Monique Mercure: cast.
Er zijn 18 films gevonden.

Emporte-moi

1999 | Drama

Frankrijk​/​​Canada​/​​Zwitserland 1999. Drama van Léa Pool. Met o.a. Karine Vanasse, Pascale Bussières, Miki Manojlovic, Alexandre Mérineau en Charlotte Christeler.

Het is 1963. De dertienjarige Hanna (Vanasse) is 13 en woont in Montréal. Ze heeft een moeilijke leeftijd, ze is geen meisje meer maar ook nog geen vrouw. Hanna heeft veel ruzie met haar ouders. Duidelijk is wel dat ze veel van haar kwakkelende, hardwerkende moeder (Bussières) houdt. Meer moeite heeft ze met haar vader (Manojlovic), overlevende van de holocaust en miskend schrijver. Haar broer Paul (Mérineau) is haar enige houvast. Op een middag ziet Hanna in de bioscoop de Godard-film 'Vivre Sa Vie'. Gefascineerd door het motto van de film; leef je leven zoals het komt, blijft het Hanna bezighouden, echter vergetend dat er ook grenzen zijn. Langzaamaan neemt Hanna het motto over. Samen met haar broer en vriendin Laura, die ze al bij de film zag en later op een feestje ontmoet, ontdekt ze haar ambivalente sexuele gevoelens. Op een bepaald moment wordt haar duidelijk dat het motto van de Godard-film iets anders inhoudt. Namelijk dat je vrij bent om te leven als je wilt, maar dat daarbij de verantwoordelijkheid komt om het goed te doen en dat je die verantwoordelijkheid ook zelf moet dragen. Een bijzondere film met een steengoede rol van Karine Vanasse.

When Justice Fails

1997 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Canada 1997. Thriller van Allan A. Goldstein. Met o.a. Jeff Fahey, Marlee Matlin, Carl Marotte, Chuck Shamata en Charles Edwin Powell.

De New Yorkse agent Tom Chaney gaat samen met zijn collega Rod Lambeau op zoek naar een seriemoordenaar, die het op seksuele misdadigers gemunt heeft. De agenten vragen de doofstomme Kathy om hulp. Zij is officier van justitie en heeft zich al een paar keer ingezet voor slachtoffers van zedendelicten. Tom krijgt een relatie met deze vrouw, maar intussen vertrouwt hij Kathy niet helemaal en al gauw ondekt hij dat ze een dubbelleven leidt

Whiskers

1996 | Fantasy, Familiefilm, Drama

Canada​/​​Verenigde Staten 1996. Fantasy van Jimmy Kaufman en Jim Kaufman. Met o.a. Brent Carver, Michael Caloz, Steve Adams, Laurel Paetz en Monique Mercure.

Jed Martin krijgt het angstaanjagende vermoeden dat zijn ouders z'n kat Whiskers weg willen doen. Hij besluit op een gegeven moment de Egyptische vrouw Bastet in te huren om Whiskers om te toveren in een mens. Wanneer dit daadwerkelijk lukt, is het zaak dat Whiskers weer goede maatjes wordt met Jeds moeder voordat de betovering uitgewerkt is

Shehaweh

1992 | Western, Drama, Historische film

Canada 1992. Western van Jean Beaudin. Met o.a. Marina Orsini, Monique Mercure, Louise Laparé, René-Daniel Dubois en Jean Marchand.

Rond 1675 wordt de oogverblindende Shehaweh (Orsini), een dertig-jarige squaw, uit haar vredige nederzetting geschaakt. Haar rauwe ontvoerders nemen haar mee naar een Frans kampement in de buurt van Ville Marie, het huidige Montreal. Daar wordt zij opgevangen door Jeanne Mance (Mercure), die haar Marie noemt en haar tegen haar wil laat dopen als rooms-katholieke gelovige. Shehaweh wordt ondanks haar afkeer van het katholicisme en de Europese cultuur naar het hof van de zonnekoning Lodewijk XIV in Frankrijk gestuurd om haar beschaving bij te brengen. Als zij een aantal jaren later terugkeert naar haar geboortedorp in de Franse kolonie (later Canada), blijkt dat met de grond gelijk gemaakt te zijn. Ontroerend, meeslepend eerbetoon aan de oorspronkelijke bewoners van het Noordamerikaanse continent, dat met het nodige respect is gemaakt. Een schitterende Orsini als heldin met een tragisch lot. Zou een tv-serie worden, maar het is bij een mini gebleven, die in twee of vier delen wordt uitgezonden. Het camerawerk is van Pierre Mignot.

Naked Lunch

1991 | Fantasy, Komedie, Horror, Experimenteel, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1991. Fantasy van David Cronenberg. Met o.a. Peter Weller, Judy Davis, Ian Holm, Julian Sands en Roy Scheider.

Het controversi[KA3]ele boek van Burroughs eindelijk verfilmd. De aan alle verdovende- en genotsmiddelen verslaafde schrijver maakte in zijn roes aantekeningen, die hij later uitwerkte. Die hallucinerende beelden uit Interzone, een wijk in de vrijstaat Tanger waar ongehoorzaamheid regel is, vertellen het verhaal van Bill Lee, die slachtoffer is van een wereldwijde dope-complot. Verwarrend en niet bijzonder geslaagd, al heeft de speciale effecten-man Jim Isaac (THE FLY, THE GREMLINS etc.) nog zo z'n best gedaan. Scenario van de regisseur. Het camerawerk is van Peter Suschitzky.

Dans le ventre du dragon

1989 | Horror, Thriller

Canada 1989. Horror van Yves Simoneau. Met o.a. Rémy Girard, Michel Côté, David La Hayé, Marie Tifo en Pierre Curzi.

Deze occulte thriller gaat over een slechtbetaalde medewerker van een drukwerkverspreidingsbedrijf die zich als menselijk proefkonijn aanmeldt bij een vrouwelijke geleerde van een farmaceutisch bedrijf dat twijfelachtige experimenten in zijn laboratorium laat uitvoeren. Als hij vergeefse pogingen onderneemt om te ontsnappen heeft een ex-collega een visioen in een droom en probeert hem met de hulp van een andere collega te ontzetten uit zijn benarde positie. Onderhoudend en spannend ondanks de versleten formule. Behoorlijk spel.

Qui a tiré sur nos histoires d'amour?

1986 | Romantiek, Komedie

Canada 1986. Romantiek van Louise Carré. Met o.a. Monique Mercure, Guylaine Normandin, August Schellenberg, Claude Gauthier en Gaétan Labrèche.

Twee vrouwen - moeder en dochter - beleven een laatste zomer samen in een provinciedorpje. De twintigjarige Renée wil in de voetsporen van haar moeder treden, die haar strijdvaardigheid, idealisme en haar sterke drang naar rechtvaardigheid heeft behouden, hetgeen problemen geeft maar ook leuk is. De liefde komt ertussen en ook de mannen in deze film hebben iets halfslachtigs. Intimiteit en gevoeligheid zijn de verdiensten van deze alledaagse kroniek en hetzelfde geldt voor de ingehouden, suggestieve regie. Het wemelt van de toespelingen en bovendien zitten er wat flauwe grappen in.

Tramp at the Door

1985 | Drama, Historische film

Canada 1985. Drama van Allan Kroeker. Met o.a. Ed McNamara, August Schellenberg, Monique Mercure, Joanna Schellenberg en Eric Peterson.

Een oude man die beweert een ver familielid te zijn verschijnt in de afgelegen woning van een Canadees gezin. Hij wordt dankzij zijn kwaliteiten als verteller in het gezin opgenomen. Deze vriendelijke film met prachtig camerawerk, geeft een goed beeld van Canada in de jaren 1930-40. De film is opgedragen aan wijlen Gabrielle Roy, de schrijfster van het verhaal waarop de film is gebaseerd.

Les Années de rêves

1984 | Avonturenfilm, Drama, Historische film

Canada 1984. Avonturenfilm van Jean-Claude Labrecque. Met o.a. Gilbert Sicotte, Anne-Marie Provencher, Monique Mercure, Amulette Garneau en Carmen Tremblay.

Boeiende dramatische film gesitueerd in het Quebec van de late jaren zestig, toen een harde kern radicalen ijverde voor de onafhankelijkheid en openlijk steun kreeg van de toenmalige Franse president De Gaulle. Heel deze politieke evolutie, die uiteindelijk met een sisser zou aflopen, maken we mee door de ogen van Louis en Claudette, een pasgehuwd koppel dat actief deelneemt aan de diverse manifestaties maar dat door een tragisch incident uit elkaar zal groeien.

Over Forty

1982 | Drama

Canada 1982. Drama van Anne Claire Poirier. Met o.a. Roger Blay, Monique Mercure, Pierre Theriault, Patricia Nolin en Jacques Godin.

De Bende, een groep mannen en vrouwen die samen zijn opgegroeid, houdt na 30 jaar een reünie waar achtereenvolgens liedjes worden gezongen, herinneringen opgehaald en harten gelucht. Zoiets als THE BIG CHILL, maar dan voor veertigers en met veel meer diepte; een juweeltje, deze film over het wezen van de vriendschap, het vervliegen van de tijd, en het vermogen tot onschuld. Ook bekend onder de titel BEYOND FORTY.

Odyssey Of The Pacific

1981 |

1981. Fernando Arrabal. Met o.a. Jean-Louis Roux, Monique Mercure en Mickey Rooney.

De Bende, een groep mannen en vrouwen die samen zijn opgegroeid, houdt na 30 jaar een reünie waar achtereenvolgens liedjes worden gezongen, herinneringen opgehaald en harten gelucht. Zoiets als THE BIG CHILL, maar dan voor veertigers en met veel meer diepte; een juweeltje, deze film over het wezen van de vriendschap, het vervliegen van de tijd, en het vermogen tot onschuld. Ook bekend onder de titel BEYOND FORTY.

La Chanson de Roland

1978 | Historische film, Experimenteel, Drama

Frankrijk 1978. Historische film van Frank Cassenti. Met o.a. Klaus Kinski, Dominique Sanda, Alain Cuny, Pierre Clémenti en Jean-Pierre Kalfon.

Pelgrims in de zevende eeuw worden op hun barre tocht begeleid door een groep komedianten, die voor hen het heldendicht van Roland opvoeren, dat veel parallellen vertoont met hun eigen ervaringen; directe identificatie hiermee zou echter inzicht in en verzet tegen hun onderdrukking kunnen verhinderen. Visueel imponerende film stelt net als L`AFFICHE ROUGE de (on- )mogelijkheid van representatie van de historie betrekkelijk. Jammer genoeg maakt de lastige herkenbaarheid van tegenover elkaar geplaatste periodes de contrastwerking soms ondoorzichtig. Niettemin vaak meeslepende film die ideologie niet tot droge didactiek maakt. Het scenario is van regisseur Cassenti, Michèle A. Mercier en Thierry Joly. Het camerawerk is van Jean-Jacques Flori.

J.A. Martin, photographe

1976 | Drama

Canada 1976. Drama van Jean Beaudin. Met o.a. Monique Mercure, Marcel Sabourin, Guy L'Ecuyer, Marthe Thierry en Catherine Tremblay.

Als een fotograaf zich klaar maakt voor zijn jaarlijkse tocht door de provincies, laat zijn vrouw weten hem te willen vergezellen. Hun huwelijk is in een milde crisis verzeild geraakt en de tocht is een poging om weer dichter tot elkaar te komen. Subtiel is ook hier weer synoniem voor traag en saai, hoewel door de uitstekende vertolkingen en de voortdurend veranderende lokaties een en ander redelijk vlot wordt ondervangen. Gesitueerd rond 1900. Meervoudig bekroond.

L' Absence

1975 | Drama

Canada 1975. Drama van Brigitte Sauriol. Met o.a. Frédérique Collin, Monique Mercure, Jean Gascon, Louisette Dussault en Guy Thauvette.

Louise krijgt genoeg van de mannenwereld. Haar vader heeft haar al op twaalf-jarige leeftijd verlaten en dat maakt haar sympathie voor het andere geslacht niet veel groter. Nu, op haar dertigste, keert hij huiswaarts, stervende aan kanker. Ze voelt zich met al haar gevoelens in de steek gelaten door haar omgeving. Sociaal drama.

Mon oncle Antoine

1971 | Familiefilm

Canada 1971. Familiefilm van Claude Jutra. Met o.a. Jean Duceppe, Lyne Champagne, Jacques Gagnon, Lionel Villeneuve en Hélène Loiselle.

Een sympathieke, gemoedelijke kroniek over het dagelijkse leven van oom Antoine, die een kruidenierszaak annex winkel van Sinkel heeft, en bij gelegenheid begrafenisondernemer is. De gebeurtenissen worden gezien door de ogen van puber Benoit (Duceppe), de vijftien-jarige neef van Antoine, en krijgen zo een dromerige charme en milde ironie over volwassenen die voor een keertje pauze maken in hun povere bestaan omdat het Kerst wordt. Misschien een tikje te lang, maar mooi en gevoelig. De film speelt zich af in een klein mijnstadje in de Canadese provincie Québec omstreeks 1940. De film werd 21 maal bekroond en uitgeroepen tot beste Canadese film.

Loving and Laughing

1971 | Komedie, Erotiek

Canada 1971. Komedie van John Sone. Met o.a. André Lawrence, Mignon Elkins, Gordon Fisher, Monique Mercure en Sue Helen Petrie.

Een leraar uit gegoede kringen ruilt van plaats met een hippie, die de leider van een commune is. Beide partijen gaan er, zeker wat seks betreft, aanzienlijk op vooruit. Deze Canadese seksklucht is soms wel aardig, maar vaker nog goedkoop en smakeloos.

Love is a four letter word

1970 | Drama, Erotiek

Canada 1970. Drama van John Sone. Met o.a. André Lawrence, Pierre Letourneau, Monique Mercure, Michael Kane en Candy Greene.

Het leven van Harry Haven en zijn gezin wordt danig verstoord als zijn nieuwe buren drie hippies blijken te zijn die een muziekwinkel openen. Deze qua thematiek niet oninteressante film zwalkt besluiteloos tussen komedie en tragedie, wat het onevenwichtig, tweeslachtig en irritant maakt. Ook de visuele stijl, vermoedelijk een poging om het begrip flower power in beelden om te zetten, is hopeloos gedateerd. Aan alternatieve titels geen gebrek: VIENS, MON AMOUR en het iets commerciëlere maar niets ter zake doende INITATION D'UNE LYCÉENNE.

Don't Let The Angels Fall

1968 | Drama

Canada 1968. Drama van George Kaczender. Met o.a. Arthur Hill, Sharon Acker, Michèle Magny, Charmion King en Jonathan Michaelson.

Hill, een zakenman met een doorsnee gezin, voelt zich vervreemd van zijn vrouw King en kinderen. Hij is net gezakt voor een spoedcursus computertheorie en nu voelt hij zich een nietsnut. Tijdens de cursus is hij verliefd geworden op Acker, een gescheiden vrouw, die echter beseft dat hij nooit de moed zal opbrengen om te scheiden. Ze stuurt hem naar King terug. Zijn gebrek aan communicatie dreigt hem in een fataal isolement te brengen. Vrij pessimistische behandeling van een eigentijds thema. De film barst van de goede voornemens, maar schiet toch tekort en laat geen blijvende indruk na. Hill is wel schitterend als de zakenman die ontdekt dat zijn leven mislukt is. Thimothy Findley schreef het scenario naar een verhaal van hemzelf en debuterend regisseur Kaczender. Achter de camera stond Paul Leach.