Josef Abrhám

1939 Acteur

Josef Abrhám (1939) is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Vsichni moji blízcí

1999 | Oorlogsfilm, Drama

Polen/Tsjechië/Duitsland/Slovenië/Slowakije 1999. Oorlogsfilm van Matej Minác. Met o.a. Rupert Graves, Josef Abrhám, Jiří Bartoška, Libuse Safránková en Hanna Dunowska.

De joodse huisarts Jakub Silberstein (Abrh[KA1]am) kan in 1938 van een vriend voor een appel en een ei diens fraaie villa kopen. Zijn vriend wil halsoverkop het land verlaten. De familie Silberstein sluit zijn ogen voor het opkomende nazisme, omdat ze geloven dat het niet zo`n vaart zal lopen. Zijn broers Leo (Kolberger), Max (Vetch[KA1]y) en Sam (Barto[KA5]ska), een succesvolle violist, geloven het evenmin. Jakub vindt het ook niet nodig dat zijn zwangere dochter Hedviga (Brodsk[KA1]a) met haar a.s. man naar Palestina wil emigreren. Dan wordt Tsjechoslowakije geannexeerd en mogen Jakub en Sam niet meer werken. Nicholas Winton (Graves), een Britse makelaar in effecten, organiseert een transport voor kinderen naar Engeland om daar een onderkomen te vinden bij pleegouders. Ook daarvoor heeft Silberstein geen belangstelling, maar als hun tuinman hun zoon David (Holicek) de liedjes van de stormtroepers leert, gaan eindelijk de ogen open. David kan aan de holocaust ontsnappen met de laatste trein van Winton. De geschiedenis is fictief, maar hij is er niet minder aangrijpend om. De boodschap is belangrijk en Nicholas Winton had in werkelijkheid een kindertransport georganiseerd, waarover een documentaire is gemaakt, die met een Oscar is bekroond. Wie meer wil weten moet die film gaan zien of de tv-documentaire van de BBC, THE POWER OF GOOD - NICHOLAS WINTON, als deze wordt uitgezonden. Het spel in deze film is goed en geloofwaardig, de sfeer wordt verhoogd door het van tinten verwisselende camerawerk van Dodo Simoncic. Het einde doet denken aan Steven Spielberg's meesterwerk SCHINDLER'S LIST. Debuut van regisseur Minac. Het scenario is van Jirí Hubac. Meervoudig bekroond.

Městem chodí Mikuláš

1992 | Familiefilm

Servië en Montenegro 1992. Familiefilm van Karel Kachyna. Met o.a. Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Alenka Mihulová en Daniel Douda.

Een twaalf-jarige jongen is aan zijn lot overgelaten en verblijft op de kinderafdeling van een ziekenhuis in een kleine stad. Hij rebelleert en haalt allerlei kattekwaad uit, tot groot ongenoegen van de strenge hoofdzuster. Op straat ziet hij kinderen die voor Sinterklaas spelen. Aan een meisje op de zaal dat alsmaar huilt, belooft hij dat hij Sinterklaas bij haar bed zal brengen. Hij leent het Sinterklaas-kostuum van de kinderen op straat. Bij het terugklimmen over de ziekenhuishekken verwondt hij zich zodanig, dat er een spoedoperatie nodig is. Het meevoelend ziekenhuispersoneel besluit nu zelf maar voor Sinterklaas te spelen. Kachy[KA5]na heeft betere films gemaakt, toch herkennen we zijn professionalisme bij het opbouwen van een verhaal en zijn filmische kwaliteiten. Niet voor kinderen die nog in Sinterklaas geloven!

Zebrácká opera

1991 | Musical, Historische film

Servië en Montenegro 1991. Musical van Jirí Menzel en Menahem Golan. Met o.a. Josef Abrhám, Marián Labuda, Libuse Safránková, Rudolf Hrusínský en Jeremy Irons.

Menzels satirische versie van John Gay's The Beggar's Opera waarin het geboefte en de hermandad onder één hoedje spelen. Václav Havel bewerkte Gay's stuk reeds in 1972 als satire op de door de communisten beheerste maatschappij - die uiteraard Havels pennevrucht schielijk op de Index van Verboden Werken plaatsten. Havel paste zijn werk niet meer aan op de Nieuwe Tsjechische Orde, hoewel een actualisering niet overbodig geweest zou zijn in een samenleving waar het krioelt van corrupte nieuwe rijken, waartussen zich vele ex-partijgenoten en talloze andere schurken bevinden. Menzels film is er als cinematografisch werk beslist niet minder om.

Konoc starych casu

1989 | Drama

Servië en Montenegro 1989. Drama van Jirí Menzel. Met o.a. Josef Abrhám, Marián Labuda, Jaromir Hanzlik, Rudolf Hrušinský en Jan Hartl.

Een vermakelijk salondrama over een mysterieuze aristrocraat, die na WO I opduikt op een kasteel dat bewoond wordt door een Tsjechische nouveau-riche familie, die denken dat door zijn komst zijzelf van ook een beetje van adel zijn, terwijl de kale edelman slechts handig gebruik maakt van hun gastvrijheid. Hij zit met succes achter de dames aan, en dat strijkt de notabelen van het kleine stadje recht tegen de haren in. Intriges zijn het gevolg. Deze geestige komedie is de verfilming van het boek van Vladislav Vancura.

Experiment Eva

1986 | Drama

Servië en Montenegro 1986. Drama van Jaroslav Balik. Met o.a. Magda Wollejko, Josef Abrhám, Ota Sklenčka, Viktor Preiss en Hanna Bieluszko.

Eva, 30 jaar oud en lerares, die zes jaar in haar gezin heeft geleefd, neemt een baan op een school aan en probeert haar nieuwe problemen de baas te worden. Zij beziet haar pedagogische taak nu vanuit een andere gezichtshoek en heeft zware kritiek op haar conformistische echtgenoot. Dit portret van een vrijgevochten vrouw met Beethoven's negende op de achtergrond doet nogal pretentieus aan.

spici Jára Cimrman, lezici

1983 | Komedie

Servië en Montenegro 1983. Komedie van Ladislav Smoljak. Met o.a. Denek Sverak, Valeria Kaplanová, Petr Cepek, Josef Abrhám en Libuse Safránková.

Een surrealistische komedie gebaseerd op het met opzet misleidende radio-programma dat het schrijver/acteurkoppel Smoljak en Sverak in 1966 heeft gemaakt: een reportage over de niet bestaande 19e-eeuwse kunstenaar Cimrman. Later zijn ze in Praag een cabaret begonnen met nep-toneelstukken van deze 'Cimrman'. De film bouwt via een reeks nogal toneelmatige maar grappige episoden een biografie op van De Meester en doet voorkomen alsof hij nog steeds incognito leeft als de vrouwelijke gids in een museum. Een goed voorbeeld van het Tsjechische absurdistische toneel.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Josef Abrhám op televisie komt.

Reageer