François Gédigier: montage.
Er zijn 24 films gevonden.

Hold Me Tight

2021 | Drama

Frankrijk 2021. Drama van Mathieu Amalric. Met o.a. Vicky Krieps, Arieh Worthalter, Anne-Sophie Bowen-Chatet, Sacha Ardilly en Juliette Benveniste.

Clarisse besloot op een dag te vertrekken, terwijl haar man Marc en haar twee kinderen achterbleven.Terwijl zij tijdens haar afwezigheid met het leven doorgaan, lijkt haar leven stilgelegd. De jonge vrouw zwerft alleen over de wegen van Frankrijk.

Claire Darling

2018 | Drama

Frankrijk 2018. Drama van Julie Bertuccelli. Met o.a. Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Alice Taglioni, Laure Calamy en Samir Guesmi.

Een speelfilm draaien in het monumentale huis van haar kunstverzamelende oma Caroline. Dat was de droom van documentairemaker Julie Bertuccelli. En zo kon het gebeuren dat actrice Catherine Deneuve een paar weken vertoefde in oma's pand in het Noord-Franse gehucht Verderonne. Deneuve's titelpersonage krijgt bezoek van haar dochter, na twintig jaar nauwelijks contact (Deneuve's echte dochter Chiara Mastroianni). Omdat Claire ineens alle kostbaarheden voor bijna niets wegdoet. Zo wordt de film een intens moeder-dochterdrama, met de spullen als conversatie-objecten. Hoogstaand, vanwege waarachtig spel.

Alone in Berlin

2016 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2016. Drama van Vincent Perez. Met o.a. Emma Thompson, Brendan Gleeson, Daniel Brühl, Mikael Persbrandt en Katharina Schüttler.

Wanneer het Berlijnse arbeidersechtpaar Otto en Anna Quangel in 1940 hoort dat hun zoon is omgekomen in de oorlog, richt hun woede zich op Hitler, die de oorlog nooit had moeten beginnen. Om zand in diens oorlogsmachine te strooien laat Otto overal in de stad postkaarten achter met opruiende teksten tegen de oorlog. Wat natuurlijk niet onopgemerkt kan blijven. Gleeson en Thompson doen goed hun best in dit waargebeurde verhaal, maar het blijft altijd lastig, Britse acteurs die Duitsers spelen. Regie-uitstapje van acteur Vincent Perez (bekend van onder andere The Crow: City of Angels en Queen of the Damned).

Barbara

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Mathieu Amalric. Met o.a. Jeanne Balibar, Mathieu Amalric, Vincent Peirani, Fanny Imber en Lisa Ray-Jacobs.

Vrienden van acteur-regisseur Amalric kregen een film over zangeres-songwriter Barbara maar niet van de grond. Wilde hij het niet proberen? Hij koos een alternatief: een film over het moeizaam maken van een film over Barbara. Een misschien wat rommelige constructie, waarin hij zelf de gefrustreerde regisseur speelt. Evengoed heeft de film mooie momenten dankzij hoofdrolspeelster Balibar als ‘La chanteuse de minuit’ (1930-1997) die grote hits had vanaf de jaren zeventig, en naar wie een Parijs metrostation is vernoemd. Balibar, de ex van regisseur Amalric, kreeg een César voor haar titelrol.

L'ombre des femmes

2015 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Zwitserland 2015. Drama van Philippe Garrel. Met o.a. Clotilde Courau, Stanislas Merhar, Vimala Pons, Antoinette Moya en Jean Pommier.

Documentairemaker Pierre (Merhar) begint een affaire met stagiaire Elizabeth (Paugam). Wanneer zij Pierre vertelt dat zijn eigen vrouw Manon (Courau) zelf ook een buitenechtelijke relatie heeft, begint alles te schuiven. Regisseur Garrel (Les amants réguliers) draaide, met een zekere weemoed naar de nouvelle vague, in zwart-wit een typisch Frans drama over jaloezie, overspel en hypocrisie. Zoon Louis Garrel zorgt voor de voice-over die hier en daar het gedrag moet duiden van Pierre, een man die zich met een schok lijkt te realiseren dat hij in de 21ste eeuw leeft.

Yves Saint Laurent

2014 | Biografie, Drama

Frankrijk 2014. Biografie van Jalil Lespert. Met o.a. Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon, Laura Smet en Marie de Villepin.

De eerste van twee concurrerende films over het leven van de legendarische Franse modeontwerper. Wat in het voordeel van deze biografie spreekt is dat Saint Laurents zaken- en levenspartner Pierre Bergé er zijn volledige medewerking aan verleende. Prachtig zijn dan ook de vele modeshows, waarin alle originele ontwerpen te zien zijn. Maar uiteindelijk vormt de moeizame relatie tussen manisch-depressief genie YSL en Bergé het hart van de film. Zonder succes, want enig gevoel weet de film niet over te brengen. Wel kreeg Niney een César voor zijn rol.

Passion

2012 | Thriller, Drama, Mysterie

Duitsland​/​​Frankrijk 2012. Thriller van Brian De Palma. Met o.a. Rachel McAdams, Noomi Rapace, Karoline Herfurth, Rainer Bock en Frank Witter.

Brian De Palma keert terug naar de stijl en thematiek van zijn successen uit de jaren tachtig, die hij ditmaal ophangt aan de machtsspelletjes tussen de collega's en vriendinnen Christine (McAdams) en Isabelle (Rapace) - op de werkvloer én in bed. Visueel zit de erotische thriller strak in elkaar, maar nergens wordt die spannend of sexy. Een fragmentarisch en onwaarschijnlijk plot, houterige dialogen en belachelijke synthesizermuziek van Pino Donaggio geven het geheel bovendien een akelig gedateerde kwaliteit.

On the Road

2012 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Brazilië​/​​Canada​/​​Argentinië 2012. Drama van Walter Salles. Met o.a. Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Kirsten Dunst en Viggo Mortensen.

Meesterfilmer Francis Ford Coppola kocht de rechten voor Jack Kerouacs beroemde Beat-roman al in 1968, toch zou het tot 2012 duren voordat er eindelijk een film kwam. En die werd niet geregisseerd door de gelauwerde Coppola, maar door de Braziliaanse Salles. Coppola koos juist hem omdat hij met The Motorcycle Diaries (2004) had bewezen de energie en het avontuur van reizen uitstekend op film te kunnen vastleggen. Dat lukte weer en Salles verfilmde de roman zoals hij geschreven was: springerig, dynamisch en met veel seks, drugs en... jazz.

Le moine

2011 | Thriller

Spanje​/​​Frankrijk 2011. Thriller van Dominik Moll. Met o.a. Vincent Cassel, Geraldine Chaplin, Déborah François, Catherine Mouchet en Joséphine Japy.

Op klassieke griezelroman van de Brit Matthew Gregory Lewis gebaseerde kloosterthriller van de Frans-Duitse regisseur Dominik Moll, is lang niet zo controversieel als het origineel was eind achttiende eeuw. Devote monnik wordt verleid door de duivel, maar 's mans zondeval doet ons weinig. Ook al wordt hij - niet onaardig - gespeeld door Vincent Cassel. Moll kan niet kiezen tussen aanval op het geloof, klassieke griezelfilm en psychologisch portret, en dus wordt het van alles een beetje. En dat is te weinig.

The Tree

2010 | Drama

Australië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 2010. Drama van Julie Bertucelli. Met o.a. Charlotte Gainsbourg, Morgana Davies, Marton Csokas, Christian Byers en Tom Russell.

Na de dood van haar vader meent de achtjarige Simone hem te 'horen' in de majestueuze vijgenboom naast het huis. Liefst zit ze bovenin tussen de takken te luisteren, tot schrik van haar rouwende moeder. In Queensland Australië opgenomen familiedrama werkt dankzij het solide acteerwerk van de kleine Davies, en Gainsbourg als de weduwe die groot ontzag heeft voor de enorme boom maar er ook in meerdere opzichten hinder van ondervindt. Naar het boek Our Father Who Art in the Tree van Judy Pascoe.

Persécution

2009 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2009. Drama van Patrice Chéreau. Met o.a. Romain Duris, Charlotte Gainsbourg, Jean-Hugues Anglade en Gilles Cohen.

Franse film over de stuurse Daniel (Romain Duris) en zijn grillige relatie met Sonia (Charlotte Gainsbourg). Ondanks hun grote liefde voor elkaar blijft hun relatie ook na jaren nog steeds ongemakkelijk. Ze zien elkaar weinig en lijken steeds opnieuw elkaars gezelschap te testen, met allerlei boze, dramatische en liefdevolle uitspattingen tot gevolg. De liefde wordt als groot thema besproken en is in deze film geen moment alledaags. Hoe Daniel omgaat met de oudere man die hem stalkt, geeft aan hoe ongebruikelijk hij in het leven staat.

Notre univers impitoyable

2008 | Komedie

Frankrijk 2008. Komedie van Léa Fazer. Met o.a. Alice Taglioni, Jocelyn Quivrin, Thierry Lhermitte, Scali Delpeyrat en Pascale Arbillot.

In de tweede film van de Zwitserse Fazer bakkeleien twee collega-advocaten van hetzelfde kantoor om de positie van directeurspartner - de crux is nu, dat Margot (Taglioni) en Victor (Quivrin) een stel zijn. Hoe de strijd in deze yuppenkomedie verloopt, krijgen we te zien vanuit de twee tegengestelde vertelperspectieven der verliefde kemphanen. Wandelende postordercatalogusadvertenties Taglioni en Quivrin zitten strak in het (mantel)pak(je), maar de show wordt uiteraard gestolen door Lhermitte. Met een sardonische twinkeling in de ogen speelt hij de firmabaas. Film zegt - vooral onbedoeld - iets over bedenkelijke hedendaagse carrièreverdwazing.

Home

2008 | Drama

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​België 2008. Drama van Ursula Meier. Met o.a. Isabelle Huppert, Olivier Gourmet, Adélaïde Leroux, Madeleine Budd en Kacey Mottet Klein.

Een familie die langs een ongebruikte snelweg leeft. Alleen vader (Olivier Gourmet) en de twee jongste kinderen gaan dagelijks de deur uit; moeder (Isabelle Huppert) doet het huishouden, en haar oudste dochter ligt van ‘s ochtends tot ‘s avonds te zonnebaden in de tuin. Een dagelijkse routine die voor iedereen werkt – tot de weg na tien jaar alsnog open gaat.

Jellyfish

2007 | Drama

Israël​/​​Frankrijk 2007. Drama van Shira Geffen en Etgar Keret. Met o.a. Sarah Adler, Nikol Leidman en Noa Knoller.

Onafhankelijk geschoten Israëlische familiefilm - de makers zijn met elkaar getrouwd - over wonderlijke gebeurtenissen in de subtiel verweven levens van drie vrouwen in Tel Aviv. De eerste vrouw is een Einzelgänger die raakt opgezadeld met een verdwaald meisje op het strand. De tweede is een weemoedige immigrant die zorgt voor een opvliegende oude vrouw. Nummer drie is een pasgetrouwde vrouw die vanwege een gebroken been een tropische huwelijksreis moet afzeggen. Jellyfish kijkt gemakkelijk weg dankzij een ontwapenende sfeer die koketteert met magisch realisme zonder te vervallen in sentimenteel gehannes. Winnaar van de Gouden Camera op het filmfestival in Cannes.

Ensemble, c'est tout

2007 | Drama, Romantiek

Frankrijk 2007. Drama van Claude Berri. Met o.a. Audrey Tautou, Guillaume Canet, Laurent Stocker en Françoise Bertin.

Tautou vertolkt met finesse Camille, een slecht etende, solitaire jonge vrouw met tekentalent die Parijse kantoren schoonmaakt om te overleven. Op een dag maakt ze kennis met stotterende aspirant-acteur Philibert. Hij is van goede komaf en woonachtig in een riant appartement enkele etages beneden de chambre de bonne van Camille. Philibert verleent weer onderdak aan norse chef-kok annex versierder Franck. Zo raken drie zwalkende levens met elkaar vervlochten. Berri (1934-2009) bewerkte Anna Gavalda's roman tot een optimistisch ensemblestuk waarin de onpersoonlijkheid van de grote stad wordt doorbroken.

La tourneuse de pages

2006 | Thriller, Drama, Muziek

Frankrijk 2006. Thriller van Denis Dercourt. Met o.a. Déborah François, Catherine Frot, Pascal Greggory en Xavier De Guillebon.

Als de jonge Mélanie Prouvost toelatingsexamen tot het conservatorium doet wordt ze op het beslissende moment afgeleid omdat een van de juryleden, een beroemd pianiste, een handtekening uitdeelt. Jaren later wint Mélanie, inmiddels volwassen, het vertrouwen van die pianiste. En mag bij concerten de pagina's van de partituur omslaan. La tourneuse de pages is een psychologische thriller die dankbaar gebruik maakt van de clichés uit het horrorgenre. Ook is het een film over de onaangename kantjes van muziek maken op het hoogste niveau, de stress en de jaloezie.

Gabrielle

2005 | Historische film, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 2005. Historische film van Patrice Chéreau. Met o.a. Isabelle Huppert, Pascal Greggory, Claudia Coli, Thierry Hancisse en Chantal Neuwirth.

Pascal Greggory en Isabelle Huppert zijn in Gabrielle een man en een vrouw die aan het begin van de 20ste eeuw zichzelf, elkaar en hun relatie zo slecht begrijpen dat ze meerdere malen hardhandig gedwongen worden zich aan te passen. De stijl van Chéreau's kostuumfilm sluit zich naadloos bij de relationele botsingen aan. Gabrielle is op veel verschillende manieren gefilmd. In een bedaard tempo, met een haastige, beweeglijke camera, in zwartwit en in kleur, zwijgend en met geluid. De manier waarop Chéreau's vertelwijzes op elkaar botsen en de momenten waarop de film van het ene ritme op het andere overschakelt: die maken Gabrielle.

Comme une image

2004 | Drama, Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 2004. Drama van Agnès Jaoui. Met o.a. Marilou Berry, Jean-Pierre Bacri, Laurent Grévill, Agnès Jaoui en Virginie Desarnauts.

De beroemde schrijver Étienne Cassard (Bacri) is bepaald niet de ideale vader. Hij is cynisch, heeft een writer's block, interesseert zich zo weinig voor zijn dochter Lolita (Berry) dat hij, als ze een concert geeft met klassieke liederen, na een paar minuten weggaat. En zijn tweede vrouw is nauwelijks ouder dan zijn dochter. Het vriendje van Lolita geeft hij de tip dat de cyaankali in het kastje in de badkamer ligt. Het scenario voor deze satire op het Franse literaire wereldje werd geschreven door regisseuse Jaoui en hoofdrolspeler Bacri. Ze wonnen er de prijs voor het beste script voor in Cannes.

Son frère

2003 | Drama

Frankrijk 2003. Drama van Patrice Chéreau. Met o.a. Bruno Todeschini, Éric Caravaca, Maurice Garrel, Antoinette Moya en Nathalie Boutefeu.

Cineast Chéreau was de hijgstemmen en opgeheven vingers om zijn seksueel expliciete Intimacy zat, en boog zich in Zilveren Beer-winnaar Son frère over twee broers, om te onderstrepen dat zijn thema niet seks maar relaties is. Lichamelijkheid gaat Chéreau opnieuw niet uit de weg. Thomas (Todeschini) heeft een ernstige bloedziekte en ondergaat allerlei onaangename onderzoeken en behandelingen. Thomas intensiveert het contact met zijn broer Luc (Caravaca) en naarmate de ziekte vordert snijden beide mannen hun andere relaties af. Chéreau toont ziekte als iets waarin een mens geen keuze heeft, als iets puur biologisch. En in feite ziet hij relaties vanuit datzelfde standpunt.

Les sentiments

2003 | Romantisch drama

Frankrijk 2003. Romantisch drama van Noémie Lvovsky. Met o.a. Nathalie Baye, Jean-Pierre Bacri en Isabelle Carré.

Arts Jacques (Bacri) en zijn vrouw Carole (Baye) krijgen nieuwe buren: François (Poupaud) gaat de dokterspraktijk overnemen. Terwijl Carole bevriend raakt met Edith (Carré), ontwikkelt ook Jacques gevoelens voor zijn nieuwe buurvrouw. Regisseuse Lvovsky, als actrice te zien in films als haar eigen Camille redouble, snijdt weliswaar ernstige thema's aan (kan iemand van twee mensen tegelijk houden?), maar kiest voor een vrij lichte toon. Prima kwartet hoofdrolspelers in een drama dat werd genomineerd voor vier Césars, waaronder voor beste film.

Une femme de ménage

2002 | Drama

Frankrijk 2002. Drama van Claude Berri. Met o.a. Jean-Pierre Bacri, Émilie Dequenne, Brigitte Catillon, Jacques Frantz en Catherine Breillat.

'A man needs a maid,' orgelde Neil Young in 1971. 'Just someone to keep my house clean, fix my meals and go away.' Precies wat Parijse vijftiger Jacques (Bacri) heeft bedacht, want van het huishouden komt niets na zijn onverwachte scheiding. Zijn femme de ménage wordt zuchtmeisje Laura (Dequenne), en - surprise! - Jacques' schuchtere en vereenzaamde inborst maakt tot zijn eigen verbazing gaandeweg ruimte voor de leefwereld (en liefde) van de dartele juffrouw. Onbegonnen werk voor doorsnee filmers en acteurs, maar Grootdramaturg Claude Berri omzeilde platitudes en leverde oprecht drama.

Dancer in the Dark

2000 | Musical, Komedie, Drama

Denemarken​/​​Duitsland​/​​Nederland​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Zweden​/​​Finland​/​​IJsland​/​​Noorwegen 2000. Musical van Lars von Trier. Met o.a. Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare en Joel Grey.

Melodramatische musical over de Tsjechische immigrant en alleenstaande moeder Selma (Björk) die samen met haar Franse collega Kathy (Deneuve) werkt in een grauwe plaatstaalfabriek op het dito Amerikaanse platteland. Om aan de naargeestigheid van haar wankele bestaan te ontkomen vlucht Selma in - contrasterend bont gefilmde - muziek- en dansnummers, maar die bieden weinig soelaas in de hartverscheurende tragedie die haar te wachten staat. De meningen over de (onevenwichtige delen van) Von Triers film liepen wijd uiteen en de prijzenregen (oa in Cannes) was dan ook gehuld in tal van controverses.

La Reine Margot

1994 | Historische film, Drama

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1994. Historische film van Patrice Chéreau. Met o.a. Isabelle Adjani, Daniel Auteuil, Vincent Perez, Jean-Hugues Anglade en Virna Lisi.

Majestueuze verfilming van de Franse hofintriges tegen de achtergrond van de godsdienststrijd in de zestiende eeuw. De regerende Karel IX (Anglade) zit onder de plak van zijn ijzervretende moeder Catharina de' Medici (Lisi). Zijn wellustige zus Margaretha 'Reine Margot' (Adjani) wordt door moeder gedwongen om een verstandshuwelijk aan te gaan met de protestantse Hendrik van Navarre (Auteuil). Dan laat de koning alle protestanten vermoorden in wat later bekend zou staan als de Bartholomeüsnacht. Adjani, Anglade en Lisi wonnen een César voor hun fenomenale acteerwerk. Wordt op televisie meestal in twee delen uitgezonden. Deel 1: La main de Dieu (Die Hand Gottes). Deel 2: La cuiller du Diable (Der Löffel des Teufels).

La sentinelle

1992 | Thriller

Frankrijk 1992. Thriller van Arnaud Desplechin. Met o.a. Emmanuel Salinger, Thibault de Montalembert, Jean-Louis Richard, Valérie Dréville en Marianne Denicourt.

In het stervensuur van de Koude Oorlog wordt aankomend student forensische pathologie Mathias opgescheept met een gemummificeerd mensenhoofd. Terwijl hij de identiteit van de eigenaar tracht te achterhalen blijken schimmige organisaties geïnteresseerd in Mathias en zijn nieuwe artefact. Bizar thrillerverhaal wordt door debuterend regisseur Desplechin vervormd tot diffuus portret van een solitaire figuur met obsessie voor het verleden. Evenals Bring me the Head of Alfredo Garcia, die andere film met een levenloze kop in de hoofdrol, contra-mainstream, morbide en fascinerend. Bijrol Emmanuelle Devos, César 1993 voor Salinger.