Farhad Saba: camera.
Er zijn 3 films gevonden.

Tick Tack

1994 | Drama, Familiefilm

Iran 1994. Drama van Mohammad-Ali Talebi. Met o.a. Saeed Gharai, Hassan Ghasemkhani, Shirin Bina en Negin Sedghguya.

Korte, charmante film, gekneed in het favoriete thema van de Iraanse cinema: de kinderjaren. Hassan (Ghasemkhani), een negen-jarig jongetje, wordt op school beloond met een prijs. Saeed (Gharai), zijn klaskameraad, meent dat ook hij een prijs had verdiend. Maar hij kreeg niets. Volgens Saeed ligt de reden bij zijn grootvader, die maar matige belangstelling heeft voor zijn schoolresultaten. Deze gebeurtenis betekent een breuk in de vriendschap tussen de twee jongens. Film van Talebi, die het scenario schreef met Hushang Morandi Kermani, vertelt niet alleen een verhaal over kinderen, jaloersheid en onrechtvaardigheid maar blijft ook stilstaan bij de rol van het onderwijs en de plicht van de ouders, die zich vaak niet bekommeren voor schoolprestaties. Talebi slaagt erin om beurtelings gevoelens van verlangen, afgunst, treurnis en haat op te roepen bij zijn twee minuscule helden. Fotografie van Farhad Saba.

Through the Olive Trees

1994 | Drama

Iran 1994. Drama van Abbas Kiarostami. Met o.a. Mohamad Ali Keshavarz, Hossein Rezai, Farhad Kheradmand, Zarifeh Shiva en Tahereh Ladanian.

Kiarostami's films spelen een intrigerend spel tussen werkelijkheid en fictie. Een spel dat nu nog intrigerender en indringender wordt, aangezien Through the Olive Trees onlosmakelijk verbonden is met twee eerdere films van zijn hand, Waar staat het huis van mijn vriend? (1987) en En het leven gaat door (1992). In Through the Olive Trees legt een man aan de camera uit dat hij naar Koker is gekomen om een film te maken, getiteld 'En het leven gaat door'. Hij is op dat moment bezig een jongeman voor een van de rollen te vinden. De protagonist van deze film-in-een-film is een regisseur die zijn verbazing uitdrukt over een jongeman die vijf dagen nadat de families van hem en zijn vrouw door aardbevingen zijn omgekomen, getrouwd is. De regisseur besluit daarom Hossein, een jonge metselaar, de rol over te laten nemen. Dit verwart Hossein, omdat de vrouw met wie hij in de film moet spelen in werkelijkheid de vrouw is met wie hij wil gaan trouwen. Kiarostami's meesterlijke regiehand munt uit in trefzekerheid, simpelheid en weet de kijker te transponeren naar een andere plaats in de wereld, en daarmee naar een hele andere wereld.

Waar staat het huis van mijn vriend?

1987 | Jeugdfilm, Familiefilm, Drama

Iran 1987. Jeugdfilm van Abbas Kiarostami. Met o.a. Babek Ahmed Poor, Ahmed Ahmed Poor, Kheda Barech Defai, Iran Ootari en Ait Ansari.

Indringend drama van visueel kunstenaar Kiarostami, de cineast die in 1997 een (gedeelde) Palme d'Or won in Cannes met Taste of Cherry. In Waar staat het huis van mijn vriend? gaat de achtjarige Ahmed op weg naar zijn vriendje Nematzadeh in een naburig dorp om hem zijn schrift met huiswerk te brengen zodat Nematzadeh niet van school wordt gestuurd. Regisseur/scenarist Kiarostami verstaat de kunst om de serieuze strekking van zijn verhaal - in dit geval de oprechtheid van kinderen (en ouderen!) versus de onverschilligheid van (jong)volwassenen - luchtig en eenvoudig te presenteren zodat er ruimte blijft voor vrije associatie. Gefilmd op locatie in het noorden van Iran.