Roger Richebé (1897-1989): regie, scenario en productie.
Er zijn 14 films gevonden.

Austerlitz

1960 | Oorlogsfilm, Historische film, Drama, Biografie

Frankrijk 1960. Oorlogsfilm van Abel Gance. Met o.a. Pierre Mondy, Martine Carol, Rossano Brazzi, Claudia Cardinale en Leslie Caron.

Engeland verbreekt verdrag met Frankrijk en laat lord Nelson Franse vloot blokkeren. Napoleon keert zich tegen Oostenrijk en Rusland en trotseert hun verenigde legers bij Austerlitz. Ruim dertig jaar na klassieker NAPOLEON maakte Gance onevenwichtige film over andere wapenfeiten van de Franse keizer. De eerste helft wordt besteed aan oppervlakkige anekdotes in luxueuze decors die reeks van internationale sterren kans moeten geven, waarna veldslag verdere film in beslag neemt met imponerende en meeslepende momenten. Mondy is verrassende maar geen bevredigende keus voor Napoleon-rol.

La Fille Elisa

1956 | Drama, Historische film, Erotiek

Frankrijk 1956. Drama van Roger Richebé. Met o.a. Dany Carrel, Serge Reggiani, Valentine Tessier, Marche Mercadier en Georges Chamarat.

De dochter van een veroordeelde aborteuse wordt via een opvoedingsgesticht de ster-attractie in een bordeel. Dan wordt ze verliefd op een blinde organist voor wie ze haar beroep geheim houdt, tot hij achter de waarheid komt en ze hem in het gevecht dat daardoor ontstaat per ongeluk doodt. Dit bar en boos zelfkantdrama krijgt enige pittoreske waarde door de situering in het verleden (het einde van de vorige eeuw) en door de rolbezetting vol bekende gezichten (waarvan sommigen aan het begin van hun filmcarrière)

Les Amants de minuit

1952 | Komedie, Romantiek

Frankrijk 1952. Komedie van Roger Richebé. Met o.a. Jean Marais, Dany Robin, Micheline Gary, Louis Seigner en Gisèle Grandpré.

Een vrijgezel, rijk en blasé, is met kerst op doorreis in Parijs en inviteert een verkoopstertje om kerstavond en -nacht met hem door te brengen. Ze worden verliefd op elkaar, waartegen hij zich wapent door zich voor te doen als een valsemunter die van al zijn rijkdommen is beroofd. Averechts Assepoestersprookje is uitermate sentimenteel uitgevallen, maar krijgt charme door de onbevangenheid van Dany Robin.

La Fugue de Monsieur Perle

1952 | Komedie

Frankrijk 1952. Komedie van Roger Richebé. Met o.a. Noël-Noël, Marie Glory, Arlette Poirier, Simone Paris en Jean Galland.

Een dorpsbakker komt in Parijs een erfenis incasseren en laat zich prompt bestelen. Hij weet niet hoe hij dat verlies aan zijn vrouw moet verklaren. Noël-Noël, als de humoristische observator van de kleinburger, komt weinig aan bod in deze voorspelbare klucht met voor de hand liggende grappen, die af en toe toch nog amusant zijn gebleven.

Gibier de potence

1951 | Drama

Frankrijk 1951. Drama van Roger Richebé. Met o.a. Arletty, Georges Marchal, Nicole Courcel, Pierre Dux en Mona Goya.

Een maatschappelijk mislukte jongeman wordt door een koppelaarster als gigolo aan oudere dames gelieerd. Krijgsgevangenschap tijdens de oorlog en verliefdheid op een jong meisje doen hem besluiten een nieuw leven te beginnen, maar zijn bazin weigert hem los te laten. Dit morsige melodrama, dat bij de première enig schandaal verwekte, wordt van larmoyantie gered door een onverwachte en goede rol van Arletty. Georges Marchal is - naar de normen van destijds - een aantrekkelijke ledepop, die echter zijn gewetensconflicten potsierlijk aandikt.

La Grande Maguet

1947 | Drama

Frankrijk 1947. Drama van Roger Richebé. Met o.a. Madeleine Robinson, Michèle Philippe, Béatrice Lulli, Silvia Monfort en Colette Régis.

Moeizame bewerking van een slechte roman van Catulle Mendès, die dezelfde titel draagt. Het bij sommige acteurs aanwezige talent is niet voldoende dit houterige melodrama te redden.

Les J 3

1946 | Familiefilm, Avonturenfilm

Frankrijk 1946. Familiefilm van Roger Richebé. Met o.a. Giselle Pascal, Marguerite Deval, Danièle Delorme, Gérard Néry en Sturnin Fabre.

Alvorens de jongeren van na de oorlog te vormen, ontwierpen de leerlingen van klas J 3 doodeenvoudig de voedselbonnen die tijdens en vlak na de oorlog uitgedeeld werden. In feite zouden deze jongeren nog geen vlieg kwaad doen. Deze film schetst het middelbare schoolmilieu in die tijd. Centraal staat een leuke leraar die zijn leerlingen in het eindexamenjaar in alle eer en deugd stimuleert. Komt in alle opzichten sterk gedateerd over, maar men signaleert er Danièle Delorme in haar begintijd in.

Monsieur La Souris

1942 | Misdaad, Drama, Thriller

Frankrijk 1942. Misdaad van Georges Lacombe. Met o.a. Raimu, Paul Amiot, Aimé Clariond, René Bergeron en Micheline Francey.

Op een regenachtige avond in Parijs schnabbelt Monsieur La Souris, een vriendelijke clochard, bij cabaret Le Gai Moulin als parapluman. Dan treft hij achter het stuur van een auto een levenloze man aan. Nadat hij hulp heeft gehaald rijdt de auto voor zijn neus weg, maar even later vindt Monsieur La Souris een goedgevulde portefeuille met een gezinskiekje erin. Typisch gelaagd Georges Simenon-verhaal werd ietwat lusteloos verfilmd. Reddende factoren zijn acteerfenomeen Raimu en de sfeerrijke fotografie. In de simpel-effectieve openingstitels regenen de letters weg. Regieassistent was Gilles Grangier.

Madame Sans-Gêne

1941 | Komedie, Historische film, Romantiek

Frankrijk 1941. Komedie van Roger Richebé. Met o.a. Arletty, Albert Dieudonné, Henri Nassiet, Aimé Clariond en Maurice Escande.

Een wasmeisje heeft de jonge militair Napoleon Bonaparte gekend. Ze trouwt met een maarschalk die door keizer Bonaparte in de adelstand zal worden verheven. Het ijzeren toneelsucces van Victorien Sardou vol overbekende situaties en grappen staat of valt bij de vertolking van de titelrol. Hoewel de filmversie zonder enige eigen inventiviteit is, laat zich geen idealer hoofdrolspeelster bedenken dan Arletty. Dieudonné - vijftien jaar eerder de Napoleon van Abel Gance - is op herhalingsoefening. In 1962 opnieuw gefilmd.

L' Habit vert

1937 | Komedie

Frankrijk 1937. Komedie van Roger Richebé. Met o.a. Elvire Popesco, André Lefaur, Victor Boucher, Jules Berry en Meg Lemonnier.

De Roemeense echtgenote van een lid van de Académie Française bedriegt haar man met een graaf uit diens kennissenkring. Als ze worden betrapt, wordt als smoes gehanteerd dat hij om voorspraak voor zijn kandidatuur voor de Académie kwam vragen. Pas als hij inderdaad lid geworden is, komt de echtgenoot achter de waarheid. Deze Franse boulevardklucht is slaafs verfilmd, met overwegend dezelfde acteurs als in het theater. Met name Popesco zet haar rol erg dik aan, maar de film krijgt met de jaren extra waarde als tijdsbeeld rond het nauwelijks verminderde snobisme van de leden van de Académie.

Le mort en fuite

1936 | Komedie

Frankrijk 1936. Komedie van André Berthomieu. Met o.a. Jules Berry, Michel Simon, Marie Glory, Fernande Albany en Gaston Mauger.

Acteurs Trignol en Baluchet hebben het gehad met de daverende desinteresse voor hun toneeltalenten en verzinnen een publiciteitsstunt. Baluchet zal Trignol laten 'verdwijnen' en zich vervolgens van moord laten beschuldigen, waarna de doodgewaande uiteindelijk bij het proces zal opduiken. De bezopen onderneming loopt hopeloos in de soep: Trignol raakt daadwerkelijk zoek. Fraai gefotografeerde farce in het volkstheater- en variétémilieu sprankelt dankzij de legendes Berry en Simon. De feestelijke optiteling en auditie-openingsscène zetten meteen de toon. Meerdere herverfilmingen, daaronder in 1955 eentje van Berthomieu zelf.

Königsmark

1935 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1935. Thriller van Maurice Tourneur. Met o.a. John Hodge, Pierre Fresnay en Elissa Landi.

Acteurs Trignol en Baluchet hebben het gehad met de daverende desinteresse voor hun toneeltalenten en verzinnen een publiciteitsstunt. Baluchet zal Trignol laten 'verdwijnen' en zich vervolgens van moord laten beschuldigen, waarna de doodgewaande uiteindelijk bij het proces zal opduiken. De bezopen onderneming loopt hopeloos in de soep: Trignol raakt daadwerkelijk zoek. Fraai gefotografeerde farce in het volkstheater- en variétémilieu sprankelt dankzij de legendes Berry en Simon. De feestelijke optiteling en auditie-openingsscène zetten meteen de toon. Meerdere herverfilmingen, daaronder in 1955 eentje van Berthomieu zelf.

L' Agonie des aigles

1933 | Drama, Historische film

Frankrijk 1933. Drama van Roger Richebé. Met o.a. Pierre Renoir, Annie Ducaux, Constant Rémy, Jean Debucourt en Marcel André.

Een aantal liefhebbers van Napoleons leger zweren na diens val samen tegen de Franse regering, om het keizerrijk weer te herstellen. Deze film naar de roman [KL]Les Demi-Soldes[KLE] van Georges d`Esparb[KA2]es zit vol chauvinistisch pathos en heimwee naar de grandeur van weleer. De rechttoe-rechtaanverfilming doet daar recht aan en is daardoor bijzonder, zonder verdere opvallende kwaliteiten. Scenario en dialogen zijn van Marcel Pagnol, die ook co-producent was. Tweede verfilming van het boek, na de zwijgende versie van Bernard Deschamps (1922).

La chienne

1931 | Drama, Experimenteel, Film noir

Frankrijk 1931. Drama van Jean Renoir. Met o.a. Michel Simon, Janie Marèze, Georges Flamant, Magdeleine Bérubet en Jean Gehret.

Wanneer brave klerk Maurice Legrand zich inlaat met prostituee Lulu, neemt het sleurleventje van de ongelukkig gehuwde zondagsschilder een catastrofale wending. Klassiek thema als cynisch-fatalistisch drama, inclusief omineuze marionettenopeningsscène. Simon, later als bon vivant geliefd bij de nachtvlinders van de rue Saint-Denis, speelt hier een van zijn mooiste rollen. Kort na de opnamen stierf Marèse (Lulu) bij een auto-ongeval; haar vriend Flamant (Lulu's pooier Dédé) had de macht over het stuur verloren. Naar Georges de la Fouchardières roman, in 1945 door Fritz Lang verfilmd als Scarlet Street.