Tom Priestley (1932): montage.
Er zijn 7 films gevonden.

White Mischief

1987 | Drama, Misdaad, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1987. Drama van Michael Radford. Met o.a. Greta Scacchi, Charles Dance, Joss Ackland, Sarah Miles en Geraldine Chaplin.

Toen in Engeland de Tweede Wereldoorlog woedde, hadden Britse rijkelui op een heuvel in Kenia, Happy Valley, een leven waar het tegendeel aan de hand was: drugs, drank, seks, feest, roddel en onverschillige vergetelheid. In deze setting vond een moord plaats die, waarschijnlijk juist vanwege het grote contrast, nu nog steeds bekend is in Engeland. Michael Radford (Il postino) bewerkte het boek van James Fox over deze episode en herschiep de periode met verve, zodat een film over een moord eerder een film over ultieme decadentie is. Alles ademt antieke extravagante rijkdom in White Mischief, dat in Kenia werd gefilmd: de auto's, de kleding, de architectuur, de omgang met de arme lokale bevolking. Josslyn Hay, Earl of Erroll (Dance) is in dit milieu als een vis in het water. Hij versiert Diana Caldwell (Scacchi), die met sir John Delves Broughton (Ackland) getrouwd is om - zo weet iedereen, ook de bruidegom - zijn geld. Maar nu is de koek op. De buitenechtelijke verhouding wordt niet geheim gehouden in Happy Valley, en dat lijkt de kapitale fout te zijn die Josslyn Hay maakte.

Nineteen Eighty-Four

1984 | Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Sciencefiction van Michael Radford. Met o.a. John Hurt, Suzanna Hamilton, Richard Burton, Cyril Cusack en Gregor Fisher.

Grimmige, goedbezette verfilming van de klassieke roman van George Orwell, waarin ambtenaar Winston Smith (sterke rol van Hurt) geheel tegen de wet van de totalitaire staat in verliefd wordt op dissidente Julia (Hamilton). Als Smith zijn twijfel kenbaar maakt aan een lid van de partij, wordt hij beloond met een hersenspoeling. Burton is briljant in zijn laatste hoofdrol als de partijman en inquisiteur O'Brien die zelfs iets menselijks behoudt als hij zijn slachtoffer martelt. Stukken beter dan de versie uit 1956, even deprimerend dystopisch als het boek. Vormgegeven als stijlboek voor stalinistische architectuur.

Tess

1979 | Drama, Romantiek, Historische film, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1979. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Nastassja Kinski, Peter Firth, Leigh Lawson, John Collin en Arielle Dombasle.

Tess (Nastassja Kinski) is een arm meisje dat een betrekking als dienster accepteert bij haar verre en welvarende familie de D'Urbervilles. In haar nieuwe thuis wordt ze onteerd door 'neef' Alec (Leigh Lawson) en vervolgens verstoten door echtgenoot Angel (Peter Firth). Na de dood van haar vader vindt de innerlijk verteerde Tess opnieuw werk bij Alec. Haar roerige leven lijkt eindelijk tot rust te komen. Totdat de berouwvolle Angel ten tonele verschijnt en Tess zich genoodzaakt ziet om het heft in eigen hand te nemen. Naar Thomas Hardy's roman 'Tess of the d'Urbervilles - a pure woman', één van zijn meest neerslachtige werken over rurale beslommeringen.

Exorcist II: The Heretic

1977 | Horror

Verenigde Staten 1977. Horror van John Boorman. Met o.a. Linda Blair, Richard Burton, Louise Fletcher, Max von Sydow en Kitty Winn.

Belachelijk vervolg op het enorme succes uit 1973. De effecten vormen het enige bekijkenswaardige in deze onzin rondom een priester (Burton) die probeert het mysterie van de nog steeds in Regan (Blair) voortlevende demon te ontsluieren.

Voyage of the Damned

1976 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1976. Historische film van Stuart Rosenberg. Met o.a. Faye Dunaway, Max von Sydow, Oskar Werner, Malcolm McDowell en Orson Welles.

In 1939 scheepten iets minder dan duizend Joden in op het passagiersschip de Saint Louis. Ze kregen de kans om Duitsland te verlaten en een nieuw bestaan op te bouwen in Cuba. Dachten ze. In werkelijkheid wisten de nazi's dat de passagiers nooit op Cuba zouden worden toegelaten. Dat zou aantonen dat Duitsland dus niet het enige land was dat Joden liever kwijt dan rijk was. Voor zijn verfilming van dit waargebeurde verhaal kreeg regisseur Rosenberg (Cool Hand Luke) de beschikking over een groot aantal topacteurs, het had wel wat minder gekund, voor deze overvolle film.

Deliverance

1972 | Thriller, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1972. Thriller van John Boorman. Met o.a. Burt Reynolds, Jon Voight, Ned Beatty, Ronny Cox en Bill McKinney.

Een groepje stadsbewoners besluit de rivier de Cahulawassee in moerassig Georgia af te kanoën. Nu het nog kan: de rivier wordt binnenkort afgesloten met een stuwdam. Vanaf de eerste ontmoeting met de achtergebleven bewoners, een prachtig muzikaal duel tussen stadse gitaar en lokale banjo, worden de confrontaties met de lokale bevolking snel onvriendelijker. Zinderend spannende, perfect opgebouwde thriller, met sterk spel van vooral Beatty en Voight. Regisseur Boorman maakte meer goede genrefilms, bijvoorbeeld Excalibur (1981) en Point Blank (1967), maar dit is veruit zijn beste.

Leo the Last

1970 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1970. Komedie van John Boorman. Met o.a. Marcello Mastroianni, Billie Whitelaw, Calvin Lockhart, Louis Gossett jr en Glenna Forster-Jones.

Een niet zo vlot Engels sprekende Mastroianni speelt de gewezen aristocraat Leo, die zich terugtrekt in de Londense villa van zijn vader. De buurt is in de loop der jaren flink achteruitgegaan. Aanvankelijk laat dat Leo koud, maar terwijl hij door zijn telescoop naar buiten loert, krijgt hij steeds meer oog voor het leed van de buren. Als curiosum is deze wonderlijke satire wel een kijkje waard, maar van Boorman (Deliverance, Point Blank) zijn we toch beter werk gewend. Evengoed won hij er in Cannes de prijs voor beste regie mee.