Daniel Wiles is regisseur en producer.
Er zijn 2 films gevonden.

Gary Oldman

1998 | Documentaire, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1998. Documentaire van Daniel Wiles. Met o.a. Gary Oldman, Derek Malcolm, Stephen Frears, Mrs. Oldman en Roger Williams.

Gary Oldman werd geboren in 1958 en groeide op in Zuid-Oost Londen. Toen hij zeven was gingen zijn ouders uit elkaar. Hij droomde ervan pianist te worden, maar dat lukte hem niet. Dan sloot hij maar aan bij een toneelgezelschap waar hij onder de vleugels genomen werd door Roger Williams die zijn mentor werd. De Royal Academy of Dramatic Arts weigerde hem als leerling op te nemen wegens gebrek aan talent. In het Rose Bruford College oordeelde men er anders over en na zijn studies begon Gary op te treden in toneelstukken, tot hij in 1986 door Alex Cox ge├źngageerd werd voor de rol van punkkoning Sid Vicious in SID AND NANCY. Hij werd op slag beroemd en ook zijn volgende rol, deze van toneelschrijver Joe Orton in PRICK UP YOUR EARS van Stephen Frears was een schot in de roos. Lang duurde het niet of hij ging Amerika veroveren met films als STATE OF GRACE, BRAM STOKER'S DRACULA en TRUE ROMANCE. De acteur praat onomwonden over zijn drankprobleem waaraan een einde kwam toen hij tijdens de opnamen van THE SCARLET LETTER in elkaar stortte. Anthony Hopkins zegt over hem: "Hij is een rebel, een destructieve gek, dus heeft hij alles wat een groot acteur moet hebben.". De documentaire werd gefilmd tijdens de opnamen van NIL BY MOUTH, Oldmans eerste film als regisseur/scenarist. Melvyn Bragg leidde de interviews met Oldman en een aantal mensen die hem van nabij kennen, w.o. zijn moeder en Hopkins. Tim Pearce stond in voor de montage. Fotografie is van Steve Buckland.

Frankenstein

1995 | Documentaire, Horror

Verenigd Koninkrijk/Duitsland 1995. Documentaire van Daniel Wiles.

Sinds de verschijning in 1818 van het boek van Mary Shelley groeide de Frankenstein-legende uit tot een ware mythe. Scenaristen Wiles en Melvyn Bragg gaan in hun documentaire op zoek naar de achtergronden. Centraal staat een interview van Bragg met Kenneth Branagh over diens FRANKENSTEIN-film. Ze tonen een uiterst zeldzaam fragment uit de versie van Thomas Edison van 1910. Andere films die aan bod komen: DER GOLEM (1920), THE BODY SNATCHER (1945), THE CURSE OF FRANKENSTEIN (1957), GOTHIC (1986), FRANKENSTEIN (1992) en MARY SHELLEY`S FRANKENSTEIN (1994). Aan de hand van actualiteitsbeelden over de evolutie van de electronica in de jaren 1920 wordt een parallel getrokken tussen fictie en realiteit. Getuigenissen worden gebracht door o.a. Boris Karloff (een interview uit 1968), Shelley-biografen Anne K. Melor en Claire Tomalin, auteurs Leonard Wolf, Brian Appleyard en Ruth Richardson, professor James Secord en acteur John Cleese. Dit alles werd vaardig gemonteerd door Andy Marangone en het nieuw materiaal werd geschoten door Les Young, Mark Pigden, Chris Chatfiels, Trevor Salmon en Ken Morse.