Cornell Woolrich is scenarist en auteur.
Er zijn 13 films gevonden.

She's No Angel

2001 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 2001. Drama van Rachel Feldman. Met o.a. Tracey Gold, Kevin Dobson, Dee Wallace, Cameron Bancroft en Jeffrey Meek.

Donald en Maureen krijgen verschrikkelijk nieuws: hun zoon is omgekomen bij een auto-ongeluk. Ze hebben hun nieuwe schoondochter nog nooit gezien. Ze nemen haar in huis en ze is echt een engel. Of toch niet?

Original Sin

2001 | Romantisch drama

Verenigde Staten/Frankrijk 2001. Romantisch drama van Michael Cristofer. Met o.a. Antonio Banderas, Angelina Jolie, Thomas Jane, Jack Thompson en Gregory Itzin.

Een Cubaanse koffieplantage-eigenaar 'bestelt' rond 1900 een bruid uit Amerika. Zij blijkt niet de degelijke vrouw die hij verwachtte maar een zwoel, eigengereid type. Dat lijkt leuk, maar ook hun huwelijk pakt anders uit dan hij had voorzien. Van logica moet deze onhandige zwijmelthriller het niet hebben; wél van mooie acteurs in mooie kostuums op mooie locaties. Banderas en Jolie hebben een seksscène die wat gekuist werd om gedoe met de Amerikaanse filmkeuring te vermijden.

Die Unschuld der Krähen

1999 | Mysterie

Duitsland 1999. Mysterie van Horst Sczerba. Met o.a. Joachim Król, Nina Petri, Dieter Landuris, Kai Maertens en Hans-Martin Stier.

Georg Finke (Kr[KA1]ol) en zijn vrouw Paula (Petri) zitten helemaal aan de grond. Ze zijn werkloos en berooid. De deurwaarder gaat hun flat in beslag nemen. Alles begon toen Georg zijn baan als boekhouder kwijtraakte. Hij had daarvoor nog de helft van zes maanden van zijn loon ingeleverd opdat het bedrijf niet over de kop zou gaan, maar tevergeefs. Bankroet was niet te vermijden, maar daarna herrijst de firma uit de as. Voor Georg is echter geen plaats meer. Hij wil zijn geld terughebben. Hij stuurt zelfs zijn vrouw naar zijn ex-baas, maar het zet geen zoden aan de dijk. Uit wanhoop besluit hij zijn baas te beroven, maar dat eindigt fataal: de in het nauw gedreven Georg schiet hem per ongeluk neer. Sociale krimi naar de roman van Cornell Woolrich, stijlvol, tragisch en menselijk. Knap spel van komisch talent Król als vertwijfelde boekhouder die opgejaagd als een dier in de val wordt gelokt. Ook Petri als zijn kwetsbare vrouw is ontroerend goed en geloofwaardig. Regisseur Sczerba schreef het scenario. Het camerawerk is van Martin Kakula.

Mrs. Winterbourne

1996 | Romantische komedie, Drama

Verenigde Staten 1996. Romantische komedie van Richard Benjamin. Met o.a. Ricki Lake, Brendan Fraser, Shirley MacLaine, Miguel Sandoval en Loren Dean.

Een jaar na While You Were Sleeping voelt Benjamins versie wel erg goedkoop. Het verhaal is nagenoeg identiek: eenzame vrouw (praatshow-gastvrouw Lake) krijgt rijke familie wanneer ze zich voordoet als de echtgenote van een overleden man. In tegenstelling tot Sandra Bullock mist Lake alleen alle charme en kunde om maar een glimlach los te peuteren.

Corsa in discesa

1990 | Misdaad

Italië 1990. Misdaad van Corrado Franco. Met o.a. Rüdiger Vogler, Bruno Stori, Debbie Jones, Patrizia Terreno en Astrid Raber.

Het verhaal, naar het boek Debt of Honour van Cornell Woolrich, gaat over een boef die het leven redt van de dochter van een inspecteur van politie. Hij moet vluchten omdat hij betrokken was bij een overval waarbij een dode is gevallen. Hij vraagt om politiebescherming en hoopt daarvoor in aanmerking te komen. De inspecteur, heen en weer geslingerd tussen plicht en menselijkheid, verbergt de misdadiger en zijn lief in zijn huis. De film gaat over de onverwachte dingen in het dagelijks leven van een ongewoon driemanschap. Niet best in beeld gebracht.

La sirène du Mississipi

1969 | Romantisch drama, Thriller

Frankrijk/Italië 1969. Romantisch drama van François Truffaut. Met o.a. Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Nelly Borgeaud, Martine Ferrière en Marcel Berbert.

De Franse meester lijkt met deze verfilming van de romantische thriller Waltz into darkness van William Irish vooral een ode te willen brengen aan Hitchcock. Belmondo speelt een eenzame zakenman op een Afrikaans eiland, die een postorderbruid bestelt. Bij aankomst windt de dame in kwestie (Deneuve) hem meteen om haar vinger, maar is ze wel te vertrouwen? Destijds een relatieve flop voor Truffaut, misschien omdat het allemaal wat afstandelijk en oppervlakkig blijft, maar de sfeer is lekker broeierig en de acteurs zijn très cool. In 2001 verscheen de lachwekkende remake Original Sin met Antonio Banderas en Angelina Jolie.

Nightmare

1956 | Mysterie, Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1956. Mysterie van Maxwell Shane. Met o.a. Edward G. Robinson, Kevin McCarthy, Connie Russell, Virginia Christine en Rhys Williams.

McCarthy, een musicus, is betrokken bij een bizarre moordzaak in New Orleans. Een prima mysterie met Robinson in vorm. Herverfilming van Fear in the Night. Scenario van Maxwell Shane naar een kort verhaal van Cornell Woolrich. Camerawerk van Joseph Biroc. Met medewerking van Billy May en zijn orkest.

Rear Window

1954 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1954. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter en Raymond Burr.

Fotojournalist Jeffries (Stewart) zit thuis in een rolstoel met zijn been in het gips. Zijn prachtige vriendin, fotomodel Lisa Fremont (Kelly), komt hem iedere dag opzoeken. Ze hoopt op een aanzoek, maar Jeffries heeft bindingsangst en begluurt liever de overburen. Van een van hen, een man met een ongelukkig huwelijk, is de vrouw plots nergens meer te bekennen. Is ze vermoord? Het verhaal krijgt een grimmige wending als Lisa zich actief met de zaak gaat bemoeien. Een van de onbetwiste hoogtepunten uit het oeuvre van Hitchcock, nog steeds behoorlijk spannend en ronduit briljant geconstrueerd.

No Man of Her Own

1950 | Thriller

Verenigde Staten 1950. Thriller van Mitchell Leisen. Met o.a. Barbara Stanwyck, John Lund, Jane Cowl, Phyllis Thaxter en Richard Denning.

Stanwyck in de rol van een zwangere vrouw, die de identiteit aanneemt van een getrouwde vrouw, wier man uit een welgestelde familie afkomstig is. Samen met haar echtgenoot is zij bij een treinongeluk omgekomen, toen ze op weg waren naar haar schoonouders. Stanwyck hoopt op die manier voor een goede toekomst van haar kind te kunnen zorgen. Net als dat een beetje goed gaat, komt de vriend, die haar in de steek had gelaten, de boel verzieken. Voorspelbaar en enigszins opgeklopt. Naar het boek van Cornell Woolrich. Opnieuw gemaakt als I MARRIED A SHADOW.

The Window

1949 | Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1949. Drama van Ted Tetzlaff. Met o.a. Bobby Driscoll, Barbara Hale, Arthur Kennedy, Paul Stewart en Ruth Roman.

De tien-jarige Tommy (Driscoll) heeft een rijke fantasie, waarmee hij zijn ouders, Kennedy en Hale, regelmatig in moeilijkheden brengt. Op een avond ziet hij dat er iemand wordt vermoord bij de buren, maar niemand gelooft hem. De politie stelt toch een onderzoek in en vanaf dat moment is het leven van de jongen in gevaar. Spannende B-film, waarin de suspense tot het laatste beeld wordt opgevoerd. Knap opgebouwd scenario van Mel Dinelli, naar een verhaal van Cornell Woolrich, met een prachtrol voor het destijds zeer populaire kindersterretje Driscoll als de verbeeldingsrijke jongen die door niemand wordt geloofd, behalve door de moordenaar zelf. De ouders komen minder overtuigend over. Prachtige fotografie van William Steiner. Opnieuw verfilmd als THE BOY WHO CRIED MURDER en CLOAK AND DAGGER (in 1984 van Richard Franklin).

The Chase

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van Arthur Ripley. Met o.a. Robert Cummings, Michèle Morgan, Steve Cochran en Peter Lorre.

Langzaam, middelmatig verhaal, zich afspelend op Cuba, waarin Morgan van haar man wegloopt.

The Whistler

1944 | Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 1944. Misdaad van

E[KA1]en van de meest ongewone (en tevens beste) detectiveseries uit de jaren 1930-40 was gebaseerd op de veelbeluisterde hoorspelreeks [KL]The Whistler[KLE]. Het begin van elk hoorspel (en van ten minste [KA1]e[KA1]en film) was een geheimzinnige figuur die een obsederend deuntje liep te fluiten. `Ik ben de Whistler`, zei hij dan, `en ik weet een heleboel`. Hij leidde het komende raadsel in om vervolgens van tijd tot tijd op te duiken om verschillende sc[KA2]enes aan elkaar te praten. De doorgewinterde acteur Richard Dix speelde in zeven van de acht `The Whistler`-films de hoofdrol. Om de filmreeks zo afwisselend mogelijk te houden speelde hij nu eens de held en dan weer de schurk. In de eerste film, THE WHISTLER (1944 van William Castle), stond Dix als slachtoffer van omstandigheden op het punt vermoord te worden. In THE POWER OF THE WHISTLER (van Lew Landers) was hij een moordenaar die aan geheugenverlies leed. In THE MYSTERIOUS INTRUDER (van William Castle) speelde hij een priv[KA1]e-detective. En in THE 13TH HOUR (van William Clemens) speelde hij iemand die ten onrechte van moord werd beschuldigd. De enige film zonder Dix, THE RETURN OF THE WHISTLER (D. Ross Ledermann), hield de hoorspelformule aan, waarin de geheimzinnige verteller als leidraad fungeert en het resultaat was verbluffend. Het scenario van deze film en diverse andere was geschreven door Cornell Woolrich. De overige waren van de hand van Eric Taylor. In alle gevallen betrof het intens verstrengelde, boeiende detectiveverhaaltjes, die bekwaam werden vertolkt door contractspelers en in een aantal gevallen geregisseerd werden door William Castle. Als [KA1]e[KA1]en van de weinige filmreeksen die zowel door het publiek als door de critici werd gewaardeerd, doet `The Whistler` het nog steeds erg goed als prototype van het soort detectivefilms `zoals ze ze tegenwoordig niet meer maken`.%WR%LS%WR%VTTHE WHISTLER%VO%WRThe Whistler (1944)%WRMark of the Whistler (1944)%WRPower of the Whistler (1945)%WRVoice of the Whistler (1945)%WRMysterious Intruder (1946)%WRSecret of the Whistler (1946)%WRThe 13th Hour (1947)%WRThe Return of the Whistler (1948)%WR%LS%WR.

The Leopard Man

1943 | Horror, Misdaad, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1943. Horror van Jacques Tourneur. Met o.a. Dennis O'Keefe, Margo, Jean Brooks, Isabel Jewell en James Bell.

Een jaar na zijn uitstekende Cat People maakte de van oorsprong Franse Tourneur, wederom met de fameuze horrorproducent Val Lewton, opnieuw een thriller met een katachtige. In een plaatsje in New Mexico raakt een luipaard op drift en een moordenaar denkt daarmee zijn misdaden te kunnen maskeren. Scenariotechnisch wordt The Leopard Man gaandeweg minder geloofwaardig, toch blijft de film interessant. De achtervolgingsscènes zijn bijvoorbeeld bijzonder effectief in beeld gebracht en de makers maken slim gebruik van muziek én stilte.