Sigurjon Sighvatsson: productie.
Er zijn 25 films gevonden.

Killer Elite

2011 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Australië 2011. Actiefilm van Gary McKendry. Met o.a. Jason Statham, Clive Owen, Robert De Niro, Dominic Purcell en Aden Young.

'Ik ben klaar met moorden,' bromt het personage van mannetjesputter Jason Statham in deze actiefilm. 'Maar moorden is niet klaar met jou,' luidt het belegen antwoord van zijn opdrachtgever. Het onderonsje zet de toon voor een serie minutieus geplande moordaanslagen op diverse leden van de Britse elite-eenheid SAS begin jaren tachtig. De auteur van het verhaal, oud-militair Ranulph Fiennes, claimt dat het allemaal berust op feiten. Hoe het ook zij, wat telt is het stoer broederlijke samenspel van Statham en Robert De Niro, met energiek tegenspel van besnorde opponent Clive Owen. Ambachtelijk gemaakt, voor liefhebbers van het genre.

Brothers

2009 | Drama, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten 2009. Drama van Jim Sheridan. Met o.a. Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal, Natalie Portman, Sam Shepard en Carey Mulligan.

Amerikaanse remake van Susanne Biers Brødre, waarin de jongere broer (Gyllenhaal) van een in Afghanistan vermiste militair (Maguire) zich ontfermt over diens vrouw en kind. Dat oogt in de eerste helft allemaal wel erg glad en suikerzoet - inclusief tenenkrommende soundtrack - maar naarmate het drama meer voorrang krijgt, weet regisseur Sheridan (In the Name of the Father) steeds meer het pijnlijk ongemakkelijke en de rauwheid van het Deense origineel te benaderen. Maguire is uitstekend, als zelfverzekerde kapitein en als doorgedraaide krijgsgevangene.

Zidane: Un Portrait Du 21e Siecle

2006 | Documentaire, Sportfilm

Frankrijk 2006. Documentaire van Douglas Gordon en Philippe Parrone.

Documentaire over de Franse voetballer Zinedine Zidane. Geen pratende hoofden, geen beelden uit Zinedine Zidane's jeugd. Ook zijn mooiste doelpunten ontbreken. De beeldend kunstenaars Philipe Parreno en Douglas Gordon volgden Zidane tijdens één thuiswedstrijd in Bernabeu, in april 2005 tegen Villareal. Van de aftrap tot het laatste fluitsignaal. Met zeventien camera's, waaronder twee high definition camera's met een statief van 1,20 meter. Parreno en Gordon focussen niet op de wedstrijd of de uitslag, maar louter en alleen op Zidane. Dan weer van ver af, met grofkorrelige beelden, dan weer zo dichtbij dat elk zweetdruppeltje is te zien.

A Little Trip to Heaven

2005 | Thriller, Drama

IJsland​/​​Verenigde Staten 2005. Thriller van Baltasar Kormákur. Met o.a. Forest Whitaker, Julia Stiles, Jeremy Renner en Peter Coyote.

Eerste Engelstalige film van de IJslandse regisseur Baltasar Kormákur gaat over Abe Holt, verzekeringsinspecteur uit de stad, die een auto-ongeluk op het platteland moet onderzoeken. De overledene blijkt namelijk een levensverzekering te hebben afgesloten op naam van zijn zus .Als alles in orde is, krijgt zij een miljoen dollar uitgekeerd. Probleem: het lichaam is onherkenbaar verkoold. Op zijn beste momenten doet A Little Trip to Heaven wel wat denken aan de Coen-klassiekers Blood Simple en Fargo; Kormákur (die zelf het ingenieuze scenario schreef en de film produceerde) combineert kluchtige scènes met een cynische, soms inktzwarte ondertoon.

K-19: The Widowmaker

2002 | Thriller, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Canada 2002. Thriller van Kathryn Bigelow. Met o.a. Harrison Ford, Liam Neeson, Joss Ackland, Peter Sarsgaard en Peter Stebbings.

In 1961 kwam een gloednieuwe Russische onderzeëer tijdens de eerste vaart in problemen. Een nucleaire ramp dreigde en daarmee een oorlog met Amerika. Regisseur Bigelow (Zero Dark Thirty) verfilmde het incident en pakte het grondig aan: ze kreeg onder andere toegang tot een Russische marinebasis en liet in een echte onderzeeër het interieur van de K-19 minutieus nabouwen. Maar nabestaanden van de echte ramp waren verontwaardigd: aan boord van het schip werd volgens hen veel minder gevloekt en gedronken. Realistisch of niet: dit is een stevige, spannende duikbootfilm, met prima spel van Ford en Neeson.

The Weight of Water

2000 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Canada 2000. Thriller van Kathryn Bigelow. Met o.a. Catherine McCormack, Sean Penn, Sarah Polley, Elizabeth Hurley en Josh Lucas.

Durf kon je regisseur Kathryn Bigelow (Near Dark, Blue Steel) al nooit ontzeggen, maar in deze ambitieuze romanadaptatie naar Anita Shreve heeft ze wat veel hooi op haar vork genomen. In de twee parallelle verhalen, met als uitgangspunt een fotografe (McCormack) die een dubbele gruwelmoord uit 1873 doorspit, krijgen alle personages te weinig karakterontwikkelingstijd. Voeg daar de verschillende tijdlagen, vertelperspectieven, doorwerkte dialogen en complexe thema's bij en je hebt ampel materiaal voor drie, vier films. Zeer sterk zijn de visuelen (van Adrian Biddle) en de actrices, onder wie de intense Polley en de betreurde Britse Katrin Cartlidge (1961-2002).

200 Cigarettes

1999 | Romantiek, Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1999. Romantiek van Risa Bramon Garcia. Met o.a. Ben Affleck, Casey Affleck, Dave Chappelle, Guillermo Díaz en Angela Featherstone.

Een aantal twintigers is op weg naar een feest. Twee vriendinnen verdwalen onderweg en komen per ongeluk in een punkrockbar terecht. Aan de andere kant van de stad gaat een naïef meisje op stap met een blinddate, die wanhopig probeert zijn ex-vriendinnen te ontlopen. De gastvrouw van het feest is bang dat uiteindelijk niemand komt opdagen. En dan duikt er nog regelmatig een goedgemutste taxichauffeur op.

Phoenix

1998 | Misdaad, Film noir, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1998. Misdaad van Danny Cannon. Met o.a. Ray Liotta, Anthony LaPaglia, Anjelica Huston, Daniel Baldwin en Jeremy Piven.

Harry Collins en zijn kameraden zijn politieagenten, maar dat verhindert hen niet om de grens tussen legaal en illegaal als vloeiend te zien. Ze hebben dan ook allerlei 'nevenverdiensten' die het daglicht niet kunnen verdragen. Harry heeft het geld nodig om zijn goklust te bevredigen, en, in het verlengde hiervan, zijn gokschulden af te betalen aan onderwereldbaas Chicago. Met zijn collega's bedenkt hij een plan om aan geld te komen: een overval op geldschieter Louie

Homegrown

1998 | Misdaad, Komedie, Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1998. Misdaad van Stephen Gyllenhaal. Met o.a. John Lithgow, Ryan Phillippe, Hank Azaria, Jon Tenney en Billy Bob Thornton.

Drie ontspannen Californische marihuanatelers worden plots geconfronteerd met de harde, zakelijke kant van de drugshandel wanneer hun baas wordt neergeschoten en zij zelf de touwtjes in handen nemen. Gezien het onderwerp van deze geestig geschreven actiekomedie, met gastrollen van Ted Danson en Jamie Lee Curtis, werd Homegrown in eigen land slechts bescheiden uitgebracht in de filmtheaters.

Going All the Way

1998 | Drama, Historische film, Komedie

Verenigde Staten 1998. Drama van Mark Pellington. Met o.a. Jeremy Davies, Ben Affleck, Jill Clayburgh, Amy Locane en Rachel Weisz.

Sonny (Davies) en Gunner (Affleck) awaaien vlak na de Korea-oorlog af. Terwijl ze hun weg in het leven zoeken zorgen de fraaie Gail (McGowan) en Marty (Weisz) voor afleiding.

The Real Blonde

1997 | Komedie, Romantiek, Musical

Verenigde Staten 1997. Komedie van Tom DiCillo. Met o.a. Matthew Modine, Catherine Keener, Daryl Hannah, Maxwell Caulfield en Elizabeth Berkley.

Meisje in bed tegen haar vriendje: 'Vind je mijn ogen leuk, mijn lichaam... mijn haar?' Alles vindt hij leuk, maar bij het haar valt hij stil. Hij is tenslotte op zoek naar een échte blondine. Tom DiCillo, die drie jaar geleden scoorde met het bitterkomische Living in Oblivion, schetst een satirisch portret van een groep hippe New Yorkers die allemaal op zoek zijn naar perfectie. De idealistische Joe (Modine) bijvoorbeeld, die samen met zijn vriendinnetje Mary (Keener) de spil vormt van het verhaal, probeert al negen jaar aan de bak te komen als acteur en oefent tot in het oneindige een scène uit Death of Salesman. DiCillo's humor balanceert hier tussen subtiel grappig en ronduit flauw. Bovendien toont hij zoveel karakters (sommige gespeeld door prachtige acteurs), dat het moeilijk is je betrokken te voelen bij wat hen bezielt. Maar de gebeurtenissen kabbelen zo aangenaam voort dat dat gevoel van afstandelijkheid uiteindelijk verdwijnt.

Polish Wedding

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Theresa Connelly. Met o.a. Lena Olin, Gabriel Byrne, Claire Danes, Rade Serbedzija en Adam Trese.

Vluchtige slice-of-life komedie van debutante Theresa Connelly rond de perikelen van een Poolse arbeidersfamilie in Detroit. Een zwangere tiener (Claire Danes), een overspelige matriarch (Lena Olin), een passieve echtgenoot (Gabriel Byrne) en een handvol broers zorgen voor een kwartier pretentieloos vermaak: daarna wordt het letterlijk vervelend. Een hakkelend tempo, irrelevante episodes maar vooral de grove stereotyperingen voorkomen dat je wordt meegevoerd door het verhaal. Gelukkig biedt de sterke rolbezetting nog enige verstrooiing. (VM/VPRO Gids)

A Thousand Acres

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Jocelyn Moorhouse en Richard Hartley. Met o.a. Michelle Pfeiffer, Jessica Lange, Jennifer Jason Leigh, Colin Firth en Keith Carradine.

Jessica Lange kan acteren met uiteenlopende lichaamsdelen. In A thousand acres gebruikt de meervoudige Oscarwinnares keer op keer haar handen en armen om ingewikkelde signalen over te brengen van haar evoluerende personage Ginny Cook: dat ze lief is, angstig, licht onnozel of verdrietig. Ginny is de spil van een welgestelde boerenfamilie die een turbulente periode meemaakt. Oude vader Larry (Robards) wil zijn land aan zijn drie dochters Ginny, Rose (Pfeiffer) en Caroline (Leigh) geven. Dat klinkt logisch, maar vooral Caroline en Larry zelf maken van de overdracht een drama en een aanleiding om oud zeer op tafel te gooien. A thousand acres werd niet gewaardeerd door recensenten, en slecht bezocht. Een hoge dosis aan feministisch georiënteerde drama's midden jaren negentig lijkt daarvan de oorzaak. Want het verhaal van schrijfster Jane Smiley is zorgvuldig, de muziek is misleidend zoet dus goed, de beelden zijn mooi zoals we gewend zijn van Tak Fujimoto (The Sixth Sense), acteurs Robards en Pfeiffer spelen toepasselijk geteisterd en Lange steelt de show als grijze muis - voorwaar geen makkie.

'Til There Was You

1997 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1997. Romantiek van Annabelle Gurwitch en Scott Winant. Met o.a. Jeanne Tripplehorn, Dylan McDermott, Sarah Jessica Parker, Jennifer Aniston en Ken Olin.

Jessica Lange kan acteren met uiteenlopende lichaamsdelen. In A thousand acres gebruikt de meervoudige Oscarwinnares keer op keer haar handen en armen om ingewikkelde signalen over te brengen van haar evoluerende personage Ginny Cook: dat ze lief is, angstig, licht onnozel of verdrietig. Ginny is de spil van een welgestelde boerenfamilie die een turbulente periode meemaakt. Oude vader Larry (Robards) wil zijn land aan zijn drie dochters Ginny, Rose (Pfeiffer) en Caroline (Leigh) geven. Dat klinkt logisch, maar vooral Caroline en Larry zelf maken van de overdracht een drama en een aanleiding om oud zeer op tafel te gooien. A thousand acres werd niet gewaardeerd door recensenten, en slecht bezocht. Een hoge dosis aan feministisch georiënteerde drama's midden jaren negentig lijkt daarvan de oorzaak. Want het verhaal van schrijfster Jane Smiley is zorgvuldig, de muziek is misleidend zoet dus goed, de beelden zijn mooi zoals we gewend zijn van Tak Fujimoto (The Sixth Sense), acteurs Robards en Pfeiffer spelen toepasselijk geteisterd en Lange steelt de show als grijze muis - voorwaar geen makkie.

Basquiat

1996 | Biografie, Experimenteel, Drama

Verenigde Staten 1996. Biografie van Julian Schnabel. Met o.a. Jeffrey Wright, David Bowie, Dennis Hopper, Gary Oldman en Michael Wincott.

Basquiat is misschien wel de bekendste Amerikaanse kunstenaar van wie je nooit hebt gehoord. Begin jaren tachtig sliep hij in een doos in New York's Tompkins Square en een jaar later gingen zijn doeken voor vele duizenden dollars de wereld over. Julian Schnabel, zelf een succesvol schilder, was met hem bevriend en maakte een grandioos portret van de wereldvreemde Haïtiaan met Wright in een verbluffend sterke hoofdrol. Schnabel's regie- en scriptdebuut schetst een boeiend beeld van de oververhitte 'artscene' die draaide op hype en drugs. De jaren tachtig soundtrack is een selectie uit de platencollectie van Basquiat zelf.

Candyman: Farewell to the Flesh

1995 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1995. Horror van Bill Condon. Met o.a. Tony Todd, Kelly Rowan, Bill Nunn, Fay Hauser en William O'Leary.

De Candyman, een geest met een haak als hand, slaat aan het moorden in New Orleans. Hij heeft het voorzien op lerares Annie Tarrant (Rowan) en iedereen in haar omgeving. Bloederige, overbodige sequel die weinig nieuws toevoegt aan het origineel, dat stukken sterker was en waaraan bovendien een sociaal motief ten grondslag lag.

A Pig's Tale

1995 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1995. Komedie van Paul Tassie en Paul Massie. Met o.a. Joe Flaherty, Sean Babb, Mike Damus, Jonathan Hilario en Lisa Jakub.

De dertien-jarige Andy (Sack) moet de vakantie in een zomerkamp doorbrengen. Hij wordt ingedeeld bij een stelletje losers, die de Pigs genoemd worden. Hij ontdekt al heel gauw dat de Wolves, een stelletje pestkoppen, de Pigs terroriseren. Andy`s oog valt op de leuke Tiffany (Jakub), maar Beckerwood (Leeds), de aanvoerder van de Wolves, heeft haar voor zichzelf uitverkoren. Terwijl Andy op een list zint, merkt hij dat de Pigs toch niet zulke oenen zijn en het lukt hen om de Wolves op hun nummer te zetten. Andy maakt dan een goede beurt bij Tiffany. Het scenario van Todd Richardson, Scott Sandorf en Charles Ransom naar een verhaal van Richardson bestaat louter uit clichés en cliché-personages. Kinderen vinden dit niet hinderlijk en kunnen zich gemakkelijk identificeren met de opgevoerde stereotiepe figuren. Voor een volwassene is de film te voorspelbaar en te tam, tenzij die de geest van een dertien- jarige heeft. Het camerawerk is van Ronald Victor Garcia. Ook bekend als SUMMER CAMP.

Dream Lover

1994 | Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1994. Thriller van Nicholas Kazan. Met o.a. James Spader, Mädchen Amick, Larry Miller, Bess Armstrong en Kathleen York.

De zoon van Elia Kazan, een scenarioschrijver, maakte zijn regiedebuut met deze surrealistische thriller. Een jonge echtgenoot, geobsedeerd door geloof in elkaar en huwelijkse trouw, ontdekt dat het verleden van zijn nieuwe `volmaakte` vrouw een aaneenschakeling van leugens en bedrog is. De film toont kwaliteit in het weergeven van de grootste angsten van mannen en fundamentele spanningen tussen de seksen, maar het is zo ontzettend slecht uitgewerkt. De thema`s worden uitgelegd via een rare, denkbeeldige circusclown, die het geweten van de echtgenoot vertegenwoordigt. Het plotselinge eind lijkt meer op een uitputting van idee[KA3]en te wijzen dan op wat anders. Amick, een van de vele ontdekkingen uit de tv-serie TWIN PEAKS, maakt van haar onmogelijke personage wat er van te maken is en het camerawerk van Jean-Yves Escoffier (LES AMANTS DU PONT NEUF) is quasi-artistiek.

Red Rock West

1993 | Thriller, Film noir, Western, Komedie

Verenigde Staten 1993. Thriller van John Dahl. Met o.a. Nicolas Cage, Lara Flynn Boyle, Dennis Hopper, J.T. Walsh en Timothy Carhart.

Even ingenieuze als amusante thriller over de berooide Michael (Cage) die in het afgelegen stadje Red Rock voor huurmoordenaar wordt versleten. Een koppige bioscoopeigenaar in San Francisco programmeerde als enige het door filmmaatschappijen genegeerde Red Rock West. Het werd een recordhit voor zijn bioscoop en daarna een filmhuissucces in de rest van het land. De aanvankelijke scepsis over de film werd waarschijnlijk veroorzaakt door de diversiteit aan genres die Red Rock West kent, een mengsel van thriller, film noir, western en komedie. Perfect getimede wendingen en dramatische én komische mogelijkheden van de topacteurs houden het verhaal in harmonische balans tussen de vier genres.

Kalifornia

1993 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1993. Thriller van Dominic Sena. Met o.a. Brad Pitt, Juliette Lewis, David Duchovny, Michelle Forbes en David Milford.

Overgestileerde thriller-roadmovie kan zowel als een intelligente kijk op de Amerikaanse obsessie met seriemoordenaars worden gezien als een goedkoop excuus om excessief geweld wederom te exploiteren. Schrijver (Duchovny) en fotografe (Forbes) reizen naar het westen om een boek samen te stellen over seriemoordenaars en nemen white trash Early en Adele (Pitt en Lewis) mee om de kosten te dekken. Gaandeweg blijkt de oncontroleerbare Early zelf een spoor van bloed achter zich te laten. De acteurs zijn prima op hun plek, en vooral Pitt als niet onaardige, maar levensgevaarlijke gek en Lewis als klassiek kindvrouwtje dat weigert de aard van haar minnaar te onderkennen, zijn memorabel.

Ruby

1992 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1992. Biografie van John Mackenzie. Met o.a. Danny Aiello, Sherilyn Fenn, Jeffrey Nordling, Maurice Bernard en Willie Garson.

Redelijk geslaagde film over het leven van Jack Ruby, die in Dallas een strip-club had, af en toe voor de FBI werkte en wereldberoemd werd door het neerschieten van Lee Harvey Oswald, de vermeende moordenaar van president Kennedy. Naar het toneelstuk Love Field van Stephen Davies, die ook het scenario schreef. Aiello is indrukwekkend als Ruby. De stelling die wordt verdedigd - dat niet alleen Oswald bij het complot betrokken was - loopt parallel met die van Oliver Stone's JFK. Voor het vrouwelijk schoon zorgt TWIN PEAKS-ontdekking Fenn als Ruby's apocriefe vriendinnetje, die Ruby's meer tedere kanten prikkelt. Camerawerk van Phil Meheux.

Candyman

1992 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1992. Thriller van Bernard Rose. Met o.a. Virginia Madsen, Tony Todd, Xander Berkeley, Kasi Lemmons en DeJuan Guy.

Op het korte verhaal The Forbidden van horrorgrootmeester Clive Barker gebaseerde bovennatuurlijke horror-thriller rond Todd in de titelrol als een mythische seriemoordenaar die het in de verpauperde wijken van Chicago vooral op de zwarte bevolking gemunt heeft. Hij verschijnt wanneer zijn naam vijf keer voor een spiegel wordt uitgesproken en hij rijt zijn slachtoffers met een vleeshaak open. Madsen is de knappe en bewonderenswaardige heldin, die aan de universiteit bezig is haar doctoraal te behalen en een thesis maakt over de mythologie van de grote stad. Zij zal Candyman uiteraard ontmaskeren. Vernuftig, bloederig, efficiënt gebruik van de decors, aandachtige karaktertekening.

A Stranger Among Us

1992 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1992. Mysterie van Sidney Lumet. Met o.a. Melanie Griffith, Eric Thal, Tracey Pollan, Mia Sara en Jake Weber.

Griffith leidt als doorgewinterde Newyorkse politie-agente een moordzaak in de joodse diamantwereld. Regisseur Lumet en scenarioschrijver Robert J. Averecht leggen de nadruk op de leefwereld en tradities van het orthodoxe chassidisme. Lumet slaagt er niet in de valkuilen te omzeilen van het liefdesverhaal tussen Griffith en de aangewezen troonopvolger van de rabbijn (Thal), die hartverscheurende keuzes moet maken tussen het lichamelijke gestoei met Griffith en de strenge leefregels van de chassidische joden.

Wild at Heart

1990 | Thriller, Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1990. Thriller van David Lynch. Met o.a. Nicolas Cage, Laura Dern, Diane Ladd, Willem Dafoe en Isabella Rossellini.

Nadat Sailor (Cage) uit de gevangenis wordt vrijgelaten, waar hij een straf uitzat omdat hij - uit zelfverdediging - een man vermoordde, zoekt hij meteen zijn geliefde Lula (Dern) op. Maar Lula's moeder (Ladd, in werkelijkheid ook Derns moeder) heeft een hekel aan Sailor en stuurt een huurmoordenaar achter hem aan. Het verliefde stel vlucht weg in een convertible. Een van de begrijpelijkere films van Lynch, die hem draaide terwijl zijn cultsoap Twin Peaks op tv triomfen vierde. Wild at Heart won een Gouden Palm in Cannes, onder gejuich, maar ook boe-geroep. Dat laatste misschien door het wel erg excessieve geweld.

P.I. - Private Investigations

1987 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1987. Thriller van Nigel Dick. Met o.a. Clayton Rohner, Ray Sharkey, Paul Le Mat, Talia Balsam en Robert Ito.

Een wat uitgebluste thriller met Rohner als het volslagen onschuldige slachtoffer, waarop de politie een dodelijke jacht opent. De korte fragmenten uit THE MAN WHO KNEW TOO MUCH (1934) van Hitchcock die zijn ingelast helpen de toeschouwer er op pijnlijke wijze aan herinneren hoe een echte suspense-film behoort te zijn. Scenario van John Dahl en David Warfield.