Franciszek Trzeciak is regisseur en acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Przypadek Pekosi[KA1]nskiego

1995 | Drama

Polen 1995. Drama van Grzegorz Królikiewicz. Met o.a. Bronislaw Pekosinski, Maria Klejdysz, Anna Seniuk, Jolanta Rychlewska en Franciszek Trzeciak.

Het onopgesmukte levensverhaal van een bestaand personage, Pekosi[KA1]nski, die in Zamo[KA1]s[KA1]c, Polen woont. Hij is ongeveer vijftig, heeft geen familie en weet eigenlijk niet wie hij is. Alles aan hem is gekunsteld: zijn geboortedatum (symbolisch de dag dat WOII uitbrak), zijn naam die gebaseerd is op PKOS, afkorting van een liefdadig centrum en geboorteplaats, een concentratiekamp waar zijn moeder hem buitensmokkelde door hem door de prikkeldraad te duwen. Sinds zijn jeugd hebben twee grootmachten getracht zijn geest te grijpen: de katholieke kerk en de totalitaire staat. Nu is hij een alcoholicus die, ondanks de gevolgen van een hersenbloeding, de ambitie koestert schaakkampioen te worden. Hij wordt doorlopend vernederd, weggejaagd, bedrogen, maar toch behoudt hij zijn waardigheid en het vertrouwen van een kind. Een uiterst bevreemdende film waarvan je nooit te weten komt wat werkelijkheid is en wat fictie Een leven surrealistisch bekeken. Pekosi[KA1]nski vertolkt zichzelf op verschillende momenten van zijn leven, maar hijzelf verandert niet. Hij is steeds hetzelfde gekleed en opgemaakt. Zo ontstaat een universeel personage, dat leeft buiten tijd en ruimte. Królikiewicz schreef zelf het scenario vol begrijpelijke symboliek. De fotografie is van Ryszard Lenczewski.

Karol Och

1985 | Komedie

Polen 1985. Komedie van Roman Załuski. Met o.a. Jan Piechoci[KA1]nski, Dorota Kami[KA1]nska, Marta Klubowicz, Danuta Kowalska en Jolanta Nowak.

Een erotische komedie over een nogal absurde situatie, waarin de slachtoffers van een ongeneeslijke verleider vriendinnen worden en samen zijn bekoringen delen. Een grappige film, maar de eerste twintig minuten beloven meer dan de film in zijn geheel waarmaakt.

Punkty za pochodzenie

1982 | Drama

Polen 1982. Drama van Franciszek Trzeciak. Met o.a. Michał Juszczakiewicz, Barbara Rachwalska, Władysław Dewoyno, Józef Pieracki en Teresa Mikołajczuk.

Ondanks de extra punten vanwege zijn boerenafkomst, zakt Wladek voor het toelatingsexamen van de toneelschool. Door zijn volharding, de hulp van een oude professor en z'n vriendschap met Jola lijkt zijn wens uiteindelijk in vervulling te zullen gaan. Middelmatig debuut van acteur Trzeciak door een zwak scenario en de weinig boeiende acteerprestaties. Vertoont overeenkomsten met Krauzes De VINGER VAN GOD.

Ta[KA1]nczacy jastrzab

1978 | Drama

Polen 1978. Drama van Grzegorz Królikiewicz. Met o.a. Franciszek Trzeciak, Beata Tyszkiewicz, Beata Tumkiewicz, Czesław Przybyła en Tomasz Łomnicki.

Kr[KA1]olikiewicz is een zeer eigenzinnige filmer: in Polen is hij het zwarte schaap onder de filmers. Hij heeft eigen theorie[KA3]en over de film die hij in zijn films verwerkt, met name in de vormgeving. Zo ook in deze film, waarin het beeldverhaal en de geluidsband soms tegenover elkaar staan. Centraal staat een boerenzoon die zich na de oorlog door de geboden opleidingsmogelijkheden opwerkt tot het provinciale kader. Zijn pogingen zich aan zijn nieuwe milieu aan te passen zijn gedoemd te mislukken. Aan de hand van de hoofdpersoon wordt een beeld gegeven van de (Stalinistische) naoorlogse Poolse geschiedenis.

Kochajmy sie

1974 | Drama

Polen 1974. Drama van Krzysztof Wojciechowski. Met o.a. Antoni Jakubowski, Stanisław Zimoch, Andrzej Ratusi[KA1]nski en Franciszek Trzeciak.

Zijn afkomst uit de documentaire-film weerspiegelt zich in Wojciechowski's debuut, dat zich ook als zodanig laat aanzien. Het uitgangspunt is het langdurige conflict tussen dorpsbewoners en de manager van een staatsboerderij over een stuk weidegrond dat de dorpsbewoners als hun eigendom beschouwen. Men is getuige van de amusante gesprekken tussen de bewoners en de tradities van het platteland. De film betekent ruim een uur kijkplezier.

Na wylot

1973 | Drama, Experimenteel

Polen 1973. Drama van Grzegorz Królikiewicz. Met o.a. Franciszek Trzeciak, Anna Nieborowska, Lucyna Winnicka, Irena Ładosiowa en Jerzy Block.

Królikiewicz' debuutfilm die in Polen heel verschillend is ontvangen. De film, die zich afspeelt in de jaren dertig, is een op authentieke gegevens gebaseerde reconstructie van de roofoverval van een echtpaar op twee oude mensen en van het tegen hen gevoerde proces. De vormgeving, cameravoering en montage zijn zonder meer uniek in de Poolse cinema. Ondanks het avant-garde karakter van de film was hij een van de briljantste debuten van 1973. Driemaal bekroond op het festival in Mannheim en geselecteerd voor 'La semaine de la critique' van het Cannes- festival.