Halil Ergün

Acteur

Halil Ergün is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Yara

1998 | Drama

Zwitserland/Turkije/Duitsland 1998. Drama van Yilmaz Arslan. Met o.a. Halil Ergün, Yelda Reynaud, Nur Sürer, Füsun Demirel en Necmettin Çobanoglu.

Door de ogen van de boezemvriendin van H[KA3]ulya (Reynaud) beleven we in de proloog hoe zij door haar ouders van Duitsland naar Turkije gestuurd wordt. Bij haar oom (Erg[KA3]un) en tante (Demirel), die in de Turkse provincie wonen, is H[KA3]ulya doodongelukkig. Ze wil maar [KA1]e[KA1]en ding: terug naar Duitsland. Na een poging tot verkrachting door de twee dorpsmacho`s die zij behendig van zich afslaat, kiest zij de vrijheid. De weg uit de hel is lang en moeilijk als je geen geld en geldige papieren hebt. H[KA3]ulya belandt na wonderbaarlijke omzwervingen in de gevangenis en daarna in een psychiatrische inrichting. Plotseling als een deus ex machina komt haar vriendin haar bevrijden en neemt haar mee terug naar Duitsland. Het scenario van regisseur Arslan bevat geen origineel thema (het is de zoveelste variatie op het onderwerp over de cultuurkloof), maar gecombineerd met uitzonderlijk camerawerk van J[KA3]urgen J[KA3]urges en wonderlijke, maar fantasievolle ensc[KA2]ering is de rolprent iets aparts geworden. De heldin Reynaud draagt haar rol niet met een onverdeeld genoegen en haar benarde situatie zet een domper op een film waarin kameraadschap tussen vrouwen en de liefde tussen hen de boventoon lijken te voeren. Vertoning op het filmfestival van Veneti[KA3]e bezorgde deze film die bedoeld was voor de Duitse regionale omroep WDR (die coproducent was), bioscoopstatus.

Hamam

1997 | Komedie, Romantiek, Drama

Spanje/Italië/Turkije 1997. Komedie van Ferzan Ozpetek. Met o.a. Alessandro Gassman, Francesca D'Aloja, Halil Ergün, Carlo Cecchi en Serif Sezer.

Deze film vloog naar een verrassende vijfde plek onder favorieten bij de Volskrantlezers in 1998. Kennelijk sprak de oude, rustige en weelderige sfeer in Hammam de Hollanders aan. Yuppie Francesco (Gassman) woont met zijn vriendin in Rome als hij een hamam erft in Istanbul. Hij reist af naar Istanbul, wil verkopen, maar besluit - onder de indruk van de magie van de stad - toch het Turkse bad op te knappen. Een goede keuze.

Cazibe hanim'in gündüz düȿleri

1992 | Komedie

Turkije 1992. Komedie van Irfan Tözüm. Met o.a. Hale Soygazi, U[KA5]ur Polat, Macit Koper, Suna Selen en Nüvit Özdo[KA5]gru.

Dit is het verhaal van een ongetrouwde juffrouw die onder één dak woont met haar bejaarde moeder en oom. Ze dagdroomt op zolder over mannen en seksuele opwinding totdat er echte kerels in het spel komen. Een interessante, gedurfde film uit een deel van de wereld, waar zo'n onderwerp nog flink taboe is. Scenario van Macit Koper en Ayhan Ergürsel. Camerawerk van Aytekin Cakmakci. Meervoudig bekroond op het nationale Turkse festival van Antalaya.

Kaçik Düsmani

1987 | Drama

Turkije 1987. Drama van Bilgé Olgaç. Met o.a. Perihan Savaç, Halil Ergün, Mesut Engin, Ismet Ay en Alige Roma.

In een Anatolisch dorpje bereidt men zich voor op een bruiloft en zijn alle vrouwen rondom de bruid verzameld wanneer er een gasfles explodeert en het 'vrouwenhuis' in brand vliegt. Alle vrouwen komen om het leven, op een na, die toevallig ook nog gestoord is. De film vertelt ons hoe de weduwnaars opnieuw proberen te trouwen en daar niet allemaal evenveel geluk bij hebben. Parallel daarmee maakt een westers filmteam misbruik van de naïviteit van de autochtonen door hun wijs te maken dat ze nog een bruiloft willen filmen, terwijl ze alleen maar een 'folkloristische' scène in hun documentaire willen inlassen. De verbanden tussen de twee onderwerpen zijn echter zeer onduidelijk! Afgezien van de grimmige humor van de eerste scènes wordt de film na verloop van tijd demonstratief, schematisch en ronduit vervelend.

Yol

1982 | Drama

Duitsland/Zwitserland/Turkije 1982. Drama van Yilmaz Güney en Çerif Gören. Met o.a. Tarik Akan, Halil Ergün, Necmettin Çobano[KA5]glu, [KA10]Serif Sezer en Meral Orhonsoy.

Turkije, begin jaren tachtig. Enkele gedetineerden mogen op verlof, Mehmet Salih, Seyit Ali en Ömer behoren tot de gelukkigen die een weekje de vrijheid mogen proeven. Maar echt leuk wordt het niet: de vrouw van Seyit blijkt inmiddels prostituee te zijn, de familie eist eerwraak. Mehmet moet zich verzoenen met zijn vrouw en Ömer verzeilt in een Turks-Koerdisch conflict. Regisseur Güney was een politieke gevangene tijdens het draaien van Yol, hij liet de regie over aan Gören. Hij vluchtte, ging naar Parijs, monteerde daar de film en kreeg er in Cannes de Gouden Palm voor.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Halil Ergün op televisie komt.

Reageer