Pierre Assouline

Acteur, Producer

Pierre Assouline is acteur en producer.
Er zijn 3 films gevonden.

Le dernier plan

1999 | Komedie

België 1999. Komedie van Benoît Peeters. Met o.a. Florin Piersic Jr., Manuela Servais, Mihai Dinvale, Pierre Arditi en Jean-Michel Jarre.

In 1987 mocht de dissidente Roemeense schrijver Constantin Dolinescu (Dinvale) die een fervent tegenstander van dictator Nicolae Ceauces[KA10]cu was, zijn land na ettelijke jaren gevangenisstraf verlaten. Hij streek neer in Frankrijk, waar hij enkele filmprojecten van de grond trachtte te krijgen, w.o. een Kafka[KA3]esque werk, getiteld [KL]Het Negatief[KLE], maar hij verdween volledig uit het licht van de schijnwerpers. Tien jaar later arriveert de Roemeense filmer Virgil Iancu (Piersic Jr) met zijn cameraman Toma (Florescu) in Parijs. Hij wil Dolinescu opsporen en maakt een zoektocht langs de participanten, w.o zijn producent Pierre Drouot, de componist Jean-Michel Jarre (die beiden zichzelf spelen) en de hoofdrol (Arditi). Geleidelijk ontstaat er beeld van Dolinescu, dat lang niet altijd even flatteus is. De finale houdt een niet al te grote verrassing in. Deze film is een zogenaamde mockumentary, geen gedramatiseerde, parodiërende nepdocumentaire. Wij vinden het grotendeels ijdelheidscinema, waarbij de professionals zoals Arditi en Jarre, de moeite waard en interessant zijn, maar hun aanwezigheid is beslist onvoldoende om het grote publiek en cinefielen te boeien. Technisch is het allemaal mooi verzorgd, maar Peeters had eigenlijk iets nuttigers met zijn tijd en talent moeten doen. Het scenario is van regisseur Peeters, Sandrine Willems en Pierre Drouot. Het camerawerk is van Ella van den Hove. Ook bekend als LE DERNIER PLAN : SUR LES PAS DE CONSTANTIN DOLINESCU.

Spiklenci Slasti

1996 | Komedie, Fantasy, Erotiek, Experimenteel, Animatie

Verenigd Koninkrijk/Tsjechië/Zwitserland 1996. Komedie van Jan Svankmajer. Met o.a. Petr Meissel, Gabriela Wilhelmová, Barbora Hraánová, Anna Wetlinská en Jiři Lábus.

Na Alice en Faust (de laatste werd in 1995 Rotterdam vertoond) kenmerkt Jan Svankmajers derde lange speelfilm zich wederom door een wervelende combinatie van 'normale' speelfilmelementen, animatietechnieken en een onnavolgbare eigen invulling van het surrealistische idioom. Svankmajer maakte een film waarin niets wordt gezegd, maar des te meer uitgebeeld.

Le petit vingtième : Le siècle de Tintin

1995 | Documentaire

België 1995. Documentaire van Claude Haïm. Met o.a. Pascal Ory en Pierre Assouline.

Documentaire over de tijdsgeest waarin de verhalen van Tintin (Kuifje) zich afspelen. De makers beginnen met een beeld te schetsen van Belgi[KA3]e in het begin van de 20e eeuw, toen het de vierde grootste industri[KA3]ele macht ter wereld was. Na de oorlog is Belgi[KA3]e geru[KA3]ineerd. In die wereld werd Georges R[KA1]emy, die wereldberoemd zou worden als striptekenaar Herg[KA1]e, geboren in Brussel. Hij groeide er op, doordrongen van een onvervalste Brusselse geest. Reeds vanaf zijn allereerste strips verwerkte Herg[KA1]e de wereldactualiteit in zijn werk. Met [KL]Tintin au Pays des Soviets[KLE] wordt zijn beroemdste held geboren. Hij publiceerde vooral in het tijdschrift [KL]Le petit vingti[KA3]eme[KLE] en ook de strekking van dit blad wordt onder de loupe gelegd. Tijdens WO II stond Herg[KA1]e (en het blad) aan de verkeerde kant van de ballustrade, waarvoor de tekenaar na de oorlog een veroordeling opliep. Zijn held Tintin kwam zonder kleerscheuren uit dit avontuur. Pierre Sterckx en Benoît Peeters schreven het scenario. De commentaar, gesproken door Frédéric Lattin, werd geschreven door Peeters. De montage van oude actualiteitsopnamen werd verzorgd door Pierre Duchêne en Paul Englebert. Hergé-biograaf Pierre Assouline en historicus Pascal Ory geven randcommentaar.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Pierre Assouline op televisie komt.

Reageer