Dudley Sutton: cast.
Er zijn 30 films gevonden.

Orlando

1992 | Fantasy, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Rusland​/​​Frankrijk​/​​Nederland 1992. Fantasy van Sally Potter. Met o.a. Tilda Swinton, Quentin Crisp, Jimmy Somerville, Billy Zane en John Wood.

Wanneer koningin Elizabeth I een jonge edelman opdraagt nooit oud te worden, dan gehoorzaamt hij: Orlando blijft eeuwenlang leven, tegen wisselende historische decors, en in verschillende verschijningen, ook als vrouw. De roman van Virginia Woolf inspireerde Sally Potter (The Party) tot een visueel beeldschoon, prikkelend drama over verandering en sekse-identiteit. Tilda Swinton, een actrice die vaker haar androgyne verschijning slim inzet, is de vanzelfsprekende keuze voor de dubbelrol. Een van de twee Oscarnominaties was voor het vermaarde production design-duo Jan Roelfs en Ben van Os.

The Football Factory

2004 | Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 2004. Misdaad van Nick Love. Met o.a. Danny Dyer, Frank Harper, Neil Maskell, Tamer Hassan en Roland Manookian.

Engelse football-hooligans zijn een sociologisch enigma en kostelijk voer voor wetenschappers, journalisten en filmmakers. In het snoeiharde docudrama The football factory, gebaseerd op de bestseller van John King, worden de ruziezoekers neergezet als seksueel en sociaal-economisch gefrustreerde twintigers die 'geweld nodig hebben om te voelen dat ze leven'. Pacifist Danny Dyer is subliem in de rol van de doodgewone arbeider die leeft voor het weekend, met 'terloopse seks, waterig bier, zwaar versneden drugs en occasionally kicking the fuck out of someone'. Passend verlucht met opzwepende muziek van onder meer Mogwai, The Streets, Freestylers en Primal Scream.

Song for a Raggy Boy

2003 | Drama, Historische film

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Denemarken​/​​Spanje 2003. Drama van Aisling Walsh. Met o.a. Aidan Quinn, Iain Glen, Marc Warren, Dudley Sutton en Alan Devlin.

In 1999 bood de Ierse regering officieel excuses aan voor geïnstitutionaliseerd seksueel en psychisch misbruik op tientallen katholieke tuchtscholen vanaf halverwege de 19de eeuw tot in de jaren 80 van de 20ste eeuw. Song for a Raggy Boy gaat over een dergelijke school waar in 1939 een nieuwe, ongewijde leraar (Quinn) ruzie krijgt met een sadistische pater (Glen). Regisseur en coscenarist Walsh sloeg de plank mis met een melodramatische aanpak die het lerarenconflict centraal stelt, met als genadeklap een verwaterde Dead Poets Society-finale. Het explosieve materiaal dat het conflict drijft blijft jammerlijk onderbelicht. Interessante materie, matige uitvoering.

David Copperfield

1999 | Drama, Historische film

Ierland​/​​Canada 1999. Drama van Peter Medak. Met o.a. Michael Richards, Eileen Atkins, Anthony Andrews, Sally Field en Hugh Dancy.

In 1999 bood de Ierse regering officieel excuses aan voor geïnstitutionaliseerd seksueel en psychisch misbruik op tientallen katholieke tuchtscholen vanaf halverwege de 19de eeuw tot in de jaren 80 van de 20ste eeuw. Song for a Raggy Boy gaat over een dergelijke school waar in 1939 een nieuwe, ongewijde leraar (Quinn) ruzie krijgt met een sadistische pater (Glen). Regisseur en coscenarist Walsh sloeg de plank mis met een melodramatische aanpak die het lerarenconflict centraal stelt, met als genadeklap een verwaterde Dead Poets Society-finale. Het explosieve materiaal dat het conflict drijft blijft jammerlijk onderbelicht. Interessante materie, matige uitvoering.

The Tichborne Claimant

1998 | Komedie, Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1998. Komedie van David Yates. Met o.a. John Gielgud, Robert Hardy, Robert Pugh, Stephen Fry en Rachael Dowling.

Meesterlijk rechtbankdrama over het waargebeurde verhaal van de Tichborne Claimant, de man die eind 19de eeuw het erfgoed van de Tichborne opeiste. Het perspectief van het verhaal ligt bij de Afrikaanse bediende van de familie (John Kani). Hij werd rond 1875 naar Australië gezonden om de vermiste erfgenaam op te sporen. De bediende vindt een kandidaat (Robert Pugh) maar door omstandigheden wordt diens claim afgewezen. Pugh gaat naar de rechtbank om zijn gelijk te halen en vindt advocaat Stephen Fry tegenover zich. Een wonderlijk relaas over het dunne laagje beschaving van de Engelse standenmaatschappij.

Lovejoy: the Prague Sun

1992 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1992. Misdaad van Geoffrey Sax. Met o.a. Ian McShane, Phyllis Logan, Dudley Sutton, Chris Jury en Donald Pleasence.

Een Tsjech keert terug naar zijn oorlogsbasis in Engeland en wordt beroofd. Een diamant geeft antiekexpert Lovejoy een aanwijzing. Een goed Lovejoy-mysterie op speelfilmformaat, met een juiste balans tussen spanning en humor. De gedegen acteerprestaties en regie, gecombineerd met de af en toe geestige dialogen, zorgen ervoor dat de nogal afgezaagde plot niet stoort.

Lovejoy: Highland Fling

1992 | Misdaad, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1992. Misdaad van Francis Megahy. Met o.a. Ian McShane, Phyllis Logan, Chris Jury, Dudley Sutton en Simon Ward.

Antiekhandelaar Lovejoy wordt naar Schotland gelokt om een meubelstuk te bekijken, waar hij in een moordkomplot wordt betrokken. Jonathan Cash's figuur ditmaal in een aflevering van speelfilmlengte, waarin meer humor zit dan gewoonlijk.

Lovejoy: Black Virgin of Vladimir

1991 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1991. Misdaad van Ian McShane. Met o.a. Linda Gray, Dudley Sutton, Chris Jury, Brian Blessed en Mako.

Een gemene antiekhandelaar gebruikt een Roublev-ikoon om een rijke weduwe te helpen wraak te nemen op een Griekse handelaar die haar wijlen echtgenoot vervalsingen verkocht heeft. Eerste speelfilmavontuur naar aanleiding van een populair Brits tv- programma. Geloofwaardig personage in een representatieve film.

Edward II

1991 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1991. Biografie van Derek Jarman. Met o.a. Steven Waddington, Andrew Tiernan, Tilda Swinton, Nigel Terry en Kevin Collins.

Verfilming van een toneelstuk van Shakespeare-tijdgenoot Christopher Marlowe, waarin de 14de-eeuwse Engelse koning Edward II het - tot woede van zijn gemalin en hofhouding - openlijk hield met een mannelijke onderdaan. Regisseur en homo-activist Jarman (1942-1994) kon goed uit de voeten met Marlowe's tekst. De 16de-eeuwse dichter en toneelschrijver legde zijn levensechte helden flitsende dialogen, vaak in de vorm van jambische pentameters (die téksten lézen écht wel áls een spéér), in de mond. Als film werd Edward II een kruising tussen een perfect, pre-Shakesperiaans koningsdrama en een - in sommige scènes - nogal vet aangezette gay-movie.

The Rainbow

1989 | Drama, Romantiek, Erotiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1989. Drama van Ken Russell. Met o.a. Sammi Davis, Amanda Donohoe, Paul McGann, Christopher Gable en David Hemmings.

De meest teruggehouden film (relatief gesproken dan) die regisseur Russell in jaren gemaakt heeft is in feite een voorloper van Women in Love, zijn zo geslaagde verfilming van het boek van D.H. Lawrence. De wereldse Donohoe neemt Davis, een jonge onderwijzeres uit een beschermd milieu, onder haar vleugels. Op veel mooie en treffende scènes zit te weinig vlees, maar de film als geheel is zeker het aanzien waard. Jackson speelt de moeder van de figuur die ze speelt in Women in Love. Scenario van de regisseur en Vivien Russell.

1996

1989 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1989. Thriller van Karl Francis. Met o.a. Keith Barron, Gillian Eaton, Dudley Sutton, Tom Marshall en Keith Allen.

In een verdeeld Engeland in de nabije toekomst leidt een oudere detective van Scotland Yard het onderzoek naar een geval waarbij de politie op zogenaamde 'terroristen' heeft geschoten. Hij ontdekt een poel van corruptie en vriendjespolitiek. Het thriller-element en de samenzweringen zijn typerend voor schrijver G.F. Newman, die bang is voor de uitholling van de vrijheid als direkt gevolg van het Thatcherisme. Strakke regie van Karl Francis.

A State of Emergency

1986 | Thriller

Verenigde Staten 1986. Thriller van Richard Bennett. Met o.a. Martin Sheen, Peter Firth, Tim Pigott-Smith, Fionnula Flanagan en Frances Tomelty.

Een saaie, belerende politieke thriller met Sheen als een atoomgeleerde die, bekeerd na een uit de hand gelopen experiment, de grootmachten bezweert op te houden atoomwapens te bouwen. Allemaal heel nobel, maar zo praatziek en zo onaantrekkelijk verpakt dat al na een kwartier de sympathie van de kijker uitgaat naar de vertegenwoordigers van de grootmachten die het oeverloze gezwets van Sheen moeten aanhoren.

Lamb

1985 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Colin Gregg. Met o.a. Liam Neeson, Hugh O'Conor, Harry Towb, Frances Tomelty en Ian Bannen.

Een jonge broeder die lesgeeft op een afgelegen school krijgt de verantwoordelijkheid over een tienjarige epilepticus. Zijn geloofscrisis valt samen met zijn verontwaardiging over de onredelijke manier waarop de jongen wordt behandeld. Hij besluit met de jongen naar Londen te vluchten. Een indringende en tragische verfilming van de oprechte roman van Bernard MacLaverty. Schitterend geregisseerd en een fraaie, beheerste vertolking van O'Conor als de vuilgebekte jongen.

The Disappearance of Harry

1982 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1982. Drama van Joseph Despins. Met o.a. Annette Crosbie, Cornelius Garrett, Leonard Preston, Philip Locke en Rosalind Knight.

Nottingham begin jaren 1960. Ondanks het feit dat zijn verjaardag gevierd wordt lijkt Harry Webster (Lyon) niet bepaald gelukkig. De volgende dag pakt hij enkele spullen in en verdwijnt zonder iemand te verwittigen. Zijn vrouw, Lizzy (Crosbie) is ten zeerste verontrust en begrijpt niet wat er met hem gebeurd kan zijn. Op zijn werk was hij niet bepaald populair en wanneer de politie een foto van hem vraagt blijken ze allemaal verdwenen. Via een afleveringsbon van Harry komt Lizzy in het bezit van een waardevol antiek uurwerk uit 1782. Dit en een boek over de [KL]Luddites[KLE] (activisten die zich in de 18e eeuw verzetten tegen de industriële vooruitgang) zijn de enige sporen die ze bezit. Een intrigerende thriller die leidt naar een web van industriële en politieke corruptie en sabotage. Origineel en vol onverwachte wendingen, maar met een ontgoochelende climax. Howard Wakeling schreef het verhaal en verwerkte het samen met Despins tot scenario. Economisch gefilmd, zonder één beeld teveel en met een overvloed aan close-ups, door Phil Meheux.

Smiley's People

1982 |

Verenigd Koninkrijk 1982. Simon Langton. Met o.a. Alec Guinness, Eileen Atkins, Michael Gough, Vladek Sheybal en Dudley Sutton.

Mini-serie in zes delen. Guinness opnieuw in de rol van de Britse meesterspion George Smiley (hij deed het eerder in de mini-serie TINKER, TAILOR, SOLDIER, SPY) in het derde deel van de trilogie van John Le Carr[KA1]e - het tweede deel werd niet verfilmd, maar dat is hier niet te merken. Guinness is in actie in Oost-Berlijn met Karla (Patrick Stewart) als tegenstander. Vlak na de opnamen van de serie stierf in juni 1982 Curd Jürgens - de grijze eminentie van de Duitse film zoals hij de laatste jaren genoemd werd.

Brimstone and Treacle

1982 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1982. Drama van Richard Loncraine. Met o.a. Sting, Denholm Elliott, Joan Plowright, Suzanna Hamilton en Benjamin Whitrow.

Sting is een engelachtige zwerver, die de privacy van een deftig Brits echtpaar binnendringt, Elliott en Plowright, wier dochter in coma ligt. De engel ontpopt zich echter tot een ware duivel, die het gezin terroriseert. Oorspronkelijk door Dennis Potter als toneelstuk geschreven en in 1976 bewerkt tot een tv- spel, dat aanvankelijk wegens de schokkende inhoud door de BBC niet werd uitgezonden. Pas toen hij in 1982 de kans kreeg het in alle artistieke vrijheid opnieuw te bewerken voor de film, vond de BBC de tv-opnames terug voor uitzending. Het werd een schokkende psychologische horrorfilm, die zeker niet naar ieders smaak is (vooral de verkrachting van het mentaal gestoorde meisje kreeg heel wat kritiek). Rock-zanger Sting (van de groep The Police, die ook voor de score zorgde) speelt hier zijn eerste dramatische rol en hij doet dit zo weerzinwekkend, dat hij onmiddellijk als acteur serieus genomen werd. Elliott en Plowright zijn zoals gebruikelijk uitstekend. Peter Hannan verzorgde de fotografie.

George and Mildred

1980 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1980. Komedie van Peter Frazer Jones. Met o.a. Yootha Joyce, Brian Murphy, Stratford Johns, Norman Eshley en Sheila Fearn.

Deze komedie werd afgeleid van de succesvolle tv-serie [KL]The Ropers[KLE] met de klunzige echtgenoot George (Murphy) die hier pogingen onderneemt om van zijn trouwdag iets te maken. Niet veel meer of minder dan de tv-serie, alleen veel langer. De serie werd in 1981 voortijdig beëindigd op haar hoogtepunt door de dood van Yootha Joyce, die Mildred speelde. Scenario van Dick Sharples. Camerawerk van Frank Watts.

The London Connection

1979 | Komedie, Misdaad, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1979. Komedie van Robert Clouse. Met o.a. Jeffrey Byron, Larry Cedar, Lee Montague, Mona Washbourne en David Kossoff.

Een Amerikaanse geheim agent raakt in Londen betrokken bij de ontvoering van een Oosteuropese geleerde door een misdadige organisatie die aast op een geheime energieformule. Een onsamenhangende, flauwe Disney-film.

Number One of the Secret Service

1977 | Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1977. Actiefilm van Lindsay Shontoff. Met o.a. Richard Todd, Nicky Henson, Aimi MacDonald, Geoffrey Keen en Dudley Sutton.

Een clochard die in Hyde Park een aantal rijke, vooraanstaande zakenlui beschuldigt van allerlei hoogst onfrisse transacties is de hoofdverdachte als plots de door hem bezochte heren één voor één worden vermoord. Topspion Arthur Loveday zal zich met de zaak bezighouden. Het is niet helemaal duidelijk of deze film een parodie dan wel een serieuze spionagefilm is, waaruit u meteen kunt afleiden dat de film als geen van beide een bepaald overweldigende indruk maakt.

No.1 of the Secret Service

1977 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1977. Thriller van Lindsay Shonteff. Met o.a. Nicky Henson, Richard Todd, Aimi Macdonald, Geoffrey Keen en Dudley Sutton.

Geheim agent Charles Bind (Henson) in de slag met een geheime, para-militaire groep moordenaars, die zich KRASH (Killing, Rape, Arson, Slaughter & Hits) noemt. Deze ietwat achterhaalde James Bond-persiflage neemt in hoog tempo alle bekende genregrappen nog eens door. Alleen voor de onverbeterlijke liefhebbers.

One Hour to Zero

1976 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1976. Familiefilm van Jeremy Summers. Met o.a. Jayne Collins, Toby Bridge, Andrew Ashby, Dudley Sutton en Ann Windsor.

Een jeugdfilm met een boodschap. Twee jongens voorkomen een ramp als een atoomcentrale door een experiment op springen staat. Dit is echter de achtergrond voor een moralistisch verhaaltje over een keurige jongen die een minder keurige jongen weer op het rechte pad helpt.

Come una rosa al naso

1975 | Komedie

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Komedie van Franco Rossi. Met o.a. Vittorio Gassman, Ornella Muti, Lou Castel, Adolfo Celi en Madeline Hinde.

Een Italiaanse restauranthouder in Londen krijgt van zijn mafia-verwanten op Sicilië opdracht te waken over de maagdelijkheid van een aantrekkelijk nichtje dat naar Engeland komt. Deze stereotiepe situatie-komedie is geconstrueerd rond de komische talenten van Gassman en de charme van Muti die door gebrek aan inhoudelijke verrassingen wel erg zwaar belast worden.

Paganini Strikes Again

1973 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1973. Familiefilm van Gerry O'Hara. Met o.a. Philip Bliss, Andrew Bowen, Simon Thompson, Julie Dawn Cole en Dudley Sutton.

Drie muzikaal aangelegde schooljongens helpen de plaatselijke politie een bende dieven overmeesteren. Levendig verhaal in de goede traditie van de Britse jeugdfilm.

Diamonds on Wheels

1973 | Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Familiefilm van Jerome Courtland. Met o.a. Patrick Allen, George Sewell, Derek Newark, Dudley Sutton en Barry Jackson.

Een onbenullige, spanningsloze komedie van Disney over kameraden Firth en Banks, die met hun vriendinnetje Lund aan een puzzelrit deelnemen in hun knutselauto, en ze weten niet dat een stel dieven de buit van een juwelenroof in Londen in de zitting van de wagen heeft verstopt. De boeven en politie zetten de achtervolging in. William R. Yates bewerkte het jeugdboek van Pierre Castex. Opgenomen in Engeland.

Mr. Forbush and the Penguins

1972 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Al Viola, Roy Boulting, Arne Sucksdorff en Al Viola. Met o.a. John Hurt, Hayley Mills, Dudley Sutton, Tony Britton en Thorley Walters.

Kan een vrouwenversierende bioloog gelukkig worden op de Zuidpool waar hij onderzoek verricht aan een pinguïnkolonie? Lijkt enigszins op de later gemaakte en betere NEVER CRY WOLF. De documentaire-filmer Sucksdorff maakte de fascinerende beelden van de pinguïns. Boulting regisseerde de scènes met zijn vrouw Mills. Ook bekend als CRY OF THE PENGUINS.

The Devils

1971 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1971. Horror van Ken Russell. Met o.a. Oliver Reed, Vanessa Redgrave, Dudley Sutton, Max Adrian en Gemma Jones.

Goede acteertalenten redden deze verbijsterende mengeling van geschiedenis, komedie en surrealisme in deze breed opgezette verfilming van Whiting's toneelstuk en Aldous Huxley's boek handelend over hekserij en politiek in 17e-eeuwse Frankrijk. Een krankzinnige film, met een bloederig eind, niet bestemd voor zwakke zenuwen. Scenario van de regisseur. Het camerawerk is van David Whatkin.

A Town Called Hell

1971 | Western

Spanje​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1971. Western van Robert Parrish. Met o.a. Robert Shaw, Stella Stevens, Martin Landau, Telly Savalas en Michael Craig.

Mexico, 1895 - in de stad Bastard wordt een priester vermoord. Tien jaar later wordt de stad geregeerd door dictator Savalas en Shaw, met Landau, de moordenaar van de priester, nu zelf de priester. Landau keert ook terug op zoek naar Aguila, een legendarische revolutionair. Ook Stevens is op zoek: naar haar man. Het hele gedoe draait om deze Aguila, die achteraf allang dood blijkt te zijn. Het geeft aanleiding om in de loop van de film zo`n twee dozijn lijken te organiseren, dus actie is er wel (en vaak heel rauw). Richard Aubrey verzon het allemaal; de muziek werd verzorgd door de bekende Waldo de los Rios.

The Walking Stick

1970 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Eric Till. Met o.a. Samantha Eggar, David Hemmings, Emlyn Williams, Phyllis Calvert en Ferdy Mayne.

In het eenzame leven van Eggar, aan haar rolstoel gekluisterd door kinderverlamming, verschijnt op een dag Hemmings. Het is de grote liefde. Ze willen een antiekzaak beginnen, maar daarvoor hebben ze geld nodig. Hemmings plant een hold-up om aan de financiën te komen. Hij vraagt Eggar hem te helpen, maar speelt hij wel zuiver spel? Een oerconventionele film die degelijk verteld en gespeeld wordt, maar die weinig nieuws te bieden heeft. Toch blijft het scenario van George Bluestone, naar een roman van Winston Graham tot het einde een boeiende karakterstudie. Arthur Ibbetson is verantwoordelijk voor de mooie fotografie. Panavision.

Crossplot

1969 | Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1969. Avonturenfilm van Alvin Rakoff. Met o.a. Roger Moore, Martha Hyer, Claudie Lange, Alexis Kanner en Francis Matthews.

Een reclameman in Londen (Moore) gaat op zoek naar een geschikt model voor een van zijn campagnes en raakt verzeild in een internationaal spionagecomplot. Spannend amusement met veel vaart. De film blaast nieuw leven in de standaardgegevens van het genre en gebruikt deze op een originele manier.

The Leather Boys

1964 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1964. Drama van Sidney J. Furie. Met o.a. Rita Tushingham, Colin Campbell, Dudley Sutton en Gladys Henson.

Een film zonder concessies over een niet goed bij elkaar passend stel, de impulsieve Tushingham en een monteur, die meer aan motorfietsen verknocht is dan aan haar, waarbij de tegengestelde kijk op het leven en hun verlopen omgeving de aandacht krijgen.