Gerald Fried: muziek.
Er zijn 24 films gevonden.

A Killer in the Family

1983 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1983. Drama van Richard T. Heffron. Met o.a. Robert Mitchum, James Spader, Lance Kerwin, Eric Stoltz en Salome Jens.

Mitchum werd veroordeeld tot levenslang. Hij kan zijn drie zonen van zijn onschuld overtuigen en ze helpen hem en een medegevangene te ontsnappen. Ze vluchten naar Mexico, maar dan ontpopt hun vader zich tot een koelbloedige moordenaar. Gewelddadige actiefilm gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. Drie jonge acteurs, Spader, Kerwin en Stolz, werden met deze film ontdekt, maar niemand slaagt erin Mitchum van het scherm te spelen. Het spannende scenario van Sue Grafton, Steven Humphrey en Robert Aller gaat soms wel wat ver in de manier waarop de emotieloze moordenaar wordt afgeschilderd. Camera was in handen van Hanania Baer.

Agatha Christie: Murder is Easy

1982 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1982. Mysterie van Claude Whatham en Claude Whatman. Met o.a. Bill Bixby, Lesley-Anne Down, Olivia de Havilland, Helen Hayes en Timothy West.

Een met routine gemaakte verfilming van een moordmysterie van Agatha Christie rondom de dood van zeven inwoners van een rustig Engels dorpje. Dat de amateur-detective dit keer een Amerikaan is, verbetert er weinig aan. Het scenario is van Carmen Culver en bevat een goede sfeertekening. Naar de roman Easy to kill.

Son-Rise: A Miracle of Love

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Glenn Jordan. Met o.a. James Farentino, Kathryn Harrold, Stephen Elliott, Henry Olek en Michael Adams.

Farentino en Harrold zijn de gelukkige ouders van een drie- jarige zoon (gespeeld door Adams, helft van achterklein-tweeling van regisseur King Vidor), tot ze op een dag vaststellen dat er iets met hem niet in orde is. Uit een medisch onderzoek blijkt dat de jongen autistisch is. De ouders weigeren het kind te laten opnemen en besluiten zelf een poging te ondernemen om het uit zijn isolement te halen. Een film die, lang voor RAIN MAN de aandacht reeds vestigde op deze ziekte. Hij werd duidelijk met veel liefde gemaakt. Op de lange duur gaat het op ware gebeurtenissen gebaseerde scenario van Stephen Kandel, Barry en Suzi Kaufman (de ouders over wie het hier gaat) toch teveel de goedkoop-sentimentele toer op. Gefilmd door Matthew F. Leonetti.

Disaster on the Coastliner

1979 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1979. Thriller van Richard C. Sarafian. Met o.a. Lloyd Bridges, Raymond Burr, Robert Fuller, Pat Hingle en E.G. Marshall.

Een op wraak beluste computergenie stuurt twee passagierstreinen hetzelfde baanvak op om ze op elkaar te laten botsen. Een redelijk intelligente thriller, die toch ook heel veel hiaten kent. Scenario van David E. Ambrose.

Roots

1977 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1977. Drama van Gilbert Moses, John Erman, Marvin J. Chomsky en David Greene. Met o.a. Olivia Cole, LeVar Burton, Moses Gunn, Ji-Tu Cumbuka en Hari Rhodes.

Mini-serie in acht delen. Deze serie sloeg in als een bom. Overal ter wereld werd de serie zelfs herhaald. Alle kijkdichtheidscijfers werden geslagen door de belevenissen van Kunta Kinte (Burton). De verfilming van het boek van Alex Haley waarin deze teruggaat naar de slavenhandel in de 18e eeuw waardoor de mensen met een donkere huidskleur in Amerika kwamen en de wijze waarop zij behandeld werden tot aan de ontwaking van de bewustwording, het streven vrije mensen te worden hetgeen zijn climax krijgt in de Burgeroorlog. De serie won de Emmy als de beste dramaserie van het seizoen naast Emmy's voor Gossett Jr., Asner, Cole, regisseur Greene e.a.

Vigilante Force

1976 | Misdaad

Verenigde Staten 1976. Misdaad van George Armitage. Met o.a. Kris Kristofferson, Jan-Michael Vincent, Victoria Principal, Bernadette Peters en Brad Dexter.

Een klein Californisch stadje wordt overspoeld door allerlei ongure types. Zij worden aangetrokken door de aanwezigheid van olievelden. De plaatselijke politie is niet in staat om de orde te handhaven in dit luidruchtige en misdadige wereldje. Daarom wordt Vietnam-veteraan Kristofferson aangetrokken. Deze brutale avonturier stelt onmiddellijk een privé-militie samen uit kerels van twijfelachtig allooi. Een moderne western over een aantal mannen die met goedkeuring van de wet, het recht in eigen handen nemen tot men zich gaat afvragen of de stad niet van de wal in de sloot belandt. Niet bepaald origineel maar met een goed gevoel voor ritme gemaakt. Een uitstekende ontspanningsfilm zonder verdere pretenties, geschreven door Armitage en in beeld gebracht door William Cronjager.

I Will Fight No More Forever

1975 | Western, Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1975. Western van Richard T. Heffron. Met o.a. Ned Romero, James Whitmore, Emilio Delgado en Sam Elliott.

Oregon 1877. Om niet in een indianenreservaat ondergebracht te hoeven worden vluchten de Nez Perce-indianen onder leiding van opperhoofd Joseph door Idaho naar Montana. Vlakbij de Canadese grens komt het tot een heftige confrontatie waarbij de slecht uitgeruste en oververmoeide Indianen het onderspit delven.

The Baby

1973 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1973. Horror van Ted Post. Met o.a. Anjanette Comer, Ruth Roman, David Mooney, Susanne Zenor en Marianna Hill.

Maatschappelijk werkster Ann Gentry (Comer) wordt aangesteld om zich met de zoon van mevr. Wadsworth (Roman) bezig te houden. Dit is een volwassen kerel die echter op het peil is blijven steken van een baby. Ann gaat zich aan de jongen hechten en zelfs de vijandigheid van de moeder en haar twee 'normale' dochters houden haar niet weg. Wanneer ze te ver gaat wil de 'liefhebbende' moeder haar doden. Bizarre, originele thriller. De dialogen zijn de zuiverste camp uit de jaren 1970-80. Roman is schitterend als de moeder van de volwassen baby (David Mooney). Het einde van de film is haast ziekelijk, maar zeker indrukwekkend. Een buitenbeentje in het œuvre van routine-regisseur Post.

The Grissom Gang

1971 | Drama, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1971. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Kim Darby, Scott Wilson, Tony Musante, Connie Stevens en Ralph Waite.

Wrede plattelands film noir ten tijde van de Grote Depressie met miljonairsdochter Barbara Blandish (Darby) als gijzelaar van de moreel afgestompte familie Grissom. De Gummo-achtige bende wil geld, zoon Slim Grissom (Wilson) wil seks. Een vreemde film waarin elementen van Bonnie and Clyde en Faulkners roman 'Sanctuary' op een curieuze manier zijn gecombineerd. Het ongemakkelijke verhaal werd door Aldrich doorspekt met gitzwarte humor en bruut geweld. The Grissom Gang is een remake van de Britse film No Orchids for Miss Blandish die in 1948 stof deed opwaaien vanwege de 'sadistisch pornografische' inhoud.

Too Late the Hero

1970 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Oorlogsfilm van Robert Aldrich. Met o.a. Michael Caine, Cliff Robertson, Henry Fonda, Ian Bannen en Harry Andrews.

Stille Oceaan, de lente van 1942. Onder leiding van luitenant Robertson voert een vijftien man sterk peloton een uiterst gevaarlijke opdracht uit. Het moet een Japans radiostation vernietigen, vanwaar alle bewegingen van de Amerikaanse vloot worden gevolgd. Routineus oorlogsavontuur, dat zich afspeelt op een eiland waarvan de ene kant bezet is door de Japanners en de andere kant door Britten en Amerikanen. Actie en geweld in overvloed, goed gespeeld en gefilmd, maar met weinig originele ideeën. Het scenario van Aldrich en Lukas Heller bevat lekker cynische dialogen, maar het duurt veel te lang voor de knappe climax wordt bereikt. Een minder geslaagde poging van Aldrich om het succes van THE DIRTY DOZEN te herhalen. In beeld gebracht door Joseph Biroc. Ook bekend als SUICIDE RUN. 70mm. Gedraaid in Metroscope.

Whatever happened to Aunt Alice?

1969 | Horror, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1969. Horror van Lee H. Katzin. Met o.a. Geraldine Page, Ruth Gordon, Mildred Dunnock, Rosemary Forsyth en Robert Fuller.

In navolging van de oudere Aldrich-films over oude vrouwen die elkaar naar het leven staan, ook hier weer Jan Klaasen- toestanden. Gordon wordt het slachtoffer van de gemene Page. Het verhaal gaat over welgestelde huishoudsters die na door mevrouw Page in dienst te zijn genomen, op mysterieuze wijze verdwijnen.

The Karate Killers

1967 | Avonturenfilm, Mysterie, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Avonturenfilm van Barry Shear. Met o.a. Robert Vaughn, David McCallum, Curd Jürgens, Joan Crawford en Herbert Lom.

Topagenten van UNCLE, Napoleon Solo (Vaughn) en de raadselachtige Ilya Kuryakin (McCallum), in de slag met communistische organisatie THRUSH rond een formule om goud uit zeewater te winnen. Niet de beste aflevering in THE MEN FROM UNCLE-serie, maar geroutineerd amusement. Het scenario is bewerkt door Norman Hudis naar een idee van Boris Ingster, het camerawerk is van Fred J. Koenekamp.

Star Trek: Catspaw

1967 | Sciencefiction, Horror, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1967. Sciencefiction van Joseph Pevney. Met o.a. William Shatner, DeForest Kelley, Antoinette Bower, Theo Marcuse en James Doohan.

Scott en Sulu verdwijnen spoorloos tijdens een verkenning op de pas ontdekte planeet Pyris VII. Een stem waarschuwt hen dat er een vloek op de planeet rust en dat er beter niemand meer naartoe kan komen. Kirk gaat samen met Spock en McCoy de zaak toch onderzoeken. Ze worden gevangen genomen. Hun bewakers zijn Scott en Sulu, duidelijk in trance. Ze brengen hun ex-kameraden naar de middeleeuwse kasteelheer Korob (Marcuse) en zijn zwarte kat. Een regelrecht griezelverhaal dat herinneringen aan Edgar Allan Poe oproept. De beangstigende sfeer wordt goed volgehouden. Robert Bloch is de auteur van het scenario, dat door Jerry Finnerman in beelden werd vertaald.

One of Our Spies Is Missing!

1966 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1966. Avonturenfilm van E. Darrell Hallenbeck. Met o.a. Robert Vaughn, David McCallum, Vera Miles, Leo G. Carroll en Maurice Evans.

UNCLE-agenten Napoleon Solo (Vaughn) en Ilya Kuryakin (McCallum) op het spoor van een bende die toppolitici levensgevaarlijke verjongingskuren aansmeert. Een der minste THE MAN FROM UNCLE-films; animo en esprit zijn volledig zoek. Howard Rodman bewerkte het verhaal van Henry Slesar tot scenario. Het camerawerk is van Fred J. Koenekamp.

One Spy Too Many

1966 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Misdaad van Joseph Sargent. Met o.a. Robert Vaughn, David McCallum, Rip Torn, Dorothy Provine en Leo G. Carroll.

Een uit de tv-serie [KL]Man From U.N.C.L.E.[KLE] gemonteerde speelfilm, waarin Alexander (Torn) de wereldmacht probeert te grijpen en onderwijl zijn echtgenote Tracey (Provine) aan de kant zet. Alleen agenten Solo (Vaughn) en Kuryakin (McCallum) kunnen dit varkentje wassen. Het scenario werd geschreven door Dean Hargrove. Camerawerk van Fred Koenekamp.

Timboektoe

1959 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1959. Avonturenfilm van Jacques Tourneur. Met o.a. Victor Mature, Yvonne De Carlo, George Dolenz, John Dehner en Marcia Henderson.

Mike Conway (Mature) is een avonturier betrokken in een komplot waarbij een Afrikaans staatshoofd afgezet moet worden. Een belabberd scenario van Anthony Veiller en Paul Dudley en een onevenwichtige rolbezetting. Camerawerk van Maury Gertsman.

Cast a Long Shadow

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Thomas Carr. Met o.a. Audie Murphy, Terry Moore, John Dehner, James Best en Rita Lynn.

Een van de mindere westerns van Murphy en dat ook nog in zwart/wit. Murphy probeert zijn identiteit te achterhalen, want hij weet niet wie zijn vader is. Een en ander gaat niet zonder moeilijkheden en vechtpartijen maar echt spannend wordt het niet.

Terror in a Texas Town

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Joseph H. Lewis. Met o.a. Sterling Hayden, Sebastian Cabot, Carol Kelly, Eugene Martin en Ned Young.

Een ongebruikelijk wild-westdrama over een Scandinavische zeeman (Hayden) die bij een bezoek op zijn vaders boerderij in Texas ontdekt dat Cabot het stadje terroriseert en iedereen dwingt de oliebronnen op hun land te verkopen. Een ongelooflijk revolverduel aan het einde. Scenario van Ben L. Perry. Camerawerk van Ray Rennahan.

Paths of Glory

1957 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van Stanley Kubrick. Met o.a. Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, George Macready en Wayne Morris.

Doorbraakfilm van Stanley Kubrick (1928-1999) waarin de vermaarde cineast de absurditeit van oorlog belicht aan de hand van de loopgravenoorlog van 1914-1918. Kubrick houdt de teugels strak aangetrokken en vertelt in slechts 88 minuten een haarscherp verhaal over een Franse generaal die drie van zijn eigen soldaten wil laten fusilleren om zijn eigen fatale inschattingsfout te maskeren. Kirk Douglas speelt een officier die met verve zijn oude advocatenmetier oppakt om de drie bij te staan. Gebaseerd op de roman van Humphrey Cobb. Geschoten op locatie in Beieren, onder andere in en rond Schloss Schleissheim.

Bayou

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Harold Daniels. Met o.a. Peter Graves, Lita Milan, Tim Carey, Bill Hayes en Douglas Fowley.

VV.

The Killing

1956 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1956. Film noir van Stanley Kubrick. Met o.a. Sterling Hayden, Marie Windsor, Vince Edwards, Elisha Cook jr en Coleen Gray.

Een groep misdadigers pleegt een overval op een paardenrenbaan, tijdens de cruciale zevende race op een drukke dag. Fraaie, ingenieuze film noir, waarbij de gebeurtenissen steeds vanuit een ander ­perspectief worden verteld. De film heeft een strak basisritme; de spannendste scènes ontstaan wanneer toevalligheden de opzet dreigen te verstoren. Meesterlijk, vanwege de knappe vertelstructuur, de ongekende aandacht voor details en de zorgvuldig uitgewerkte camerabewegingen. Het eerste briljante hoogtepunt uit Kubricks imposante oeuvre.

Killer's Kiss

1955 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1955. Film noir van Stanley Kubrick. Met o.a. Jamie Smith, Irene Kane, Frank Silvera en Jerry Jarrett.

Bokser (Smith) vecht om de gunsten van een nachtclubdanseres (Kane) maar wordt gedwarsboomd door haar mafiose werkgever (Silvera). Eerste belangrijke speelfilm van Kubrick (1928-1999) werd alom geprezen om de variaties op het populaire noir thema met als hoogtepunt het beslissende gevecht met bijl (later gebruikt in The Shining) in een loods vol etalagepoppen (idem A Clockwork Orange). Kubrick schreef, regisseerde, filmde en monteerde zelf. Gefilmd op locatie in Greenwich Village rond het appartement van de maker met geld van onder anderen de lokale apotheker. Het opbeurende einde was bedoeld om potentiële kopers - het werd United Artists - te lokken.

Fear and Desire

1953 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1953. Oorlogsfilm van Stanley Kubrick. Met o.a. Frank Silvera, Paul Mazursky, Kenneth Harp, Stephen Coit en Virginia Leith.

Vier soldaten zijn met hun vliegtuig neergestort achter de vijandelijke linies. Ze nemen een boerenmeisje gevangen, maken plannen om hun bataljon weer te bereiken, of om de vijand aan te vallen. Een van hen wordt langzaam gek. Deze experimentele oorlogsfilm was de eerste lange speelfilm van regisseur Kubrick, die er zo ontevreden over was dat hij jarenlang probeerde alle bestaande kopieën te bemachtigen, opdat niemand hem ooit nog zou zien. Kubrick produceerde en regisseerde, stond achter de camera en deed de montage.

Day of the Fight

1951 | Documentaire

Verenigde Staten 1951. Documentaire van Stanley Kubrick. Met o.a. Nate Fleischer, Vincent Cartier, Douglas Edwards en Walter Cartier.

Korte tv-documentaire over een profbokser.