Patricio Guzmán

1941 Regisseur, Acteur, Scenarist, Producer, Cameraman, Editor

Patricio Guzmán (1941) is regisseur, acteur, scenarist, producer, cameraman en editor.
Er zijn 7 films gevonden.

El botón de nácar

2015 | Documentaire

Chili/Frankrijk/Spanje/Zwitserland 2015. Documentaire van Patricio Guzmán.

Essayistische documentaire van de regisseur van Nostalgia for the Light, over de betekenis van water (en twee knopen die op de bodem van de zee werden gevonden) in de Chileense geschiedenis. In première gegaan op het filmfestival van Berlijn, waar het de Zilveren Beer voor beste scenario won.

Salvador Allende

2004 | Documentaire

België/Chili/Frankrijk/Duitsland/Spanje/Mexico 2004. Documentaire van Patricio Guzmán.

Op 11 september 1973, zette Amerika aan tot een staatsgreep om de vreedzame en democratische revolutie die in Chili de grond in te boren. Ze elimineerden de President van de Republiek, Salvador Allende. In het leven van regisseur Patricio Guzmán speelde Salvador Allende een belangrijke rol.

El Caso Pinochet

2001 |

Chili/België/Spanje/Frankrijk 2001. Patricio Guzmán.

Op 11 september 1973, zette Amerika aan tot een staatsgreep om de vreedzame en democratische revolutie die in Chili de grond in te boren. Ze elimineerden de President van de Republiek, Salvador Allende. In het leven van regisseur Patricio Guzmán speelde Salvador Allende een belangrijke rol.

Chili, la mémoire obstinée

1997 | Documentaire, Historische film

Frankrijk/België/Canada/Duitsland 1997. Documentaire van Patricio Guzmán. Met o.a. Patricio Guzmán, Ernesto Malbran, Ignacio Valenzuela, Alvaro Undurraga en Pablo Perelman.

In 1973 werd in Chili de regering Allende ten val gebracht en man dictator Generaal Augusto Pinochet de macht in handen. Bijna een kwart eeuw later keert Guzmán terug naar zijn geboorteland om een balans op te maken van het Pinochet-bewind. Hij praat met mensen die de staatsgreep ondersteund hebben, met hen die met Pinochet gewerkt hebben, met aanhangers van Allende en met personen waarvan verschillende familieleden 'verdwenen' onder Pinochet. Hij toont zijn nog steeds in Chili verboden politieke documentaire LA BATALLA DE CHILE, die hij in 1977 in ballingschap in Cuba voltooide. Hiermee confronteert hij de studenten op brutale wijze met hun verleden. Uit de discussies die volgen op de projectie blijkt hoeveel deze jonge mensen 'vergeten' zijn. Doorheen de documentaire zijn fragmenten verwerkt uit bovengenoemde film. Guzmán schreef zelf het scenario en de commentaar werd ingesproken door Vincent Davy. Hélène Girard stond in voor de montage en nieuw beeldmateriaal werd geschoten door Eric Pittard. Een boeiend document dat een schitterende epiloog vormt op LA BATALLA DE CHILE. Dolby Surround.

En nombre de Dios

1987 | Documentaire

Chili/Spanje 1987. Documentaire van Patricio Guzmán.

Deze enigszins onbestemde documentaire analyseert de ideeën en de daden van de Chileense kerk in samenhang met het militaire regime dat het land vanaf 1973 kende.

La Rosa de los vientos

1983 | Avonturenfilm, Drama

Spanje/Venezuela/Cuba 1983. Avonturenfilm van Patricio Guzmán. Met o.a. Patxi Andion, José Antonio Rodríguez, Nelson Villagra, Gloria Laso en Asdrubal Melendez.

In het oerwoud van de Amazone is een buitenlandse ontdekkingsreiziger op zoek naar de tovenarij uit de tijd van voor de ontdekking van Amerika. Een vreemde en eerzuchtige film die echter niet het succes behaalde dat hij verdiend had.

La batalla de Chile

1977 | Documentaire, Historische film

Chili/Cuba 1977. Documentaire van Patricio Guzmán.

Een gedetailleerd beeld van de tien weken die in 1973 geleid hebben tot de val van de democratische regering Allende en de machtsovername door Generaal Augusto Pinochet, gesteund door de Amerikaanse CIA. De documentaire bestaat uit drie delen: a) De heropstanding van de Bougeoisie; b) De staatsgreep; c) De macht van het volk. Onmiddellijk na de benoeming van Pinochet werd Guzmán beroepsverbod opgelegd en hij vluchtte met het negatief van zijn documentaire naar Cuba. Daar deed hij er vier jaar over om zijn film te monteren en het is dank zij de hulp van Cubaanse cineasten en de Franse documentarist Chris Marker dat hij erin geslaagd is zijn werk te voltooien. De film is duidelijk Marxistisch van invloed en nooit beweert Guzmán dat hij objectief is, maar toch gaat hij erg analystisch te werk en het is niet mogelijk om de film onbewogen te bekijken, zeker in het licht van wat later bekend werd over het Pinochet-bewind. Een schitterende klassieker van de politieke documentaire, geschreven en gemonteerd door Guzmán zelf. Onnodig te zeggen dat de film in Chili verboden werd. De fotografie is van Jorge Mueller. In 1997 sloot Guzmán deze film af met een soort epiloog, CHILI, LA MEMOIRE OBSTINEE. Verplicht voer voor iedereen die zich met documentaire films wil inlaten.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Patricio Guzmán op televisie komt.

Reageer