Laurence Rosenthal: muziek.
Er zijn 42 films gevonden.

Wild Iris

2001 | Drama

Verenigde Staten 2001. Drama van Daniel Petrie. Met o.a. Emile Hirsch, Laura Linney, Gena Rowlands en Fred Ward.

Loom meanderend familiedrama met hartverscheurende uithalen over verweduwde moeder Iris (Linney) die met haar jonge zoon Lonnie (Emile Hirsch) inwoont bij haar bazige moeder Minnie (Rowlands). Gedreven door schuld, wrok en alcohol verhandelt Iris samen met haar moeder bruidsjurken voor de dorpelingen, een bezigheid die haar continu confronteert met haar eigen tragisch verlopen huwelijk. Moeder Minnie lijkt goed te gedijen op de misère van haar dochter maar de balans verschuift drastisch als Iris besluit het heft in eigen handen te nemen. Televisiefilm Wild Iris is ondanks het povere scenario een onderhoudende film dankzij het sublieme spel van de twee vrouwen.

A Time for Dancing

2000 | Drama

Verenigde Staten 2000. Drama van Peter Gilbert. Met o.a. Larisa Oleynik, Shiri Appleby, Peter Coyote, Amy Madigan en Anton Yelchin.

Jules en Sam zijn schoolvriendinnen. Jules is een talentvolle danseres en heeft er alles voor over om na haar eindexamen naar de balletacademie te kunnen. Sam weet echter niet wat ze met haar leven aanmoet. Jules' droom dreigt in duigen te vallen als blijkt dat ze aan kanker lijdt.

The Echo of Thunder

1998 | Drama

Australië​/​​Verenigde Staten 1998. Drama van Simon Wincer. Met o.a. Judy Davis, Jamey Sheridan, Lauren Hewett, Chelsea Yates en Ernie Dingo.

Simpel verhaal met familieproblemen en -geluk à la 'Little house on the prairie'. Meisje gaat bij haar vader wonen op het Australische platteland en botst met haar stiefmoeder en een halfzusje. (IdH/VPRO Gids)

The Member Of The Wedding

1997 | Familiefilm

Verenigde Staten 1997. Familiefilm van Fielder Cook. Met o.a. Alfre Woodard, Anna Paquin, Corey Dunn, Enrico Colantoni en Anne Tremko.

Opgroeidrama gebaseerd op Carson McCuller's klassieke novelle met Anna Paquin - het kleine meisje dat in 1993 een Oscar won voor The piano - als de introverte adolescent Frankie Adams, die de bruiloft van haar broer in het zomerse Georgia van 1944 aangrijpt als afleiding van haar steigerende hormonen. Helaas slaat de verveling van Paquin ras over op de kijker en blijft het rigide verhaal mijlenver achter bij Zinnemans versie uit 1953. (VM/VPRO Gids)

The Man Who Captured Eichmann

1996 | Biografie, Thriller, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1996. Biografie van William A. Graham. Met o.a. Jack Laufer, Sam Robards, Michael Tucci, Michael Laskin en Joel Brooks.

Gebaseerd op het boek 'Eichmann in my hands' van Peter Malkin (1928-2005). De indrukwekkende tv-bewerking van Lionel Chetwynd laat zien hoe de 31-jarige Mossad agent Malkin (Howard) samen met zijn team Eichmann (Duvall) opspoort in Buenos Aires en ontvoert naar een lokale villa. In de weken die volgen ontwikkelt zich een gespannen relatie tussen Malkin en Eichmann. Malkin: 'I wanted to know what makes a man like Eichmann.' En: 'I felt I was talking through a wall of glass.' Duvall vertolkt subtiel de rol van de eens machtige nazi en is mede verantwoordelijk voor de productie van de film.

Catherine the Great

1995 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Oostenrijk 1995. Biografie van Marvin J. Chomsky en John Goldsmith. Met o.a. Catherine Zeta-Jones, Paul McGann, Ian Richardson, Mel Ferrer en Jeanne Moreau.

Op verzoek van tsarina Elizabeth wordt de vijftienjarige prinses Sophia onder de naam Catharina uitgehuwelijkt aan Peter, de Russische troonopvolger. Met hem heeft Catharina echter niets gemeen en ze wordt verliefd op de jonge edelman Saltykov. Nadat zij een troonopvolger gebaard heeft, wordt het kind haar meteen afgenomen en wordt haar minnaar naar het buitenland gestuurd, waarna Catharina zich erg eenzaam voelt. Als Elizabeth sterft onstaat een harde strijd om de macht.

The fire next time

1992 | Drama

Verenigde Staten 1992. Drama van Tom McLoughlin. Met o.a. Richard Farnsworth, Bonnie Bedelia en Craig T. Nelson.

Op verzoek van tsarina Elizabeth wordt de vijftienjarige prinses Sophia onder de naam Catharina uitgehuwelijkt aan Peter, de Russische troonopvolger. Met hem heeft Catharina echter niets gemeen en ze wordt verliefd op de jonge edelman Saltykov. Nadat zij een troonopvolger gebaard heeft, wordt het kind haar meteen afgenomen en wordt haar minnaar naar het buitenland gestuurd, waarna Catharina zich erg eenzaam voelt. Als Elizabeth sterft onstaat een harde strijd om de macht.

The Young Indiana Jones Chronicles

1992 | Familiefilm, Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1992. Familiefilm van Carl Schultz en Jim O'Brien. Met o.a. Corey Carrier, Sean Patrick Flanery, George Hall, Margaret Tyzack en Ronny Coutteure.

Een 93-jarige Indiana Jones (Hall) vertelt aan twee knapen over zijn jeugd. Hoe hij als tien-jarige jongen (Carrier) met zijn ouders de wereld rondtrok en in Egypte met T.E. Lawrence (de latere Lawrence of Arabia) op schatjacht ging. Hij vond er een beeldje dat een jakhals voorstelt. Dit beeldje zou hem ook als adolescent (Flanery) nog parten spelen, toen hij toetrad tot het rebellenleger van Pancho Villa. Spetterende avonturenfilm vol spectaculaire actiescènes. Bij verschijning was het de duurste tv-film ooit verwezenlijkt. George Lucas produceerde deze pilot-film, die gevolgd zou worden door zestien afleveringen, waarin Indy, afwisselend als kind en als adolescent, historische personages zou ontmoeten uit de periodes 1908/09 en 1916/17, w.o. Mata Hari, Freud, Churchill, Picasso, Lenin, enz. Het Egyptische gedeelte van deze pilot werd gemaakt door O'Brien. De rol van Indy's vriend Rémy wordt vertolkt door de Vlaamse acteur Coutteure. Lucas schreef zelf het verhaal dat door Jonathan Hales tot scenario verwerkt werd. Schitterende fotografie van David Tattersall en Ellery Ryan.

The Fire Next Time, Parts I & II

1992 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1992. Sciencefiction van Tom McLoughlin. Met o.a. Craig T. Nelson, Bonnie Bedelia, Richard Farnsworth, Jürgen Prochnow en Justin Whalen.

In het jaar 2017 is de ozonlaag dermate vervlogen dat de aarde oververhit is; in deze rampzalige omstandigheden teistert een orkaan Louisiana, brandt het midden-westen en is er in Californi[KA3]e tekort aan water. Men vertrekt - net zoals in THE GRAPES OF WRATH - op zoek naar betere oorden; dat is (in dit geval) het Noorden. Centraal staat het uit elkaar geraakte gezin van Nelson, een garnalenvisser, zijn gescheiden vrouw Bedelia (die flirt met zijn partner Prochnow) en hun kinderen. Deze veel te lange tv-film, die meestal in twee delen wordt uitgezonden, kan niet tippen aan zijn klassieke voorganger. Ondanks futuristische gadgets wordt de kijker er niet koud of warm van. Uitvoerend producent James Henerson schreef het scenario en het camerawerk was in handen van Shelly Johnson.

Grass Roots

1992 | Drama

Verenigde Staten 1992. Drama van Jerry London. Met o.a. Corbin Bernsen, Reginald VelJohnson, John Glover, Claude Akins en James Wilder.

Tweedelige tv-film, die eigenlijk een soort vervolg heet te zijn op de miniserie CHIEFS, een familiekroniek gesitueerd in het Amerikaanse Georgia. Bernsen is een ambitieuze advocaat, tevens adjunct van senator Jones, een van de machtigste afgevaardigden uit het kiesdistrict Washington. De senator krijgt een hartaanval, en Bernsen stelt zich kandidaat bij de verkiezingen. Tegelijkertijd wordt hij door rechter Burr belast met de verdediging van een jonge blanke man, die ervan wordt beschuldigd een zwarte vrouw te hebben verkracht en vermoord. Die kwestie heeft een nadelige invloed op de politieke loopbaan van Bernsen, die op een bepaald moment moet kiezen tussen zijn carrière en zijn liefde voor de CIA-medewerkster Harris. Dit door Derek Marlowe geschreven vervolg op CHIEFS is minder bewogen en bevat te veel clichés. De personages zijn weinig overtuigend zoals bijvoorbeeld Glover in de rol van een ex-marinier met KKK- activiteiten, Taylor als een demente ex-generaal, Veljohnson als een eerlijke zwarte smeris, Conaway als een lellebel en Helmond als een zuidelijke schoonheid.

Mark Twain and Me

1991 | Biografie, Drama, Familiefilm

Canada 1991. Biografie van Daniel Petrie. Met o.a. Jason Robards, Amy Stewart, Talia Shire, Fiona Reid en R.H. Thomson.

De verfilming van het laatste autobiografische boek van Dorothy Quick Enchantment, A Little Girl's Friendship With Mark Twain over haar ontmoeting met de fameuze Amerikaanse schrijver tijdens een oversteek over de oceaan aan boord van de SS Minnetonka in 1908. Americana, met een goede rol van Robards als de oudere Twain die door zijn vele gereis zijn eigen dochters niet zag opgroeien en zich interesseert voor de jonge vaderloze Dorothy, hartverwarmend gespeeld door Stewart, maar de film heeft niet veel te bieden. Voor het scenario tekende Cynthia Whitcomb. Camerawerk van François Protat. Gemaakt voor het kabelkanaal van Disney.

The Kissing Place

1990 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1990. Thriller van Tony Wharmby. Met o.a. Meredith Baxter, David Ogden Stiers, Victoria Snow, Michael Kirby en Nathaniel Moreau.

Baxter-Birney verbrijzelt haar tv-image door een maniakale vrouw te spelen die niet aflaat een jongeman te achtervolgen die uit haar klauwen ontsnapt is, nadat zij en haar slappe echtgenoot hem ontvoerd hadden. Kronkelige psychologische thriller, geschreven door Richard Altabef, Michael Wing en uitvoerend producente Cynthia A. Cherbak. Camerawerk van Frank Tidy. Gemaakt voor kabeltelevisie.

The Incident

1990 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1990. Drama van Joseph Sargent. Met o.a. Walter Matthau, Susan Blakely, Robert Carradine, Peter Firth en Barnard Hughes.

Tijdens WO II moet uitgebluste advocaat Matthau de Duitse krijgsgevangene korporaal Firth verdedigen in een moordzaak in het interneringskamp 'Bremen' in Colorado. Aangrijpend, intelligent drama, geschreven door Michael en James Norell. Matthau is geweldig in zijn eerste tv-film. Achter de camera stond niemand minder dan Nederlander Kees van Oostrum.

My Name is Bill W.

1989 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1989. Drama van Daniel Petrie. Met o.a. James Woods, James Garner, JoBeth Williams, Fritz Weaver en Robert Harper.

Bill Wilson (Woods) is een man die gelukkig zou moeten zijn. Hij beschikt over een ijzeren gezondheid, heeft een knappe vrouw en werkt in een baan met toekomst. Toch mist hij iets in het leven en dat probeert hij te vinden in de drank. Het wordt van kwaad tot erger en uiteindelijk belandt hij in een ziekenhuis. Hier beseft hij dat hij zwaar verslaafd is, maar hij bezit niet de wilskracht om in zijn eentje van de drank af te raken. Dan ontmoet hij Dr. Robert Smith (Garner) en samen stichten ze de Anonieme Alcoholisten (Alcoholics Anonymous). Schitterend gespeeld portret van twee bekeerde dronkelappen die een organisatie op poten zetten om lotgenoten te helpen. Woods is grandioos en Garner valt niet uit de toon. Knap scenario van William G. Borchert, in beeld gebracht door Neil Roach.

Gore Vidal's Billy the Kid

1989 | Western

Verenigde Staten 1989. Western van William A. Graham. Met o.a. Val Kilmer, Duncan Regehr, Wilford Brimley, Julie Carmen en Michael Parks.

De bekende Amerikaanse auteur Gore Vidal rakelt hier nogmaals de legende op van de beruchte outlaw Billy the Kid, waaraan hij al eerder een tv-film wijdde, die in 1958 door Arthur Penn werd bewerkt tot THE LEFT HANDED GUN. Vidal gaat ervan uit dat William Bonney een onbegrepen jongeman was, die uit opstandigheid (nadat zijn werkgever werd neergeschoten door de sheriff) eerst het recht in eigen handen neemt, vervolgens het pad van de misdaad opgaat, en ten slotte wordt gedood door zijn vroegere vriend Pat Garrett, die inmiddels sheriff is. Vidal maakt zich hier schuldig aan ongepaste (en gevaarlijke) verering van een moordenaar. Mooie beelden geschoten door Denis Lewston. Kilmer als the Kid en Regehr als Garrett spelen te gepolijst en staan in de schaduw van Brimley, die senator Lew Wallace speelt. Laurence Rosenthal componeerde de partituur. Ook bekend als BILLY THE KID.

Brotherhood of the Rose

1989 | Thriller

Verenigde Staten 1989. Thriller van Marvin J. Chomsky. Met o.a. Peter Strauss, Robert Mitchum, Connie Sellecca, David Morse en James Sikking.

Spionnen, contra-spionnen, verraders binnen de CIA en een bonte verzameling van internationale killers loeren om iedere hoek van deze dieptreurige, veel te lange, bijna onbegrijpelijke bewerking (door Gy Waldron) van het boek van David Morrell. Bijna elke scène speelt zich af in een ander land, maar het allegaartje is in zijn totaliteit gefilmd in Nieuw Zeeland. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen, maar in sommige landen ook wel als een deel. Camerawerk van James Bartle.

The Bourne Identity

1988 | Thriller

Verenigde Staten 1988. Thriller van Roger Young. Met o.a. Richard Chamberlain, Jaclyn Smith, Anthony Quayle, Donald Moffat en Yorgo Voyagis.

Een spion die aan geheugenverlies lijdt, doorkruist heel Europa met een vrouw die hij heeft ontvoerd, om de moordenaars die hem op de hielen zitten te bewijzen dat hij iemand anders is dan hij lijkt te zijn. Carol Sobieski bewerkte Robert Ludlums bestseller tot een spannende hoewel enigszins ondoorzichtige film, die enorm aan uitstraling wint door het suggestieve camerawerk van Tony Pierce Roberts. Oorspronkelijk werd deze film in twee delen uitgezonden.

Street of Dreams

1988 | Mysterie, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1988. Mysterie van William A. Graham. Met o.a. Ben Masters, Morgan Fairchild, John Hillerman, Diane Salinger en Michael Cavanaugh.

Private-eye Masters redt de mooie Fairchild uit handen van een belager en komt daardoor terecht in een wespennest. Een dag later is zij verdwenen. Haar man, een filmregisseur die werkte met geld van de maffia, wordt vermoord aangetroffen terwijl het scenario voor zijn nieuwste film spoorloos is. Zij is verdachte nummer een, maar Masters is de enige die een verband legt tussen het verdwenen scenario en de moord. Er volgen nog meer moorden. Naar de roman Good Night And Good Bye van Timothy Harris brouwde scenarist Bill Stratton een Raymond Chandler-achtige intrige, waarvoor op zijn minst een Bogart en Bacall nodig waren geweest. Wat overblijft is een ingewikkeld, vaag en niet te pruimen plot. Hillerman, als de schrijver van het gestolen scenario, is de enige die zijn rol met overtuiging neerzet. Fotografie van Dennis Lewiston.

My Father, My Son

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Jeff Bleckner. Met o.a. Keith Carradine, Karl Malden, Michael Horton, Margaret Horton en Dirk Blocker.

Aangrijpende maar passieloze dramatisering van het boek van Admiraal Elmo Zumwalt en zijn zoon Elmo III die aan kanker leed als gevolg van het ontbladeringsmiddel [KL]agent orange[KLE] dat in de Vietnamoorlog als chemisch wapen gebruikt werd, waartoe zijn vader (als staats-secretaris van marine) opdracht had gegeven. (Elmo III stierf enkele maanden na de première van de film op de tv). Scenario van Jacqueline Feather en David Seidler.

Peter the Great

1986 | Biografie, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1986. Biografie van Marvin J. Chomsky en Lawrence Schiller. Met o.a. Maximilian Schell, Vanessa Redgrave, Omar Shariff, Trevor Howard en Laurence Olivier.

Deze serie is het indrukwekkende epos rond het leven van Tsaar Peter de Grote die rond 1700 over Rusland regeerde. Indrukwekkend wat de sterbezetting aangaat en indrukwekkend omdat Chomsky (de man van miniseries als HOLOCAUST) het voor elkaar kreeg in Rusland zelf te mogen filmen waardoor je het gevoel hebt inderdaad in de pracht en de glorie van het oude Russische rijk terug te keren. Schitterend gedaan. Edward Anhalt schreef het scenario naar het boek van Robert K. Massie, dat een Pulitzer Prize heeft gewonnen. Schell en Niklas spelen de tsaar resp. op oudere en jongere leeftijd. Voor Lilli Palmer was het haar laatste rol voor haar dood in 1986. De mini- serie wordt vertoond in vier delen. Camerawerk van Vittorio Storaro.

Anastasia: The Mystery of Anna

1986 | Drama, Mysterie, Historische film

Oostenrijk​/​​Verenigde Staten 1986. Drama van Marvin J. Chomsky. Met o.a. Amy Irving, Olivia de Havilland, Jan Niklas, Nicolas Surovy en Susan Lucci.

Het verhaal van Anna Anderson (Irving), de vrouw die beweerde de enige overlevende te zijn van de executie door de communisten in 1918 van de tsarenfamilie. Deze tv-film is beslist geen herverfilming van de film ANASTASIA uit 1956 van Anatole Litvak met Ingrid Bergman; James Goldman schreef een geheel nieuw scenario naar het boek The Riddle of Anna Anderson van Peter Kurth en laat daarin de beslissing of Anna wel of niet Anastasia Romanoff is over aan de kijker. De locaties en de aankleding zijn prachtig, er wordt degelijk geacteerd, maar de film als geheel is toch weinig bevredigend. Het camerawerk is van Nicholas D. Knowland. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen. Mono.

Blackout

1985 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1985. Misdaad van Douglas Hickox. Met o.a. Richard Widmark, Keith Carradine, Michael Beck, Kathleen Quinlan en Gerald Hiken.

Ex-cop Widmark heeft zich vastgebeten in een afschuwelijke moordzaak, die na zes jaar nog steeds niet is opgelost. Een nieuw spoor leidt naar Carradine, die rond de tijd van de moord na een ongeval aan geheugenverlies is gaan lijden en die nu een nieuw, onbesproken leven leidt met een nieuw gezicht en een nieuw gezin. Is deze zachtaardige man een bloeddorstige moordenaar? De kijker wordt doorlopend op een verkeerd spoor gezet, dank zij het intelligente script van David Ambrose, die op subtiele wijze de onzekerheid als dreigend element gebruikt. Een superieure thriller met verrassende climax. Opvallende score van Laurence Rosenthal. Achter de camera stond Tak Fujimoto.

Easy Money

1983 | Komedie

Verenigde Staten 1983. Komedie van James Signorelli. Met o.a. Rodney Dangerfield, Joe Pesci, Geraldine Fitzgerald, Candy Azzara en Taylor Negron.

Dangerfield is fotograaf en gespecialiseerd in babyfoto's. Hij is gehuwd en vader maar houdt er desondanks een flamboyante levensstijl op na. Hij ontzegt zichzelf niets. Hij rookt, drinkt, houdt van lekker eten en kan geen vrouw met rust laten. Wanneer zijn schoonmoeder sterft, verandert zijn hele leven, want ze laat hem en zijn gezin tien miljoen dollar na. Maar er staat een vreemde clausule in het testament: om het geld te kunnen innen moet hij een jaar lang een voorbeeldig leven leiden. Wie kan lachen om de simplistische extroverte en vulgaire humor van Dangerfield, komt hier wel aan zijn trekken, maar dit filmdebuut van de komiek is te mijden voor iedereen die humor met inhoud wil. De man heeft zelfs het lef om W.C. Fields te imiteren. Het lawaaierige scenario is van Dangerfield, Michael Endler, P.J. O'Rourke en Dennis Blair. Fred Schuler schoot er de beelden bij.

The Letter

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van John Erman. Met o.a. Lee Remick, Ronald Pickup, Jack Thompson, Ian McShane en Christopher Cazenove.

Robert Crosbie is als vertegenwoordiger van een rubberplantage veel op reis. Zijn vrouw Leslie voelt zich verwaarloosd en begint een verhouding met de getrouwde Hammond. Als haar minnaar haar wil verlaten schiet ze hem dood en wordt ze gearresteerd. Als ze wegens gebrek aan bewijs weer vrijkomt, deelt Robert haar verheugd mee dat hij een eigen plantage wil beginnen, maar dan blijkt dat Leslie niet geïnteresseerd is en nooit van hem gehouden heeft. Iedereen keert haar de rug toe, waarna ze alleen achterblijft

Clash of the Titans

1981 | Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Desmond Davis. Met o.a. Harry Hamlin, Laurence Olivier, Claire Bloom, Maggie Smith en Judi Bowker.

Grieken hadden ooit voor ieder levensthema een parabel paraat. Zoals deze, over de eeuwige man-vrouwheibel, waarin mannetjesputter Perseus uber-matriarch Medusa onthoofdt zodat hij met haar dodelijke blik het zeemonster (de Kraken) kan doden dat zijn geliefde Andromeda bedreigt. Kolfje naar de hand van meesteranimator Ray Harryhausen met zijn vermaarde jaren vijftig stop-animatie monsters, ware het niet dat zijn fans (oa George Lucas) hem net naar de geschiedenisboekjes hadden verwezen met hun Star Wars (1977). Het werd de laatste Harryhausen, het einde van tastbare monsters, en daarmee het officieuze begin van digitale speciale effecten.

Revenge of the Stepford Wives

1980 | Horror

Verenigde Staten 1980. Horror van Robert Fuest. Met o.a. Sharon Gless, Julie Kavner, Audra Lindley, Don Johnson en Mason Adams.

Tv-journaliste Gless neemt haar intrek in het stadje Stepford om uit te zoeken waarom hier misdaadcijfer en scheidingspercentage het laagst zijn van de V.S. Tot haar verbazing handelen de vrouwen als robots en heeft de Men's Association o.l.v. Hill het voor het zeggen. In haar buurvrouw Kavner, echtgenoot van politieman Johnson, vindt ze de enige geestverwant in de stad, maar enkele dagen later lijkt ook zij veranderd. Sequel op THE STEPFORD WIVES uit 1975, die echter een andere reden geeft voor de robotisering van de vrouwen dan de originele roman van Ira Levin. Kavner steelt moeiteloos de hele show. Scenarioschrijver David Wiltse brengt voldoende nieuwe elementen in het verhaal om het intrigerend te houden. Knap in beeld gebracht door Ric Waite. De Nederlandse video-distributeur doopte de film om duistere redenen om tot TERROR IN NEW YORK, terwijl Stepford in Connecticut ligt. Gevolgd door THE STEPFORD CHILDREN.

Meteor

1979 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1979. Sciencefiction van Ronald Neame. Met o.a. Sean Connery, Natalie Wood, Karl Malden, Brian Keith en Henry Fonda.

Indrukwekkende cast gaat een beetje verloren in een rampenfilm in de traditie van Towering inferno (1974) of The Poseidon adventure (1972), een eerdere hit van voormalig cameraman Neame. Een immense meteoriet nadert de aarde. Dit thema kwam, toen het rampen-genre eind jaren negentig weer opleefde, terug in films als Armageddon en Deep Impact.

Who'll Stop the Rain

1978 | Thriller, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1978. Thriller van Karel Reisz. Met o.a. Nick Nolte, Tuesday Weld, Michael Moriarty, Anthony Zerbe en Richard Masur.

Deze film is ook bekend als Dog Soldiers, de titel van de bestseller van Robert Stone waarop regisseur Reisz zijn oorlogsthriller baseerde. Over een heroïnelijn die loopt van Vietnam naar Californië. De Tsjechische regisseur Karel Reisz (1926-2002) leverde zijn beste werk af in Groot-Brittannië waar hij in de jaren zestig overtuigde met oa Saturday Night and Sunday Morning (1960) en Morgan: A Suitable Case for Treatment (1966). In de jaren zeventig vertrok hij naar de VS. Daar maakte hij naast bovengenoemde film ook het goed ontvangen The French Lieutenant's Woman (1981). Maar het niveau van bijvoorbeeld zijn Britse films zou hij nooit meer evenaren.

Brass Target

1978 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1978. Thriller van John Hough. Met o.a. John Cassavetes, Sophia Loren, George Kennedy, Max von Sydow en Robert Vaughn.

Augustus 1945. Onbekenden overvallen een goudtransport van het Amerikaanse leger in bezet Duitsland. Generaal Patton (Kennedy) wordt er door de Russen van beschuldigd bij de roof betrokken te zijn. Hij wil de echte dieven vangen en stelt een specialist, majoor Joe De Lucca (Cassavetes), aan die de zaak moet ophelderen. Ondertussen beramen de dieven een aanslag op Pattons leven. Ongeloofwaardige thriller, ge[KA3]inspireerd op historische feiten (de diefstal en de mysterieuze dood van Patton, bij een verkeersongeval op 9 december 1945), die echter zijn geprojecteerd op een gefantaseerde achtergrond. Het scenario van Alvin Boretz, naar de roman The Algonquin Project van Frederick Nolan, zit vol stereotiepe actiescènes en is doordrongen van een achterhaald anti-communisme. De acteurs leveren ongeïnspireerd routinewerk. Gefilmd door Tony Imi. Gedraaid in Panavision.

The Island of Dr. Moreau

1977 | Sciencefiction, Horror, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Sciencefiction van Don Taylor. Met o.a. Burt Lancaster, Michael York, Nigel Davenport, Barbara Carrera en Richard Basehart.

Na een schipbreuk kan York zich redden op een afgelegen eiland. Tot zijn grote verbazing is dit het werkterrein van de vreemde Dr. Lancaster, die een serum uitvond dat dieren genetisch zodanig verandert dat ze menselijke vormen krijgen. Op het eiland treft hij ook de mooie Carrera aan, die door Lancaster als kind werd gekocht. Wanneer York met haar van het eiland wil ontsnappen, wordt hij gevangengenomen. Lancaster wil zijn experimenten omkeren en zien of hij van York een dier kan maken. Onderhoudende maar zwakkere tweede officiële verfilming van H.G. Wells' roman, die deze keer werd bewerkt door John Hermann Shaner en Al Ramus. In ISLAND OF LOST SOULS was de sfeer veel zwoeler en vooral veel angstaanjagender. Basehart als baas der dieren is menselijker dan Lugosi maar tevens minder geloofwaardig. Hoofdacteurs presteren o.k., al voelt Lancaster zich duidelijk niet op zijn plaats. Knappe make-up-effecten. Schitterend in beeld gebracht door Gerry Fisher. Laurence Rosenthal componeerde een melodieuze score.

The Story of David

1976 |

Verenigde Staten 1976. Alex Segal en David Lowell Rich. Met o.a. Timothy Bottoms, Anthony Quayle, Keith Michell, Jane Seymour en Susan Hampshire.

Een levendig bijbeldrama dat eerst twee uur lang de lens richt op de jonge schaapherder die Goliath met een slinger vermoordde en vervolgens twee uur op koning Davids betrekkingen met Bathseba. Waardig verteld en ernstig gespeeld. Een geloofwaardige produktie.

The Return of a Man Called Horse

1976 | Western

Verenigde Staten 1976. Western van Irvin Kershner. Met o.a. Richard Harris, Gale Sondergaard, Geoffrey Lewis, Bill Lucking en Jorge Luke.

Harris kan niet meer wennen aan het rijke leventje in zijn kasteel in Engeland, nadat hij lange tijd onder de Sioux-stammen leefde en van wie hij de bijnaam 'Paard' kreeg. Heimwee drijft hem terug naar de Indianen, maar die zijn inmiddels door de blanken uit hun leefgebied verjaagd. Ze kregen zoveel te verduren dat ze de moed niet meer konden opbrengen om zich te verzetten. Harris probeert hen wakker te schudden om hun voorouderlijke gebieden terug te eisen. Conflictrijk vervolg op het sterke A MAN CALLED HORSE. Inhoudelijker door zijn filosofische beschouwingen, maar daardoor minder avontuurlijk. Het boeiende scenario is van de hand van Jack De Witt, naar een verhaal van Dorothy M. Johnson. Harris schittert weer in zijn rol van blanke Indiaan. Vakkundig in beeld gebracht door Owen Roizman. Indrukwekkende symfonische score van Laurence Rosenthal. Gefilmd in Panavision. Gevolgd door TRIUMPHS OF A MAN CALLED HORSE.

The Wild Party

1975 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1975. Drama van James Ivory. Met o.a. James Coco, Raquel Welch, Perry King, Tiffany Bolling en David Dukes.

Een ster van de stomme film, die een succes broodnodig heeft, organiseert een grandioze party om zijn nieuwste film voor te stellen. De gevolgen zijn dramatisch. Een uitschieter in de anders gelijkmatig verlopende carrière van Ivory. De amper verhulde geschiedenis van Fatty Arbuckle, voor de gelegenheid Jolly Grimm genoemd. Ivory heeft lang rondgelopen met het idee om het gedicht van Joseph Moncure March te verfilmen dat handelt over de verwikkelingen rond Arbuckle. Toen Ivory uiteindelijk geldschieters vond, bleken zij van het verkeerde slag te zijn. De film werd uit zijn handen genomen en onderging een hermontage. In Europa is de door Ivory afgeleverde versie van 111m beschikbaar. Coco speelt de hoofdrol en zijn gelijkenis met Arbuckle is opvallend. Welch kreeg de rol van zijn liefje en King die van haar minnaar. Scenario is van Walter Marks. Walter Lassally tekende voor het camerawerk en Laurence Rosenthal zette alles op muziek.

The Log of the Black Pearl

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van Andrew V. McLaglen. Met o.a. Ralph Bellamy, Kiel Martin, Jack Kruschen, Glenn Corbett en Anne Archer.

Een avonturenverhaal over de zoektocht naar een gezonken schat. Scenario van Jack Bloom naar een verhaal van Eric Bercovici en Jerry Ludwig.

Rooster Cogburn

1975 | Western

Verenigde Staten 1975. Western van Stuart Millar en Stuart Miller. Met o.a. John Wayne, Katharine Hepburn, Anthony Zerbe, Richard Jordan en John McIntire.

In 1970 won John Wayne - zijn enige - Oscar voor zijn rol in de western True Grit (1969). Zes jaar later maakte hij deze sequel. Nadat haar vader door bandieten is vermoord schiet Rooster Cogburn de pinnige Eula Goodnight (Hepburn) al mopperend te hulp. En Goodnight moppert bekwaam terug. Jammer genoeg haalde de latere film niet het niveau van de voorganger en lukt het Hepburn niet haar vergelijkbare rol in The African Queen (1951) ook maar te benaderen. Toch een mooie samenwerking tussen deze twee iconen.

Call to Danger

1973 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Tom Gries. Met o.a. Peter Graves, Stephen McNally, Diana Muldaur, Ina Balin en Michael Ansara.

Jenson is kroongetuige in een zaak tegen een misdaadorganisatie. Nog voordat hij officiëel is verhoord, wordt hij uit het zwaarbewaakte gerechtsgebouw ontvoerd door een ex-collega. Graves krijgt de opdracht hem terug te brengen om te voorkomen dat zijn vroegere baas hem liquideert. Traditionele gangsterfilm, volgens het bekende patroon gemaakt. Aanvankelijk aanvaardbaar, maar dan ontspoort het verhaal en aan het eind wordt het helemaal een rommeltje. Het scenario van Laurence Heath mist iedere logica en het is niet zo vreemd dat deze pilot nooit tot een tv-serie leidde. Ronald W. Brown zette het op film. Mooie score van Laurence Rosenthal.

Night Chase

1970 | Thriller

Verenigde Staten 1970. Thriller van Jack Starrett. Met o.a. David Janssen, Yaphet Kotto, Victoria Vetri, Joe De Santis en Mel Berger.

Een rijke zakenman, voortvluchtig na moord op zijn echtgenote, ziet geen andere uitweg dan met een gehuurde taxi naar Mexico te rijden. Een sterk vluchtdrama; de spanning verwatert iets naarmate de ontknoping nadert. Scenario van Marvin A. Gluck. Camerawerk van Fred J. Koenekamp.

The Comedians

1967 | Avonturenfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1967. Avonturenfilm van Peter Glenville. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, Alec Guinness, Peter Ustinov en Paul Ford.

Het hotel van de Amerikaan Brown op Haïti draait ernstig verlies sinds dictator Duvalier er met zijn beruchte geheime politie de Tontons Macoute de scepter zwaait. Aan boord van een stoomboot leert hij majoor Jones kennen, een zonderlinge man die, eenmaal aangekomen op Haïti, in aanvaring komt met de Tontons Macoute. Hij wordt gearresteerd, maar wordt vrijgelaten nadat hij hen heeft verteld van een geheim wapendepot op het eiland. Wanneer de geheime politie ontdekt dat dit depot helemaal niet bestaat wordt de jacht op de majoor geopend...

Hotel Paradiso

1966 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1966. Komedie van Peter Glenville. Met o.a. Alec Guiness, Gina Lollobrigida, Robert Morley, Akim Tamiroff en Peggy Mount.

Een pretentieuze klucht, slechts bij vlagen grappig. De zachtmoedige Guinness probeert van alles om zijn rendez-vous met zijn weelderige buurvrouw Gina voort te zetten, maar steeds komt er iets tussen. Het scenario is van regisseur Glenville en Jean- Claude Carrière naar een blijspel van Georges Feydeau. Het camerawerk is van Henri Decae.

Becket

1964 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1964. Biografie van Peter Glenville. Met o.a. Richard Burton, Peter O'Toole, John Gielgud, Gino Cervi en Donald Wolfit.

De twaalfde-eeuwse Britse koning Hendrik II (O'Toole) vindt het ambt nogal saai. Liever stort hij zich in het nachtleven, om een stevig potje te drinken en achter de vrouwen aan te zitten. Hierbij krijgt hij hulp van de Saksische Becket (Burton). Als dank benoemt hij hem tot aartsbisschop van Canterbury, als de vorige, lastige kerkleider overlijdt. Maar tot zijn verbazing ontpopt Becket zich tot een vroom en hardwerkend man die niet te beroerd is om zijn vorst stevig dwars te zitten. Acteerkanonnen Burton en O'Toole schitteren in deze fraaie, met Oscarnominaties overladen productie uit het uitmuntende filmjaar 1964.

The Miracle Worker

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Anne Bancroft, Patty Duke, Victor Jory, Inga Swenson en Andrew Prine.

Een Broadway-toneelstuk, vrijwel ongewijzigd verfilmd. Duke en Bancroft zijn onvergetelijk als Helen Keller en de haar toegewijde lerares (beiden wonnen Oscars voor hun vertolkingen). Waardevol; het gezagsconflict - bekend als 'de aardappelscène' - is bijzonder gedenkwaardig. Het scenario is van William Gibson, en het camerawerk van Ernest Caparros.

Requiem for a Heavyweight

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Ralph Nelson. Met o.a. Anthony Quinn, Jackie Gleason, Mickey Rooney, Julie Harris en Nancy Clushman.

Grimmige weergave van een bokser wiens carrière in de ring beëindigd is, waardoor hij tot corruptie wordt gedwongen en aan lager wal komt. Rooney als aandoenlijke makker en Harris als onwerkelijke maatschappelijk werkster zijn prima. Gebaseerd op Rod Serlings schitterende tv-spel. De bioscooplengte van 87 minuten werd verlengd voor tv.