Jos Stelling (1945): regie, scenario en productie.
Er zijn 15 films gevonden.

De dans van Natasja

2023 | Drama, Komedie

Nederland 2023. Drama van Jos Stelling. Met o.a. Willem Voogd, Bram Reurink, Anastasia Weinmar, Hadewych Minis en Gene Bervoets.

De twaalfde en naar eigen zeggen laatste film van regisseur Jos Stelling (De illusionist) gaat over Daantje, een in zichzelf gekeerde jongen die geen aansluiting vindt bij zijn omgeving. Na de dood van zijn ouders zwerft hij over straat, tot hij de Russische Natasja ontmoet. Zij blijkt net als hij een door het leven getekende einzelgänger, met wie hij samen naar haar geboortedorp vertrekt. In de tragikomische vertelling gaat stijl boven inhoud: het geheel is prachtig geschoten in zwart-wit, het acteerwerk is mooi, maar het script is nogal richtingloos en de personages blijven wat op afstand. Niettemin een mooi persoonlijke en waardige afsluiter van een indrukwekkende filmcarrière.

Het meisje en de dood

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Jos Stelling. Met o.a. Sylvia Hoeks, Leonid Bichevin, Sergey Makovetskiy, Jim van der Woude en Henri Garcin.

Het meisje, dat is Elise (Hoeks), een jonge, laat-negentiende-eeuwse schone, die in een Duits hotel de vaste courtisane is van een oude, rijke, valse graaf. De dood is Nicolai, een Russische medicijnenstudent op doorreis die met zijn vasthoudende liefde haar hart breekt. Hoeveel poëzie de film op papier ook bevat, die weet bij gebrek aan chemie tussen de hoofdrolspelers maar niet tot leven te komen en vervalt zo tot larmoyante kitsch. De vakjury in van het Nederlands Film Festival dacht daar overigens anders over, want die gunde Het meisje en de dood behalve het Gouden Kalf voor beste geluid en camera ook nog die voor de beste film.

Duska

2007 | Drama

Nederland​/​​Rusland​/​​Oekraïne 2007. Drama van Jos Stelling. Met o.a. Gene Bervoets, Sylvia Hoeks en Sergey Makovetskiy.

Dag in dag uit sloft de oudere, alleenstaande, beetje treurige filmjournalist Bob (Bervoets) naar de vervallen bioscoop aan de overkant van de straat. Zijn liefde geldt vooral het kauwgom kauwende, op het oog onbereikbare meisje van de kassa (Hoeks). Als hij haar dan een keer mee naar zijn huis weet te krijgen krijgt hij onverwacht bezoek van z'n oude Russische vriend Duska (Makovetsky). En die gaat niet meer weg. Een tijdlang is het grappig hoe de drie om elkaar heendraaien, maar dan brengt Stelling teveel extra lagen in zijn film aan. Camerawerk, muziek en acteerprestaties maken de film toch de moeite waard.

The Gallery

2003 | Korte film, Erotiek

Duitsland​/​​Nederland 2003. Korte film van Jos Stelling. Met o.a. Gene Bervoets, Anouska Wink en Raymonde de Kuyper.

Een man valt ten prooi aan de verlangens van een jonge, bijzondere vrouw. Wanneer de vrouw zich begint uit te kleden en zich naar hem toe begeeft neemt het verhaal een eigen wending. Derde bijdrage van Stelling in de reeks Erotic Tales. Eerder maakte hij hiervoor De wachtkamer en The Gas Station.

The Gas Station

2000 | Korte film, Erotiek

Duitsland 2000. Korte film van Jos Stelling. Met o.a. Ellen ten Damme, Gene Bervoets en Martijn Bosman.

Humoristische film zonder dialoog uit de serie Erotic Tales. Een man veroorzaakt een botsinkje, en de vrouw tegen wie hij opbotst, reageert af op zijn auto. Dat laat hij niet op zich zitten.

No Trains No Planes

1999 | Drama, Komedie

Nederland​/​​België 1999. Drama van Jos Stelling. Met o.a. Dirk van Dijck, Gene Bervoets, Kees Prins, Katja Schuurman en Henri Garcin.

Regisseur Jos Stelling liet zich inspireren door de roman 'Broederweelde' van Jean Paul Franssens (wiens 'De Wisselwachter' hij eerder verfilmde) voor dit ensemblewerk dat zich afspeelt in een café aan een Nederlands stationsplein. Een van de stamgasten die zich dagelijks aan de toog van kroegbaas Joop (Garcin) verzamelen, is Gerard (Van Dijck) die vandaag afscheid neemt. Voorgoed. De cast is aardig (let op Peer Mascini met een hondje), maar kan niet verhinderen dat deze lauwe film lang niet zo geestig wordt als ie vast bedoeld was.

Erotic Tales: The Waiting Room

1995 | Fantasy

Nederland​/​​Duitsland 1995. Fantasy van Jos Stelling. Met o.a. Bianca Koedam, Gene Bervoets en Annet Malherbe.

De wachtzaal in een station. De mensen verdrijven de tijd met allerlei dingen. Een vrouw tracht wisselgeld te vinden voor het koffieapparaat, andere mensen lezen, maken ruzie of zitten gelaten te wachten. Een man tracht met zijn blik een meisje te verleiden, zonder succes. Dan maar een ander en weer een ander, steeds met hetzelfde resultaat. Tot eensklaps een beeld van een meid tegenover hem komt zitten die op zijn blik reageert en hem begint uit te dagen. Tot het uiterste. Knappe stijlstudie in het filmmaken. Zonder een woord dialoog, haast zonder muziek, slaagt Stelling die zelf ook het scenario schreef, erin een boeiende studie te maken van menselijke gelaatsuitdrukkingen. De twee hoofdrollen, Koedam en Bervoets, spreken hun dialoog door middel van lichaamstaal. Schitterend. Aan de camera stond Goert Giltay.

De wachtkamer

1995 | Korte film, Erotiek

Nederland​/​​Duitsland 1995. Korte film van Jos Stelling. Met o.a. Gene Bervoets, Bianca Koedam en Annet Malherbe.

Erotisch getinte film gesitueerd in de wachtkamer van een station. Terwijl zijn echtgenote koffie haalt, bekijkt een man op provocerende wijze enkele vrouwen. Eén van hen beantwoordt zijn brutale blikken en leert hem een lesje dat hij niet snel zal vergeten.

De Vliegende Hollander

1995 | Drama, Fantasy

Nederland​/​​België​/​​Duitsland 1995. Drama van Jos Stelling. Met o.a. René Groothof, Nino Manfredi, Gerard Thoolen, Michiel Groothof en Veerle Dobbelaere.

Van de bekende spooklegende is weinig overgebleven in dit theatrale epos rond een lijfeigene die tijdens de Tachtigjarige Oorlog van Vlaanderen naar Holland vlucht om zijn vader op te sporen. De dure, moeizaam tot stand gekomen productie moet het vooral van de beelden hebben; Stellings Middeleeuwen zijn grauw en smerig en worden bevolkt door archetypische minstrelen, dwergen, beeldenstormers, geuzen en Spanjaarden. Het verhaal dobbert als een stuurloos schip door de bagger, om het maar toepasselijk te verwoorden, maar de barokke sfeer heeft wel iets betoverends.

De Wisselwachter

1986 | Drama, Komedie

Nederland 1986. Drama van Jos Stelling. Met o.a. Jim van der Woude, Josse De Pauw, Stéphane Excoffier, Ton van Dort en John Kraaykamp.

Een psychologisch drama van Stelling die al eerder hoge ogen gooide met DE ILLUSIONIST. De hele film speelt zich af in een verlaten spoorwegstation in de heuvels van Schotland, waar een dame per ongeluk is uitgestapt. Het station wordt bevolkt en af en toe bezocht door bizarre personages. Er wordt zeer intens geacteerd en het wisselende licht in de Schotse Hooglanden levert bijzonder mooie plaatjes op, maar het blijft allemaal erg kunstmatig en daardoor niet echt boeiend.

De Illusionist

1983 | Komedie

Nederland 1983. Komedie van Jos Stelling en Freek de Jonge. Met o.a. Freek de Jonge, Jim van der Woude, Catrien Wolthuizen, Gerard Thoolen en Carel Lapere.

Een droomachtige terugblik op de jeugd van een op het platteland opgegroeide theaterkomiek en diens haat-liefde- verhouding met zijn gestoorde broer. Een film zonder dialogen, die werd opgetrokken uit een bonte baaierd van autobiografische notities en vertekeningen, symbolen, grappen en sentimenten die karakteristiek zijn voor Freek de Jonge. Met verbluffende flair werden die in beelden gebundeld door de schilderende filmer Stelling. De film werd onderscheiden met het Gouden Kalf 1984.

De Pretenders

1981 | Drama

Nederland 1981. Drama van Jos Stelling. Met o.a. Evert Holtzer, Coby Stunnenberg, Simone Dresens, Ton van Dort en Pete van Laar.

Een tienerdrama, een sfeerbeeldje uit de vlotte jaren zestig. Jongeren ontmoeten elkaar in een buurtkroeg en willen méér zijn dan ze zijn. Soms wat amateuristisch, soms goed, en bij vlagen zelfs ontroerend geregisseerd.

Rembrandt Fecit 1669

1977 | Historische film, Drama

Nederland 1977. Historische film van Jos Stelling. Met o.a. Frans Stelling, Ton de Koff, Lucie Singeling, Hanneke van der Velden en Aya Gill.

In Nederland door de critici gekraakt, in het buitenland met ontzag bejegend (en o.a. een maandenlang succes in een Parijse bioscoop) is deze Rembrandtfilm een puntgaaf historisch drama, dat naadloos aansluit bij films van grote cineasten als Straub en Duras. Stelling kijkt, met verbluffend mooie ensceneringen (camera Ernest Bresser) naar de kijkende Rembrandt om de toeschouwer van de film opnieuw te leren kijken. Frans Stelling als de jonge en Ton de Koff als de oude Rembrandt steken Charles Laughton in REMBRANDT (1936) naar de kroon. Een film met klassieke allures.

Elckerlyc

1975 | Komedie, Historische film, Drama

Nederland 1975. Komedie van Jos Stelling. Met o.a. George Bruens, Lucie Singeling, Geert Thijssens, Jan van der Steen en Nel de Vries.

Na MARIKEN VAN NIEUMEGHEN leerde Stelling van zijn fouten en maakte een onthutsend mooie, oogverblindende eigen(wijze) versie van de middeleeuwse allegorische zedenles. Het wonderbaarlijke aan ELCKERLYC is dat een Stelling met zoveel flair een visie heeft durven filmen in plaats van het geijkte drama of het bekende verhaaltje af te leveren. De ezel sjouwende Elckerlyc die door anderen te doden God wil zijn, werd in Stellings bruisende kleuren een Kafkaëske, moderne mens. Het camerawerk is van Ernest Bresser en de ritmische montage is van Ate de Jong, later zelf regisseur.

Mariken van Nieumeghen

1974 | Historische film, Drama

Nederland 1974. Historische film van Jos Stelling. Met o.a. Lucie Singeling, Sander Bais, Ronnie Montagne, Anneke Van der Velden en Ronni Montagne.

Een bruisende film, een overrompelende blik in de middeleeuwen door middel van het verhaal van Mariken wier schoonheid door de duivelse komediant Moenen wordt gebruikt om mensen tegen elkaar op te zetten. Stellings enscenering van middeleeuwse gebeurtenissen is bijna geniaal en zijn interpretatie van het moraliteitsverhaal doordacht. Jammer dat de continuïteit van de film gebreken vertoont. Bewondering verdient ook Stellings spelregie in dit meeslepende debuut, een unicum in Nederland.