Mohamed Mounir

Acteur

Mohamed Mounir is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Al massir

1997 | Historische film, Biografie

Egypte/Frankrijk 1997. Historische film van Youssef Chahine. Met o.a. Nour El Chérif, Laila Eloui, Khaled Nabawy, Mohamed Mounir en Safia El Emary.

Aan het begin van de late middeleeuwen, in de twaalfde eeuw om precies te zijn, wordt in Languedoc in Frankrijk een man verbrand op de brandstapel omdat hij werken van de Arabische vrijdenker-dokter-filosoof Averroes (El Ch[KA1]erif) in het Frans vertaalde. Zijn zoon verlaat daarop Frankrijk en begeeft zich op weg naar Cordoba in Andalusi[KA3]e in Spanje, waar Averroes woont en leeft. De ontmoeting stort hem in een groot avontuur. De Moren hebben het voor het zeggen en een kalief (Hemeida) heerst over Cordoba. Zijn zoons Nasser (El Nabaoui) en Abdallah (Salama) behoren tot de discipelen van Averroes. Abdallah is een losbol die een zigeunermeisje (Eloui) in verwachting heeft gemaakt, terwijl Nasser bedachtzaam is. Ondertussen wil de emir van een sekte (Idris) de godsdienst voor zijn eigen machtsdoeleinden inzetten en zo ontbrandt er een strijd tussen de emir en de kalief, waarvan Averroes het slachtoffer wordt, want zijn boeken worden verboden en moeten verbrand. Zijn leerlingen echter redden wat ze redden kunnen en brengen de geschriften in Egypte in veiligheid. Ze kennen zijn filosofie zo goed dat ze zijn ideeën uit het hoofd kunnen neerpennen. De boodschap van de film is dat de geest vrij is en het woord gevleugeld, zodat ze niet onderdrukt kunnen worden. In korte trekken is dit de inhoud van de film die gepresenteerd wordt als een groot bont spektakel, dat afgewisseld wordt met zang en dans, liefde, trouw, geboorte en rouw. Een westerse kijker weet aanvankelijk niet wat over hem heen komt omdat hij de grootste moeite heeft om de vele personages te onderscheiden, maar als hij er eenmaal in zit, valt het wel te volgen. Naar Chahine maatstaven niet eens verschrikkelijk lang en wellicht het best te vergelijken met een bonte Hollywood-bijbelfilm à la Cecil B. DeMille in de vorm van een muzikale komedie. Gedraaid op locatie in Syrië, Libanon en Egypte. Chahine is een moedig man, die geen blad voor zijn mond neemt om het fundamentalisme te laken - voor zijn contreien een zeer gewaagde zaak. Het scenario is van Khaled Youssef en grootmeester Chahine. Het camerawerk is van Mohsen Nasr.

Haddouta misriyya

1982 |

Egypte 1982. Youssef Chahine. Met o.a. Nour El Cherif, Mohsen Mohieddine, Oussama Nadir, Youssra en Magda El Khatib.

Een regisseur wordt geveld door hartinfarct en moet in Londen een open-hartoperatie ondergaan. Dan begint een serie flashbacks. Het kind dat hij is geweest verwijt hem zijn jeugdidealen te hebben verraden. Vervolgens leven we mee met zijn beroeps- en liefdesleven. Aangezien de operatie geslaagd is, keert hij weer terug in het dagelijkse leven, waar hij langzaam herstelt. Het verhaal doet meteen denken aan Fellini`s OTTO E MEZZO (1963): het is een autobiografie waarin werkelijkheid (met fragmenten uit films van de regisseur) en fantasie worden gecombineerd, vanuit een nu eens realistische, dan weer symbolische hoek, in een barokke en lyrische stijl. Bovendien wordt er gereflecteerd over de filmische schepping. Deze gedurfde Oedipus-analyse is een van Chahines beste werken.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mohamed Mounir op televisie komt.

Reageer