Victor Francen: cast.
Er zijn 30 films gevonden.

La cité de l'indicible peur

1964 | Thriller, Komedie

Frankrijk 1964. Thriller van Jean-Pierre Mocky. Met o.a. Bourvil, Jean-Louis Barrault, Francis Blanche, Jacques Dufilho en Victor Francen.

Een simpele politieman gaat een valsemunterij onderzoeken in een stadje waar de bizarre bewoners allemaal hun eigen geheimen hebben en waar een reeks onverklaarbare moorden plaatsvindt. De regie aarzelt in toon tussen een misdaadkomedie en een griezelfantasie die door middel van de sfeervolle fotografie en excentrieke rollen van de bejaarde acteurs pakkend overkomt, maar steeds ondermijnd wordt door niet al te beste humor. Scenario van regisseur Mocky, Gérard Klein naar een roman van Jean Ray. Camerawerk Eugen Shuftan. De film werd met coupures ook uitgebracht als LA GRANDE FROUSSE.

Bedeviled

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Mitchell Leisen. Met o.a. Anne Baxter, Steve Forrest, Simone Renant en Victor Francen.

Bizar verhaaltje met Baxter als chanteuse die vlucht van de plaats waar een moord is gepleegd en wordt beschermd door Forrest, een priester in opleiding. Opgenomen in Parijs.

Hell and High Water

1954 | Thriller, Oorlogsfilm, Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 1954. Thriller van Samuel Fuller. Met o.a. Richard Widmark, Bella Darvi, Victor Francen, Cameron Mitchell en Gene Evans.

'20.000 mijlen onder zee', het communistische gevaar en regisseur Fuller's bitterheid vormen een hoge druk-mengsel in Hell and High Water. Widmark speelt hierin duikbootkapitein Jones die door nucleair wetenschapper Montel (Francen) wordt ingehuurd om vuil spel van de Rooien te ontdekken en te stoppen. Jones is niet te porren voor politiek, maar wel voor Montels geld en dochter (Darvi). De ontwikkelingen zijn op zich niet aannemelijk, maar Fuller maakt ze toch realistisch. De speciale effecten helpen daarbij ook. Ze werden genomineerd met een Oscar, maar de concurrent won, Disney's 20.000 Leagues Under the Sea.

To the Victor

1948 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1948. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Dennis Morgan, Viveca Lindfors, Victor Francen, Bruce Bennett en Dorothy Malone.

Collaborateurs staan terecht in Frankrijk voor oorlogsmisdaden. Jammer dat dit niet beter werd geregisseerd.

To The Limit

1948 |

1948. Delmer Daves. Met o.a. Viveca Lindfors, Dorothy Malone, Victor Francen, Eduardo Ciannelli en Bruce Bennett.

Collaborateurs staan terecht in Frankrijk voor oorlogsmisdaden. Jammer dat dit niet beter werd geregisseerd.

The Beast with Five Fingers

1946 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1946. Horror van Robert Florey. Met o.a. Robert Alda, Andrea King, Peter Lorre, Victor Francen en J. Carrol Naish.

Een Italiaans dorpje, rond 1900. Francen, een Amerikaanse pianist die op zijn linkerhand na helemaal verlamd is, leeft er teruggetrokken. Hij heeft Alda ingehuurd, een jonge componist die de werken van Bach moet arrangeren voor een hand. Zijn andere huisgenoten zijn verpleegster King en secretaris Lorre. De nacht nadat Francen zijn testament heeft aangepast, komt hij bij een ongeval om het leven. Maar zijn hand zal de moordenaar aanwijzen. Sfeervolle griezelfilm met een aantal onvergetelijke scenes, zoals de confrontatie van Lorre met de levende hand (deze scène werd geschreven door Luis Buñuel, die niet op de titelrol vermeld staat). De acteurs zijn zeer overtuigend in hun rollen. Het goed gestructureerde scenario van Curt Siodmak, naar een verhaal van William Fryer Harvey, heeft een onbevredigend einde, maar dat kan de kwaliteit van de rest onmogelijk teniet doen.

Night and Day

1946 | Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1946. Muziek van Michael Curtiz. Met o.a. Cary Grant, Alexis Smith, Monty Woolley, Ginny Simms en Jane Wyman.

De muziek is eigenlijk het enige verdienstelijke aspect van deze weinig getrouwe biografie van componist Cole Porter, stijfjes neergezet door Grant die 'You're the Top' zingt. Martin brengt nog eens de song 'My Heart Belongs to Daddy', een hoogtepunt in deze film. Scenario van Charles Hoffman, Leo Townsend en William Bowers. Camerawerk van Peverell Marley en William V. Skall.

San Antonio

1945 | Western, Drama

Verenigde Staten 1945. Western van David Butler. Met o.a. Errol Flynn, Alexis Smith, S.Z. Sakall, Victor Francen en Florence Bates.

Clay Hardin (Flynn) zit de baas van een bende veedieven achterna, hetgeen hem naar San Antonio brengt. Daar wordt hij sheriff en wordt hij verliefd op Jeanne Starr (Smith). Het verhaal van Alan LeMay en W.R. Burnett kabbelt maar verder en er zit weinig actie in. Dialogen zijn er genoeg, men had er zelfs een speciale regisseur voor: Frederick de Cordova. Zelfs Raoul Walsh zou aan deze film hebben meegewerkt maar ook dat heeft niet geholpen. Het beste is nog het schitterende camerawerk van Bert Glennon. In kleine rollen te zien: Tom Tyler, Denver Dixon, Cliff Lyons, Francis Ford en Jack Mower.

The Mask of Dimitrios

1944 | Mysterie, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1944. Mysterie van Jean Negulesco. Met o.a. Peter Lorre, Zachary Scott, Faye Emerson, Victor Francen en Eduardo Ciannelli.

Een prima, bijzonder en mysterieus melodrama waarin Lorre als schrijver van goedaardige mysteries het leven van de beruchte schurk Scott onder de loep neemt. Zoals altijd vormen Lorre en Greenstreet een uitstekend koppel. Het scenario is van Frank Gruber naar een roman van Eric Ambler. Het camerawerk is van Arthur Edeson.

The Conspirators

1944 | Oorlogsfilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Jean Negulesco. Met o.a. Hedy Lamarr, Paul Henreid, Peter Lorre, Victor Francen en Vladimir Sokoloff.

WO II-intrige in Lissabon lijkt een beetje op CASABLANCA. Overvloedig gedaan met mooie rollen met beeldschone Lamarr aan het hoofd. Vladimir Pozner, Leo Rosten en Jack Moffitt bewerkten de roman City of Shadows van Fredric Prokosch tot scenario. Camerawerk van Arthur Edeson.

Passage to Marseille

1944 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Humphrey Bogart, Michèle Morgan, Claude Rains, Philip Dorn en Peter Lorre.

Het verhaal is als volgt: een Franse verbindingsofficier onderhoudt contacten met een Amerikaanse verslaggever, die een reportage wil schrijven over de commandant van een Free French Air Force Squadron, die ooit een ontsnapte gevangene was van Duivelseiland, de Franse strafkolonie. Wie dit niet leest, begrijpt niets van de film want die ontrolt zich in flash-backs, binnen flash-backs en daarbinnen weer flash-backs, tot de derde macht dus. En dat alles wordt met veel dialoog aan elkaar geknoopt - wie even niet oplet, is algauw de draad kwijt. Bedoeld als een nieuwe CASABLANCA, maar het zal duidelijk zijn dat dit niet gelukt is. Een prachtige cult-film voor de fans van de cast. Edward Ciannelli heet in werkelijkheid Eduardo Ciannelli. Scenario van Casey Robinson en Jack Moffitt naar de roman Men without Country van Charles Nordhoff. Camerawerk van James Wong Howe.

In Our Time

1944 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Vincent Sherman. Met o.a. Ida Lupino, Paul Henreid, < Nazimova, Nancy Coleman en Mary Boland.

Lupino en Henreid proberen Polen te redden uit de handen van de nazi's in een duur melodrama dat als doelmatige propaganda bedoeld is; Nazimova is ontroerend als Henreids aristocratische moeder. Komt nooit echt goed uit de verf.

Madame Curie

1943 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1943. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Henry Travers, Albert Bassermann en Robert Walker.

Ondanks sommige langdradige scènes is de biografie van de beroemde wetenschapsvrouw over het algemeen uitmuntend. Garson en Pidgeon vormen als altijd een goed stel. Scenario van Paul Osborn en Paul H. Rameau naar het boek van Eve Curie. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

The Tuttles of Tahiti

1942 | Komedie

Verenigde Staten 1942. Komedie van Charles Vidor. Met o.a. Charles Laughton, Jon Hall, Peggy Drake, Florence Bates en Mala.

Na jarenlange omzwervingen over de wereldzeeën keert zeeman Chester Tuttle terug naar zijn thuishaven Tahiti. Aldaar blijkt er niets veranderd: voor de Tuttle-kliek, pater familias Jonas voorop, is werk bijzaak en carpe diem de prioriteit. Deze warme, enthousiast gespeelde RKO Pictures-bewerking van de roman No More Gas van Charles Nordhoff en James Norman Hall biedt inkijkjes in verdwenen werelden. Hoe de Tuttles tussen luieren, leningen en hanengevechten in hun levensplezier bewaken, is een nostalgisch-naïef contrapunt tot de verwoestende hedendaagse groeimodelwaanzin. Prachtfotografie van Nicholas Musuraca (1892-1975).

Ten Gentlemen From West Point

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Henry Hathaway. Met o.a. George Montgomery, Maureen O'Hara, John Sutton, Laird Cregar en Victor Francen.

Een verhaal over de eerste jaren van de militaire academie West Point met de onbetrouwbare commandant Cregar en andere militaire sterotypen in het centrum van de aandacht. Toch nog steeds amusant.

Hold Back the Dawn

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Mitchell Leisen. Met o.a. Charles Boyer, Paulette Goddard, Victor Francen, Walter Abel en Rosemary DeCamp.

Een eerrsteklas melodrama met Billy Wilder/Charles Bracket- scenario over de gigolo Boyer die de oude vrijster Olivia trouwt om in de VS te komen.

La fin du jour

1939 | Drama

Frankrijk 1939. Drama van Julien Duvivier. Met o.a. Louis Jouvet, Victor Francen, Michel Simon, Madeleine Ozeray en Gabrielle Dorziat.

Een succesvolle, maar berooide acteur neemt zijn intrek in een tehuis voor gepensioneerde artiesten waar hij zijn vrienden en geliefdes van vroeger weer aantreft. De dreigende sluiting van het tehuis wordt afgewend. Een aandoenlijke en treffende milieutekening, met karakterrollen van toen zelf nog jonge acteurs. Scenario van regisseur Duvivier en Charles Spaak.

L' Homme du Niger

1939 | Drama

Frankrijk 1939. Drama van Jacques de Baroncelli. Met o.a. Victor Francen, Annie Ducaux, Jacques Dumesnil, Harry Baur en Georges Mauloy.

Een scenario van Albert Dieudonné naar de romans van Jean Pailland. De dialogen van Joseph Kessel, het camerawerk van Léonce-Henri Burel en de rolbezetting maken de film, die de Franse kolonisatie verheerlijkt, ook nu nog genietbaar.

Nuits de feu

1938 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1938. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Victor Francen, Gaby Morley, Gabriel Signoret, Georges Rigaud en Madeleine Robinson.

De procureur van de tsaar verwaarloost zijn vrouw, die zich troost met een bevriende advocaat. Als hij verdwijnt wordt het overspelige paar gearresteerd, maar de rechtszaak biedt een grote verrassing. Deze Tolstoï-verfilming volgens de Russische mode van de vooroorlogse Franse cinema heeft een weinig overtuigende sfeer, waardoor de personages ook ongeloofwaardig worden.

J'Accuse

1938 | Drama

Frankrijk 1938. Drama van Abel Gance. Met o.a. Victor Francen, Line Noro, Renée Devillers, Jean Max en André Nox.

Na 1918 heeft een man gezworen zijn leven te wijden aan het voorkomen van een nieuwe oorlog. Bij de mobilisatie in 1938 gaat hij terug naar het slagveld en roept de geesten van zijn gesneuvelde kameraden op om over de verschrikkingen van de oorlog te getuigen. De film moet in zijn ontstaansperiode geplaatst worden om op waarde te kunnen worden geschat, maar het pathetisch protest mist zijn uitwerking niet.

Entente cordiale

1938 | Drama, Historische film

Frankrijk 1938. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Gaby Morlay, Victor Francen, Pierre Richard-Willm, André Lefaur en Janine Darcey.

Terwijl de Prins van Wales in Parijs de bloemetjes buitenzet, wordt koningin Victoria geconfronteerd met een dreigende oorlog met Frankrijk: Lord Kitchener en commandant Marchand in Afrika zijn met elkaar in conflict gekomen. De Franse regering verkiest uiteindelijk vrede boven nationale trots. De Frans-Britse verstandhouding anno 1898 werd het onderwerp van een groots opgezette kostuumfilm, waarin men, door een overmaat aan personages èn omdat alle nationaliteiten door Fransen worden gespeeld, soms de draad dreigt kwijt te raken. Door de stijl en het spel is het toch een boeiend document geworden.

Forfaiture

1937 | Drama

Frankrijk 1937. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Sessue Hayakawa, Lise Delamare, Victor Francen, Louis Jouvet en Lucas Gridoux.

De vrouw van een Franse ingenieur in Mongoli[KA3]e heeft speelschulden. Ze leent geld van een prins die haar tot zijn ma[KA4]itresse wil maken. Ze weigert, waarna de gekrenkte prins het werk van haar echtgenoot saboteert. Hij wordt bij een nieuwe confrontatie door de vrouw gedood. De beroemde zwijgende film van Cecil B. de Mille THE CHEAT stond vooral bij Franse pers in hoog aanzien en werd toen de Aziatische romantiek weer in de mode was, opnieuw verfilmd. Het drakerige verhaal blijft toch het aanzien waard door autoriteit van Hayakawa (in zelfde rol als destijds) en opmerkelijke fotografie van Eugen Schüfftan.

Feu!

1937 | Drama, Avonturenfilm

Frankrijk 1937. Drama van Jacques de Baroncelli. Met o.a. Edwige Feuillère, Victor Francen, Jacques Baumer, Solange Sicard en André Aimos.

Aantrekkelijke avonturierster houdt zich bezig met wapenleveranties aan Marokkaanse revolutionairen. Als ze verliefd wordt op een Franse legercommandant wil ze haar leven beteren, maar het is al te laat. De commandant geeft zelf opdracht het jacht waar ze is ondergedoken te laten exploderen. Romantisch drama dat tien jaar eerder door dezelfde regisseur als zwijgende film werd gemaakt is een curiosum, met voor de jaren dertig typerende rol als femme fatale van Feuillère.

Double crime sur la ligne Maginot

1937 | Drama

Frankrijk 1937. Drama van Félix Gandera. Met o.a. Victor Francen, Véra Korène, Jacques Baumer, Bernard Blier en Maxime Tabert.

Een Franse officier ontdekt bij de Maginot-linie een spionagekomplot, waarbij zijn zwager en zijn eigen vrouw betrokken zijn. De echtgenote komt tot inkeer en wordt vergeven, de spion pleegt zelfmoord. Deze, destijds actuele, spionagefilm maakt achteraf een ironische indruk door het overmatig groot gebleken vertrouwen in grensversterkingen dat werd geëtaleerd. Niettemin onderhoudend en bekwaam gemaakt, inclusief het melodramatisch aangezette acteren van die periode.

Le Roi

1936 | Komedie

Frankrijk 1936. Komedie van Pierre Colombier. Met o.a. Victor Francen, Gaby Morlay, Raimu, Elvire Popesco en André Lefaur.

De koning van een denkbeeldig vorstendom accepteert een uitnodiging voor een jachtpartij bij een Franse markies, die zich daarmee de jaloezie van een streberige politicus op de hals haalt. Achtereenvolgens verleidt de vorst de geliefde en de echtgenote van de politicus, wat zijn onderhandelingspositie beïnvloedt. Deze succesvolle toneelklucht, die inspeelt op de toenmalige rivaliteit tussen adel en burger-notabelen, kreeg een weinig fantasierijke verfilming, maar wordt door de top-bezetting met animo geacteerd.

La Porte du large

1936 | Drama

Frankrijk 1936. Drama van Marcel L'Herbier. Met o.a. Marcelle Chantal, Victor Francen, Jean-Pierre Aumont, Roland Toutain en Jacques Baumer.

Commandant Villette, verloofd met de mooie Amerikaanse Madeleine, geeft les aan de zeevaartschool van Brest. Onder zijn leerlingen zit Pierre, zijn zoon. Deze maakt kennis met Madeleine en wordt verliefd op haar. Wanneer Pierre verneemt dat zijn vader verloofd is met Madeleine stort zijn wereld in en bij hun huwelijk voelt hij voor de eerste keer wat liefdesverdriet is.

Veille d'armes

1935 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1935. Oorlogsfilm van Marcel L'Herbier. Met o.a. Victor Francen, Roger Annabella, Roland Toutain, Pierre Renoir en Gabriel Signoret.

Een scheepskapitein moet tegelijkertijd muiterij op een kruisvaarder bedwingen en een familieprobleem oplossen. Het lukt hem beide. Een onbeschrijfelijk scenario ter meerdere eer en glorie van de Franse marine met de onvermijdelijke Francen in de rol van kapitein. Een minder goede film van L'Herbier.

Le Voleur

1933 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1933. Komedie van Maurice Tourneur. Met o.a. Madeleine Renaud, Victor Francen, Jean-Pierre Aumont, Yolande Laffont en Jean Worms.

Omdat het huishoudgeld niet toereikend is om haar echtgenoot te verwennen en te behagen zoals hij verdient, gaat een jonge vrouw uit stelen. De spanning en het risico werken verslavend en ze gaat steeds verder tot een detective haar op het spoor komt. Een stille aanbidder geeft zich in haar plaats als dief uit. Deze simpele komedie - naar een toneelstuk van Henry Bernstein - krijgt frisse charme van de acteurs, terwijl Tourneur er niet méér tijd voor neemt dan strikt nodig is.

Mélo

1932 | Drama

Frankrijk 1932. Drama van Paul Czinner. Met o.a. Gaby Morlay, Maria Fromet, Blanche Denège, Pierre Blanchar en Victor Francen.

Voor haar ontrouw met de beste vriend van haar man, die invalide is, ziet een jonge vrouw (Morlay) geen andere uitweg, dan zelfmoord. Scenario van regisseur Czinner, Carl Mayer en Henry Bernstein, naar diens toneelstuk. Bernstein deed naderhand produktiemaatschappij Path[KA1]e-Natan een proces aan wegens verminkingen op de snijtafel van zijn oorspronkelijke schepping. Zijn beroep op het droit-personnel werd door de rechtbank afgewezen. Derhalve staat de juiste lengte van de rolprent niet vast, maar in het algemeen neemt men aan dat 95m juist is. Czinner draaide in dat jaar de Duitse versie, getiteld DER TR[KA3]AUMENDE MUND met zijn vrouw Elisabeth Bergner in de hoofdrol, die ook die rol vervulde in de Engelse versie, DREAMING LIPS (1935). De decors zijn van Zander en de camera werd bemand door Jules Krüger en René Ribault. In 1952 opnieuw gefilmd door Josef von Baky, waarvoor Czinner het scenario schreef en 1986 nog eens gedaan door Alain Resnais.

La fin du monde

1930 | Sciencefiction

Frankrijk 1930. Sciencefiction van Abel Gance. Met o.a. Colette Darfeuil, Sylvie Grenade, Wanda Vangen, Jeanne Brindeau en Abel Gance.

Jean Novalic (Abel Gance) heeft zichzelf uitgeroepen tot een soort profeet die de aarde van de verdoemenis wil redden. Zijn broer Martial (Francen) is astronoom, een nuchtere man die zich aan de feiten houdt. Martial ziet dat een komeet op de aarde afkoerst en berekent dat hij binnen tien dagen tegen onze planeet zal opbotsen en verwacht dat de aarde uiteen zal spatten. Regisseur Gance schetst een beeld van het gedrag van de mensen als zij weten dat zij nog maar tien dagen te leven hebben. Het is een cynisch beeld, dat wellicht het best ge[KA3]illustreerd wordt door de effectenbeurzen, die tot op het laatste moment openblijven en mensen die op het allerlaatste ogenblik een fortuin bijeen hopen te vergaren. In de finale scheert de komeet langs de aarde en raakt hem slechts lichtjes. De decors zijn naar huidige maatstaven superna[KA3]ief, terwijl het verhaal vaart mist. Indertijd werd er een versie met geluid maar zonder dialogen gemonteerd van Gance en Andr[KA1]e Lang door Eug[KA2]ene Deslaw en was er een ingedubde Spaanse-, Duitse- en Engelse versie. Het scenario is van Camille Flammarion en het camerawerk was in handen van Jules Kr[KA3]uger, Nicolas Roudakoff, Forster en Roger Hubert. In de V.S. circuleerde vanaf 1934 een versie, waarvan het oorspronkelijke verhaal was teruggesneden tot 55 minuten, voorafgegaan door 48 minuten proloog omdat men er `politiek` anders dacht. De meeste versies die men tegenwoordig nog tegenkomt (in Frankrijk) zijn tien miuten korter dan de oorspronkelijke film.