Zygmunt Malanowicz

Acteur

Zygmunt Malanowicz is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

W cieniu neinawisci

1986 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1986. Drama van Wojciech Zoltowski. Met o.a. Bozena Adamkowna, Wanda Luczycka, Magda Teresa Wojcik, Maria Zbyszewska en Barbara Brylska.

Een psychologische oorlogsfilm. Een vrouw wier man Duits krijgsgevangene is, doorbreekt haar isolement om een Joodse vluchtelinge te helpen. Ze onderneemt ook een gevaarlijke tocht met het dochtertje van de Joodse vrouw om haar in een katholiek klooster te verbergen. De strijd tegen de Nazi-terreur krijgt hier een religieuze dimensie.

Pobojowisko

1985 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Drama

Polen 1985. Avonturenfilm van Jan Budkiewicz. Met o.a. Janusz Rafał Nowicki, Halina Bednarz, Jacek Strama, Karin Gregorek en Zygmunt Malanowicz.

In de herfst van 1945 wil een gedemobiliseerd officier zich vestigen in een klein havenstadje, dat vroeger tot Duitsland behoorde en nu, symbolisch genoeg Slagveld heet. Hij raakt verwikkeld in een bloedige strijd tussen smokkelaars, die vluchtelingen op hun tocht naar het Westen helpen. Een weinig geslaagde poging om de formule van een simpele avonturenfilm te gebruiken voor een uiteenzetting over de ethische problemen van een intellectuele held.

Pastorale heroica

1983 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1983. Drama van Henryk Bielski. Met o.a. Wirgiliusz Gry[KA1]n, Krystyna Królówna, Zygmunt Malanowicz, Bernard Ładysz en Marek Kondrat.

Soldaat Łopuch merkt tijdens zijn verlof in maart 1945 dat zijn vrouw met een buurman getrouwd is om de boerderij draaiende te houden. Dit roept de vraag op van wie het landgoed nu eigenlijk is, een vraag die nog gecompliceerder wordt door de landbouwhervorming waartegen de anti-communistische guerilla's zich verzetten. Dit oorlogsdrama concentreert zich op de roerige politieke situatie achter het front en brengt met succes een typische boerenfiguur voor het voetlicht, gespeeld door Wirgiliusz Gry[KA1]n.

Krajobraz po bitwie

1970 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1970. Drama van Andrzej Wajda. Met o.a. Daniel Olbrychski, Stanisława Celi[KA1]nska, Tadeusz Janczar, Mieczysław Stoor en Zygmunt Malanowicz.

De handeling speelt in 1945 in een kamp voor 'displaced persons' op Duits grondgebied. Uit een concentratiekamp bevrijde gevangenen zijn daarheen overgebracht in afwachting van de vaststelling van hun identiteit en hun bestemming. De gewijzigde situatie in Polen plaatst hen voor de keuze aan welke kant zij willen staan. Een thematiek die in meer films van Wajda herkenbaar is: het zoeken naar de Poolse identiteit, veelal gepaard gaande met symbolen die van toepassing zijn op de Poolse geschiedenis. Door mensen buiten Polen moeilijk volledig te begrijpen, maar er blijft genoeg over om van te genieten.

Polowanie na muchy

1969 | Komedie, Drama

Polen 1969. Komedie van Andrzej Wajda. Met o.a. Zygmunt Malanowicz, Małgorzata Braunek, Ewa Skarzanka, Daniel Olbrychski en Hanna Skarzanka.

Wajda`s eerste en laatste poging een komedie te maken. Hij zal hebben ingezien dat dit genre hem niet ligt. Waarschijnlijk ging het hem er meer om op cynische wijze een beeld te geven van het trendgevoelige artistieke wereldje in Warschau. Een eenvoudige man wordt door overdreven vrouwelijke eerzucht gedwongen boven zijn krachten te leven. Zijn vriendin wil (evenals later zijn vrouw) van hem een artistiek genie maken, hoewel hem daar het talent voor ontbreekt en hij eigenlijk daar ook geen zin in heeft.

Nóz w wodzie

1962 | Drama

Polen 1962. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Jolanta Umecka, Leon Niemczyk, Zygmunt Malanowicz, Zygmunt Malanowicz en Jolanta Umecka.

De enige speelfilm die Polanski in Polen heeft gemaakt. De communistische partijleider Gomulka heeft de film destijds veroordeeld en een voorbeeld genoemd van 'decadentie in de kunst en van propaganda voor bourgeois-attitudes'. Het eigentijdse thema van de film betekende echter een vernieuwing in de Poolse filmgeschiedenis. De film speelt zich voor het grootste gedeelte af op een zeilboot en is in 24 uur opgenomen. Centraal staat de botsing tussen de gezeten burger Andrzej en een jeugdige non-conformist. Het machtsspel leidt er uiteindelijk toe dat de jongen Andrzejs vrouw verleidt en verdwijnt. Het scenario is van de hand van Jerzy Skolimowski. De film kreeg de prijs van de filmkritiek in Venetië (1961) en werd genomineerd voor de Oscar als beste buitenlandse film.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Zygmunt Malanowicz op televisie komt.

Reageer