Max Tak: muziek.
Er zijn 22 films gevonden.

Ergens in Nederland

1940 | Komedie, Drama

Nederland 1940. Komedie van Ludwig Berger. Met o.a. Lily Bouwmeester, Jan de Hartog, Cruys Voorberg, Matthieu van Eysden en Max Croiset.

Jan de Hartog wordt opgeroepen voor de mobilisatie, waardoor hij en zijn vrouw Bouwmeester na allerlei verwikkelingen meer begrip voor elkaar krijgen. Opnieuw een vakkundige film van Berger (na PYGMALION) met stevig camerawerk van Akos Farkas. Nederland begon het filmen eindelijk te leren en pal daarop kwam de bezetting. Scenario van Jan de Hartog.

Wit Wint

1939 | Documentaire

Nederland 1939. Documentaire van John Kooy. Met o.a. Johan Schmitz, Loekie de Koning, Christine van Meeteren en Ton van Otterloo.

Een propagandafilm van de Centrale Vereeniging voor de Bestrijding van de Tuberculose. De derde lange speelfilm van producent Willy Mullens over een jonge vrouw die tbc krijgt.

Morgen Gaat Het Beter

1939 | Erotiek

Nederland 1939. Erotiek van Friedrich Zelnik. Met o.a. Lily Bouwmeester, Paul Steenbergen, Theo Frenkel, Bob de Lange en Kommer Kleyn.

Naar de roman van de Deense Annemarie Selinko Morgen wird alles besser wordt vakkundig en met vaart het verhaal verteld van schoolmeisje Bouwmeester dat opklimt tot een sterretje aan het radiofirmament. Goed spel in een vrolijke produktie van Rudolf Meyer. 'Beschaafd amusement' vonden de critici, en het camerawerk van Otto Heller werd geprezen.

De Spooktrein

1939 | Mysterie, Drama, Komedie, Thriller

Nederland 1939. Mysterie van Karel Lamac. Met o.a. Jan Musch, Fien de la Mar, Cissy van Bennekom, Louis Borel en Adolphe Engers.

Het komische griezeltoneelstuk van Arnold Ridley was al twee keer eerder, in 1927 en in 1931 in Engeland verfilmd als THE GHOST TRAIN (en later nog eens in 1941). Een groep reizigers strandt op een verlaten stationnetje waar het spookt, wat de spelers de kans geeft allerlei grappige typetjes neer te zetten. Een erg verzorgde produktie.

Veertig Jaren

1938 | Historische film

Nederland 1938. Historische film van Edmond T. Gréville, Johan de Meester en Edmond T. Greville. Met o.a. Cees Laseur, Lily Bouwmeester, Ank van der Moer, Eduard Verkade en Cor van der Lugt Melsert.

Ter gelegenheid van koningin Wilhelmina's veertigjarige jubileum als staatshoofd werd een Algemeen Comité opgericht, dat Gréville aantrok om een 'nationale film' te maken over de verhouding koningin-vaderland en koloniën. Ben van Eysselsteyn schreef met Jo van Ammers-Küller een tamelijk literair scenario dat met een reeks van familie-scènetjes, symbolische hink-stap-sprongen door de vaderlandse geschiedenis heenwipte, zonder enige dramatische betooglijn. De film werd ingezet met het voor die tijd ongelooflijk grote aantal van vijftig kopieën en werd een flop.

Vadertje Langbeen

1938 | Erotiek

Nederland 1938. Erotiek van Friedrich Zelnik. Met o.a. Lily Bouwmeester, Paul Storm, Jan Retèl, Lies de Wind en Helène Pimentel.

Geslaagde Nederlandse verfilming van Jean Webster`s boek [KL]Daddy Long Legs[KLE] (in de V.S. al drie keer verfilmd, waarvan de zwijgende versie uit 1919 met Mary Pickford beroemd werd) over het opgroeiende weesmeisje dat hartelijke brieven schrijft naar een voor haar onbekende, rijke voogd.

Pygmalion

1937 | Komedie, Drama

Nederland 1937. Komedie van Ludwig Berger. Met o.a. Lily Bouwmeester, Johan de Meester, Emma Morel, Eduard Verkade en Wim Kan.

Verfilming van Shaws beroemde toneelstuk over de taalprofessor die om een weddenschap een bloemverkoopstertje omtovert in een sjieke dame. Eén van de meest geslaagde vooroorlogse Nederlandse films, met een verrassend filmgenieke Lily Bouwmeester in de titelrol. Een vakkundige regie en een boeiende montage, maar voor huidige begrippen soms wel erg bekakt taalgebruik.

Amsterdam bij Nacht

1937 | Komedie

Nederland 1937. Komedie van Alex Benno. Met o.a. Louis de Bree, Piet Köhler, Cissy van Bennekom, Annie van Duyn en Gusta Chrispijn-Mulder.

Een lopende-bandproduktie van Benno in de traditie van de Jordaankluchten uit de jaren derig. In tegenstelling tot wat de titel suggereert gaat het om een scenarioprijsvraag. Regie, dialoog en beeldbehandeling rammelen aan alle kanten.

Rubber

1936 | Drama

Nederland 1936. Drama van Gerard Rutten en Johan de Meester. Met o.a. Jules Verstraete, Frits van Dongen, Enny Meunier, Dolly Mollinger en Constant van Kerkhoven.

NL 1936. Van Gerard Rutten en Johan de Meester. Met oa Enny Meunier, Frits van Dongen en Jules Verstraete. In de late jaren twintig arriveert de kokette Renée Gerberda in Nederlands-Indië: na twee jaar wil ze haar verloofde John van Laer, opzichter op een Sumatraanse rubberplantage, terugzien. Nadat het stel in de echt is verbonden, ervaart Renée al snel de keerzijden van het koloniale plantersmilieu en haar mores. Deze sfeerrijke adaptatie van Madelon Székely-Lulofs' controversiële roman uit 1931 bestaat nog slechts in een 65-minutenversie, waardoor welbeschouwd een onderhoudend Bouquetreeksje met enkele scherpe randjes overschiet. Opnamen op de desa's van Deli waren voor hun tijd opzienbarend. Fraaie fotografie van László Schäffer.

Oranje Hein

1936 | Komedie, Muziek, Musical

Nederland 1936. Komedie van Max Nosseck. Met o.a. Herman Bouber, Aaf Bouber, Max Croiset, Johan Elsensohn en Sylvain Poons.

Verfilmd volkstoneel van Herman Bouber (al eerder als zwijgende film geproduceerd), geheel in de, door de toenmalige critici zo verafschuwde, Jordaantradities. Ditmaal werden de studio-opnamen afgewisseld met buitenopnamen: Koninginnedag te Rotterdam dat in de film rustig voor Amsterdam doorgaat. Bouber als vrolijke ex-koloniaal en Elsensohn als alcoholische visverkoper, besluiten op koninginnedag de bloemetjes buiten te zetten nadat ze beiden ruzie hebben gehad met hun echtgenotes.

Op een Avond in Mei

1936 | Muziek

Nederland 1936. Muziek van Jaap Speyer. Met o.a. Henk Speyer, Cissy van Bennekom, Johan Elsensohn, Adolphe Engers en Marie Westerhoven.

Met het verfilmen van een verhaal van Willy Buchbinder probeert Speyer in te haken op zijn vorige bioscoopsuccessen, zoals DE JANTJES en KERMISGASTEN, wat de critici hem kwalijk meenden te moeten nemen. Henk Speyer is in deze operettefilm in de Duitse tradities de smachtende `jeune premier`, die met liedjes het hart van de Weense tandartsdochter Francisca (Cissy van) Bennekom verovert.

Merijntje Gijzens jeugd

1936 | Drama

Nederland 1936. Drama van Kurt Gerron. Met o.a. Marcel Krols, Piet Bron, Mimi Boesnach, A. M. de Jong en Kees Brusse.

Een geslaagd sociaal drama over het leven op het Brabantse platteland met zijn armoede en de druk van de RK-kerk, naar het beroemde boek van A.M. de Jong in de laatste produktie van Loet C. Barnstijn die zijn eigen `Filmstad` in Wassenaar had ingericht. Het jongetje Krols werd ontroerend geregisseerd als Merijntje, die `mispels bogerde` bij de pastoor en wiens grote vriend, de stroper De Kruik (Bron), na een moord uit jaloezie in de gevangenis belandt door ongeweten verraad van Merijntje.

Merijntje Gijzen's jeugd

1936 | Drama

Nederland 1936. Drama van Kurt Gerron. Met o.a. Johan Elsensohn, Harry Boda, Aaf Bouber, A.M. de Jong en Mimi Boesnach.

Sociaal drama naar het boek Het Verraad uit 1936 van de socialistische schrijver A.M. de Jong. Op het katholieke Brabantse platteland krijgt de vriendschap tussen Merijntje en de stroper Kruik een noodlottige wending als Kruik door toedoen van Merijntje de grenswachter vermoordt en tevens zijn geliefde neersteekt. De film werd opgenomen in de speciaal daarvoor gebouwde studio Filmstad. De auteur vervulde de rol van de pastoor.

Komedie Om Geld

1936 | Komedie

Nederland 1936. Komedie van Max Ophüls. Met o.a. Herman Bouber, Rini Otte, Cor Ruys, Matthieu van Eysden en Lau Ezerman.

Wat de film beoogt is niet meteen duidelijk: een leerstuk of een satire op de Hollywoodfilms die zo openlijk de crisiswerkelijkheid ontvluchtten. Voor de rest is Ophüls' talent al volop aanwezig, is de enscenering verbluffend fraai en heeft Rini Otte een hartverwarmende aanwezigheid in dit eigentijdse verhaal over een eerlijke bankloper die 'carrière' maakt. Het scenario is van Walter Schlee, het schitterende camerawerk van Eugen Schüfftan.

Kermisgasten

1936 | Komedie

Nederland 1936. Komedie van Jaap Speyer. Met o.a. Henriëtte Davids, Johan Kaart, Fientje Berghegge, Matthieu van Eysden en Harry Boda.

Een klucht in de traditie van de Jordaanfilms. Interessant doordat Corrie Vonk en Wim Kan er als jonge artiesten in te zien zijn. Davids, Kaart en Berghegge komen als kermisartiesten op straat te staan, nadat hun baas Van Eysden failliet raakte, waarna Poons en Elsensohn als detectives het drietal als inbrekers proberen te ontmaskeren.

Op Stap

1935 | Musical, Komedie, Muziek

Nederland 1935. Musical van Ernst Winar. Met o.a. Fien de la Mar, Frits van Dongen, Louis Davids, Henri[KA3]ette (Heintje) Davids en Jopie Koopman.

Een muzikale komedie die nu wel heel erg verouderd aandoet, maar een aardig geënsceneerd nummer heeft met twaalf piano's als een mini-Busbey Berkeley showtje. Louis en Heintje Davids stralen nog steeds iets uit in de enige film waarin ze gezamenlijk optraden. Pianostemmer Louis zingt: 'Als je voor 'n dubbeltje geboren bent'. Fien de la Mar is een revuester en Frits van Dongen haar knappe aanbidder.

Het Leven Is Niet Zo Kwaad

1935 | Musical

Nederland 1935. Musical van Haro van Peski. Met o.a. Lou Bandy, Fien de la Mar, Dolly Mollinger, Cees Laseur en Aaf Bouber.

Marktkoopman Bandy wordt door De la Mar ontdekt voor de revue, maar na succes op de planken ontvlucht hij het klatergoud van de theaterwereld en keert terug naar een eerlijk koopmansbestaan. Haro van Peski's laatste van de beide films die hij ooit maakte, naar een verhaal van Walter Schlee en met liedjes geschreven door Alexander de Haas.

De Suikerfreule

1935 | Komedie

Nederland 1935. Komedie van Haro van Peski. Met o.a. Aaf Bouber, Johan Elsensohn, Louis de Bree, Annie van Duyn en Louis Borel.

Een verfilming van Henri van Wermeskerkens toneelstuk over twee employé's van een suikerfabriek op Java, Elsensohn en De Bree, en de dochter van de eerste, van Duyn, die weggemoffeld moet worden, omdat haar vader als weduwnaar hertrouwde met 'suikerfreule' Bouber die niet van weduwnaars houdt. Kortom, de bekende verwikkelingen in een beschaafd gehouden film, waarin Aaf Bouber vermeld werd als A. Bouber-ten Hoope.

De Kribbebijter

1935 | Komedie

Nederland 1935. Komedie van Hermann Kosterlitz en Ernst Winar. Met o.a. Cor Ruys, Louis de Bree, Mary Dresselhuys, Dolly Mollinger en Frits van Dongen.

Deze film is de eerste Nederlandse produktie van de sympathieke Rudi Meyer. Ruys als Baron van Hergershuizen wil niet dat zoonlief Van Dongen het aanlegt met kantoormeisje Mollinger; deze komt echter per ongeluk bij de baron terecht als huishoudster, waarna natuurlijk de nodige verwikkelingen volgen. Een vlot uitgevoerd boulevardblijspel. Regisseur Kosterlitz, een Duits emigrant noemde zich een jaar later in de VS Henry Koster en deed met succes Deana Durbins eerste film THREE SMART GIRLS. Hij regisseerde in 1953 de eerste CinemaScopefilm THE ROBE.

De Familie van mijn Vrouw

1935 | Komedie

Nederland 1935. Komedie van Jaap Speyer. Met o.a. Loesje Bouwmeester, Tilly Perin-Bouwmeester, Johan Kaart, Cruys Voorbergh en Cissy van Bennekom.

Verfilming van het boulevardstuk 'Een huis vol herrie' met de welbekende reeks vergissingen die de ene echtelijke verwikkeling na de andere uitlokken.

De Big van het Regiment

1935 | Komedie, Muziek

Nederland 1935. Komedie van Max Nosseck en Jan Teunissen. Met o.a. Fien de la Mar, Jopie Koopman, Johan Kaart, Frits van Dongen en Henriëtte Davids.

Verfilming van het boek van Mr. A. Roothaert [KL]Spionage in het Veldleger[KLE] met de bekende grollen en het rammelende scenario, waardoor dit genre films bij de critici in zulke slechte aarde viel, met veel liedjes van Hans May en Max Tak. Debuut voor acteur Frits van Dongen die later in Amerikaanse films als Philip Dorn (o.a. in TARZAN'S SECRET TREASURE) een 'heavy' speelde. Soldaten aan de Belgische grens ontfermen zich over een weeskind dat vervolgens door een spion wordt ontvoerd terwijl de compagnie een schaatsrevue bijwoont.

Het Meisje met den Blauwen Hoed

1934 | Drama

Nederland 1934. Drama van Rudolph Meinert en Rudolf Meinert. Met o.a. Truus van Aalten, Lou Bandy, Rolant Varno, Willy Haak en Dries Krijn.

Alex de Haas schreef het scenario naar Johan Fabricius' populaire boek over het leven van Jan Soldaat. Lou Bandy zingt 'Vaste verkering is toch niets voor een Soldaat' en 'Het Meisje met Den Blauwen Hoed'. Een leuke rol van Van Aalten.