Bernard Cazassus: cast.
Er zijn 15 films gevonden.

Une femme d'honneur : Balles perdues

1998 | Misdaad

Frankrijk 1998. Misdaad van Bernard Uzan. Met o.a. Corinne Touzet, Jean-Michel Noirey, Noémie Kocher, Yves Beneyton en Pierre-Marie Escourrou.

Julie Lescaut : Arrêt de travail

1998 | Misdaad

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​België 1998. Misdaad van Pascale Dallet. Met o.a. Véronique Genest, Mouss Diouf, Renaud Marx, Alexis Desseaux en Jennifer Lauret.

François Kléber : Dans la gueule du loup

1995 | Misdaad

Frankrijk 1995. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Gérard Lanvin, Elisabeth Vitali, Steve Kalfa, Yves Afonso en Jean-Noël Brouté.

Commissaris Fran[KA10]cois Kl[KA1]eber (Lanvin) waagt zich in het hol van de leeuw. Hij infiltreert in een gangsterbende die hij op heterdaad wil betrappen. Alles verloopt uitstekend, tot de teerlingen opnieuw geworpen worden. Zijn assistente Esther (Vitali) wordt gegijzeld door zijn 'medeplichtigen'. Hij moet nu uiterst voorzichtig te werk gaan om Esther te redden. Was Kléber te voortvarend waardoor het leven van Esther in de waagschaal raakte? Wie het weten wil moet blijven zitten tot de allesbehalve onverwachte afloop van deze routineuze politiefilm. Het scenario is van Sylvain Saada, Gérard Carré en Alain Minier. Het camerawerk is van Daniel Diot, die zes belevenissen van de commissaire op de gevoelige laag vastlegde.

Un crime de guerre

1994 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1994. Oorlogsfilm van Michel Wyn. Met o.a. Guy Tréjean, Sylvain Joubert, Gérard Lartigau, Mathias Jung en Alain Floret.

Voor de militaire rechtbank van Bordeaux begint op 12 januari 1953 het proces 'Oradour-sur-Glane'. Rechter Tréjean herinnert bij de aanvang aan de gruwelijke taferelen die zich in dat dorpje afspeelden op 10 juni 1944. De 'S.S. Panzerdivision Das Reich' slachtte toen 642 mensen af, waaronder bijna vijfhonderd vrouwen en kinderen. De rechter betreurt het dat niet de hoofdschuldigen in de beklaagdenbank zitten. Hij moet zich tevreden stellen met de berechting van ondergeschikten, acht Duitsers en twaalf Elzassers. Een aangrijpende reconstructie van een oorlogsmisdaad, die om vergelding vraagt. Daarbij is het een wrange gedachte dat de hoofdschuldigen, zoals in de meeste gevallen, de dans ontspringen. Een sterk scenario geschreven door Sylvain Joubert, die zelf de rol van advocaat van een van de beschuldigden speelt. Sober in beeld gebracht door André Neaud.

Saint-Exupéry: La dernière mission

1994 | Drama, Biografie

Duitsland​/​​Frankrijk 1994. Drama van Robert Enrico. Met o.a. Bernard Giraudeau, Maria de Medeiros, Jean-Paul Comart, Frédéric van den Driessche en Jean-Marie Winling.

De film speelt zich af op 30 en 31 juli 1944, de twee laatste dagen van het leven van Antoine de Saint-Exup[KA1]ery, schrijver van onder meer [KL]De kleine prins[KLE]. De auteur (gespeeld door Giraudeau) is een fervent piloot, gelegerd op een basis op Corsica. Zijn kapitein probeert hem over te halen te stoppen met vliegen, maar daar wil hij niets van horen. De kapitein wordt op het matje geroepen door een officier die getuige was van de smeekbede. Dan volgt een overzicht van de staat van dienst van De Saint-Exupéry, die als piloot bij het leger kwam in 1939. Een gevoelige hulde aan een van Frankrijks meest invloedrijke schrijvers van de twintigste eeuw. Schitterende vertolking van Giraudeau in de titelrol. Ook zijn er oude archiefopnamen te zien. Het intelligente scenario werd geschreven door Enrico en Marcel Jullian. Cyril Lathus fungeerde als fotograaf.

Le gardien du feu

1994 | Romantiek, Historische film

Frankrijk 1994. Romantiek van Michelle Porte. Met o.a. André Marcon, Nathalie Boutefeu, Jean-Pierre Germain, Solenn Jarniou en Michel Baumann.

Pointe du Finist[KA2]ere, Bretagne, 1928. Vuurtorenwachter Goulven D[KA1]en[KA2]es (Marcon) heeft zich in zijn toren opgesloten en weigert alle communicatie met de buitenwereld. Wat is er gebeurd? Hij schrijft het neer in zijn dagboek. Hoe hij Ad[KA2]ele L[KA1]ezurec (Boutefeu) voor de eerste keer zag en onmiddellijk op haar verliefd werd. Hoe ze trouwden en hij de baan aannam van vuurtorenwachter. Het ging allemaal uitstekend tot hij het vermoeden kreeg dat Ad[KA1]ele hem bedroog met zijn assistent Herv[KA1]e Louarn (Germain). Hij werd zo razend van jaloezie dat hij de twee vermeende minnaars in een klein kamertje opsloot, zonder eten of drinken, beneden in de vuurtoren. Nacht na nacht is hij getuige van hun doodstrijd die dertien dagen duurt. Een beklemmende afdaling in de afgrond van de menselijke geest. Als kijker voel je de steeds wanhopiger wordende strijd om te overleven van de twee jonge mensen, terwijl boven Goulven genadeloos toehoort. Het einde komt haast als een verademing. Porte baseerde het scenario op de roman van Anatole Le Braz. Fotografie is van Daniel Leterrier.

Retour à Malaveil

1989 | Actiefilm, Oorlogsfilm

Frankrijk 1989. Actiefilm van Jacques Ertaud. Met o.a. Frédéric Pierrot, Jean Franval, Françoise Christophe, Françoise Fabian en Isabelle Renauld.

Getrouwe en kundige bewerking van de roman van Claude Courchay, die zich afspeelt in een Frans dorp in de Haute- Provence en draait rond het thema wraak. Pierrot komt na twaalf jaar onschuldig gezeten te hebben uit de gevangenis. Hij vraagt zich af waarom de moordenaaar van een toerist de schuld op hem heeft geladen. En bovenal wié dat was. Gecompliceerde of ondoorgrondelijke karakters worden meesterlijk bestudeerd door de camera, die zeer gevoelig de nuances weet vast te leggen. De personages zijn degelijk ingepast in het fotogenieke landschap. De spanning wordt goed gedoseerd. Didier Cohen, Jacques Ertaud en Béatrice Rubinstein schreven het scenario.

Mort au bout du monde

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Christiane Millet, Marc Chapiteau en Jean de Conninck.

De onderwijzer van Combes is dood aangetroffen in het ravijn van H[KA1]eric. Men gelooft dat het een ongeluk is want de plek heeft de naam gevaarlijk te zijn. Maar autopsie wijst uit, dat de gedachte aan moord eerder op zijn plaats is. Vanaf dat moment gaan commissaris Cabrol (Debary) en zijn onafscheidelijke inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud) deze vreemde moord 'aan het einde van de wereld' onderzoeken. De regie is ondergeschikt aan het vindingrijke scenario, de bewerking en de dialogen van Sylvain Joubert. Daarnaast zijn er geslaagde opnamen van weinig bekende plaatsen.

Comment draguer tous les Mecs

1984 | Komedie, Erotiek

Frankrijk 1984. Komedie van Jean-Paul Feuillebois. Met o.a. Pétronille Moss, Anne Teyssèdre, Jean-Marie Vauclin, Dominique Chauby en Manuel Gélin.

Een onbenullige film over een plattelandsmeisje dat naar Parijs gaat in de hoop er een man te versieren, en alleen maar rampen veroorzaakt totdat ze de ware Jacob vindt. Ongetwijfeld geïnspireerd op de al even melige film uit 1981 COMMENT DRAGUER TOUTES LES FILLES van Michel Vocoret. Wanwege de muziek nog niet de waardering 0.

Zig Zag Story

1983 | Komedie

Frankrijk 1983. Komedie van Patrick Schulmann. Met o.a. Diane Bellego, Christian François, Fabrice Luchini, Ronny Coutteure en Philippe Khorsand.

Schulmann (ET LA TENDRESSE BORDEL) is iemand die volkomen breekt met de traditionele humor en soms de onconventionele en vernietigende dwaasheden van de cartoon (deze film bevat een hommage aan de tekenfilmer Tex Avery) benadert. Hoewel hij er wel in slaagt de stompzinnige wereld en het gemene karakter van het tijdschrift [KL]Hara Kiri[KLE] over te brengen, is zijn scenario een opeenvolging van onbetamelijke voorvallen, satire en zo grof mogelijke ingevingen (een baas die niet van het lawaai houdt, plaatst een schot tussen hem en de gastarbeiders). Bovendien is er sprake van veel stijlwisselingen. De twee hoofdpersonen vinden de dood in deze wanordelijke geschiedenis.

Ça va faire mal

1982 | Komedie

Frankrijk 1982. Komedie van Jean-François Davy. Met o.a. Bernard Menez, Daniel Ceccaldi, Henri Guybet, Caroline Berg en Kathie Briegel.

Een wanhopige filmproducent denkt het te kunnen redden met een pornofilm. Hij komt bovendien in het bezit van een lijk terwijl zijn vriendin een belastinginspecteur probeert af te leiden, die de boeken van de maatschappij wil doorkammen. Ten gevolge van een ongeluk belandt uiteindelijk het hele team in het paradijs alwaar de nieuwe regisseur God blijkt te zijn. Een dergelijke fabel had heel goed kunnen mislukken maar zelfs de overdreven komische uitlatingen lijken te werken omdat het hier een scherpe satire op filmwereld betreft (snobisme, verwaandheid, onbenulligheid, onbekwaamheid), die de regisseur heel goed kent.

Les Sacrifiés

1982 | Historische film, Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1982. Historische film van Okacha Touita. Met o.a. Miloud Khetib, Sid Ali Kouiret, Djalem Allam, Patrick Chesnais en Christine Dejoux.

Een op ware feiten gebaseerde film die het krankzinnig worden van een militant lid van de Algerijnse bevrijdingsbeweging in Frankrijk beschrijft gedurende de jaren 1950-60. Het bijzondere van de film is dat hij breekt met de gangbare opvattingen in bevrijdingsfilms die in Algerije zijn gemaakt, met name door een nog altijd onopgehelderd gegeven te behandelen: de woeste strijd tussen twee rivaliserende nationalistische Algerijnse bewegingen, de FLN en MNA, over het leiderschap van het Verzet. De sfeer van krankzinnigheid en geweld worden waarheidsgetrouw beschreven. De regisseur is dan ook een Algerijn die al meer dan twintig jaar in Frankrijk woont. Hij heeft in alle vrijheid aan dit werkelijk goed gedocumenteerde werk kunnen werken.

Votre enfant m'intéresse

1981 | Familiefilm, Historische film, Documentaire

Frankrijk 1981. Familiefilm van Jean-Michel Carré. Met o.a. François Chodat, Angelo Bardi, Jean-Pierre Rambal, Bernard Cazassus en Claude Dereppe.

De regisseur beschrijft de positie van het kind in de Franse samenleving van de Middeleeuwen tot nu, met name van het Ancien Régime tot de Derde Republiek. Alles passeert, door een kritisch oog dat tegelijk bijtend en soms verontwaardigd is, de revue: de sociale wetgeving vastgesteld door de heersende klasse, het moederschap, de ouder-kind-relatie, het werken vanaf zeer jeugdige leeftijd onder de minder welgestelden, de huisvesting, de rechtspraak, het onderwijs, verschillende theorieën en meer. Hoewel serieus bedoeld - het kind gezien als een meedogenloos uit te buiten arbeidskracht - hangt de maker met succes een amusant soort pedagogie aan in een zeer levendige film.

Les Borsalini

1979 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1979. Komedie van Michel Nerval. Met o.a. Robert Castel, Darry Cowl, Jean Lefebvre, Sacha Davidot en Billy Kearns.

Eén blik op de rolverdeling volstaat om te beseffen dat deze parodie op BORSALINO en aanverwante Franse gangsterfilms enkel de zoveelste platte, inspiratieloze Franse komedie is, vertolkt door de vertrouwde bende ondermaatse acteurs die hun affectie voor het genre herhalen door steeds opnieuw in dit soort boertige kluchten in het water te vallen, tegen deuren te lopen, taarten in het gezicht te krijgen en zich in het bijzijn van vrouwelijk schoon te gedragen als bronstige holenmensen.

La France de Giscard

1977 | Drama

Frankrijk 1977. Drama van Dimitri Kollatos. Met o.a. Dimitri Kollatos, Arlette Baumann, Sarah Sanders, Réal Richez en Bernard Cazassus.

Technisch nogal ruwe maar verder beslist verdienstelijke politiek-kritische film waarin vijf sketches over sociale wantoestanden in Frankrijk worden afgewisseld met flitsen uit hoogdravende toespraken van de toenmalige Franse president Valéry Giscard d'Estaing. De sketches zijn onevenwichtig van kwaliteit, met als beste de vierde waarin een koppel met hun zieke baby van kliniek naar kliniek wordt gestuurd waarna het kind uiteindelijk sterft.