Leslie Howard (1893-1943): regie, cast en productie.
Er zijn 24 films gevonden.

The Gentle Sex

1943 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1943. Oorlogsfilm van Leslie Howard en Maurice Elvey. Met o.a. Rosamund John, Joan Greenwood, Joan Gates, Jean Gillie en Lilli Palmer.

Een fascinerende Engelse propagandafilm, die ten tijde van WOII geproduceerd en mede-geregisseerd werd door Howard. In deze film wordt het leven van zeven vrouwelijke rekruten in het leger gevolgd, die allen een verschillende achtergrond hebben. De film brengt een hommage aan hun rol in de toen nog steeds voortdurende oorlog. Hij is van groot historisch belang.

The First of the Few

1942 | Biografie, Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1942. Biografie van Leslie Howard. Met o.a. Leslie Howard, David Niven, Rosamund John, Roland Culver en Anne Firth.

Tijdens WO II hagelde het volksoppeppers in de bioscopen aan weerszijden van de Atlantische Oceaan. Eentje ervan was dit biografische drama over luchtvaartingenieur en Spitfire-ontwerper R.J. Mitchell en diens kompaan, testpiloot Geoffrey Crisp. Het scenario neemt nogal wat dichterlijke vrijheden met Mitchells levensloop. Toch is het staaltje jubelende zwart-witpropaganda naar Churchills genoegen nog steeds genietbaar, daar zorgen de hoofdrollen van Howard als doordouwer Mitchell en Niven als WO I-veteraan Crisp wel voor. The First of the Few was Howards laatste film: op 1 juni 1943 werd zijn vliegtuig boven de Golf van Biskaje door de Duitsers neergehaald.

Pimpernel Smith

1941 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1941. Oorlogsfilm van Leslie Howard. Met o.a. Leslie Howard, Mary Morris, Francis L. Sullivan en Hugh McDermott.

Howard is professor Smith van de universiteit van Cambridge, die op het oog een verstrooide en hulpeloze man is, maar in werkelijkheid is hij vastberaden en dapper. Hij organiseert z.g. studiereizen naar Duitsland om geleerde collega`s uit de klauwen van de nazi`s te laten ontsnappen. Bij een dergelijke studiereis naar Zwitserland raakt prof Howard gewond bij een schietpartij, net over de grens in Beieren - zijn wakkere studenten begrijpen ineens wie hij is en helpen hem en nog vijf gevangenen (uit het concentratiekamp Dachau) te ontsnappen. Dit is de onderhoudende en parmantige WO II-propaganda-versie van THE SCARLET PIMPERNEL, waarin Howard ook al de rol van redder speelde. Hertiteld: MISTER V.

49th Parallel

1941 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1941. Oorlogsfilm van Michael Powell. Met o.a. Anton Walbrook, Eric Portman, Raymond Massey, Leslie Howard en Glynis Johns.

Spannend, opwindend WO II-verhaal over nazi-matrozen die Canada proberen te bereiken als hun onderzeeboot is gezonken. Eersteklas rolverdeling; geweldige spanning en karakterbeschrijvingen. Hertiteld: THE INVADERS en FORTY-NINTH PARALLEL.

Intermezzo

1939 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Drama van Gregory Ratoff. Met o.a. Leslie Howard, Ingrid Bergman, Edna Best, Cecil Kellaway en John Halliday.

De Amerikaanse verfilming (en Bergmans eerste Engelstalige film) van Molanders gelijknamige, maar langere film uit 1936. Het betreft een liefdesgeschiedenis en gaat over een bekende, getrouwde violist, die een verhouding krijgt met zijn muzikale proteg[KA1]ee. De moraal van die tijd speelt wellicht de grootste rol: hij houdt van haar, maar uit fatsoen keert hij terug naar zijn gezin. Verder bevat de film de welluidende romantische muziek van Robert Henning en Heinz Provost. Ook bekend als ESCAPE TO HAPPINESS. Nog tweemaal (officieus) verfilmd: Als INTERLUDE in 1957 en als HONEYSUCKLE ROSE in 1968. George O'Neil bewerkte een verhaal van Gösta Stevens en Gustaf Molander tot scenario. Het camerawerk deed Gregg Toland.

Gone with the Wind

1939 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Romantisch drama van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland en Hattie McDaniel.

Dat Gone with the Wind een van Amerika's grootste filmklassiekers is heeft niet alleen te maken met het feit dat het verhaal rond de liefdesperikelen van een verwende southern belle tijdens en na de Burgeroorlog, onweerstaanbaar is. Niet minder belangrijk is het feit dat de productie en uitbreng destijds gepaard gingen met een onwaarschijnlijke heisa. Technisch is de film nog steeds een feest om naar te kijken. De gedenkwaardige uitspraak 'Frankly, my dear, I don't give a damn' werd door het Amerikaans Film Instituut in 2005 uitgeroepen tot beroemdste filmquote ooit.

Pygmalion

1938 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1938. Drama van Anthony Asquith en Leslie Howard. Met o.a. Leslie Howard, Wendy Hiller, Wilfrid Lawson, Marie Lohr en David Tree.

Buitengewoon goede verfilming van G.B. Shaws toneelstuk dat later als MY FAIR LADY zeer bekend werd. Howard munt uit als de professor met Hiller als zijn platsprekende (cockney) leerlinge.

Stand-In

1937 | Komedie

Verenigde Staten 1937. Komedie van Tay Garnett. Met o.a. Leslie Howard, Humphrey Bogart, Joan Blondell, Alan Mowbray en Marla Shelton.

Een verrukkelijke persiflage op Hollywood, waarin de stijve bankier Howard erop uitgestuurd wordt om het slinkende kapitaal van Colossal Pictures te redden. Hij maakt kennis met bijdehante invalster Blondell en gewiekste producent Bogart. Scenario van Gene Towne en Graham Baker naar een verhaal van Clarence Budington Kelland ind de 'Saturday Evening Post'. Camerawerk van Charles Clarke.

It's Love I'm After

1937 | Komedie

Verenigde Staten 1937. Komedie van Archie Mayo. Met o.a. Leslie Howard, Bette Davis, Olivia de Havilland, Eric Blore en Patric Knowles.

Twee theatersterren komen maar niet aan trouwen toe, hoewel ze zich dat nu al elf keer hebben voorgenomen. Dan krijgt de gevierde Basil (Howard) plots de onverdeelde aandacht van een andere vrouw (De Havilland). Haar verloofde haalt de acteur over zich zo saai te gedragen dat de verliefdheid wel móet bekoelen. Met tegengesteld effect. En dan is de chaos compleet. Geestig geschreven screwball comedy met uitstekende rollen van Howard en Davis, en een leuke bijrol van Eric Blore als Basils butler die zijn dienstbaarheid door niets of niemand laat verstoren.

The Petrified Forest

1936 | Drama, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1936. Drama van Archie Mayo en Archie L. Mayo. Met o.a. Leslie Howard, Bette Davis, Dick Foran, Humphrey Bogart en Genevieve Tobin.

Het toneelstuk van Robert Sherwood concentreert zich op ironische overlevingskansen van de sterksten in de beschaafde wereld. Bogart is Duke Mantee, een ontsnapte gangster, die schrijver Howard, droomster Davis, en anderen gegijzeld houdt in een wegrestaurant in Arizona. Toneelmatig, maar buitengewoon goed geacteerd en verrassend fris. Scenario van Charles Kenyon en Delmer Daves. Camerawerk van Sol Polito.

Romeo and Juliet

1936 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1936. Drama van George Cukor. Met o.a. Norma Shearer, Leslie Howard, John Barrymore, Edna May Oliver en Basil Rathbone.

Goed geacteerde, weelderige produktie van Shakespeare's toneelstuk over noodlottige geliefden. Howard en Shearer zijn zo goed dat men vergeet dat ze te oud zijn voor hun rol. Niet de grote film die het had kunnen zijn, maar een hele goede.

The Scarlet Pimpernel

1934 | Historische film, Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1934. Historische film van Harold Young. Met o.a. Leslie Howard, Merle Oberon, Joan Gardner, Raymond Massey en Nigel Bruce.

'They seek him here, they seek him there, those Frencies seek him everywhere. Is he in heaven, is he in hell, that damned elusive Pimpernel!' rijmt Sir Percy Blakeney (Howard) opzettelijk knullig. Met zijn snobisme en dommigheid verhult hij dat hij zelf de beduchte spion-avonturier The Scarlet Pimpernel is, die zijn leven riskeert om in revolutionair Frankrijk edellieden en andere onschuldigen van executie te redden. Blakeney's echtgenote, de schone Marguerite (Oberon), weet niets van zijn schaduwidentiteit af en werkt, gechanteerd door de Franse ambassadeur Chauvelin (Massey), mee aan de ontmaskering van The Scarlet Pimpernel. Van de vele verfilmingen van de roman van barones Orczy blijft deze de toonaangevende. Het eerste kwartier is een beetje warrig en het acteerwerk is stram, maar vervolgens komen de onsterfelijke acteurs Howard, Oberon en Massey in vorm en zij zien toe op spanning, romantiek en humor. Vele latere kostuumavonturen, zelfs Blackadder en Superman, zijn schatplichtig aan Youngs klassieker. (IdH/VPRO Gids)

Of Human Bondage

1934 | Romantiek

Verenigde Staten 1934. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Leslie Howard, Bette Davis, Frances Dee, Kay Johnson en Reginald Denny.

Howard, een mislukt schilder, keert terug naar Londen om zijn afgebroken studie geneeskunde weer op te pakken. Hij ontmoet de jonge serveerster Davis. Zijn hartstocht voor haar brengt hem naar de rand van de afgrond. Groots melodrama, naar de klassieker van W. Somerset Maugham. Het betekende een doorbraak voor Davis, terwijl de andere acteurs niet voor haar onder doen. Het scenario van Lester Cohen is redelijk trouw aan de roman, maar werd sterk veramerikaniseerd. Fotografie is van Henry W. Gerrard en Max Steiner zorgde voor de dramatische muziek. Bestaat ook in ingekleurde versie. Opnieuw verfilmd in 1946 en 1964.

British Agent

1934 |

Verenigde Staten 1934. Michael Curtiz. Met o.a. Kay Francis, Leslie Howard, William Gargan, Philip Reed en Irving Pichel.

Howard is de hoofdfiguur in nood als hij in 1910 in Rusland is en verliefd wordt op de verleidelijke spionne Francis. Goede sterren in piekfijn mengsel van spionage en romantiek. Het scenario is van Laird Boyle naar de roman van Bruce H. Lockhart.

Secrets

1933 | Western

Verenigde Staten 1933. Western van Frank Borzage. Met o.a. Mary Pickford, Leslie Howard, C. Aubrey Smith, Blanche Fredrici en Doris Lloyd.

Een dramatische western, met Pickford en Howard in de hoofdrollen. Beiden hebben hard gewerkt en een vee-imperium opgebouwd. De zaken gaan fout als Howard zich kandidaat stelt voor het gouverneurschap. Zijn relatie met Lloyd komt aan het licht, waardoor zowel zijn politieke ambities als zijn huwelijk in gevaar komen. De laatste rol van Pickford. Het camerawerk is van Ray June.

Captured

1933 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1933. Drama van Roy Del Ruth. Met o.a. Leslie Howard, Paul Lukas, Margaret Lindsay en Douglas Fairbanks jr.

Redelijk verhaal over eer en liefde. Het vangt aan tijdens WO I in een Duits krijgsgevangenenkamp om vervolgens afwisselend naar het front te gaan en naar Engeland, waar het in de betere kringen speelt. Het waardevolste aan deze film is wel de vakkundige bezetting.

Berkeley Square

1933 | Avonturenfilm, Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1933. Avonturenfilm van Frank Lloyd. Met o.a. Leslie Howard, Heather Angel, Irene Browne, Beryl Mercer en Samuel S. Hinds.

Boeiende fantasie over een jonge Amerikaan, gespeeld door Howard, die zich plotseling in het 18e-eeuwse Londen bevindt en een heel ander leven leidt. Een nieuwe versie werd uitgebracht onder de titel I'LL NEVER FORGET YOU.

The Animal Kingdom

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Edward H. Griffith. Met o.a. Ann Harding, Leslie Howard, Myrna Loy, William Gargan en Neil Hamilton.

De intellectuele, steenrijke uitgever en bon-vivant Howard heeft zich blijkbaar toch laten strikken wanneer hij zijn verloving aankondigt met Loy, een respectabel meisje uit de hogere kringen. Maar dan verschijnt Harding terug in zijn leven. Met haar had hij een flamboyante verhouding zonder verplichtingen. Maar nu zou ze graag trouwen. Howard staat voor een verscheurend dilemma. Toneelmatige dramatische komedie die goed gespeeld wordt, maar die nu erg verouderd overkomt. Harding als de losbollige minnares en Gargan als de alles behalve alledaagse butler van Howard stelen de show. Het toneelstuk van Philip Barry werd bewerkt door Horace Jackson. George Folsey zette alles in beeld. In Engeland uitgebracht als THE WOMAN IN HIS HOUSE. In 1946 hermaakt als ONE MORE TOMORROW.

Smilin' Through

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Sidney Franklin. Met o.a. Norma Shearer, Fredric March, Leslie Howard, Ralph Forbes en O.P. Heggie.

Shearer wil met Howard trouwen en laat haar aanbidder March in de steek. Deze gaat naar de kerk om zijn rivaal neer te schieten. Per ongeluk raakt hij Shearer en zij belooft, al stervende, haar toekomstige man dat zij eeuwig van hem zal blijven houden. Een mooi melodrama dat doorloopt naar een volgende generatie.

Service for Ladies

1932 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1932. Komedie van Alexander Korda. Met o.a. Leslie Howard, George Grossmith, Benita Hume, Elizabeth Allan en Morton Selten.

Howard als Parijse koning-kelner die valt voor rijke Amerikaanse erfgename. Geproduceerd en geregisseerd door ma[KA3]estro Korda, die zijn ontdekking (en latere vrouw) Oberon een klein rolletje gaf. Naar de roman The Head Waiter van Ernst Vaida, is dit een ijle en dunne satirische komedie geworden en een variatie op de Amerikaanse zwijgende film THE GRAND DUCHESS AND THE WAITER. Ook bekend als RESERVED FOR LADIES.

Never the Twain Shall Meet

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van W.S. Van Dyke. Met o.a. Leslie Howard, Conchita Montenegro, C. Aubrey Smith, Karen Morley en Mitchell Lewis.

Een rijke, nette man (Howard) houdt van een rijke, nette vrouw (Morley). Maar dan wordt hij de voogd van een mooi en ongeremd meisje (Montenegro). Houterig melodrama over botsende culturen.

Five and Ten

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Marion Davies, Leslie Howard, Richard Bennett, Irene Rich en Kent Douglass.

De dochter van een warenhuismagnaat wordt ervan beschuldigd haar geliefde met geld te willen strikken. Er is ook nog een verloofde van die geliefde die het niet neemt en naar de vader rent, die daarop enige veranderingen in zijn familieleven aanbrengt. Romantisch drama met sterke rollen.

A Free Soul

1931 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1931. Komedie van Clarence Brown. Met o.a. Norma Shearer, Lionel Barrymore, Clark Gable, Leslie Howard en James Gleason.

Een stevig drinkende, vrije advocaat verdedigt succesvol gangster Gable in een moordaanklacht. Hij ontdekt dan tot zijn verbazing dat zijn niet zó vrijdenkende dochter verliefd is geworden op de boef. Gedateerd zedenstuk, blijft boeiend vanwege de bezetting en vanwege Barrymore's beroemde slotscène in rechtszaal; hij kreeg een Oscar voor zijn rol. Naar het boek dat Adele Rogers St. John schreef over haar vader. Opnieuw gemaakt als: THE GIRL WHO HAD EVERYTHING.

Outward Bound

1930 | Drama

Verenigde Staten 1930. Drama van Robert Milton. Met o.a. Leslie Howard, Helen Chandler, Beryl Mercer, Alec B. Fr en Skipworth.

Fairbanks en Chandler, minnaars-in-het-geheim en uitgerangeerde figuren die allebei een zelfmoordpoging hebben gedaan, komen terecht op een mysterieuze oceaanstomer. Goed acteerwerk in deze allegorie naar een toneelstuk van Sutton Vane. Later opnieuw uitgebracht als BETWEEN TWO WORLDS.