Ryszard Ronczewski

1930 Acteur

Ryszard Ronczewski (1930) is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Kaddisch für einen Freund

2012 | Drama, Komedie

Duitsland 2012. Drama van Leo Khasin. Met o.a. Ryszard Ronczewski, Neil Belakhdar, Kida Khodr Ramadan en Sanam Afrashteh.

Om het respect van de lokale jeugd te winnen breekt de veertienjarige Ali, die met zijn familie vanuit Libanon naar Berlijn is gevlucht, in bij zijn Joodse bovenbuurman. De 84-jarige Russische immigrant betrapt hem op heterdaad, waarna Ali's moeder uit angst voor uitzetting haar zoon dwingt de man te helpen. Wat volgt - de verbitterde bejaarde en de getalenteerde jongen sluiten vriendschap - is natuurlijk één groot filmcliché, maar als hartverwarmende tragikomedie raakt Kaddisch für einen Freund toch vaak de juiste snaren.

Am Ende kommen Touristen

2007 | Drama

Duitsland 2007. Drama van Robert Thalheim. Met o.a. Alexander Fehling, Ryszard Ronczewski en Barbara Wysocka.

Sven (Fehling), een Duitse jongen van een jaar of twintig, heeft als alternatieve dienstplicht gekozen voor een jaar vrijwilligerswerk in Auschwitz. Hij wordt assistent van een bejaarde ex-gevangene (Ronczewski) die voorlichting geeft aan scholieren. De knorrige oude man moet weinig van Sven hebben, maar langzaam groeien de twee naar elkaar toe. En gelukkig werkt er ook nog een leuk meisje in het museum. Klinkt tamelijk voorspelbaar allemaal, en is het ook wel, maar regisseur Thalheim, die het verhaal baseerde op eigen ervaringen, weet er toch een mooi, oprecht, niet te zwaarmoedig drama van te maken.

Jutro bedzie niebo

2002 |

Polen 2002. Jaroslaw Marszewski. Met o.a. Krzysztof Pieczynski, Józef Hamkalo, Wojciech Kulinski, Beata Bilska en Janusz Chabior.

Een illegale Poolse drankstoker (Pieczynski), die midden in de veertig is en zijn werkterrein gekozen heeft in de buurt van het drielandenpunt, waar Tsjechi[KA3]e, Polen en Duitsland aan elkaar grenzen, rijdt met zijn gele bestelwagen per ongeluk een hond dood. Een meisje van tien jaar (Hamkalo), zegt dat het haar hond is en eist dat hij op een door haar heilig beschouwde plaats begraven wordt. Het wicht liegt, is van huis weggelopen en rolt de beurs van de man. Als hij het merkt en zijn geld terug wil, stelt zij hoge eisen. Een politieman krijgt het stel in de gaten en zet de achtervolging in op verdenking van een mogelijke smokkelaar. Het dialoog is tamelijk ongerijmd, het tweetal past totaal niet bij elkaar en het scenario van debuterend regisseur Marszewski slaat talloze zijpaden in. De film heeft evenwel de sfeer van PAPER MOON vermengd met KOLYA. Het camerawerk van Wojciech Todorow ziet er zeer verzorgd uit, evenals de algehele vormgeving. Je hoeft er niet voor naar de biosoop te gaan, maar als de film op tv komt, kun je gerust gaan kijken als je verwachtingen maar niet al te hoog gespannen zijn. De commentaarstem is van Piotr Kaczkowski. Kodak color.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ryszard Ronczewski op televisie komt.

Reageer