Robert Wiene

Regisseur, Scenarist, Producer

Robert Wiene is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 10 films gevonden.

Ultimatum

1938 | Drama

Frankrijk 1938. Drama van Robert Wiene en Robert Siodmak. Met o.a. Erich von Stroheim, Dita Parlo, Abel Jacquin, Georges Rollin en Bernard Lancret.

Na de moord in Serajevo in 1914 stelt Oostenrijk Servië voor een ultimatum dat zonder reactie blijft door de protectie van Servië door tsaristisch Rusland. De dreigende oorlog doet oude vrienden - een Oostenrijkse kapitein en een Servische generaal - als vijanden tegenover elkaar staan. De historische reconstructie vol romantische noodlottigheid was Wienes laatste film. Hij overleed tijdens de opnamen. Siodmak voltooide de film.

The Robber Symphony

1936 | Avonturenfilm, Misdaad, Romantiek, Musical

Verenigd Koninkrijk/Duitsland 1936. Avonturenfilm van Friedrich Feher. Met o.a. Hans Feher, Magda Sonja, Michael Martin Harvey, Webster Booth en George Graves.

Terwijl in Amerika de musical gemeengoed was geworden, stond men in Duitsland op dat gebied nog nergens. De Oostenrijker Feher besloot als eerste om een echte filmmusical op het scherm te brengen. Hij nam een eenvoudig verhaaltje met de intrige van een jongensboek en plaatste het in Tirol in het milieu van rondtrekkende muzikanten, schilderachtige bandieten, een gierige vrouw met een verborgen schat en de held die de rovers ontmaskert, het geld terugbezorgt en door het dorp wordt gehuldigd. Feher maakte een po[KA3]etisch werkstuk dat nu echter zeer verouderd overkomt. Feher, die nazi-Duitsland ontvluchtte, kreeg in Nederland een kopie te pakken van de Duitse versie en draaide deze in Engeland opnieuw, die hij gelijktijdig (weer) in het Duits en in het Engels opnam. De film werd in 1936 op het filmfestival van Venetië bekroond met een 'bijzondere aanbeveling'. De legendarische Robert Wiene was producent. Regisseur Feher schreef het scenario met Anton Kuhn en Jack Trendall en plaatste zijn naam ook nog op de aftiteling als schrijver van de muziek- en zangpartituur. Het camerawerk is van Eugen Schüfftan en Ernö Metzner, die tevens verantwoordelijk was voor de vormgeving. Feher staat soms ook op de credits vermeld als Fehér. De laatste film als regisseur van de 47-jarige Feher, die in 1950 overleed. Er zijn ook versies in omloop van 105 en 100 minuten. Mono.

Robber Symphoney, The

1936 | Muziek, Zwijgende film, Musical

Verenigd Koninkrijk 1936. Muziek van Friedrich Feher. Met o.a. Hans Feher, Magda Sonja, Tela Tchai, Jim Gerald en George Graves.

De componist en acteur Feher ontvluchtte Duitsland in 1933. THE ROBBER SYMPHONY is zijn enige film, gemaakt in Engeland, met medewerking van vele andere ballingen en werd een doorslaand succes. Het verhaal van de jacht op een schat in een oude kous die verstopt zit in een piano wordt op een bijzonder geslaagde manier verweven met de muziek en zang.

Panik in Chicago

1931 | Misdaad

Duitsland 1931. Misdaad van Robert Wiene. Met o.a. Olga Tschechowa, Hans Rehmann, Hilde Hildebrand, Lola Chlud en Ferdinand Hart.

Deze misdaadfilm gaat over de concurrentiestrijd tussen twee rivaliserende gangsterbendes in Chicago. Wanneer de ene bendeleider vermoord wordt, valt de verdenking op de andere bendeleider (Rehmann). De vriendin van de vermoorde (Tschechowa) gelooft niet dat hij schuldig is en helpt hem te vluchten. Hierbij wordt ze zelf doodgeschoten. De politie ontmaskert tenslotte de danseres Fay (Chlud), die een oude rekening te vereffenen had, als dader. Een teleurstellende film, temeer omdat van de regisseur van DAS KABINET DES DR. CALIGARI (1919) iets veel beters verwacht kon worden. De film is geheel in de studio opgenomen, hetgeen op onaangename wijze aan de kwaliteit van het geluid te merken is. Ondanks alle schietpartijen en twee lijken een saaie film. Ook bekend als PANIK IN DER UNTERWELT.

Der Andere

1930 | Drama

Duitsland 1930. Drama van Robert Wiene. Met o.a. Fritz Kortner, Käthe von Nagy, Heinrich George, Oskar Sima en Julius Falkenstein.

Een nieuwe versie van de gelijknamige stomme film uit 1913 met een voortreffelijke rolbezetting.

Der Rosenkavalier

1925 | Zwijgende film

Oostenrijk 1925. Zwijgende film van Robert Wiene. Met o.a. Huguette Duflos, Paul Hartmann en Michael Bohnen.

Een nieuwe versie van de gelijknamige stomme film uit 1913 met een voortreffelijke rolbezetting.

Orlacs Hände

1924 | Horror, Thriller

Oostenrijk/Duitsland 1924. Horror van Robert Wiene. Met o.a. Conrad Veidt, Fritz Kortner, Carmen Cartellieri, Alexandra Sorina en Paul Askonas.

Toen de film uitkwam, was het een chirurgische droom: Orlac (Veidt), een pianist, verliest zijn handen bij een treinongeluk. Een dokter bezorgt hem twee nieuwe handen, die van een moordenaar, die een eigen, misdadig leven gaan leiden. De vraag werpt zich op of Orlac nu werkelijk schuldig is aan de gepleegde misdaden. Schoolmakende, zwijgende fiction die op talloze wijzen geïmiteerd is. Er kwamen remakes, w.o. in 1935 als MAD LOVE van Karl Freund met een opmerkelijke Peter Lorre en in 1960 als erotisch getinte THE HANDS OF ORLAC/LES MAINS D'ORLAC van Edmond T. Gréville met Christopher Lee. Bijna 75 jaar later werkelijkheid: Franse doktoren slaagden erin een man zijn hand terug te geven via een voor hem onbekende donor, maar dat hoeft niet te betekenen dat het onderwerp voorbij is. Nieuwe versies zullen het licht aanschouwen, maar ondertussen blijft de oorspronkelijke film de grote klassieker, al vindt de moderne mens hem wat traag. Het scenario is van Ludwig Nerz naar de roman van Maurice Renard. Het camerawerk is van Hans Androschin en Günther Krampf. Henning Lohner componeerde in 1998 nieuwe muziek bij een gerestaureerd negatief. Afhankelijk van de versies is de speelduur alles tussen 70 en 92m. Behoort tot de stroming van de Duitse expressionistische film. De decors zijn van Stefan Wessely. Voor filmbuffs en horrorfans een absolute must.

Raskolnikov

1923 | Zwijgende film

Duitsland 1923. Zwijgende film van Robert Wiene.

De student Raskolnikow vermoordt een oude vrouw en haar zus. Hij wordt verdacht van de misdaad, maar een ander geeft zichzelf aan. Raskolnikow wordt verliefd op Sonja, maar komt er achter dat zij een hele hechte vriendschap had met zijn tweede slachtoffer.

Genuine

1920 | Drama

Duitsland 1920. Drama van Robert Wiene. Met o.a. Fern Andra, Ernst Gronau, Harald Paulsen en Hans Heinrich von Twardowski.

De slavin Genuine (Fern Andra) laat haar geheimzinnige meester lord Melos doden door een jonge minnaar; wanneer zij hem op zijn beurt wil laten vermoorden, berooft hij h[KA1]a[KA1]ar van het leven! De film speelde in op het succes van Wienes meesterwerk DAS KABINETT DES DR. CALIGARI - dezelfde regisseur en dezelfde scenarioschrijver (Carl Mayer) vormden echter geen garantie en de film flopte totaal, wellicht door de overdreven decors van Cesar Klein.

Das Cabinet des Dr. Caligari

1920 | Horror, Thriller, Experimenteel, Zwijgende film

Duitsland 1920. Horror van Robert Wiene. Met o.a. Friedrich Feher, Werner Krauss, Conrad Veidt, Lil Dagover en Rudolf Lettinger.

Francis komt op een dorpsfeest de geheimzinnige Doctor Caligari tegen, die daar optreedt met een hypnotisch door hem gecontroleerde slaapwandelaar. Die orakelt over mysterieuze sterfgevallen in de buurt. Francis en zijn vrienden raken erbij betrokken. Baanbrekende, nog steeds intrigerende zwijgende film, een hoogtepunt in het Duits expressionisme. Fantastische sets en vreemd bewegende acteurs scheppen slim een gevoel van vervreemding. Op het Filmfestival van Berlijn verschijnt in 2014 een digitaal gerestaureerde versie, met een gloednieuwe soundtrack van jazzmuzikant John Zorn.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Robert Wiene op televisie komt.

Reageer