Johan Bergenstrȧhle

Regisseur

Johan Bergenstrȧhle is regisseur.
Er zijn 2 films gevonden.

Hallo baby

1976 | Komedie, Experimenteel

Zweden 1976. Komedie van Johan Bergenstrȧhle. Met o.a. Marie-Louise de Geer, Toivo Pawlo, Siv Ericks, Anders Ek en Keve Hjelm.

Een joods meisje heeft een vrije en artistieke opvoeding gekregen en zich ontwikkeld tot een spontane en onbevangen volwassene, die in het kunstwereldje van de jaren '60 door de loze façades heenkijkt maar nooit haar animo verliest. De actrice en naïef-schilderes De Geer schreef haar autobiografische scenario in de tableau-achtige stijl van haar schilderijen, die - althans in de film - even weinig reden tot enthousiasme geven als haar dramaturgische talenten. De begaafde regisseur-echtgenoot van de heldin heeft zich kritiekloos dienstbaar gemaakt aan haar egotrip, wat slechts enkele frappante scènes oplevert en voor de rest veel irritatie.

Baltutämningen

1970 | Drama, Oorlogsfilm

Zweden 1970. Drama van Johan Bergenstrȧhle. Met o.a. Bo Brundin, Knut Blom, Kristina Dzilums, Yrlö Tehtälä en Gunnar Pavuls.

In 1945 vluchtten duizenden Duitse militairen vanuit Rusland naar Zweden om aan krijgsgevangenschap te ontkomen. Onder hen zijn 167 Balten die, al dan niet onder dwang, ook in Duitse dienst waren getreden. Nadat ze een half jaar in een interneringskamp hebben gezeten, wordt toch besloten ze alsnog aan Rusland uit te leveren. Hongerstakingen bij de Balten en protestacties door heel Zweden zijn het gevolg. De reconstructie van een bijna vergeten hoofdstuk uit de geschiedenis is gebaseerd op een documentatie en de roman van Per Olov Enquist. Maar de film kan geen evenwicht vinden tussen de geacteerde fictie, de oude journaalopnamen en interviews met toenmalige betrokkenen. Het aangedragen materiaal is niettemin fascinerend en geeft stof tot nadenken.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Johan Bergenstrȧhle op televisie komt.

Reageer