Richard Pryor (1940-2005): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 43 films gevonden.

Lost Highway

1997 | Film noir, Mysterie, Experimenteel, Thriller, Drama

Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1997. Film noir van David Lynch. Met o.a. Bill Pullman, Patricia Arquette, Balthazar Getty, Robert Blake en Natasha Gregson Wagner.

Niemand anders dan David Lynch zou zoveel wonderschone beelden en uitstekende acteurs steken in een opzettelijk onbegrijpelijk verhaal. Het begint allemaal nog gewoontjes als Fred (Pullman) videobanden in huis krijgt met beelden van het interieur van zijn huis, gefilmd door een onbekende. Als zijn vrouw (Arquette) vermoord wordt slaat de nachtmerrie-waanzin toe. De kijker blijft met raadsels zitten, maar kan ook genieten van sfeervolle sequenties en verontrustende muziek van Angelo Badalamenti. Heel andere koek dan Lynch’ een jaar later gedraaide en passend getitelde The Straight Story.

but...seriously

1993 | Documentaire, Komedie, Musical, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1993. Documentaire van Jeff Lieberman. Met o.a. Mort Sahl, George Carlin, Robert Klein, Robin Williams en Lenny Bruce.

Liefhebbers van de Amerikaanse stand-up comedy komen aan hun trekken in dit historische overzicht van politiek getinte humor van 1960 tot nu. Er zijn korte fragmenten in opgenomen van groten in het vak als Lenny Bruce, Richard Pryor (wiens goede blues-stem een welkome verrassing is) en Mort Sahl, die elk ooit gewaagde onderwerpen als Vietnam, homoseksualiteit, armoede en mensenrechten bij de kop nemen. De onverslijtbare Sahl verschijnt regelmatig in beeld om de documentaire de moderne tijd in te praten, met satirische commentatoren als Dennis Miller en Whoopi Goldberg, die wordt getoond nog voor ze doorbrak naar Hollywood. Het moet gezegd dat veel van deze komieken later weliswaar acteur werden, maar daarbij nooit meer die scherpe humor van hun live- optredens bereikten.

Another You

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van Maurice Phillips en Maurice Philips. Met o.a. Gene Wilder, Richard Pryor, Mercedes Ruehl, Stephen Lang en Phil Rubenstein.

Vierde film waarin Wilder en Pryor als komisch duo samenwerken. Pryor is de kleine boef Eddie, die veroordeeld werd om sociaal werk te doen, en moet in dit geval de pathologische leugenaar George (Wilder) in de gaten houden voor de reclassering. Zo raken ze allebei betrokken bij een ingewikkelde zwendelzaak rond verkeerde identiteiten. Een bloedeloze komedie, waar twee behoorlijke sterren opgezadeld zijn met derderangs materiaal. Op Pryors gezicht vallen helaas de gezondheidsproblemen, waarmee hij in werkelijkheid worstelt, maar al te duidelijk af te lezen. Vooral voor wie houdt van de komische schelmen-films met Wilder-Pryor.

See No Evil, Hear No Evil

1989 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1989. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Richard Pryor, Gene Wilder, Joan Severance, Kevin Spacey en Alan North.

Gepolijste komedie van routinier Hiller laat het komische duo Pryor-Wilder opdraven als twee gehandicapten die bij toeval getuige zijn van een afrekening in het criminele circuit. Dove Dave (Wilder) heeft niet meer dan een glimp opgevangen van de vermoedelijke moordenares en herinnert zich alleen nog haar fraaie benen. Blinde Wally (Pryor) zou haar alleen kunnen identificeren adhv de geur van haar parfum. Voorlopig gaat de mysterieuze moordenares vrijuit en moet het onfortuinlijke, want inmiddels door de politie gearresteerde duo eerst een tijdje brommen. Pryor en Wilder werkten al eerder samen in twee (betere) komedies: Silverstreak (ook van regisseur Hiller) en Stir Crazy (van Sidney Poitier).

Harlem Nights

1989 | Komedie, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1989. Komedie van Eddie Murphy. Met o.a. Eddie Murphy, Richard Pryor, Danny Aiello, Redd Foxx en Berlinda Tolbert.

Sugar Ray (Pryor) en zijn geadopteerde zoon Quick (Murphy) drijven omstreeks 1935 een goedlopende nachtclub in Harlem. Een corrupte politieman die de handlanger is van gangster Bugsy Calhoune begint hen het leven lastig te maken, maar Sugar Ray en Quick besluiten terug te vechten. Murphy liet met zijn belabberde regiedebuut zien hoe je een goedlopende carrière om zeep kunt helpen. Bekroond met een Razzie voor Slechtste Scenario. Murphy werd genomineerd voor de Razzie voor Slechtste Regisseur. Mooie kostuums, dat wel.

Moving

1988 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1988. Drama van Alan Metter. Met o.a. Richard Pryor, Beverly Todd, Randy Quaid, Dave Thomas en Dana Carvey.

Ingenieur Pryor krijgt een droombaan aangeboden, nadat hij eerst onverwacht is ontslagen. Hij moet met zijn gezin naar Idaho verhuizen, met voorspelbare consequenties: de kinderen komen in opstand, de verhuizers zijn getikt. Niet echt geestig. Pryor lijkt zich in zijn rol niet op z'n gemak te voelen. Scenario van Andy Breckman.

Critical Condition

1987 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1987. Komedie van Michael Apted. Met o.a. Richard Pryor, Rachel Ticotin, Joe Mantegna, Bob Dishy en Sylvia Miles.

Door zich als een krankzinnige voor te doen, weet kleine drugskoerier Pryor aan een gevangenisstraf ontsnappen. Hij wordt ondergebracht in een psychiatrische instelling. Hier wacht hij op de gelegenheid om te ontsnappen. Het geluk lacht hem toe, want de elektriciteit valt uit. In de chaos die hierop volgt, denkt men dat hij een dokter is en de rest is voorspelbaar. Flauwekul vermomd als komedie. Pryor kan met zijn rol geen kant op en zelfs Warhol-epigonen Dalessandro en Miles lopen er verloren bij. Het drukke maar humorloze (en hersenloze) script is van de hand van Denis & John Hamill en Alan Swyer. Verantwoordelijk voor het camerawerk is Ralf D. Bode.

Jo Jo Dancer, Your Life Is Calling

1986 | Komedie, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1986. Komedie van Richard Pryor. Met o.a. Richard Pryor, Debbie Allen, Art Evans, Fay Hauser en Barbara Williams.

Pryor overziet, met behulp van een alter ego figuur, zijn leven. Deze autobiografie is alleen leuk aan het begin: zijn jeugd, zijn eerste stappen op weg naar het succes. Daarna wordt het vervelend. De eerste regie van Pryor, die ook meeschreef aan het script en de film produceerde.

Brewster's Millions

1985 | Komedie

Verenigde Staten 1985. Komedie van Walter Hill. Met o.a. Richard Pryor, John Candy, Lonette McKee, Stephen Collins en Jerry Orbach.

Een honkbalspeler op z'n retour krijgt een aardige erfenis: 300 miljoen dollar, mits hij binnen een maand dertig miljoen weet uit te geven. Nog niet zo makkelijk als het lijkt, vooral omdat Brewster (Pryor) het er met niemand over mag hebben. Leuke rollen voor de komieken Pryor en John Candy, hoewel de film niet tot hun beste werk behoort. Het gelijknamige boek van George Barr McCutcheon werd zes keer eerder verfilmd, waarbij in de loop van de jaren het bedrag steeds hoger werd en het tijdsbestek korter. Zo kreeg 'Fatty' Arbuckle in 1921 een jaar om twee miljoen te spenderen.

Superman III

1983 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1983. Sciencefiction van Richard Lester. Met o.a. Christopher Reeve, Richard Pryor, Annette O'Toole, Jackie Cooper en Marc McClure.

Computerprogrammeur Gus (Pryor) is geniaal, maar immoreel. De ideale medewerker, dus, voor multimiljonair Ross Webster (Vaughn), die door een duivels plan probeert nog rijker te worden. Als Superman daar een stokje voor steekt neemt Ross wraak met synthetisch kryptoniet, dat Superman weliswaar niet doodt, maar hem wel splitst in een goed (Kent) en een slecht (Superman) personage. Niet de beste aflevering van deze serie Supermanfilms, de personages zijn vlakker dan in de vorige afleveringen, en ook Pryor kan de film niet redden.

Richard Pryor Here and Now

1983 | Komedie

Verenigde Staten 1983. Komedie van Richard Pryor.

De derde film rondom de komiek Pryor, en vooralsnog de minst goede. Dat komt niet alleen door tekortkomingen in Pryors materiaal, maar ook door het storende geschreeuw van het publiek. Er zijn een paar amusante stukjes over drank- en drugsverslaafden en de Amerikaanse regering onder president Reagan krijgt een paar gevoelige klappen. De film werd opgenomen in Bourbon Street in New Orleans.

The Toy

1982 | Komedie

Verenigde Staten 1982. Komedie van Richard Donner. Met o.a. Richard Pryor, Scott Schwartz, Jackie Gleason, Ned Beatty en Teresa Ganzel.

De alom bewonderde komiek Richard Pryor speelt het 'speeltje' uit de titel. Een miljonair laat zijn zoon zelf een kado uitkiezen en wat neemt de snotaap mee? De conciërge - een journalist in een professionele dip - van het warenhuis, die hem aan het lachen maakt. Tot ieders verbazing slaagt hij er wel in de koele relatie tussen vader en zoon wat op te warmen. Slappe komedie van Lethal Weapon-regisseur Donner is een bewerking van het Franse Le jouet. De jonge Scott Schwartz had later een succesvolle carrière als pornoacteur.

Some Kind of Hero

1982 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1982. Komedie van Michael Pressman. Met o.a. Richard Pryor, Margot Kidder, Ray Sharkey, Ronny Cox en Lynne Moody.

Richard Pryor is vooral bekend als de meest invloedrijke zwarte stand-up komediant van Amerika, waardoor aandacht voor zijn werk als dramatisch acteur onderbelicht is. Naast zijn rol in Blue collar is die in Some kind of hero zijn meest veelzijdige. Pryor speelt de Vietnamsoldaat Eddie die na jaren gevangenschap terugkeert naar de Verenigde Staten. Het thuis zijn blijkt geen onverdeeld genoegen. Some kind of hero werd bekritiseerd vanwege het vermeende 'slecht geschreven script' en de 'onevenwichtige regie'. Maar eventuele onduidelijkheden in het verhaal worden op indrukwekkende wijze weggewerkt door de tussen humor en tragiek balancerende Pryor en de onevenwichtigheid in de regie is in feite een gedurfde overgang in de film van slachtofferschap naar actie. Tel daarbij op de ontspannen acteerkwaliteiten van Margot Kidder (Lois Lane in Superman) als het nieuwe vriendinnetje van Eddie en we hebben als som een verrassend goede film. (VM/VPRO Gids)

Richard Pryor Live on the Sunset Strip

1982 | Komedie, Documentaire

Verenigde Staten 1982. Komedie van Joe Layton en Joe Cayton.

Pryor over Afrika, seks, advocaten, zijn vrouw, seks, Italiaanse gangsters, meer seks en onvermijdelijk vreemdgaan. Soms is het leuk, soms niet..., maar het publiek zie je altijd dubbelslaan van het lachen.

Bustin' Loose

1981 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1981. Drama van Oz Scott. Met o.a. Richard Pryor, Cicely Tyson, Robert Christian, Alphonso Alexander en Janet Wong.

Tysons schooltje voor emotioneel en geestelijk gehandicapten in Philadelphia wordt gesloten en ze besluit uit te breken voor het welzijn van haar acht pupillen. Ex-bajesklant Pryor bestuurt de bus met de kinderen. Onderweg maken ze het nodige mee: racisme waar de honden geen brood van lusten, maar Pryor staat zijn mannetje. Als gevolg van een persoonlijk ongeval van Pryor, duurde het twee jaar voordat de film voltooid was. Pryor schreef mee aan het scenario. Filmdebuut van Broadwayregisseur Scott. Van dit gegeven maakte men ook nog een succesvolle tv-serie.

Wholly Moses

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Gary Weis. Met o.a. Dudley Moore, Laraine Newman, James Coco, Paul Sand en Jack Gilford.

De grote cast spartelt rond in deze muffe sage over 'heilige' Moore die denkt dat God hem uitverkoren heeft om de joden uit Egypte te leiden. Een paar amusante gedeelten, vooral die met DeLuise, verder een verspilling.

Stir Crazy

1980 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1980. Komedie van Sidney Poitier. Met o.a. Gene Wilder, Richard Pryor, Georg Stanford Brown, JoBeth Williams en Miguel Ángel Suárez.

Als stand-up komiek is Richard Pryor (1940-2005) legendarisch, en gelukkig kan zijn immense, baanbrekende talent nog telkens opnieuw bewonderd worden in films. Met de woorden 'deep shit' schetst het personage van Pryor gewoonlijk de toestand waarin hij geraakt in zijn films met briljante mede-komiek Gene Wilder. In Stir Crazy is dat 125 jaar gevangenisstraf voor een bankoverval die zachtaardige naïeveling Skip (Wilder) en skeptische Harry (Pryor) niet pleegden, op weg van New York naar het geld en de vrouwen in Californië die Skip beloofd had. Pryor en Wilder leven zich uit in gevangenisclichés zoals alleen zij dat konden.

In God We Trust

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Marty Feldman. Met o.a. Marty Feldman, Peter Boyle, Louise Lasser, Richard Pryor en Wilfrid Hyde-White.

De naïeve monnik Feldman trekt naar Los Angeles om geld in te zamelen voor zijn klooster. Een komedie die tragisch genoeg weinig leuks biedt - inclusief Pryor, die God speelt. Geschreven en geregisseerd door Feldman.

Richard Pryor Is Back Live in Concert

1979 | Documentaire, Komedie

Verenigde Staten 1979. Documentaire van Jeff Margolis.

Pryor is nog steeds leuk, maar veel van zijn materiaal is genomen van: RICHARD PRYOR-LIVE IN CONCERT, eerder in 1979 uitgebracht.

Richard Pryor - Live in Concert

1979 | Komedie, Documentaire

Verenigde Staten 1979. Komedie van Jeff Margolis.

Een veelgehoord motto voor hedendaagse komieken is: 'Als je niks van Pryor gejat hebt, ben je niet grappig.' Richard Pryor: Live in concert registreert de in december 2005 overleden komiek op het hoogtepunt van zijn roem op de plaats waar hij het best paste: het podium. In rode zijden blouse en een wijde pijpen-broek raast hij expressief met een overstuurde stem grof, absurdistisch of goudeerlijk van onderwerp naar onderwerp, waarbij veel op z'n minst raakt met seks of ras. Soms gaat het hand in hand, zoals bij de overdenking dat een miljard Chinezen wel erg veel mensen zijn: 'Jesus, somebody in China doing some serious fucking.'

The Wiz

1978 | Musical, Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 1978. Musical van Sidney Lumet. Met o.a. Diana Ross, Michael Jackson, Richard Pryor, Nipsey Russell en Ted Ross.

Jaren tachtig remake van The Wizard of Oz - door Amerikanen gekoesterd als een van de belangrijkste pijlers onder hun nationaal cultureel erfgoed - ditmaal met een flinke scheut swingende, zwarte muziek. Het boerenmeisje uit Kansas is in deze versie een 24-jarige onderwijzeres uit New York (Ross, in werkelijkheid tien jaar ouder), die met hondje Toto terecht komt in een fantasiewereld. Regisseur Lumet maakt van deze swingende musical met geheel zwarte cast een liefdevolle ode aan New York. Jackson speelt de Vogelverschrikker, Quincy Jones arrangeerde de muziek. Het liedje A Brand New Day werd een stevige hit.

California Suite

1978 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1978. Komedie van Herbert Ross. Met o.a. Jane Fonda, Alan Alda, Maggie Smith, Michael Caine en Walter Matthau.

Vier eenakters van Neil Simon werden door elkaar geweven tot een totaalspektakel over vier kibbelende duo's in een chique hotel in Beverly Hills. Een gescheiden man en vrouw zijn bij elkaar gekomen om over hun dochter te praten. Een Britse actrice is naar L.A. gekomen i.v.m. een Oscarnominatie. Een man kwam voor een familiefeestje en zit op het ogenblik dat hij hoort dat zijn vrouw onderweg is, opgezadeld met een hoertje. Het vierde duo bestaat uit twee kibbelende zwarten. Dit resulteert in joodse humor, huwelijksperikelen, zwarte vulgariteiten en een spel met de heilige waarden van Hollywood - het een beter geslaagd dan het ander, maar als geheel leuke tijdspassering dankzij de cynische dialogen van Neil Simon. De delen met Matthau/May en Smith/Caine bijten de spits af. Fotografie van David M. Walsh en muziek van Claude Bolling. Volgens dezelfde formule schreef Simon later nog een tv-film met dezelfde titel. Gedraaid in Panavision.

Blue Collar

1978 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1978. Misdaad van Paul Schrader. Met o.a. Richard Pryor, Harvey Keitel, Yaphet Kotto, Ed Begley jr en Harry Bellaver.

Het toonbeeld van een meeslepend drama. Er komen veel louche zaken boven water als drie automonteurs ontdekken dat niet alleen hun directie hen belazert, maar ook hun eigen vakbond. Pryor, Keitel en Kotto in ijzersterke rollen. Het scenario is van Paul Schrader en Leonard Schrader. Het camerawerk is van Bobby Byrne.

Which Way Is Up?

1977 | Komedie

Verenigde Staten 1977. Komedie van Michael Schultz. Met o.a. Richard Pryor, Lonette McKee, Margaret Avery, Dolph Sweet en Morgan Woodward.

De Amerikaanse versie van Lina Wertmüllers heel grappige: MIMI METALLURGIO, FERITO NELL'ORONE is het niet helemaal. Pryor heeft drie rollen: een katoenplukker, een dominee en een vieze oude man, en met de laatste rol heeft hij de meeste lachers op zijn hand.

Greased Lightning

1977 | Biografie, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1977. Biografie van Michael Schultz. Met o.a. Richard Pryor, Beau Bridges, Pam Grier, Cleavon Little en Vincent Gardenia.

De enthousiaste acteurs kunnen maar weinig doen om leven te blazen in deze ploeterende, episodische biografie van Wendell Scott, de eerste zwarte autocoureur. Zonde van Pryors talenten, zowel zijn dramatische als zijn komische.

The Bingo Long Traveling All-Stars & Motor Kings

1976 | Komedie, Sportfilm

Verenigde Staten 1976. Komedie van John Badham. Met o.a. Billy Dee Williams, James Earl Jones, Richard Pryor, Rico Dawson en Stan Shaw.

Tot 1947 was het voor zwarte honkballers niet toegestaan om aan de reguliere competitie mee te doen, ze moesten spelen in hun eigen negro league. Regisseur Badham (Saturday Night Fever) ging er als klein jongetje graag kijken, en maakte er zijn debuutfilm over. Bingo Long (Williams), Leon Carter (Jones) en Charlie Snow (Pryor) zijn het spelen voor een habbekrats beu, zetten hun manager aan de kant en reizen met hun eigen team het land rond met een mengsel van honkbal en clownerie. Kundig gemaakte komedie.

Silver Streak

1976 | Komedie, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1976. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Gene Wilder, Jill Clayburgh, Richard Pryor, Patrick McGoohan en Ned Beatty.

Wilder, een jonge uitgever uit Californië, reist per trein naar Chicago. Hij is getuige van een moord op een kunsthistoricus. Niemand wil hem geloven, omdat hij dronken is, behalve de secretaresse van het slachtoffer, Clayburgh en een als FBI-agent vermomde medeplichtige. Al gauw blijkt dat iemand hem uit de weg wil ruimen. Hij maakt kennis met kruimeldief Pryor die hem ongewild zal bijstaan om de moordenaar te ontmaskeren. Slechts gedeeltelijk gelukte Hitchcock-satire met een held die niet kan overtuigen, geholpen door een andere komiek die wat te lang op zich laat wachten. Het scenario van Colin Higgins zou sterker geweest zijn als hij zijn verhaal in de jaren 1930 had gesitueerd. Wilders vertolking roept onvermijdelijk herinneringen op aan Bob Hope. Fotografie van David M. Walsh en de special- effects van Fred Cramer verdienen een bijzondere vermelding.

Car Wash

1976 | Komedie

Verenigde Staten 1976. Komedie van Michael Schultz. Met o.a. Richard Pryor, Franklin Ajaye, Richard Brestoff, Sully Boyar en Ivan Dixon.

'I know you're gonna dig this!' schalt de radio over een autowasstraat in zonnig, jaren '70 L.A. Langzaam druppelen de jeugdige werknemers binnen in een met disco en soul doordrenkte autowasserette, waaronder een overgekwalificeerde maoïst, verschillende wannabe-entertainers, een dragqueen, een militante moslim en een redneck. Voor hen strekt zich een werkdag uit met talloze verhaallijnen: over merkwaardige klanten, over liefde, over raciale en economische tegenstellingen. Met de titelsong als constante opzweper. Een swingend jaren '70 document. Genomineerd voor een Gouden Palm in Cannes.

Adios Amigo

1975 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1975. Western van Fred Williamson. Met o.a. Fred Williamson, Richard Pryor, Thalmus Rasulala, James Brown en Robert Phillips.

Ongewone Western-komedie geschreven, geproduceerd en geregisseerd door Williamson, die de eeuwige sul speelt naast oplichter Pryor. Geen seks of geweld in deze ongevaarlijke film; jammer dat alles niet beter op elkaar is afgestemd.

Uptown Saturday Night

1974 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1974. Komedie van Sidney Poitier. Met o.a. Sidney Poitier, Bill Cosby, Harry Belafonte, Calvin Lockhart en Flip Wilson.

Onmiskenbaar onderhoudend lijkt de film toch het meest op een scenario voor een oude `Amos `n Andy`-film die uit het stof te voorschijn werd gehaald. Plat, dwaas kluchtwerk over twee vrienden (Poitier en Cosby) die gestolen geld proberen terug te krijgen en betrokken raken bij onderwereldfiguur Belafonte in een dolle Peetvader-parodie. Een tweetal opvolgers: LET'S DO IT AGAIN en A PIECE OF THE ACTION.

Blazing Saddles

1974 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1974. Western van Mel Brooks. Met o.a. Cleavon Little, Gene Wilder, Slim Pickens, Harvey Korman en Madeline Kahn.

Brooks heeft nooit bekend gestaan om een verfijnd gevoel voor humor, maar wist wel hoe hij een publiek moest laten lachen. Deze westernparodie, die geen cliché of stereotype over het hoofd ziet, baande de weg voor latere grappenkanonnades als Animal House en The Naked Gun. Zoals Brooks eerder in The Producers gewaagde grappen maakte over antisemitisme, wordt hier de racistische ondertoon van de klassieke western op de hak genomen. Daarbij is regelmatig de hand van coscenarist Richard Pryor te herkennen.

Wattstax

1973 | Muziek, Documentaire

Verenigde Staten 1973. Muziek van Mel Stuart. Met o.a. Isaac Hayes, The Staple Singers, Luther Ingram, Jesse Jackson en Richard Pryor.

Een opwindende, zinderende documentaire met muziek van Watts, een gemeenschap in Los Angeles, in het centrum van de aandacht evenals de levenservaring zwart te zijn. Pryors monologen zijn buitengewoon goed.

The Mack

1973 | Misdaad

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Michael Campus. Met o.a. Max Julien, Don Gordon, Richard Pryor, Carol Speed en Roger E. Mosley.

Een uitermate gewelddadig melodrama over een zwarte pooier in Oakland. Niet meer dan het bekende werk.

Some Call It Loving

1973 | Fantasy

Verenigde Staten 1973. Fantasy van James B. Harris en James Harris. Met o.a. Zalman King, Carol White, Tisa Farrow en Richard Pryor.

Een traag en pretentieus fantasietje waarin het verhaal van Doornroosje (gespeeld door Mia Farrows jongere zus) naar het moderne Californië is verplaatst. Prins King is zonder meer slaapverwekkend. Pryors banale vertolking van een idiote graffitikunstenaar botst met de rest van de film.

Hit!

1973 | Misdaad

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Sidney J. Furie. Met o.a. Billy Dee Williams, Paul Hampton, Richard Pryor, Gwen Welles en Janet Brandt.

Te gedetailleerd en te lang, maar toch een opwindend verhaal over een zwarte geheimagent uit de V.S. die wraak wil nemen op de top van drugsimporteurs in Marseille, die indirect verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn dochter. Gedraaid in Panavision.

Lady Sings the Blues

1972 | Muziek, Drama

Verenigde Staten 1972. Muziek van Sidney J. Furie. Met o.a. Diana Ross, Billy Dee Williams, Richard Pryor, James Callahan en Paul Hampton.

De zwarte versie van een Hollywood-clichébiografie, er bovenuit getild door een prachtige rol van Ross als Billie Holiday, de legendarische jazz-zangeres wier leven geruïneerd werd door drugsverslaving. Waardeloos als biografie, maar goed als melodrama, met goede steun van Pryor als 'pianoman'.

You've Got To Walk It Like You Talk It Or You'll Lose That Beat

1971 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1971. Drama van Peter Locke. Met o.a. Zalman King, Allen Garfield, Richard Pryor, Suzette Green en Robert Downey sr.

Een onevenwichtige satire op de toenmalige jeugdstromingen. Een werkje dat te veel hooi op de vork neemt.

Dynamite Chicken

1971 | Muziek

Verenigde Staten 1971. Muziek van Ernie Pintoff. Met o.a. Richard Pryor, John Lennon, Yoko Ono, Sha Na Na en Ace Trucking Company.

Een rare, gedateerde collage van songs, sketches, parodieën op tv-commercials en oude filmfragmenten, die werd opgenomen toen bloot en heiligschennis op celluloid nog schokkend waren. Alleen al voor Pryor is de film een kijkje waard.

The Phynx

1970 | Muziek

Verenigde Staten 1970. Muziek van Lee H. Katzin. Met o.a. A. Michael Miller, Ray Chippeway, Dennis Larden, Lonny Stevens en Lou Antonio.

Satire op een spionagefilm, waarin een rockgroep (Miller, Chippeway, Larden en Stevens) wordt ingehuurd om te spioneren achter het IJzeren Gordijn, en de helden van Amerika`s popcultuur worden gekidnapt (onder wie, in korte gastrolletjes, Leo Gorcey, Huntz Hall, Guy Lombardo, Joe Louis, Johhny Weissmuller, Col. Sanders, Ruby Keeler, Xavier Cugat, Dick Clark en George Jessel). Fans van deze sterren kunnen de film gaan zien, als ze tenminste wat uithoudingsvermogen hebben, voor anderen beslist de moeite van het bekijken niet waard.

The Young Lawyers

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van Harvey Hart. Met o.a. Jason Evers, Judy Pace, Zalman King, Tom Fielding en Anjanette Comer.

Drie studenten in de rechten, in dienst van een beroemde Bostonse advocaat, richten een collectief op in een stadswijk om twee muzikanten te verdedigen, die beschuldigd worden van roof en geweldpleging op een taxichauffeur. Veel buitenopnamen, en een scenario dat de rechtskundige kanten van de zaak stevig aanpakt, maken er een goede film van, maar kijk uit voor het slot.

Carter's Army

1969 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1969. Oorlogsfilm van George McCowan. Met o.a. Stephen Boyd, Robert Hooks, Susan Oliver, Roosevelt Grier en Paul Stewart.

Infanterie-kapitein die afkomstig is uit het Zuiden, krijgt uitgerekend het bevel over een compagnie soldaten, die uitsluitend door zwarten gevormd wordt en zonder enige gevechtservaring. Ze moeten een dam verdedigen tijdens WO II. Een clichématig geheel ondanks de behoorlijke rolbezetting.

Wild in the Streets

1968 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1968. Sciencefiction van Barry Shear. Met o.a. Shelley Winters, Christopher Jones, Diane Varsi, Hal Holbrook en Millie Perkins.

Een popster-miljonair-drugshandelaar stelt zich beschikbaar als presidentskandidaat nadat de stemgerechtigde leeftijd tot veertien jaar is verlaagd. Sommige critici hebben de film op uitbundige wijze overschat, maar voor wie er niet bij nadenkt is hij best wel aardig.

The Busy Body

1967 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1967. Komedie van William Castle. Met o.a. Sid Caesar, Robert Ryan, Anne Baxter, Kay Medford en Jan Murray.

Uitgesponnen, geforceerde komedie over gangsters en lijken met Caesar als het slachtoffer voor Ryans gangsterbende. De komieken in bijrollen zorgen voor de vrolijkste ogenblikken van de film.