw die zich voordoet als non en die de niet al te slimme Hogan (Eastwood) om haar vingers windt nadat hij haar bevrijd heeft van een stel boeven. Ze vraagt zijn hulp om haar tegen de Fransen te beschermen. Hij stemt schoorvoetend toe. De vonken springen natuurlijk over. Bij vlagen tamelijk geestig, tot verbazing van critici en fans van 'The Man with No Name'.

Kelly's Heroes

1970 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Joegoslavië 1970. Oorlogsfilm van Brian G. Hutton. Met o.a. Clint Eastwood, Telly Savalas, Don Rickles, Donald Sutherland en Carroll O'Connor.

Tijdens WO II, na de landing in Normandië, verneemt de Amerikaanse luitenant Kelly (Eastwood) van een Duitse krijgsgevangene dat er zich achter de vijandelijke linies een enorme hoeveelheid goud bevindt. Hij en een paar maatjes verzinnen een plan om die buit te bemachtigen. Alsof ze, in de barre weersomstandigheden en temidden van aanvallen en talloze explosies niets beter te doen hebben. Geestige oorlogs-actiefilm is onderhoudend door de prima combinatie van acteurs. Eastwood maakte een jaar eerder met regisseur Hutton de oorlogsfilm Where Eagles Dare. Sutherland, in 2000 nog samen met Eastwood te zien in Space Cowboys, speelt een soort hippie avant la lettre.

Simón del Desierto

1965 | Drama, Experimenteel, Korte film

Mexico 1965. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Claudio Brook, Silvia Pinal, Hortensia Santoveña, Enrique Alvarez Felix en Jesús Fernández Martínes.

Een zeer humoristische parabel over een gebaarde asceet die boven op een pilaar gaat zitten om beter met god te kunnen communiceren. Zo iets kon maar door één regisseur worden gemaakt; het eind is zelfs voor Buñuel fantastisch. De film had langer moeten worden, maar geldgebrek noopte Buñuel tot het herschrijven van de rest, in één nacht halverwege de opnamen. Julio Alejandro schreef mee aan het scenario. Het camerawerk werd door Gabriel Figuero gedaan.

The Night of the Iguana

1964 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1964. Drama van John Huston. Met o.a. Richard Burton, Deborah Kerr, Ava Gardner, Sue Lyon en James Skip Ward.

De aan de alcohol verslaafde ex-priester Lawrence Shannon (Burton) verdient de kost als toeristen-gids op een bus in Mexico. Tijdens een van de uitstapjes willen drie vrouwen hem aan de haak slaan: hoteleigenaresse Maxine Faulk (Gardner), oude vrijster Hannah Jelkes (Kerr) en de nymfomane tiener Charlotte Goodall (Lyon). Anthony Veiller schetst in zijn scenario op schitterende wijze de diverse personages en brengt de sfeer van het toneelstuk van Tennessee Williams dat de grondslag vormt voor de film, uitstekend over, daarbij geholpen door een onvergetelijke cast. Het onderdrukte cynisme is een kolfje naar de hand van Burton. De contrastrijke zwart/wit fotografie van Gabriel Figueroa werd genomineerd voor een Oscar, maar het beeldje ging naar Dorothy Jeakins voor de kostumering.

El Ángel exterminador

1962 | Experimenteel

Mexico 1962. Experimenteel van Luis Buñuel. Met o.a. Enrique Rambal, José Baviera, Cesar del Campo, Claudio Brook en Antonio Bravo.

Een sjiek gezelschap vrienden brengt de avond door in het huis van één hunner. Tot hun verbazing merken ze dat ze, zonder aanwijsbare reden, de kamer niet meer kunnen verlaten. Buñuel lanceert talloze rake aanvallen op de bourgeoismoraal van het snel verwilderende groepje. Vol met surrealistische grappen en droomscènes; een van Buñuels meesterwerken, naar eigen scenario, met medewerking van Luis Alcoriza. Zijn op één na laatste Mexicaanse film. Het camerawerk is van Gabriel Figueroa.

La joven

1960 | Drama, Experimenteel, Korte film

Mexico​/​​Verenigde Staten 1960. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Zachary Scott, Bernie Hamilton, Key Meersman, Crahan Denton en Graham Denton.

Een zweterig melodrama over een voortvluchtige zwarte musicus die op een verlaten eiland terechtkomt waar Meersman overheerst wordt door Scott. USA-titel: THE YOUNG ONE.

La fièvre monte à El Pao

1959 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Mexico 1959. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Gérard Philipe, María Félix, Jean Servais, Domingo Soler en Raúl Dantés.

In het fictieve Midden-Amerikaanse El Pao - symboolmodel voor bestaande dictaturen - zuchten op een eiland politieke gevangenen onder dwangarbeid. Dan wordt de gouverneur van het regime vermoord. Wanneer zijn humanistische secretaris Vázquez (nobele vent Philipe) de pre-revolutionaire boel waarneemt, komt zijn maîtresse Inès (de warmbloedige Félix) tussen hem en de van hogerhand gezonden ordehandhaver Gual (Servais) te staan. Expliciet linkse, politieke film van Buñuel, naar roman van Henry Castillou, heeft ondanks de formulevorm zijn momenten en vooral: sfeer.

Nazarin

1958 | Drama

Mexico 1958. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Francisco Rabal, Rita Marcedo, Marga Lopez Tarso, Ofelia Guilmáin en Rita Macedo.

Een meedogenloos wreed drama over de bijna heilige priester Rabal die letterlijk tracht uit te voeren wat Christus heeft gezegd, en over hypocriete boeren die hem links laten liggen. Opgenomen in Mexico. Typerend voor het werk van Buñuel, en moeilijk. Scenario van Luis Buñuel en Julio Alejandro naar de gelijknamige roman van Benito Perez Galdos. Camerawerk van Gabriel Figueroa.

La Rebelión de los colgados

1954 | Drama

Mexico 1954. Drama van Emilio Fernández en Alfredo B. Crevenna. Met o.a. Pedro Armendáriz, Ariadna Welter, Carlos López Moctezuma, Víctor Junco en Alvaro Matute.

Een familie gaat in de bossen werken als houtvesters en wordt op wrede wijze uitgebuit. De film werd een flop op het in datzelfde jaar gehouden filmfestival van Venetië; dit vanwege de overmaat aan overbodige gruweldaden. Het scenario is van H. Wien naar de roman van B. Traven. Het camerawerk is van Antonio Díaz Conde.

Él

1953 | Drama

Mexico 1953. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Arturo De Córdova, Delia Garcés, Aurora Walker, Luis Beristain en José Pidal.

Monumentaal werk van Luis Buñuel, waarin een vrome en toegewijde echtgenoot uit de hogere kringen (De ­Córdova in de beste rol uit zijn carrière) alle grip op de realiteit verliest tijdens een door extreme jaloezie aangewakkerde psychose. De film toont een ‘waarachtig portret van een paranoïde persoonlijkheidsstoornis,’ volgens de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan. De beroemde psychiater, die alleen in Sigmund Freud zijn meerdere erkende, draaide Buñuels meesterstuk zelfs voor zijn studenten als lesmateriaal. Veel meer erkenning kreeg Buñuel aanvankelijk niet, maar inmiddels wordt Él ­terecht gezien als een hoogtepunt in zijn oeuvre.

Los olvidados

1950 | Drama, Experimenteel

Mexico 1950. Drama van Luis Buñuel. Met o.a. Alfonso Mejía, Alfonso Mejia, Alfonso Meija, Roberto Cobo en Estela Inda.

Pedro en Jaibo leven in een achterbuurt van Mexico City en maken deel uit van een bende. Ze proberen onder meer een blinde straatmuzikant te beroven. Pedro; die gefascineerd wordt door Jaibo maar tevens bang voor hem is; is er getuige van dat Jaibo een moord pleegt. Later verraadt Pedro Jaibo; die zijn vriend vervolgens te pakken neemt. Intussen maakt de politie jacht op Jaibo. Klassieker van Bunuel; die herinnert aan het Italiaanse neo-realisme