Dmitri Sjostakovitsj is componist.
Er zijn 4 films gevonden.

Litan

1981 | Horror, Mysterie

Frankrijk 1981. Horror van Jean-Pierre Mocky. Met o.a. Marie-José Nat, Jean-Pierre Mocky, Nino Ferrer, Marysa Mocky en Roger Lumont.

Een onheilspellende nachtmerrie waarin een vrouw de dood van haar geliefde voorziet, is het begin van een reeks geheimzinnige ongevallen, waarvan de slachtoffers 'zombies' worden. Het spoor leidt naar een man, die bijna gelyncht wordt, maar hij kan zijn onschuld bewijzen vóór hij zelf het slachtoffer wordt. De vrouw zal dan als enige het geheim doorgronden en overleven. Een voor Frankrijk ongewone poging tot een fantastische horrorfilm. Het doet een beroep op bekende effecten en stijlmiddelen, die bij vlagen werkzaam zijn, maar het geheel botst door burleske scènes een al te prozaïsche toon, alsof de regisseur-hoofdrolspeler zijn eigen scenario onvoldoende serieus heeft genomen.

King Lear

1971 | Drama

SUHH/Rusland 1971. Drama van Grigori Kozintsev en Iosif Shapiro. Met o.a. Joeri Jarvet, Elza Radzinya, Galina Volchok, Valentina Shendrikova en Donatas Banionis.

Na het succes van zijn Hamlet-verfilming, begon Kozintsev met Shakespeares King Lear, die hij wederom op een eigen wijze interpreteerde, marxistisch volgens sommigen. King Lear wordt niet meer alleen beschouwd als een persoonlijke tragedie. Er komt een sterke sociale dimensie bij, waardoor Lears lot verbonden wordt met dat van het volk. De in Estland opgenomen en mooi zwart-wit gefotografeerde film heeft alom veel succes geboekt.

Zoja

1944 | Oorlogsfilm

SUHH 1944. Oorlogsfilm van Leo Arnstam. Met o.a. Galina Vodjanitskaja, Katja Skvortsova, Xenia Tarasova en Boris Poslavsky.

Het ware levensverhaal van Zoja Kosmodemianskaja, een 18- jarige Komsomol (een lid van de communistische Sovjet-jeugd) die achter de Duitse linies werkte. Ze werd beestachtig gemarteld voordat ze opgehangen werd in 1941. Arnstam en scenarioschrijver Boris Chirskov beperkten zich niet tot een biografie van de `held van de Sovjet-Unie`, ze wilden tevens een beeld geven van de in een socialistische staat opgegroeide jeugd. Ze zijn daar echter niet in geslaagd. Toch is het een succesvolle impressionistische film met goede acteerprestaties en fotografie. Er is gebruik gemaakt van journaalopnamen en de muziek is van Sjostakovitsj. De film werd bekroond met de Stalinprijs (1946).

Tsjelovek s roezhjom

1938 | Drama

SUHH 1938. Drama van Sergei Joetkevitsj. Met o.a. Boris Tenin, Maxim Strauch, Zoya Fyodorova, Vladimir Lukin en Mark Bernes.

Een historisch drama over de rol van Lenin en Stalin in de Oktoberrevolutie, gezien door de ogen van de held, een eenvoudige boer, die aanvankelijk a-politiek is, maar gaandeweg een actief voorvechter van de Bolsjewistische zaak wordt. Joetkevitsj ontving een hoge Russische onderscheiding voor deze film die voorzien is van muziek van Sjostakovitsj.