Aleksander Fogiel is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Przypadek Pekosi[KA1]nskiego

1995 | Drama

Polen 1995. Drama van Grzegorz Królikiewicz. Met o.a. Bronislaw Pekosinski, Maria Klejdysz, Anna Seniuk, Jolanta Rychlewska en Franciszek Trzeciak.

Het onopgesmukte levensverhaal van een bestaand personage, Pekosi[KA1]nski, die in Zamo[KA1]s[KA1]c, Polen woont. Hij is ongeveer vijftig, heeft geen familie en weet eigenlijk niet wie hij is. Alles aan hem is gekunsteld: zijn geboortedatum (symbolisch de dag dat WOII uitbrak), zijn naam die gebaseerd is op PKOS, afkorting van een liefdadig centrum en geboorteplaats, een concentratiekamp waar zijn moeder hem buitensmokkelde door hem door de prikkeldraad te duwen. Sinds zijn jeugd hebben twee grootmachten getracht zijn geest te grijpen: de katholieke kerk en de totalitaire staat. Nu is hij een alcoholicus die, ondanks de gevolgen van een hersenbloeding, de ambitie koestert schaakkampioen te worden. Hij wordt doorlopend vernederd, weggejaagd, bedrogen, maar toch behoudt hij zijn waardigheid en het vertrouwen van een kind. Een uiterst bevreemdende film waarvan je nooit te weten komt wat werkelijkheid is en wat fictie Een leven surrealistisch bekeken. Pekosi[KA1]nski vertolkt zichzelf op verschillende momenten van zijn leven, maar hijzelf verandert niet. Hij is steeds hetzelfde gekleed en opgemaakt. Zo ontstaat een universeel personage, dat leeft buiten tijd en ruimte. Królikiewicz schreef zelf het scenario vol begrijpelijke symboliek. De fotografie is van Ryszard Lenczewski.

Zywot Mateusza

1968 | Drama

Polen 1968. Drama van Witold Leszczy[KA1]nski. Met o.a. Franciszek Pieczka, Anna Milewska, Wirgiliusz Gry[KA1]n, Aleksander Fogiel en Hanna Skarzanka.

Een poëtische eindexamenfilm die is ontleend aan een Noorse novelle. Olga en haar broer Mattheus, die in een droomwereld leeft, leiden een afgezonderd bestaan aan een meer. De ontmoeting met een houthakker is het begin van een ontluikende liefde en leidt tot het einde van Mattheus. Leszczy[KA1]nski blijkt een gevoelig oog te hebben voor de natuur, die hij probeert te verbinden met het ritme van de muziek van Corelli. De film is opgebouwd uit zeven delen: het huis, het dorp, de vogel, het eiland, de boom, het meer en de stenen. Vele malen bekroond, o.a. in Cannes.

Krzyzacy

1960 | Historische film

Polen 1960. Historische film van Aleksander Ford. Met o.a. Mieczysław Kalenik, Grazyna Staniszewska, Aleksander Fogiel, Urszula Modry[KA1]nska en Andrzej Szalawski.

Een historisch spektakel naar de klassieke roman van Henryk Sienkiewicz (van o.a. Quo Vadis), die zich afspeelt in de 15e eeuw. Tegen de achtergrond van de strijd van de Polen tegen de Duitse Teutoonse ridderorde wordt het verhaal verteld van een ongelukkige liefde van twee jonge mensen. De strijd wordt beëindigd door de overwinning van de Polen bij de slag om Grunwald, waardoor de Poolse soevereiniteit voor enige tijd verzekerd zal zijn. Deze overwinning is tot op heden het symbool van de Poolse onafhankelijkheid. De film behoort in Polen tot de meest bezochte films.