Witold Pyrkosz

Acteur

Witold Pyrkosz is acteur.
Er zijn 8 films gevonden.

Sonata marymoncka

1988 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1988. Drama van Jerzy Ridan. Met o.a. Olaf Lubaszenko, Henryk Bista, Bronislaw Pawlik, Zdzislaw Kozie[KA1]n en Witold Pyrkosz.

Een low budget-film naar een roman uit 1952 van Marek Hlasko, de legendarische schrijver van de Poolse 'lost generation'. Het is een autobiografisch verhaal over een weesjongen, die met moeite de zware oorlogsjaren overleeft en zijn leven als volwassene start als vrachtwagenchauffeur. Hoewel het scenario belangrijke thema's als corruptie en de stalinistische terreur aanpakt, is dit toch niet meer dan een goed bedoeld, maar niet-geslaagd debuut van een onervaren regisseur.

Kingsajz

1988 | Fantasy

Polen 1988. Fantasy van Juliusz Machulski. Met o.a. Jacek Chmielnik, Jerzy Stuhr, Katarzyna Figura, Grzegorz Hermionski en Liza Machulska.

Een ironisch sprookje voor volwassenen. De titel verwijst naar normale mensen, gezien door de ogen van dwergjes die op een vuilnisbelt onder een totalitair regime leven. Een poging om een revolutie te beginnen en te ontsnappen aan de chemisch afgedwongen lichaamsverkleining, eindigt in het bittere besef dat er geen uitweg mogelijk is. Een amusante politieke satire, na SEXMISSION het beste produkt van Machulski's surrealistische verbeelding.

Va Bank II czyli riposta

1985 | Komedie, Misdaad

Polen 1985. Komedie van Juliusz Machulski. Met o.a. Jan Machulski, Leonard Pietraszak, Witold Pyrkosz, Jacek Chmielnik en Krzystof Kiersznowski.

Een komische thriller en intelligent vervolg op de succesfilm VABANK uit 1981, door hetzelfde team. De misdadige bankier Kramer ontsnapt uit de gevangenis om zich te wreken op de voormalige safe-kraker Kwinto, maar hij faalt. Kramer wordt te grazen genomen met behulp van een vervalste Pools/Duitse grenspas. In tegenstelling tot het eerst deel leunt deze film niet op THE STING.

Kamienne tablice

1984 | Romantiek

Polen 1984. Romantiek van Ewa Petelska en Czeslaw Petelska. Met o.a. Krzsztof Chamiec, Laura Lacz, Ewa Szykulska, Janusz Klosinski en Witold Pyrkosz.

Een mengeling van liefde en politiek in de exotische omlijsting van de Poolse ambassade in New Delhi, India, waar het nieuws over de gebeurtenissen van 1956 in Polen en over het Stalinistische tijdperk verwarring sticht. De spanning ten gevolge van de politieke situatie is uiteindelijk de oorzaak van het stuklopen van de uiterst ongelukkige verhouding tussen de Australische arts Margit en Jan, de culturele attaché die zich zorgen maakt over het lot van zijn vrouw en kinderen in Polen. Een logge bewerking van de uit 1966 stammende bestseller van Wojciech Zukrowski.

Va Bank

1981 | Misdaad, Komedie

Polen 1981. Misdaad van Juliusz Machulski. Met o.a. Jan Machulski, Leonard Pietraszak, Witold Pyrkosz, Jacek Chmielnik en Krzysztof Kiersznowksi.

Het speelfilmdebuut van de jonge Machulski, die vele malen te zien is in films van vooraanstaande Poolse regisseurs (Personel, Indeks, Constans). Het is een zeer verrassende en professioneel gemaakte humoristische misdaadfilm die speelt in de jaren dertig. Kwinto, net ontslagen uit de gevangenis, wil zijn verleden vergeten en zich aan de muziek wijden. Zijn oude makkers weten hem echter over te halen een grote kraak te zetten. Op een voortreffelijke manier speelt de vader van de regisseur, een bekend acteur, de hoofdrol.

Na wasna prosbe

1980 | Drama

Polen 1980. Drama van Ewa Petelska en Czeslaw Petelska. Met o.a. Andrezej Zarnecki, Stanislaw Michalski, Witold Pyrkosz, Krzysztof Chamiec en Janusz Klosinski.

Een tv-film die vooral de negatieve kanten van het socialistische systeem met zijn bureaucratische lobbies als onderwerp heeft. Een eerlijke ingenieur die 'onnauwkeurigheden' aantreft in het structuurplan van zijn bedrijf wordt gedwongen 'vrijwillig' ontslag te nemen. Hij weigert en er ontwikkelt zich een machtsstrijd. Zijn uiteindelijke overwinning is dubieus want hij tekent een contract in het buitenland en verlaat zijn land. Deze iets te simplistische behandeling van een maatschappelijk probleem zal toch inspireren tot discussies.

Constans

1980 | Drama

Polen 1980. Drama van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Tadeusz Bradecki, Zofia Mrozowska, Małgorzata Zaj[KA10]aczkowska, Cezary Morawski en Witold Pyrkosz.

Een minder interessante film van de bekende regisseur Zanussi. Evenals in zijn vele vorige films staat de gewetensstrijd van de hoofdfiguur (Bradecki) centraal. In dit geval wordt deze geconfronteerd met oneerlijke manipulaties binnen het bedrijf waar hij werkt. Zijn uiteindelijke standpunt brengt hem in een isolement. Hoewel het steeds terugkerende thema en het conventioneel in beeld brengen ervan nauwelijks vernieuwend is, is de spelregie opmerkelijk. Zanussi werd daarvoor bekroond met de juryprijs op het Festival in Cannes 1980. Het scenario is van regisseur Zanussi. Het camerawerk is van Slawomir Idziak. Eastmancolor, Mono.

Meta

1974 | Drama, Komedie

Polen 1974. Drama van Antoni Krauze. Met o.a. Asia łamtiugina, Witold Pyrkosz, Henryk Hunko, ZdzisŁaw Ku[KA1]znar en Eliasz Kuziemski.

Een komische film over een man die leeft van de opbrengsten van spelletjes die hij organiseert op kermissen en in cafés, en die natuurlijk allemaal doorgestoken kaart zijn. Hij ontmoet een oude makker, gaat bij hem en zijn gezin inwonen en betrekt hem bij zijn bezigheden. Pas zeven jaar na voltooiing werd de film vertoond, wellicht door een wat onduidelijke verwijzing naar het verleden van de makkers die elkaar kenden van de geheime dienst. Het spel is voortreffelijk.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Witold Pyrkosz op televisie komt.

Reageer