Jitka Zelenohorská

Acteur

Jitka Zelenohorská is acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Sojka v hlave

1983 | Familiefilm

Servië en Montenegro 1983. Familiefilm van Juraj Lihosit. Met o.a. Branislav Mišik, Jaroslav Žilinec, Elena Podzámská, Stanislav Dančiak en Jitka Zelenohorská.

Twee jongens wonen met hun ouders op het platteland. Hun vader was eens een grote voetbalprof, maar Ma[KA5]to (Mi[KA5]sik) is onhandig en een dromer, en zijn broer Vojto (Kukura) kijkt liever naar meisjes. Ma[KA5]to moet tot groot vermaak van alle meisjes uit het dorp model zijn voor zijn neef, die kappersleerling is. Als een prille jeugdliefde op niets uitloopt, neemt hij de benen. Algauw komt hij erachter dat het thuis nog niet zo slecht is. Vakantieavonturen met sympathieke rollen. Vanaf zes jaar.

Neuplne Zatmeni

1982 | Familiefilm

Servië en Montenegro 1982. Familiefilm van Jaromil Jireš. Met o.a. Lucie Pátková, Oldřich Navrátil, Blanka Bohková, Jana Březinova en Gabriela Beštáková.

De veertien-jarige Pátková maakt een lelijke val uit de zweefmolen en begint geleidelijk aan haar gezichtsvermogen te verliezen. Haar moeder probeert haar gerust te stellen door te zeggen dat haar blindheid maar tijdelijk is, en dat ze spoedig zal genezen. Ze moet worden opgenomen in een speciale kliniek, waar ze erachter komt dat het een blindeninstituut is. Men vertelt haar dat ze hoogstwaarschijnlijk nooit zal zien. Ze voelt zich misleid en is vertwijfeld. Een film, die zonder valse sentimenten probeert duidelijk te maken dat men oprecht moet zijn en iemand moet begeleiden bij zijn handicap - zeker als het gaat om een kind. Het scenario is van Danielá Fischerová en Jires. Het camerawerk is van Emil Sirotek.

Ukradená Vzducholod

1966 | Avonturenfilm, Sciencefiction, Familiefilm

Servië en Montenegro/Italië 1966. Avonturenfilm van Karel Zeman. Met o.a. Michael Pospisil, Hanus Bor, Jan Cizek, Josef Stráník en Jan Malát.

Op de luchtvaarttentoonstelling van 1891 in Praag is het luchtschip van `Findejs and Comp` de absolute sensatie. Vijf avontuurlijke jongens, Jaboubek (Pospisil), Tom[KA1]as (Bor), Martin (Cizek), Petr (Stranik) en Pavel (Malat), kruipen aan boord en vliegen meer door een toeval dan door iets anders weg en maken een omzwerving om de wereld. Tijdens de reis beleven zij van alles en nog wat en komen na een vliegende storm, waarin het luchtschip onherstelbaar beschadigd wordt, terecht in een grot, waar kapitein Nemo ooit de onderzee[KA3]er Nautilus aanmeerde. Jaboubek heeft last van heimwee en gooit een brief met een noodkreet in een fles in zee. Op een goede dag doemt er een schip op aan de kim, dat aanloopt en Katka (Zelenohorsk[KA1]a) aan boord blijkt te hebben. Na een spannende strijd tegen piraten kunnen zij eindelijk weer naar huis. Hoewel de film al behoorlijk oud is en de speciale effecten ingehaald zijn door de tijd, is en blijft hij aardig vooral door de originele vondsten, waaraan jonge kinderen best het nodige plezier kunnen beleven voordat ze zich gaan vergapen aan de zeer knap gemaakte en verpakte massacultuur van Disney. Het scenario, dat vrijelijk is ge[KA3]inspireerd op de boeken van Jules Verne (toen inmiddels vrij van auteursrechten) is van regisseur Zeman en Radovan Krátký. Het camerawerk is van Josef Novotný en Bohuslav Pikhart.

Ostře sledované vlaky

1966 | Drama

Servië en Montenegro 1966. Drama van Jirí Menzel. Met o.a. Václav Necká[KA8]r, Naděžda Gajerová, Vladimir Valenta, Josef Somr en Alois Vachek.

De hoofdfiguur is een jongen die werkt op een stationnetje als assistent-spoorwegbeambte. Als het verzet, de film speelt in WO II, doorgeeft dat een te verwachten Duitse munitietrein vernietigd moet worden, neemt de jongen de taak op zich en komt daarbij om. Op meesterlijke wijze toont Menzel het dagelijkse leven op het station, soms komisch en als een vrouw in het spel is, zeer sensueel. Nog steeds het aankijken waard, dit succesvolle debuut dat bekroond is met o.a. een Oscar voor de beste niet-Amerikaanse film. Engelse titel CLOSELY OBSERVED TRAINS.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jitka Zelenohorská op televisie komt.

Reageer