Jean-Xavier de Lestrade (1963): regie, scenario en productie.
Er zijn 4 films gevonden.

The Staircase 2

2012 | Documentaire

Frankrijk 2012. Documentaire van Jean-Xavier de Lestrade.

Vervolg op de prijswinnende, inmiddels klassieke documentaireserie The Staircase (2004). De belangrijkste getuige-deskundige in de zaak van de tot levenslang veroordeelde Michael Peterson lijkt nu te hebben geblunderd. Krijgt Peterson, al acht jaar in de gevangenis voor de moord op zijn vrouw, een nieuwe kans en dus een nieuw proces? Zo begint het vervolg op de miniserie van acht delen die Jean-Xavier de Lestrade in 2004 maakte over deze bloedstollende zaak. Kathleen Peterson, de vrouw van de veroordeelde, werd dood onderaan de trap in een grote plas bloed gevonden. Was het moord of een ongeluk? Dat is nooit duidelijk geworden. Toch is Peterson, zonder waterdicht bewijs, door de jury tot levenslang veroordeeld voor moord met voorbedachten rade. En nu het erop lijkt dat de belangrijkste getuige-deskundige fouten heeft gemaakt, gaat Peterson in beroep. Filmbeelden uit de eerdere serie zijn nu bewijs geworden en belangrijk voor de behandeling van de zaak.

La disparition

2012 | Drama

Frankrijk 2012. Drama van Jean-Xavier de Lestrade. Met o.a. Géraldine Pailhas, Thierry Godard en Yannick Choirat.

Betty, een moeder van twee kinderen, verdwijnt plotseling op een zondagochtend. Bruno, haar man, maakt zich geen zorgen: het stel heeft wat moeilijkheden, zijn echtgenote heeft hem vast bang willen maken en zal wel gauw terugkomen. Maar Franck, Betty's minnaar, is ervan overtuigd dat haar man haar heeft vermoord.

Sur ta joue ennemie

2008 |

Frankrijk 2008. Jean-Xavier de Lestrade. Met o.a. Robinson Stévenin, Fanny Valette en Patrick Descamps.

Na dertien jaar gevangenis wordt de 28-jarige Julien voorwaardelijk vrij gelaten. Hij keert terug naar huis waar hij geobsedeerd raakt door een meisje.

Murder on a Sunday Morning

2001 | Documentaire

Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2001. Documentaire van Jean-Xavier de Lestrade.

Op 7 mei 2000 werd de 65-jarige Mary Ann Stephens op de parkeerplaats voor haar motelkamer doodgeschoten. Enkele uren later arresteerde de politie de vijftienjarige Brenton Butler. Niet veel later bekende Brenton de moord gepleegd te hebben nadat Mr. Stephens, Brenton herkend had. Brenton kreeg Pat McGuinness toegewezen als advocaat. Pat McGuinness zag onmiddellijk al dat heel veel details niet klopten en dat zijn jeugdige cliënt vol bloeduitstortingen en verwondingen zat. Het was duidelijk dat Brenton met geweld gedwongen was tot de bekentenis. Pat McGuinness prikte ook al heel snel door de identificatie van Mr. Stephens. In de documentaire bouwt regisseur De Lestrade geleidelijk het profiel op van Brenton, zijn ouders en zijn omgeving in een vergelijkbaar tempo zoals zijn verdediger hem ontdekte. We zien met welke behoedzame tactiek Pat McGuinness Brentons belangen tracht te behartigen om de zaak tot een goed einde te brengen. In het scenario van regisseur De Lestrade wordt de kijker tot op de laatste minuut in het ongewisse gelaten over de afloop van de zaak, net alsof hij zelf voor de rechter staat. We willen het hier dus niet verpesten voor diegenen die het niet weten. De film werd bekroond met een Oscar voor Beste Documentaire.