Jef Bruyninckx: regie, cast, geluid en montage.
Er zijn 16 films gevonden.

To Speak or Not to Speak

1970 |

1970. Raoul Servais.

Goldframe

1969 |

1969. Raoul Servais.

Sirene

1968 |

1968. Raoul Servais.

Vrijgezel met 40 kinderen

1958 | Komedie

België 1958. Komedie van Jef Bruyninckx. Met o.a. Charles Janssens, Sabrina Hey, Irma DE Veirman, Co Flower en Willy Vandermeulen.

Verschrikkelijke melodramatische toestanden die voor een lach en een traan moeten zorgen. Vrijgezel Janssens erft miljoenen op voorwaarde dat hij het voortbestaan waarborgt van een weeshuis: hij wordt vader van veertig kinderen... Toppunt van tranerigheid is de opname in het tehuis van een z.g. weesmeisje, terwijl haar moeder de nieuwe schoonmaakster is. Drama of komedie? Een komedie om mee te wenen, een drama om mee te lachen. Het hoeft niemand te verbazen dat dit Bruyninckx' laatste speelfilm was.

Het Geluk komt morgen

1958 | Komedie

België 1958. Komedie van Jef Bruyninckx. Met o.a. Charles Janssens, Hector Camerlinckx, Dora van der Groen, Paul Cammermans en Anny Andersen.

Een professor ontdekt bij toeval een middel dat alle vermoeidheid wegneemt en nieuwe levenskracht schenkt. Tijdens de Expo (Wereldtentoonstelling van 1958) in Brussel zal hij het middel lanceren, maar er zijn sinistere individuen die het middel voor andere doeleinden willen gebruiken. Lichtvoetige, wat ouderwets aandoende komedie die dankbaar gebruik maakt van de accommodatie van de Expo.

Wat doen we met de liefde?

1957 | Komedie, Romantiek

België 1957. Komedie van Jef Bruyninckx. Met o.a. Charles Janssens, Paul Cammermans, Marcel Hendrickx, Ward de Ravet en Wies Andersen.

De vrolijke lotgevallen van een Vlaams orkestje aan boord van een cruiseschip. Naar de gelijknamige roman van Jeroom Verten. Lofwaardige poging om de Vlaamse film uit het slop van de platte volksklucht te halen. Zwak scenario, maar deftige fotografie van Bob Sentroul en handige montage. Filmdebuut van latere steracteur Wies Andersen. Ook latere Las Vegas-zangeres Anny Andersen debuteert als het pittige zangeresje, dochter van Janssens, op wie alle muzikanten verliefd zijn.

Vuur, liefde en vitaminen

1956 | Komedie

België 1956. Komedie van Jef Bruyninckx. Met o.a. Charles Janssens, Pim Lambeau, Julien Schoenaerts, Romain Deconinck en Gaston Vandermeulen.

De af en toe slapstickachtige lotgevallen van Janssens als wachtmeester bij de brandweer en weduwnaar met Lambeau als aantrekkelijke dochter. Op een bepaald moment willen drie vrouwen Janssens als echtgenoot strikken maar na een reeks paniekerige verwikkelingen besluit hij rustig brandweerman en weduwnaar te blijven. Zwak, weinig origineel scenario van Jeroom Verten. Soepele Janssens ten spijt eens te meer ondermaats vertoon. Ongewone rol van Schoenaerts als de jonge brandmeester die de ingénue Lambeau het hof maakt.

De klucht van de brave moordenaar

1956 | Komedie, Romantiek

België 1956. Komedie van Jef Bruyninckx. Met o.a. Charles Janssens, Paul Cammermans, Ketty van de Poel, Romain Deconinck en Co Flower.

Janssens als brave gevangeniscipier is diep ongelukkig als zijn cel leegloopt. Gelukkig wordt Cammermans opgepakt en opgesloten als de vermoedelijke dader van een moord. Maar hij blijkt onschuldig en trouwt dan maar Van de Poel, de dochter van de cipier. Mislukte Vlaamse klucht rond het thema 'gevangenis zonder gevangenen', gebaseerd op het gelijknamig, oerpopulair toneelstuk van Jos Janssen. Speelfilmregiedebuut van ex-acteur Bruyninckx. Filmdebuut ook van de Gentse komiek-toneelauteur Romain Deconinck.

Janssens tegen Peeters

1940 | Komedie

België 1940. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Toontje Janssens, Charles Janssens, Louisa Lausanne, Jef Bruyninckx en Louisa Colpijn.

Een volksklucht met waarin het wel en wee van twee families centraal staan: de dochter van bakker Peeters gaat trouwen met de zoon van herbergier Janssens. Naijver zorgt voor ruzie maar de jongelui trouwen toch in het geheim. Als het jonge paar een afstammeling verwacht, volgt pas de verzoening tussen beide gezinnen. Vooral in het Antwerpse destijds onverklaarbaar populair, zo erg dat hetzelfde jaar nog een vervolgfilm in elkaar werd gebokst.

Janssens en Peeters, dikke vrienden

1940 | Komedie

België 1940. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Charles Janssens, Louisa Lausanne, Jef Bruyninckx, Toontje Janssens en Polus.

Het vervolg op JANSSENS TEGEN PEETERS met de verdere domme lotgevallen van een aangetrouwde bakkers- en herbergiersfamilie. De bakkerij van de familie Peeters wordt door faillissement bedreigd maar met de hulp van Janssens wordt een gezamenlijk restaurant geopend. Vanderheyden had de ambitie een filmreeks Janssens-Peeters te maken net zoals als de Andy Hardy-reeks met Mickey Rooney. Door celluloïdschaarste tijdens de bezetting moest hij gelukkig dit project laten varen.

Met de helm geboren

1939 | Komedie

België 1939. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Jef Bruyninckx, Nand Buyl, Tilly Janssens, Germaine Loosveldt en Fred Engelen.

Een domme melodramatische volkskomedie met Bruyninckx als flinke van het platteland, verliefd op de dochter van een kasteelheer. Door de nood gedwongen beproeft hij zijn geluk in Antwerpen, dat loopt niet van een leien dakje maar uiteindelijk zal de met de helm geboren jongeman onrecht en beproeving overwinnen.

Een engel van een man

1939 | Komedie

België 1939. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Willem Benoy, Charles Janssens, Germaine Loosveldt, Jef Bruyninckx en Greta Lens.

Doodbrave leden van zangvereniging maken een onschuldig slippertje in de 'metropool' Antwerpen en dat leidt tot wat drukte in hun provinciestadje Lier. Bijzonder vrije bewerking van Felix Timmermans' novelle De zachte keel uit de bundel Pijp en tabak. Het filmdebuut van de populaire Vlaamse komiek Charles Janssens als 'Bonifacius'. De naderhand als bekende regisseur bekendgeworden Fred Engelen debuteerde als filmacteur in de rol van de dirigent.

Havenmuziek

1937 | Komedie

België 1937. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Frits Vaerewyck, Jef Bruyninckx, Rezy Venus, Oscar Ferket en Maria Vinck.

Een lach en een traan in Antwerpse volksfilm rond drie vrolijke zeelui die in de havenbuurt liefde en rust opzoeken maar verwikkeld geraken in smokkelzaak. Scenario van Edith Kiel. Mooi gefotografeerde Antwerpse wijken en haven.

Uilenspiegel leeft nog

1935 | Komedie

België 1935. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Frits Vaerewijck, Serre van Eeckhoudt, Nand Buyl, Frieda Gonissen en Pola Cortez.

Voor zijn derde productie (na DE WITTE en ALLEEN VOOR U) keert Vanderheyden terug naar de bron in de vorm van een erg vrije verfilming van Ernest Claes' Fanfare de Sint- Jansvrienden waarin Bruyninckx, ex-'De Witte', als kwajongen die zijn eerste lange broek draagt weer allerlei kattekwaad uithaalt, maar niet in Zichem maar in het mooie Damme, overigens de streek van Uilenspiegel. Minieme inbreng van Claes als scenarist. Edith Kiel schreef eigenlijk het hele scenario.

Alleen voor U

1935 | Muziek, Komedie

België 1935. Muziek van Jan Vanderheyden. Met o.a. Pola Cortez, Germaine Loosveldt, Frits Vaerewyck, Jef Bruyninckx en Nand Buyl.

Na het overrompelende succes van DE WITTE draaide Vanderheyden (die eigenlijk meer producent was, de regieklus werd vooral door Edith Kiel, die ook het scenario schreef, geklaard) deze eerste Vlaamse `musical`, aansluitend bij de Duitse films die hij met succes verdeelde. Een simplistisch verhaaltje over een rijk meisje (Cortez) dat verliefd wordt op arme maar mooie, zingende kappersbediende Vaerewyck. Acteurs kunnen overduidelijk dit genre niet aan.

De Witte

1934 | Komedie

België 1934. Komedie van Jan Vanderheyden. Met o.a. Jef Bruyninckx, Magda Janssens, Jef Van Leemput Sr, Gaston Smet en Nora Oosterwijck.

Een verfilming van Ernest Claes` volkse roman, waarvan de buitenopnamen te Zichem werden gemaakt en de binnenopnamen te Berlijn. Vanderheyden kreeg assistentie van de gerenommeerde theaterkomiek Willem Benoy. Het succes van deze film stelde Vanderheyden in staat een hele reeks Vlaams-volkse films te maken, tot in 1943 toe, soms ook geregisseerd door Edith Kiel, de scenario-schrijfster van deze film. De op de tv vertoonde versie is gedeeltelijk opnieuw gemonteerd tot 103m. Het verhaal vertelt vooral de fratsen die de twaalf-jarige knaap uithaalt op school, thuis met zijn ouders en broers, op het veld waar hij moet werken, op de kermis. De film verwaarloost het weergeven van de armoede in een landelijk dorp, waar het harde werk en de ontbering de mensen ongevoelig en liefdeloos maakte. De dualiteit in de psyche van de vlaskop in het boek (een wrokkende, bittere Witte) vindt men niet terug in de film, die in 1994, naar aanleiding van zijn zestig-jarig bestaan, op nieuwe kopieën en met een nieuwe geluidsband, opnieuw in de bioscopen werd uitgebracht.