Karl Heinz Martin

Regisseur, Scenarist

Karl Heinz Martin is regisseur en scenarist.
Er zijn 2 films gevonden.

Berlin - Alexanderplatz

1931 | Drama, Misdaad

Duitsland 1931. Drama van Piel Jutzi. Met o.a. Heinrich George, Maria Bard, Bernhard Minetti, Margarete Schlegel en Gerhard Bienert.

Sterk vereenvoudigde bewerking door Alfred D[KA3]oblin van zijn eigen gelijknamige roman over transportarbeider Franz Biberkopf (George), die met hulp van zijn vriendinnen Cilly (Bard) en Mieze (Schlegel) tenslotte op het rechte pad komt. Na zijn ontslag uit de gevangenis belandt Biberkopf eerst in de bende van Reinhold (Minetti). Reinhold smijt hem uit zijn auto als hij niet mee wil doen aan een inbraak, waardoor Biberkopf een arm moet missen. Enige tijd later vermoordt Reinhold Biberkopf`s vriendin Mieze (Schlegel). Als het uitkomt, wordt Reinhold tot vijftien jaar veroordeeld. Cilly (Bard) maakt van Franz een braaf burger. De melange van realisme en melodrama fascineerde vele filmers en inspireerde Rainer Werner Fassbinder tot zijn magistrale tv-serie. Döblin werd bij het schrijven van het scenario geholpen door Hans Wilhelm en Karl-Heinz Martin. Het camerawerk is van Erich Giese en Nikolaus Farkas.

Von Morgens bis Mitternacht

1920 | Zwijgende film, Experimenteel

Duitsland 1920. Zwijgende film van Karl Heinz Martin. Met o.a. Ernst Deutsch, Erna Morena en Adolf E. Licho.

Onopvallende bankklerk verduistert geld om een cliënte uit de brand te helpen. Zij lacht om zijn dwaze daad, die voor hemzelf verstrekkende gevolgen zal hebben. Sombere moraalvertelling in zwart-wit zonder grijstonen, naar het stuk van Georg Kaiser, streek vormtechnisch zowel filmdistributie als -critici tegen de haren in. Een Duits bioscooproulement kwam er niet en deze expressionistische film maudit werd als verloren beschouwd, totdat in 1962 in Japan een kopie werd gevonden. Avant garde-theaterregisseur Martin (1886-1948) betrok vrienden en collegae bij het lowbudgetproject. Diepteloze achtergronden zijn gestileerd geschilderde bühnedecors.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Karl Heinz Martin op televisie komt.

Reageer