Elina Salo is acteur.
Er zijn 9 films gevonden.

Cinéma de notre temps : Aki Kaurismäki

2001 | Documentaire, Biografie

Finland/Frankrijk 2001. Documentaire van Guy Girard. Met o.a. Aki Kaurismäki, Kati Outinen, Elina Salo, Peter von Bagh en Guy Girard.

Regisseur Girard schreef zijn eigen scenario voor dit portret van Finlands excentrieke filmer Aki Kaurism[KA3]aki die samen met zijn broer Mika in 1989 de aanstoot gaf tot de stroming van de Nieuwe Finse Film met de komische roadmovie LENINGRAD COWBOYS GO AMERICA, tevens hun internationale doorbraak. Girard die geen filmopleiding heeft gevolgd, belandde via de boekhandel en de fotografie bij de tv en leerde daar reportages en documentaires monteren. Daarna ging hij zelf filmen. Hij maakte kennis met het werk van Kaurism[KA3]aki door diens vroege film VARJOJA PARATIISISSA (SHADOWS IN PARADISE, 1986). Hij raakte diep onder de indruk van TULITIKKUTEHTAAN TYTT[KA3]O (LA FILLE AUX ALLUMETTES uit 1989). Hij beschouwt Kaurism[KA3]aki als een filmer die het niveau heeft van Jean-Luc Godard, R.W. Fassbinder of Nanni Moretti. Girard voelt zich een geestverwant van Kaurism[KA3]aki en probeert in zijn portret antwoorden te geven op de vragen: hoe kan Kaurism[KA3]aki zo onafhankelijk te werk gaan, waar komt zijn inspiratie vandaan en waarom maakt hij zulke aparte films? Kaurism[KA3]aki praat vrijuit over zijn Utopia, zijn bewondering voor de Franse acteur Jean-Pierre L[KA1]eaud (die het personage Antoine Doinel speelde in de films van François Truffaut) en zijn grote artistieke vrijheid, maar we krijgen de indruk dat er zich achter de kunstenaar een melancholisch mens verschuilt. De meervoudig bekroonde documentaire is interessant voor de liefhebbers van het werk van Kaurismäki, cinefielen en filmstudenten.

Juha

1999 | Drama, Experimenteel

Finland 1999. Drama van Aki Kaurismäki. Met o.a. Sakari Kuosmanen, Kati Outinen, André Wilms, Markku Peltola en Elina Salo.

De vierde bewerking voor de film van het drakerige melodrama van Juhani Aho uit 1911 (dat speelt rond 1780) in moderne setting, maar in oude stijl: zwart-wit en als zwijgende film. Hoewel de aanpak origineel en gewaagd is, blijft het verhaal huilerig en werkt de afwezigheid van echt geluid niet alleen anachronistisch, maar is het ook nog storend, hoe pardoxaal dit ook klinken mag (er zijn tussentitels en er klinkt in de achtergrond muziek die aan de bioscoop van toen met een explicateur moet doen herinneren). Juha (Kuosmanen) is een landbouwer die mank loopt. Hij is gelukkig getrouwd met de aantrekkelijke blonde Marja (Outinen). Samen gaan ze iedere week naar de markt op de motor om hun bloemkolen te verkopen die ze in de zijspan meenemen. Dan staat op een dag de duivelachtige Shemeikka (Wilms) met zonnebril op hun pardijselijke land met een fraaie Chevrolet Corvette. Hij heeft een kokende motor en het stel verleent hem 'hulp': Juha haalt vier zuigers los zodat Shemeikka als gast moet blijven. De in maatkleding uitgedoste oudere playboy is weg van de knappe Marja en hij verleidt haar. Hij neemt haar mee naar de grote stad. De naïeve Marja, die dacht dat het om een uitstapje ging, ontdekt dat ze opgesloten wordt in een bordeel, gelijk de hel. Juha is vertwijfeld en machteloos. Het scenario is van regisseur Kaurismäki. Op de motorkap van de Chevy staat 'Sierck', een cinefiel grapje dat een verwijzing is naar de grootmeester van de melo's, Douglas Sierck. Het camerawerk is van Timo Salminen en ziet er goed uit.

Drifting Clouds

1996 | Komedie, Drama, Experimenteel

Finland 1996. Komedie van Aki Kaurismäki. Met o.a. Kati Outinen, Kari Väänänen, Elina Salo, Salari Kuosmanen en Marku Peltola.

Het is de vrouw die wint in deze intrigerende, mooi gefotografeerde film. Haar praktisch inzicht redt haar en haar man van de ondergang. Zij raapt hem op als hij dronken thuiskomt nadat hij is ontslagen en zij is degene die, terwijl hij uit idealisme een uitkering weigert, een ellendig baantje aanneemt. Geen film om vrolijk van te worden en dat komt vooral door de strakke, haast emotieloze manier waarop Kaurismäki het kille Finland verbeeldt. Op een Hollywoodeinde zit je dan ook niet te wachten, maar de hele film lang hoop je op een wending ten positieve.

Comet in Moominland

1992 | Komedie

Japan/Nederland 1992. Komedie van Hiroshi Saitô. Met o.a. Rabbe Smedlund, Jyrki Kovaleff, Elina Salo, Ulla Tapaninen en Pertti Koivula.

Wicky de Viking? Maya de Bij? Alfred J. Kwak? Allemaal tekenfilmseries gemaakt door Japanner Hiroshi Saitô. Comet in Moominland is een verfilming van het Moomin-boek 'Kometen kommer'. Tove Jansson was de geestelijk moeder van de lieve trolletjes genaamd Moomins ('Moems' in het Nederlands) in hun Moominvallei met Moominhuisjes. Zij schreef de kinderboeken en maakte de illustraties waarop te zien is dat de trolletjes eruitzien als kleine witte nijlpaardjes. In Comet in Moominland gaat het Moomin-kind met zijn vriendje Sniff naar een observatorium omdat er een komeetinslag dreigt. Onderweg komen allerlei grappige wezens het avontuur versieren, zoals postzegelverzamelaar Hemulen. Na de dood van Tove Jansson in 2001 werden in Finland Moomin-postzegels gedrukt met speciaal aaizachte trolletjes.

The Match Factory Girl

1989 | Drama, Experimenteel, Komedie

Finland 1989. Drama van Aki Kaurismäki. Met o.a. Vesa Vierikko, Kati Outinen, Reiji Taipole, Silu Seppälä en Esko Nikkari.

Het ongecompliceerde, droefgeestige verhaal van een na[KA3]ieve jonge vrouw (Outinen) die in een lucifersfabriek werkt en droomt van de Grote Liefde. Ze heeft onverschillige, drankzuchtige ouders. Ze wordt op de dansvloer verleid door een charmante yup (Vierikko), van wie ze in verwachting raakt, maar dan wil de egoïstische jongeman niets meer van haar weten. Haar wereldje stort in elkaar, en diep teleurgesteld besluit ze zich op gewelddadige wijze op de wereld te wreken. Een wat nihilistische film vol bittere humor, die goed in elkaar gezet is, maar wellicht niet naar ieders smaak is. De film is het onafhankelijke derde deel van cult-regisseur Kaurismäki's 'proletarische trilogie', waarin hij zijn ethische kijk op een liefdeloze wereld laat zien.

Hamlet likemaalimassa

1987 | Misdaad, Film noir

Finland 1987. Misdaad van Aki Kaurismäki. Met o.a. Pirkka-Pekka Petelius, Esko Salminen, Kati Outinen, Elina Salo en Esko Nikkari.

Shakespeare in een modern jasje. Hamlet die de zaak van zijn overleden vader overneemt, wil wraak nemen op diens gewelddadige dood. Hij gaat daarbij zelf te gronde. Kaurismäki bekritisiert de moderne maatschappij en het kapitalisme, en verweeft daarin de standaard gangsterfilm en de film noir. Hij schreef zelf het scenario, en het camerawerk werd door Timo Salminen verzorgd.

Lumikuningatar

1986 | Familiefilm, Fantasy

Finland 1986. Familiefilm van Päivi Hartzell. Met o.a. Satu Silvo, Sebastian Kaatrasalo, Outi Vainionkulma, Tuula Nyman en Esko Hukkanen.

Originele, moderne verfilming van een beroemde vertelling van Hans Christian Andersen over de boze Sneeuwkoningin (Silvo), die met behulp van een ontvoerd mensenkind de eeuwige macht wil veroveren van de IJswereld. Tenslotte zegevieren, in deze symbolische strijd tussen het Licht en de Duisternis, de liefde en de onschuld, geholpen door de kracht van een jonge maagd. De jonge Kai (Kaatrasalo) en het meisje Gerda (Vainionkulma) zijn dikke vrienden. Op een nacht wordt Kai ontvoerd door de Sneeuwkoningin. Zij heeft een kind nodig om de magische, groene edelsteen te bemachtigen, die haar de macht moet geven om eeuwig te regeren. Gerda overwint vele gevaren en hinderlagen om haar vriendje te bevrijden. De indrukwekkende fotografie is van Henrik Paersch en het scenario is van regisseur Hartzell. Fantasierijk, lief met indrukwekkende scènes en meeslepende muziek. Voor kinderen, die het er voor over hebben om stil blijven genieten van een mooie film!

Herr Puntila och hans drang

1980 | Drama

Zweden 1980. Drama van Ralf Langbacka. Met o.a. Lasse Poysti, Pekka Saijonmaa, Arja Laiho, Martin Kurten en Elina Salo.

De landeigenaar Puntila vertoont veel overeenkomst met Dr. Jekyll en Mr. Hyde; hij is een aardige man als hij dronken is, maar een tiran als hij nuchter is. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Bertolt Brecht, dat in 1955 in Oostenrijk verfilmd werd onder de titel HERR PUNTILA UND SEIN KNECHT MATTI. USA-titel: MATTI/MR. PUNTILA AND HIS SERVANT.

Harry Munter

1969 | Familiefilm

Zweden 1969. Familiefilm van Kjell Grede. Met o.a. Jan Nielsen, Carl-Gustaf Lindstedt, Gun Jönsson, Georg Adelly en Al Simon.

Jonge fantast heeft een uitvinding gedaan waarvoor interesse in Amerika is. Vooruitzicht van emigratie maakt het slechte huwelijk van zijn ouders duidelijk, terwijl hij ook in andere opzichten moet ervaren dat de realiteit minder rooskleurig is dan hij meende. Hij ziet af van Amerikaanse toekomst en vlucht weer in dromerij. Film is in zijn geheel al te vaag-poëtisch, maar heeft reeks treffende, ironische of aandoenlijke scènes en vooral rake observaties van de personages daarbinnen.