Péter Andorai

1948 Acteur

Péter Andorai (1948) is acteur.
Er zijn 18 films gevonden.

Rózsadomb

2004 |

Duitsland/Hongarije 2004. Mari Cantu. Met o.a. Naomi Rózsa, Erika Marozsán, Péter Andorai en Ábel Fekete.

Zomer 1956. De tienjarige Ponka en de zesjarige Miska brengen hun jeugd door in een strengbewaakte villa op een rozenheuvel in Hongarije en alle toenmalige politieke gebeurtenissen, waaronder de Hongaarse opstand, zien we door de ogen van de kinderen.

Simon Mágus

1999 |

Hongarije 1999. Ildiko Enyedi. Met o.a. Serge Melin, Hubert Koundé, Péter Halasz, Julie Delarme en Péter Andorai.

Zomer 1956. De tienjarige Ponka en de zesjarige Miska brengen hun jeugd door in een strengbewaakte villa op een rozenheuvel in Hongarije en alle toenmalige politieke gebeurtenissen, waaronder de Hongaarse opstand, zien we door de ogen van de kinderen.

Witman fiúk

1997 | Drama, Film noir, Historische film

Frankrijk/Duitsland/Polen/Hongarije 1997. Drama van János Szász. Met o.a. Maia Morgenstern, Alpár Fogarasi, Szabolcs Gergely, Péter Andorai en Lajos Kovacs.

De dood van Hongaars belastingontvanger D[KA1]enes Witman (Kovacs) in pre-naziperiode laat zijn naaste verwanten ijskoud. Mevrouw Witman (Morgenstern), zijn egoïstische weduwe, geeft niks om haar twee adolescente zonen. Met de dood van vader verdwijnen ook de regels. De jongens bedenken wrede spelletjes met dieren, bezoeken een bordeel en belanden bij een schijnbaar vriendelijke boer die hen aanzet de juwelen van hun moeder te stelen. Zij worden betrapt en aarzelen niet hun moeder te doden. Tot daar lijkt dit psychologisch drama op een soort retro-schets. Nadien beseft men dat geweld centraal staat. Regisseur Szász, die scenario schreef gebaseerd op verhalen van Géza Csath, koos voor kurkdroge aanpak waardoor elke vorm van sensatie wordt vermeden.

Witman fiuk

1997 | Drama

Duitsland/Polen/Frankrijk/Hongarije 1997. Drama van János Szász. Met o.a. Dominika Ostalowska, Lajos Kov cs, Péter Andorai, Maia Morgenstern en Szabolcs Gergely.

Twee jonge broers, Erno en Denes, worden verwaarloosd door hun moeder in het Hongarije van rond de eeuw-wisseling. Ze verliezen de greep op de realiteit en raken steeds dieper in een psychose. Won een zilveren Hugo-award voor Best Cinematography op het Chicago International Film Festival en won een zilveren St.George-award voor beste regiesseur op het Moscow International Film Festival .

Csinibaba

1997 | Komedie, Musical

Hongarije 1997. Komedie van Péter Timár. Met o.a. János Gálv[KA11]olgyi, Gábor Reviczky, Éva Igó en Péter Andorai.

In 1962, met Rus Gagarin in de ruimte en wanneer ei zo na de Derde Wereldoorlog uitbreekt, waakt Oom Simon in Hongarije over een woonblok met fabrieksarbeiders. Hij zorgt voor de socialistische orde en moraal. De bewoners van het blok leven hun leven onder zijn waakzaam oog. Maar er is een Grote Talentenjacht op komst en de bioscopen tonen LA DOLCE VITA. Dat doet het blok plots bruisen van activiteiten, iedereen wil meedoen aan de wedstrijd om er weg te geraken. De winnaars mogen met name naar een Wereldbijeenkomst voor Jongeren in Helsinki, en dat ligt buiten het IJzeren Gordijn... Leuk werkstuk van Timár, die duidelijk beïnvloed is door Richard Lester/John Waters- achtige retro. Overlopend van Hongaarse popsongs en met mooie meisjes in minirokjes en met zonnebrilletjes is deze komedie, geschreven door de regisseur en Gyula Marton, enthousiaste pret. Amerikanen zouden er een succesrijke swingende musical hebben van gemaakt. Tijdens 28ste Hongaarse Film Week-onderscheidingen in 1997 uitgeroepen tot Beste Film van het Jaar.

Alles außer Mord - Hals über Kopf

1996 | Misdaad

Duitsland 1996. Misdaad van Nikolai Müllerschön en Nikolai Mllerschèn. Met o.a. Dieter Landuris, Ralph Herforth, Peer Jäger, Wilfried Hochholdinger en Stefan Reck.

Privé-detective Uli Fichte wordt door de Russische zakenman Juri Nicolai gevraagd om onderzoek te doen naar het verleden van de aantrekkelijke nachtclubdanseres Miriam, op wie Nicolai verliefd is. Psycho-analyticus Dr. Frieder Tamm waarschuwt Uli ervoor dat Nicolai een gevaarlijke man is die zich hoogstwaarschijnlijk met allerlei louche zaken bezighoudt

Gyerekgyilkoss agok

1993 | Drama, Misdaad

Hongarije 1993. Drama van Ildikó Szabó en Ildik¢ Szab¢. Met o.a. Barnabás Tóth, Ilona Kaillay, Péter Andorai, Maria Balogh en Eszter Csalányi.

Een schokkend, maar met begrip verteld verhaal over de afschuwelijke wraak van een twaalf-jarig jongetje dat vriendschap sluit met een verstoten, zwangere zigeunervrouw. Als zijn relatie verstoord wordt door een jaloerse tiener wordt het een ware `Schuld en Boete`-geschiedenis met kinderen. Het geval, dat echt gebeurd is, kwam schrijfster/regisseuse (en vroegere actrice) voor het eerst ter ore in 1968. Camerawerk van Tomás Sas.

Edes Emma, Draga Bobe

1992 | Drama

Hongarije 1992. Drama van István Szabó. Met o.a. Johanna ter Steege, Éva Kerekes, Péter Andorai en Enikö Börcsök.

Hongarije is eindelijk, na veertig jaar dictatuur, een vrij land. Mensen moeten proberen hun weg te vinden onder deze nieuwe en onbekende omstandigheden. Een schrijnend verslag van hun pogingen het hoofd boven water te houden zonder de eigen persoonlijkheid te verloochenen. Emma (Ter Steege) is lerares Russisch en wordt omgeschoold tot lerares Engels. Ze heeft een vluchtige, onbevredigende verhouding met getrouwd schoolhoofd Andorai. Haar vriendin B[KA11]obe (uitstekend gespeeld door B[KA11]orcs[KA11]ok) gaat ten onder aan bezitsdrang, zonder dat Emma bij machte is haar te helpen. Ter Steege wordt in de oorspronkelijke versie zeer goed ingedubd door Ildiko Bansagi. Prachtige fotografie (Eastmancolor) van Lajos Koltai en het script is van de regisseur naar een idee van Andrea Veszits en hemzelf. Op het festival van Berlijn officieel lof toegezwaaid.

Mein 20. Jahrhundert

1990 | Drama, Historische film, Romantiek

Duitsland/Hongarije 1990. Drama van Ildiko Enyedi. Met o.a. Dorota Segda, Oleg Jankowski, Paulus Manker, Péter Andorai en Gabor Mate.

Op het moment dat Thomas Alva Edison in New Jersey zijn eerste gloeilamp liet branden, zag in Hongarije de tweeling Dora en Lilli het levenslicht. Hun moeder stierf bij hun geboorte en kort daarop worden de meisjes van elkaar gescheiden. De film volgt hen op hun respectieve levenspaden, en laat ons tegelijkertijd op diepgaande en poëtische manier zien hoe het leven was in het begin van de 20e eeuw.

Magyar rekviem

1990 | Drama

Duitsland/Hongarije 1990. Drama van Károly Makk. Met o.a. Hans Christian Blech, Mathieu Carrière, György Cserhalmi, Károly Eperjes en Timea Rába.

Dorre film gemaakt ter gelegenheid van de 34e herdenking van de Hongaarse opstand in november 1956. De handeling vindt plaats in een overvolle gevangeniscel met een bont gezelschap, dat op de uitvoering van hun doodvonnis wacht: professor Blech, vrijheidsstrijder Cserhalmi, voormalig officier van de veiligheidsdienst Eperjes, legermajor Carrière, zigeuner van afkomst, die door de bewakers vreselijk vernederd wordt en nog een drietal randfiguren. Hun onderlinge solidairiteit, de angst die ieder van hen ondergaat en de nood, waarin zij zich bevinden, worden afgewisseld door flash-backs over hun verleden, inclusief een love-interest van Cserhalmi met een dartele guerilla. Om het saaie geheel verder nog te doorbreken, mogen we mee in de droomwereld van gevangenisdirekteur Andorai. De zwakke regie en het dito scenario van regisseur Makk zijn er de oorzaak van dat de ervaren hoofdrollen beneden hun normale peil presteren. Camerawerk van Miklós Biró. Naar het korte verhaal van Mihály Kornis.

Itt a Szabadsag!

1990 |

Hongarije 1990. Peter Vajda. Met o.a. Jevdokija Germanova en Péter Andorai.

Een vrolijke satire over de nieuwbakken consumptiemaatschappij in Hongarije na het afwerpen van het communistische juk. Gefilmd in Oostenrijk en Hongarije.

Eldorádó

1988 | Drama

Hongarije 1988. Drama van Géza Beremémy. Met o.a. Károli Eperjes, Judith Pogány, Barnabás Tóth, András Papcsik en Enikó Eszeny.

Een kritische film over een zakenman die met geld en goud zich een machtige positie verwerft in de na-oorlogse Hongaarse maatschappij totdat bij de opstand van 1956 blijkt dat niet alles te koop is. Een krachtig protest tegen de officiële geschiedschrijving van het toenmalige communistische regime in een originele produktie, waarbij effectief gebruik is gemaakt van de mobiliteit van de camera door Sándor Kardos. Scenario van de regisseur.

Az en XX. szazadom

1988 | Drama, Experimenteel

Hongarije 1988. Drama van Ildiko Enyedi. Met o.a. Paulus Manker, Péter Andorai, Gabor Mathe, Oleg Jankowski en Dorotha Segda.

Een kritische film over een zakenman die met geld en goud zich een machtige positie verwerft in de na-oorlogse Hongaarse maatschappij totdat bij de opstand van 1956 blijkt dat niet alles te koop is. Een krachtig protest tegen de officiële geschiedschrijving van het toenmalige communistische regime in een originele produktie, waarbij effectief gebruik is gemaakt van de mobiliteit van de camera door Sándor Kardos. Scenario van de regisseur.

Oberst Redl

1985 | Drama, Historische film

Duitsland/Hongarije/Oostenrijk 1985. Drama van István Szabó. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Gudrun Landgrebe, Hans-Christian Blech, Armin Müller-Stahl en Jan Niklas.

Aan de hand van de opkomst en ondergang van Oberst Redl in de Oostenrijkse monarchie ten tijde van keizer Franz Josef behandelt de film het verband tussen het lot van het individu en de politieke gebeurtenissen. Een tweede fantastische hoofdrol van Brandauer. Tweede film in Szabó's trilogie, met MEPHISTO en HANUSSEN. Het scenario werd geschreven door regisseur Szabó en Péter Dobai. Het camerawerk is van Lajos Koltai.

Egymásra nézve

1981 | Drama

Hongarije 1981. Drama van Károly Makk. Met o.a. Jadwiga Jankowska-Cieslak, Gra[KA9]zyna Szapołowska, Jožef Kroner, Gábor Reviczky en Péter Andorai.

Begin jaren zestig. Een journaliste vindt werk bij een krant en wordt verliefd op een vrouwelijke (getrouwde) collega die er niet goed raad mee weet. Vervolgens raakt zij in conflict met haar hoofdredacteur vanwege een te waarheidsgetrouw artikel van haar hand. Ingredi[KA3]enten voor een sterk maar overladen drama met een tragische wending. Een controversi[KA3]ele film niet zozeer vanwege de lesbische relatie (hoewel er geen Hongaarse actrices te vinden waren voor de hoofdrollen), alswel om z'n politieke implicaties. Vandaar de tactische manoeuvre om de film in Cannes in première te laten gaan, alwaar de Poolse actrice Jankowska-Cieslak als beste bekroond werd. De film is gebaseerd op de autobiografische roman van Erzsébet Galgóczi.

Bizalom

1980 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Hongarije 1980. Drama van István Szabó. Met o.a. Ildiké Bánsági, Károly Csáki, O. Gombik, Ildikó Kishonti en Karoly Csaki.

Zeer warme en subtiele film over een getrouwde vrouw (B[KA1]ans[KA1]ag[KA1]i) die aan het eind van WO II gedwongen wordt onder te duiken met een haar onbekende verzetsstrijder (Andorai). Ondanks het zeer argwanende karakter van deze man ontstaat een liefdesband, waarvan echter niet zeker is, of die na de oorlog zal blijven bestaan. De mooie fotografie en het schitterende, ingetogen spel zorgen voor een intense ervaring. De regie van Szabó werd bekroond in Berlijn 1980. Het scenario is van Erika Szántó en regisseur Szabó naar diens verhaal. Het camerawerk is van Lajos Koltai. Eastmancolor, Mono.

Der Grüne Vogel

1979 | Drama

Duitsland 1979. Drama van István Szabó. Met o.a. Hannelore Elsner, Péter Andorai, Kristina Janda, Johanna Elbauer en Danuta Szaflarska.

Een Duitse vrouwelijke arts en een Poolse collega, beiden kankerspecialisten, worden verliefd op elkaar en ontmoeten elkaar op internationale congressen. De vrouw verliest haar vriend als ze zelf initiatieven gaat ontplooien. Deze subtiele liefdesgeschiedenis speelt zich af in het maatschappelijk spanningsveld tussen oost en west.

Az Utolsó elötti ítélet

1979 | Drama

Hongarije 1979. Drama van Ferenc Grunwalsky. Met o.a. Péter Andorai en Ildikó Bánsági.

Een enigszins verwarrende film, doordat een reeks droomtaferelen de indruk wekken reële gebeurtenissen te zijn. Een tv-verslaggever wordt door dromen zich bewust van zijn lege bestaan: zijn huwelijk stelt niets voor en zijn relaties met vrienden stellen eigenlijk ook niet veel voor. Met deze bewustwording eindigt de film. Interessant geconstrueerd, men komt steeds voor verrassingen te staan in deze 'wereld van psychische labyrinten'.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Péter Andorai op televisie komt.

Reageer