Gustav von Wangenheim

Regisseur, Acteur

Gustav von Wangenheim is regisseur en acteur.
Er zijn 7 films gevonden.

Heimliche Ehen

1956 | Komedie

DDDE 1956. Komedie van Gustav von Wangenheim. Met o.a. Eduard von Winterstein, Franz Kutschera en Helga Jordan.

Een absoluut niet grappige komedie over verwikkelingen in de bureaucratie. Men wil huizen bouwen in plaats van de benodigde varkensstallen.

Gefährliche Fracht

1954 | Drama

DDDE 1954. Drama van Gustav von Wangenheim. Met o.a. Willy Kleinau, Horst Drinda en Wilhelm Koch-Hooge.

Duitse havenarbeiders delibereren lange tijd over de vraag of zij het voorbeeld moeten volgen van hun Franse collega's die staken uit protest tegen een wapentransport.

Der Auftrag Höglers

1950 | Misdaad

DDDE 1950. Misdaad van Gustav von Wangenheim. Met o.a. Inge von Wangenheim, Fritz Tillmann en Gotthart Portloff.

Van een bedrijf ligt na de scheiding van Duitsland een afdeling in het Westen en een in het Oosten. De westelijke tak probeert een uitvinding van de Oostduitsers te stelen.

Bortsy

1936 |

SUHH 1936. Gustav von Wangenheim. Met o.a. Alexander Granach, Bruno Schmidtsdorf (Fritzdorf), Lotte Loebinger, Georg Gog en Ingeborg Frank.

Tegen de achtergrond van het Reichstagbrand-proces waarin de Bulgaarse communist Georgi Dimitroff een der beklaagden is, ontwikkelt een jonge werkloze zich - onder invloed van Dimitroff - van toeschouwer tot een toegewijd strijder voor de zaak van de arbeidersklasse. Dit is de enige collectief-film die is gemaakt door Duitse emigranten in wat toen de Sovjetunie genoemd werd èn de eerste antifascistische speelfilm van de Duitse emigratie. Het debuut en tevens de meest belangrijke film van een regisseur die onder meer acteerde in Murnau's NOSFERATU.

Danton

1931 | Historische film

Duitsland 1931. Historische film van Hans Behrendt. Met o.a. Gustaf Gründgens, Fritz Kortner, Lucie Mannheim, Gustav von Wangenheim en Hermann Speelmans.

Gr[KA3]undgens speelt Robespierre die Danton (Kortner) ten val brengt, maar de verdediging door de laatste wordt een aanklacht tegen de eerste, wat de tocht naar de guillotine des te zekerder maakt. Een onevenwichtige film met duidelijke verwijzing naar het opkomende nationaal-socialisme.

Schatten - Eine nächtliche Halluzination

1923 | Zwijgende film, Horror, Drama

Duitsland 1923. Zwijgende film van Arthur Robison. Met o.a. Fritz Kortner, Ruth Weyher en Gustav von Wangenheim.

Wanneer zijn avondmaalgasten zich verheugen in de attenties van de wulpse kasteelvrouwe, wordt de heer des huizes verteerd door jaloezie. Dan hypnotiseert een zonderlinge illusionist het gezelschap en maakt hen tot schaduwspelers in een moralistische tragedie. Deze Duits-expressionistische toverij, gesitueerd in een mythisch en gestileerd negentiende-eeuws decor, is flessenpost uit een verloren cinepoëtisch universum. Alsof Maurice Maeterlinck-theaterpersonages en figuren uit Harry Clarkes Poe-illustraties in Boheems fantasieland een E.T.A. Hoffmann-vertelling dromen. Meesterwerk van Robison (1883-1935).

Nosferatu (Eine Symphonie des Grauens)

1922 | Horror, Experimenteel, Zwijgende film

Duitsland 1922. Horror van F.W. Murnau. Met o.a. Greta Schröder, G.H. Schnell, Ruth Landshoff, John Gottowt en Gustav Botz.

Nog steeds bezit deze klassieke horrorfilm een lugubere schoonheid en een angstaanjagende precisie in enscenering en cameravoering met Max Schreck als onvergetelijke vampier in een benauwende sfeer met veel buitenopnames en met een echt slot als decor. De weduwe van Bram Stoker, auteur van het boek Dracula, deed Murnau een proces aan wegens plagiaat, waarna alle kopieën vernietigd moesten worden van dit expressionistische drama. In 1930 werd de film uitgebracht in een geluidsversie als Die zwölfte Stunde - eine Nacht des Grauens met muziek en geluidseffecten. Er is een door Enno Patalas gerestaureerde en getinte versie uit 1986 die 105 minuten duurt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Gustav von Wangenheim op televisie komt.

Reageer