Miroslawa Marcheluk

Acteur

Miroslawa Marcheluk is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Marie Curie : une femme honorable

1991 | Biografie

Frankrijk 1991. Biografie van Michel Boisrond. Met o.a. Marie-Christine Barrault, Roger Van Hool, Jean-Luc Moreau, Piotr Machalica en Luigi Diberti.

Het priv[KA1]e-leven en het werk van Marie Curie (1867-1934), geboren Slodowska en Poolse, evenals van haar echtgenoot Pierre Curie (1859-1906), vanaf zijn kinderjaren in zijn vaderland via zijn universitaire studies in Parijs tot en met zijn beroemde jaren en zijn dood. Naar het gelijknamige en zeer succesvolle boek van Françoise Giraud. Een enigszins ironische titel want de 'weldenkenden' van haar tijd hadden juist grote kritiek op haar, vanwege haar privéleven. Knappe tijdsreconstructie maar de psychologische intensiteit van de roman komt er niet in terug. Het gaat meer om een reeks plaatjes dan om iets anders, hoewel Barrault zeer terecht prijzen heeft gekregen voor haar gevoelige en genuanceerde vertolking. Naast haar sterke aanwezigheid, kan Van Hool zich niet staande houden. Moreau is echter een perfecte professor Paul Langevin. Dankzij deze twee acteurs

Das Heimweh des Walerjan Wrobel

1990 | Familiefilm, Oorlogsfilm

Duitsland 1990. Familiefilm van Rolf Schübel. Met o.a. Artur Pontek, Michael Gwisdek, Peter Striebeck, Andrzej Mastalerz en Michael Staszczak.

In 1941 moet de zestien-jarige Wrobel - een schitterende rol van Pontek - van het bezette Polen naar Duitsland in het kader van de Arbeitseinsatz (dwangarbeid). Het duurt niet lang of hij krijgt last van heimwee. Na een mislukte vluchtpoging steekt hij in zijn naïviteit de schuur van de boerderij waar hij te werkgesteld is, in brand in de hoop dat hij als persona non grata naar huis gestuurd wordt. Het loopt echter geheel anders: hij wordt beschuldigd van verraad en komt terecht in een concentratiekamp in afwachting van zijn proces. De officier van justitie eist zonder de minste schroom de doodstraf. Hij wordt door een rechter zonder dat deze last van geweten krijgt ter dood veroordeeld en vervolgens 'netjes' geëxecuteerd. Een zeer sterk psychologisch drama over een adolescent die terecht komt in de mallemolen van de oorlog die hij niet begrijpt. Het scenario van regisseur Schübel is sober en afstandelijk wat de authenticiteit van deze waar gebeurde geschiedenis alleen maar groter maakt. Deze aangrijpende film, die ook volwassenen zal aanspreken, lijkt niet direkt geschikt voor kinderen vanaf negen jaar, maar kinderen bepaalden zelf op kinderfilmfestivals dat de film juist voor die leeftijd zeer geschikt was. Rudolf Körösi hanteerde de camera. Meervoudig bekroond.

Pantarej

1988 | Drama

Polen 1988. Drama van Krzysztof Sowinski. Met o.a. Pawel Krolikowski, Tomass Kepinski, Zbigniew Bielski, Miroslawa Marcheluk en Bronislaw Pawlik.

Een sterke en onconventionele film over een jonge drugsverslaafde die de bijnaam Pantarey draagt. Samen met een makker steelt hij drugs uit een ziekenhuis en voor een tijdje vindt hij onderdak in een afkickcentrum voor jongeren. Als hij zijn buit probeert te verkopen wordt Pantarey per ongeluk door een auto overreden. Ondanks de vele tragische gebeurtenissen is de film nooit prekerig of moralistisch. Hij geeft daarentegen een pessimistisch beeld van een onverschillige maatschappij, onbekwame docenten en een inefficiënte politie.

Niedzielne igraszki

1987 | Drama

Polen 1987. Drama van Robert Glinski. Met o.a. Miroslawa Marcheluk, Emilia Krakowska, Stefan Szmidt en Daria Trafankowska.

Het indrukwekkende debuut van Robert Glinski, dat werd gemaakt in de experimentele Karol Irzykowski Studio in 1983 en op de plank bleef tot 1987. Het verhaal van kinderen die spelen in de sombere achtertuin van een oud huis in Warschau op de dag van Stalins dood verbeeldt symbolisch de ideologische onderdrukking en politieterreur. Hun wrede spel culmineert in het doden van een kat. De kinderen zijn zo druk bezig dat ze geen aandacht schenken aan de arrestatie van een van de ouders. Ook al draait het verhaal om kinderen, dit is een film voor volwassenen.

Bohater roku

1986 | Komedie

Polen 1986. Komedie van Feliks Falk. Met o.a. Jerzy Stuhr, Mieczyslaw Franaszek, Katarzyna Kozak-Paszkowska, Piotr Machalica en Marian Opania.

Vervolg op een eerdere film van Falk met dezelfde hoofdpersoon, Danielak, gespeeld door Stuhr. Na zijn ontslag bij de tv probeert hij een comeback te maken met een show over de Held van het Jaar. Daarvoor kiest hij een rustige winkelier uit, die een flatgebouw voor een ramp met gas wist te behoeden. Tijdens een rondreis met dansers realiseert de winkelier zich dat hij niet publiekelijk de waarheid kan vertellen. In de grote finale gaat alles mis in aanwezigheid van partijambtenaren en merkt Danielak dat hij het slachtoffer is geworden van manipulatie. Deze grappige film was een sensatie op het festival van Moskou in 1987, waar hij de prijs van de jury kreeg. Ook bekend als HERO OF THE YEAR.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Miroslawa Marcheluk op televisie komt.

Reageer