Mohamed Majd: cast.
Er zijn 5 films gevonden.

Rabat

2011 | Drama

Nederland 2011. Drama van Victor D. Ponten en Jim Taihuttu. Met o.a. Nasrdin Dchar, Achmed Akkabi, Marwan Kenzari, Mohamed Majd en Stéphane Caillard.

Nadir, Abdel en Zakaria reizen in een mooie oude taxi vanuit Amsterdam naar Rabat in Marokko, om de wagen af te leveren bij een vriend van de vader van Nadir. Onderweg pikken ze een leuke liftster op, bespreken ze hun plannen voor de toekomst, gaan naar een feest in Barcelona en beleven avonturen met de Spaanse politie. Sterke roadmovie, voor een prikkie gemaakt, geslaagd dank zij het prima spel van de hoofdrolspelers. Nasrdin Dchar kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol en stal tijdens de prijsuitreiking het hart van alle kijkers met zijn prachtige dankwoord.

Le grand voyage

2004 | Drama

Marokko​/​​Frankrijk 2004. Drama van Ismaël Ferroukhi. Met o.a. Nicolas Cazalé, Mohamed Majd en Jacky Nercessian.

'Waarom heb je niet gewoon het vliegtuig genomen?' vraagt Reda aan het eind van Le grand voyage aan zijn vader. De twee hebben dan een zware autorit van Frankrijk naar Saoedi-Arabië achter de rug. Reda's vraag illustreert de kloof tussen de generaties. Hij moet van z'n vader horen dat een pelgrimstocht naar Mekka de nodige moeite moet kosten. Maar de uitkomst van deze roadmovie is voorspelbaar: vader en zoon komen nader tot elkaar. De manier waarop dat gebeurt, ligt minder voor de hand. Goed kijken, en niet te snel oordelen, adviseert de regisseur. Dat geldt ook voor zijn film, die gaandeweg aan schoonheid en zeggingskracht wint.

Mille mois

2003 | Drama

Marokko​/​​Frankrijk​/​​België 2003. Drama van Faouzi Bensaïdi. Met o.a. Fouad Labied, Nezha Rahile, Mohamed Majd en Hajar Masdouki.

Mille mois, dat een aanmoedigingsprijs in Cannes won, had triest kunnen zijn, maar Bensaïde gaf zijn debuut een jongensachtige speelsheid mee, die de niet zo hoopvolle gebeurtenissen in een Marokkaans dorp luchtiger maken. Zo sleept hoofdpersonage Mehdi zo ongeveer de hele film met de stoel die hij van 'de meester' moet bewaken. Mehdi is nieuw in het arme bergdorp, waar verder episodische zaken voorvallen, onder meer rond de nieuwe burgemeester, zijn rebellerende dochter en Mehdi's buurvrouw, op wie iedereen verliefd is.

Les chemins de l'oued

2002 | Drama

Frankrijk​/​​Algerije 2002. Drama van Gaël Morel. Met o.a. Nicolas Cazalé, Amira Casar, Kheireddine Defdaf en Mohamed Majd.

Nadat de Frans-Algerijnse Samy per ongeluk een Parijse agent heeft doodgereden, besluit hij een tijd onder te duiken bij familie op het Algerijnse platteland. De westerse jongen, die geen woord Arabisch spreekt, krijgt een flinke cultuurschok voor de kiezen, maar wordt ook geconfronteerd met de ravage die de recente burgeroorlog in het geboorteland van zijn moeder heeft aangericht. Regisseur Morel (À toute vitesse) brengt de chaos haast understated, maar evengoed erg indringend in beeld. Viel op diverse festivals in de prijzen.

La règle de l'homme

1993 | Avonturenfilm, Drama

Frankrijk​/​​Marokko 1993. Avonturenfilm van Jean-Daniel Verhaeghe. Met o.a. Bernard Fresson, Jean-Pierre Bisson, Jean Benguigui, Virginie Ledoyen en Pascal Elso.

Marokko, begin omstreeks 1935. Na de bloedige Rif-oorlog en de nederlaag van Abdel-Krim lijkt de rust weergekeerd in het land. Ex-sergeant Bisson is een vechtersbaas die door zijn moed een grote verzameling medailles verdiende. Door zijn koppigheid en ongehoorzaamheid werd hij echter al drie maal gedegradeerd. Hij komt in zijn nieuwe compagnie, die onder het bevel staat van commandant Fresson. Deze laatste heeft zich tot de islam bekeerd en luistert voortaan naar de naam Mehmet Pacha. Evenals de legendarische Lawrence of Arabia strijdt hij voor de onafhankelijkheid van de gekoloniseerde volkeren. Het vreemdelingenlegioen bezien vanuit een ander standpunt. Wanneer blijkt dat de bevelhebber aan de kant staat van de vijand van het Franse volk volgt een explosieve confrontatie tussen beide mannen. Fresson en Bisson zijn uitstekend in deze voor hen ongewone exotische rollen, naar de roman van Joseph Kessel.