Audrey Hepburn (1929-1993): cast.
Er zijn 31 films gevonden.

If These Walls Could Talk 2

2000 | Drama

Verenigde Staten 2000. Drama van Jane Anderson, Martha Coolidge en Anne Heche. Met o.a. Vanessa Redgrave, Marian Seldes, Paul Giamatti, Elizabeth Perkins en Marley McClean.

Alleen in opzet, niet inhoudelijk, is If these walls could talk 2 het vervolg op If these walls could talk uit 1996. De film, gemaakt als miniserie, bestaat uit drie delen die alle over liefde tussen vrouwen gaan. Redgrave won een Emmy voor haar rol als Edith in deel 1, '1961'. De oudere Edith en Abby (Seldes) hebben een lesbische relatie, maar die wordt niet geaccepteerd door de familie wanneer Abby op sterven ligt. Delen 2 en 3 spelen zich met andere acteurs af in 1972 en 2000, maar halen niet de diepgang. Het sterrenleven van verklaarde lesbienne Heche (regisseuse van '2000'), en haar relatie met actrice DeGeneres, deden in Amerika meer voor lesbienne-acceptatie dan deze film.

Grégory Peck

1990 | Biografie, Documentaire

België 1990. Biografie van Sélim Sasson. Met o.a. Gregory Peck, Jane Fonda, Audrey Hepburn en Lauren Bacall.

Het American Film Institute zette in maart 1989 Gregory Peck in het zonnetje. Met die gebeurtenis en een aantal filmfragmenten als uitgangspunt, reconstrueerde regisseur Sasson Peck's carrière. Daar is hij aardig in geslaagd, hoewel niet alle stukjes even relevant zijn. De montage is helaas belabberd. Dat is de schuld van het hoogdravende, overweldigende en vaak overbodige commentaar dat de film uiteindelijk niet het portret is geworden dat je van een acteur van dit kaliber zou mogen verwachten.

Always

1989 | Fantasy, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1989. Fantasy van Steven Spielberg. Met o.a. Richard Dreyfuss, Holly Hunter, Brad Johnson, John Goodman en Audrey Hepburn.

Remake van Victor Flemings A Guy Named Joe (1943), een fantasyfilm over de omgekomen piloot Pete die als onzichtbare spirituele gids van een jongere collega (Brad Johnson) naar de aarde terugkeert. Richard Dreyfuss - de ideale Pete in Spielbergs ogen - bleek meer dan bereid om die rol voor zijn rekening te nemen, Holly Hunter toonde zich een perfecte weduwe, en Audrey Hepburn liet zich strikken voor de rol van Hap (haar zwanenzang). De film bleek echter geen succes. De kritiek was wisselend en het publiek liet het afweten.

Love Among Thieves

1987 | Romantiek, Thriller

Verenigde Staten 1987. Romantiek van Roger Young. Met o.a. Audrey Hepburn, Robert Wagner, Jerry Orbach, Samantha Eggar en Patrick Bauchau.

Een romantische thriller waarin een elegante vrouw (Hepburn natuurlijk, in haar tv-debuut) en een liederlijke, sigaarkauwende kerel de Mexicaanse wildernis intrekken nadat zij juwelen heeft geroofd die moeten dienen als losgeld voor haar ontvoerde verloofde. Hepburn verdient een betere rol. Plagiaat van THE AFRICAN QUEEN. Scenario van Stephen Black en Henry Stern.

They All Laughed

1981 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1981. Komedie van Peter Bogdanovich. Met o.a. Audrey Hepburn, Ben Gazzara, John Ritter, Colleen Camp en Dorothy Stratten.

New York. Detectivebureau Odyssey beschikt niet bepaald over de slimste speurneuzen van het land, integendeel. De belangrijkste opdrachten bestaan dan ook uit het volgen van de vrouwen van jaloerse mannen. Drie van de detectives, Ritter, Gazzara en Novak, moeten drie van overspel verdachte dames schaduwen. Maar het lot speelt het drietal danig parten, en hun opdracht verloopt heel anders dan ze zich hadden voorgesteld. Een vreemde cocktail van humor, drama en sentiment, met als pluspunt vooral een reeks schitterende acteurs en actrices. Comeback voor Hepburn en de eerste belangrijke rol voor Stratten (die nog voor de release van de film zou worden vermoord). Maar de echte hoofdrolspeler van de film is de stad New York, die zelden zo mooi, enerverend en tegelijk afstotelijk in beeld werd gebracht. Bogdanovich schreef zelf het scenario, dat door Robby Muller in beeld werd omgezet.

Bloodline

1979 | Thriller

Verenigde Staten 1979. Thriller van Terence Young. Met o.a. Audrey Hepburn, Ben Gazzara, James Mason, Michelle Phillips en Omar Sharif.

Hepburn ziet haar leven bedreigd nadat ze een farmaceutisch bedrijf in Zurich heeft geërfd. Onmogelijke bewerking van een boek van Sidney Sheldon, een best-seller die door blonde meisjes in Californië op het strand gelezen werd als niemand volleybal met ze wilde spelen.

Robin and Marian

1976 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1976. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Sean Connery, Audrey Hepburn, Robert Shaw, Richard Harris en Nicol Williamson.

Op oudere leeftijd keert Robin Hood terug naar Sherwood Forest na jaren van ballingschap, en wakkert de romance weer aan met Maid Marian. Hij moet rekenen op een allerlaatste uitdaging van zijn aartsvijand de Sheriff van Nottingham. Deze droge, ongeïnspireerde film berooft de figuren van al hun magie. De scenario-bewerking is van James Goldman.

Wait Until Dark

1967 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1967. Horror van Terence Young. Met o.a. Audrey Hepburn, Alan Arkin, Richard Crenna, Efrem Zimbalist jr en Jack Weston.

Een knappe horrorfilm waarin Hepburn als blinde vrouw Susy Hendrix, zich in [KA1]e[KA1]en vertrek bevindt met de haar terroriserende psychopaat Roat (Arkin) en zijn beulsknechten, die op zoek zijn naar heroïne die hier volgens hen verborgen moet zijn. Een gedenkwaardige thriller met een flitsende rol van Arkin. Het scenario is van Jane Howard Carrington en Robert Howard Carrington naar een verhaal van Frederick Knott. Het camerawerk is van Charles Lang.

Two for the Road

1967 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Drama van Stanley Donen. Met o.a. Audrey Hepburn, Albert Finney, Eleanor Bron, William Daniels en Claude Dauphin.

Een schitterend gespeelde film over het kemphanerig paar Hepburn en Finney, die de strijdbijl begraven om na te denken over hun twaalf jaar huwelijksleven om vervolgens te proberen het geluk terug te vinden. Een gevoelige, warme film, goed geregisseerd door Donen. Het scenario is van Frederic Raphael.

How to Steal a Million

1966 | Komedie, Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1966. Komedie van William Wyler. Met o.a. Audrey Hepburn, Peter O'Toole, Charles Boyer, Hugh Griffith en Eli Wallach.

How to Steal a Million had zonder schade een half uur korter gekund. En wat extra diepgang in het scenario van Harry Kurnitz had de film beslist goed gedaan. In de huidige vorm heeft deze komedie over een miljoenenroof uit een Parijs museum iets weg van een modeshow. Maar wat deert dat allemaal met een actrice als Audrey Hepburn. Regisseur Wyler houdt zichtbaar z'n adem in zodra ze in beeld komt. Ze ziet er dan ook prachtig uit in haar witte mantelpakje dat zo fraai afsteekt tegen haar rode sportwagen. Nog mooier is ze in zwarte avondjurk met bijpassend kanten 'masker'. De als altijd elegante Peter O'Toole is perfect gecast als haar belangrijkste accessoire.

Paris When It Sizzles

1964 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1964. Komedie van Richard Quine. Met o.a. William Holden, Audrey Hepburn, Noel Coward, Gregoire Aislan en Marlene Dietrich.

Een geforceerde komedie, nergens leuk, ondanks de enthousiaste rolbezetting in dit verhaal over een scenarioschrijver en een secretaresse, die filmfantasieën in de praktijk brengen om aldus een scenario af te kunnen maken. De Parijse lokaties en de vluchtige optredens van Marlene Dietrich en andere sterren dragen nergens toe bij.

My Fair Lady

1964 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1964. Musical van George Cukor. Met o.a. Audrey Hepburn, Rex Harrison, Stanley Holloway, Wilfrid Hyde-White en Gladys Cooper.

Audrey Hepburn speelt Eliza Doolittle, een Londense bloemenverkoopster met een onelegant Cockney-accent. Als linguïst professor Henry Higgins (Harrison) en zijn vriend kolonel Pickering haar horen praten, verklaart Higgins van Eliza binnen zes maanden een echte lady te kunnen maken, alleen maar door haar spraak aan te passen. Hier beginnen klassiek geworden liedjes en beroemde dialogen. Eliza: 'The rine in spine sties minely in the pline.' Higgins: 'The rain in Spain stays mainly in the plain.' Eliza: 'Didn't I sy that?' Natuurlijk wordt Eliza een dame, maar Higgins zal ondervinden dat zij niet zomaar een proefkonijn is. My Fair Lady won acht Oscars.

Charade

1963 | Komedie, Misdaad, Romantiek, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1963. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau, James Coburn en George Kennedy.

Leuke, Hitchcock-achtige romantische misdaadkomedie, waarin Hepburn ontdekt dat haar pas overleden echtgenoot een dief was, die ergens een enorm bedrag heeft verborgen. Al gauw wordt ze van alle kanten belaagd. Een charmante vreemdeling (Grant) schiet te hulp, maar is die wel te vertrouwen? Grant, destijds niet de jongste meer, was aanvankelijk niet te porren voor de rol – hij vond zijn personage te opdringerig tegenover jonge blom Hepburn. Slimme oplossing van scenarist Peter Stone: alle macho-oneliners van Grant gingen naar Hepburn. Daarmee kreeg de film meteen een prettig feministische toon.

A New Kind of Love

1963 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1963. Romantiek van Melville Shavelson. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Thelma Ritter, Eva Gabor en Maurice Chevalier.

Newman wordt door zijn hoofdredacteur, wiens vrouw hij heeft versierd, naar Parijs verbannen. In het vliegtuig ontmoet de eeuwige charmeur de mooie maar koele modeontwerpster Woodward, op wie hij weinig indruk maakt. In de Franse hoofdstad volgt hij modeshows, en hij merkt dat zij, heel discreet, foto`s neemt voor haar baas. Uiteindelijk zal hij er natuurlijk in slagen haar hart op te warmen. Driestuiversverhaal dat enkele vinnige dialogen bevat (vooral Ritter steelt de show) maar de belofte niet helemaal waarmaakt: daarvoor bezit het scenario van Shavelson te weinig hoogtepunten. Het door Daniel Fapp gefilmde Parijs beantwoordt volledig aan de ansichtkaartenverzameling die elke Amerikaan bezit van de lichtstad. Componist Leith Stevens kreeg een Oscarnominatie voor zijn score.

The Children's Hour

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van William Wyler. Met o.a. Audrey Hepburn, Shirley MacLaine, James Garner, Karen Balkin en Miriam Hopkins.

'Sex perversion is forbidden', luidde de knellende Amerikaanse filmproductiecode tot november 1968. Hieronder vielen al dan niet suggestieve beelden van homoseksualiteit (en/of geslachtziektes en bevallingen!). Regisseur en meervoudig Oscar-winnaar Wyler (The Best Years of Our Lives) ging de uitdaging aan en verfilmde het ondubbelzinnige toneelstuk The Children's Hour van Lillian Hellman uit 1934 met in de hoofdrol Shirley MacLaine als een lerares op een meisjesschool die heimelijk verliefd is op haar collega (Audrey Hepburn). MacLaine verwierf eeuwige roem met de scène waarin ze haar gevoelens uitschreeuwt tegen de theatraal uitgelichte Hepburn. Een onderhoudende wegbereider van openheid op het witte doek.

Breakfast at Tiffany's

1961 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1961. Romantische komedie van Blake Edwards. Met o.a. Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal, Buddy Ebsen en Mickey Rooney.

Nadat geblokkeerd schrijver Paul Varjak (Peppard) kennis heeft gemaakt met zijn onderbuurvrouw Holly Golightly, struinen ze de straten van New York af, bezoeken de feestjes van de jetset en tussendoor maakt Varjak kennis met haar kwetsbare kant. Hij valt als een blok voor haar, maar Golightly heeft reserves: 'We belong to nobody, and nobody belongs to us. We don't even belong to each other.' Sprankelende romantische komedie naar een kort verhaal van Truman Capote. Oscarwinnende score van Henri Mancini. Nog steeds is Hepburn in haar zwarte jurkje prachtig.

The Unforgiven

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van John Huston. Met o.a. Burt Lancaster, Audrey Hepburn, Audie Murphy, John Saxon en Lillian Gish.

Ben Maddow bewerkte de roman van Alan LeMay voor deze superieure western. Hepburn blijkt een Indiaans meisje te zijn, grootgebracht door Gish. Dat leidt tot conflicten met buurman Bickford wiens zoon door de Indianen werd vermoord, maar ook onderling tussen broers Lancaster en McClure enerzijds en Audie anderzijds, die het huis verlaat omdat hij niet met een Indiaanse samen wil wonen. Dan vallen de Indianen aan en Audie moet de zaak redden. In deze spannende en actierijke film valt alleen het spel van Hepburn tegen. Ze overtuigt niet. Goede rol van Wiseman, de gek die alles aan het rollen brengt. Bickford en Gish spelen ook goed, maar de ster van de film is Murphy; vriend en vijand waren het er over eens. Franz Planer deed het camerawerk en Dimitri Tiomkin zorgde voor de muziek.

The Nun's Story

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Audrey Hepburn, Peter Finch, Edith Evans, Colleen Dewhurst en Peggy Ashcroft.

De Belgische Sister Luke (Hepburn) wil eigenlijk uitgezonden worden naar toenmalig Belgisch Congo, maar wordt eerst gestationeerd in een psychiatrische inrichting. Nadat ze daar is aangevallen door een patiënt mag ze toch naar Afrika, waar ze enkele jaren werkt met de atheïstische Dr. Fortunati (Finch). Door omstandigheden moet ze later toch terug naar België. En dan breekt WO II uit. Overladen met prijzen en nominaties, maar de makers hadden pech bij de Oscars: het was het jaar dat werd gedomineerd door Ben-Hur. Een van de lievelingsfilms van Hepburn. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Green Mansions

1959 | Drama, Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1959. Drama van Mel Ferrer. Met o.a. Audrey Hepburn, Anthony Perkins, Lee J. Cobb, Sessue Hayakawa en Henry Silva.

W.H. Hudsons romance, die zich afspeelt in Zuid-Amerika, lijdt onder het spel van Hepburn als Rima het Vogelmeisje, dat er door het lot toe is veroordeeld dat zij het reservaat nooit zal verlaten. Audrey is totaal niet op haar plaats in deze rol. Perkins is beter als de verwarde mannelijke hoofdrolspeler.

Love in the Afternoon

1957 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Gary Cooper, Audrey Hepburn, Maurice Chevalier, John McGiver en Van Doude.

Vergeet het leeftijdsverschil tussen Cooper en Audrey en geniet van de sprankelende romantische humor met Chevalier als Hepburns vader die privé-detective is. McGiver geeft goede steun in deze geestige Wilderkomedie die in Parijs speelt. Het scenario is van Claude Anet. Het camerawerk is van William C. Mellor.

Funny Face

1957 | Musical, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1957. Musical van Stanley Donen. Met o.a. Audrey Hepburn, Fred Astaire, Kay Thompson, Michel Auclair en Robert Flemyng.

Een boekenwurm uit Greenwich Village wordt door modefotograaf (Astaire) omgetoverd tot topmodel. Voor de transformatie oogt ze een beetje als Juliette Gréco, een slonzige, maar hoogst aantrekkelijke existentialiste in zwarte trui en overgooier. De beroemde modefotograaf Richard Avedon - die model stond voor Astaires rol - gaf adviezen voor de wat elegantere outfit. Astaire en Hepburn aan de Seine zijn als liefdespaar onvergetelijk, en niemand rende ooit zo gracieus en roekeloos de trappen van het Louvre af als Hepburn. Leuke liedjes van George Gershwin.

War and Peace

1956 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Italië 1956. Drama van King Vidor. Met o.a. Audrey Hepburn, Henry Fonda, Mel Ferrer, Vittorio Gassman en John Mills.

Niet op alle fronten even geslaagde verfilming van Leo Tolstoi's wijdlopige roman, waarin een jonge vrouw ervaart hoe oorlog haar leven radicaal verandert. Ondanks de leemtes in het scenario maken de sterrencast en de spectaculaire oorlogsscènes rond de opmars van Napoleon de film tot een boeiend kijkspel. Vidors director’s cut werd door de producenten grondig ingekort: van zijn vier uur bleven er een kleine drie over. Het fameuze duel tussen Bezukhov (Fonda) en Kuragin (Gassman) passeerde de censuur maar net. Hepburn excelleert als Natasja Rostov.

Sabrina

1954 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1954. Romantische komedie van Billy Wilder. Met o.a. Audrey Hepburn, Humphrey Bogart, William Holden, Walter Hampden en John Williams.

De verlegen Sabrina (Hepburn), dochter van de chauffeur van de rijke familie Larrabee, is al jaren verliefd op zoon David Larrabee (Holden), playboy van de familie. Een verblijf in Parijs verandert het bedeesde meisje in een echte dame. Dat valt ook David op, die haar voorheen nooit zag staan. Er bloeit iets op tussen Sabrina en David en dat is tegen de zin van de overige Larrabee's, onder wie Davids broer Linus (Bogart). Deze romantische en grappige sprookjesfilm, met een aandoenlijke Hepburn, is een hoogtepunt in Billy Wilders oeuvre. Een klassieker.

Roman Holiday

1953 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1953. Romantische komedie van William Wyler. Met o.a. Audrey Hepburn, Gregory Peck, Eddie Albert, Hartley Power en Harcourt Williams.

Deze klassieker maakte van de tot dan onbekende Audrey Hepburn een ster (met een Oscar) en van Rome een van de meest romantische steden. William Wyler draaide geheel op locatie deze zonnige komedie over een prinses die de balen heeft van stijve manieren en saaie diners en in Rome haar eigen weg gaat. Zo ontmoet ze een Amerikaanse journalist met wie ze een onvergetelijke vakantie viert. Peck speelt zo'n luchtige rol waar Cary Grant het patent op leek te hebben, maar alle aandacht gaat naar Hepburn in een parade van uiterst stijlvolle outfits, gecreëerd door Hollywoods topontwerpster Edith Head.

Secret People

1952 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1952. Drama van Thorold Dickinson. Met o.a. Valentina Cortese, Megs Jenkins, Charles Goldner, Serge Reggiani en Audrey Hepburn.

Deze klassieker maakte van de tot dan onbekende Audrey Hepburn een ster (met een Oscar) en van Rome een van de meest romantische steden. William Wyler draaide geheel op locatie deze zonnige komedie over een prinses die de balen heeft van stijve manieren en saaie diners en in Rome haar eigen weg gaat. Zo ontmoet ze een Amerikaanse journalist met wie ze een onvergetelijke vakantie viert. Peck speelt zo'n luchtige rol waar Cary Grant het patent op leek te hebben, maar alle aandacht gaat naar Hepburn in een parade van uiterst stijlvolle outfits, gecreëerd door Hollywoods topontwerpster Edith Head.

Nous irons à Monte Carlo

1952 | Muziek, Sportfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1952. Muziek van Jean Boyer. Met o.a. Audrey Hepburn, Philippe Lemaire, Jules Munshin, Cara Williams en Marcel Dalio.

Deze simpele musical over internationale liefdesperikelen aan de Rivi[KA2]era geeft de curieuze rolbezetting weinig kansen, omdat alle aandacht moest uitgaan naar het optreden van (producent) Ray Ventura en zijn orkest. Tussen de opnamen van deze film door werd Audrey door schrijfster Colette ontdekt als de ideale hoofdrolspeelster voor de Broadway-opvoering van haar Gigi met als resultaat een doorbraak naar Hollywood en wereldroem.

Young Wives' Tale

1951 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1951. Komedie van Henry Cass. Met o.a. Joan Greenwood, Nigel Patrick, Audrey Hepburn, Derek Farr en Athene Seyler.

Een spel - van - vergissingen over het naoorlogse huizentekort en allerlei misverstanden in onderlinge betrekkingen.

The Secret People

1951 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Drama van Thorold Dickinson. Met o.a. Valentina Cortese, Serge Reggiani, Audrey Hepburn, Megs Jenkins en Irene Worth.

Een bekwame bezetting brengt leven in het standaardverhaal over intriges in vooroorlogs Londen.

The Lavender Hill Mob

1951 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Komedie van Charles Crichton. Met o.a. Alec Guinness, Stanley Holloway, Sid James, Alfie Bass en Marjorie Fielding.

Er wordt beweerd dat de standaards voor de moderne Britse humor grotendeels werden bepaald door de fameuze Ealing Studios in de periode 1949-1955. The Lavender Hill Mob was in elk geval het vlaggenschip van de filmmaatschappij. Scenarioschrijver T.E.B. Clarke voorzag de Gewone Man in deze kleine klassieker van een portie droge humor, en won er een Oscar mee. Henry Holland (Guinness) werkt al decennia voor een waardetransportbedrijf. Zinnend op een passende 'beloning' haalt hij souvenirmaker Pendlebury (Holloway) over om een dievenbende te vormen. Stelen blijkt helemaal niet zo gemakkelijk voor mannen van middelbare leeftijd die altijd braaf zijn geweest.

Laughter in Paradise

1951 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1951. Komedie van Mario Zampi en Mano Zampi. Met o.a. Alastair Sim, Joyce Grenfell, Hugh Griffith, Fay Compton en John Laurie.

Een notoire bedenker van practical jokes overlijdt en laat een aanzienlijk geldbedrag na aan vier familieleden - maar dan moeten ze wel zijn duivelse instructies uitvoeren. Een amusante, weinig pretenderende komedie. Audrey Hepburn drijft even voorbij over het scherm als sigarettenverkoopster. Herverfilmd in 1969 als SOME WILL, SOME WON'T.

Nederlands in Zeven Lessen

1948 | Documentaire

Nederland 1948. Documentaire van Hein Josephson, Charles Huguenot van der Linden en Heinz Josephson. Met o.a. Wam Heskes, Han Bentz van den Berg, Magda Janssens, Els Boon en Jan Glastra van Loon.

Hepburns filmdebuut in een klein rolletje als KLM-stewardess in een combinatie van documentaire en speelfilm, over een Engelse cameraman die in Nederland komt rondkijken.