Dani Kouyaté

Regisseur, Scenarist

Dani Kouyaté is regisseur en scenarist.
Er zijn 4 films gevonden.

Ouaga Saga

2004 | Komedie

Frankrijk/Burkina Faso 2004. Komedie van Dani Kouyaté.

Lichtvoetige, door de overheid geproduceerde film uit Burkina Faso speelt zich af in de straten van hoofdstad Ouagadougou, waar tien armlastige jongeren proberen iets moois te maken van hun leven. Dani Kouyaté, een van ’s lands meest gerenommeerde filmmakers, laat ze in de bioscoop juichend kijken naar westernklassieker Rio Bravo en een brommer stelen van een dame. Met het geld dat het ding opbrengt jagen ze elk een eigen droom na. Hier en daar wat houterig geacteerd en losjes gestructureerd drama, is charmant goedgemutst.

Sia, le rêve du python

2001 | Drama, Fantasy

Burkina Faso/Frankrijk 2001. Drama van Dani Kouyaté. Met o.a. Sotigui Kouyaté, Fatoumata Diawara, Ibrahim Baba Cissé, Hamadoun Kassogué en Kardigué Laïco Traoré.

Het scenario van regisseur Kouyat[KA1]e naar het verhaal van Moussa Diagana [KL]La l[KA1]egende du Wagudu vue par Sia Yatab[KA1]er[KA1]e[KLE] is gebaseerd op een Westafrikaanse mythe uit de zevende eeuw. Volgens de gewoonte offert de heersende keizer, Kaya Maghan (Traor[KA1]e), op voorspraak van zijn priesters, een schone maagd aan de python god. De keuze is dit keer gevallen op Sia (Diawara), maar ze hoort vroegtijdig dat ze de uitverkorene is. Ze vlucht en de plaatselijke ziener Kerfa (Kassagu[KA1]e), die door iedereen als een dwaas beschouwd wordt, verschaft haar onderdak. Bovendien had hij voorspeld dat er een machtswisseling op til is, maar niemand wilde hem geloven. Sia`s verloofde Mamadi (Cissé), die officier in het leger is, hoort van de keizerlijke keuze. Hij snelt terug naar huis om Sia te redden en een opstand tegen Kaya Maghan te ontketenen met het doel hem omver te werpen. Uiteraard is dit sprookje naar de oude legende bedoeld als een parabel over de veranderende machtsverhoudingen in het moderne Afrika. Deze film die heel toegankelijk is voor de westerse kijker, is vlot van tempo en wordt overtuigend gespeeld. De inhoud is universeel en is van toepassing op elk land, waar een ommezwaai door het voortschrijden van de tijd onvermijdbaar is. Kleurrijk met mooie kostuums en een uitstekende technische uitvoering. Het camerawerk is van Robert Millié. Een aanrader voor wie van films uit Afrika houdt.

Keïta

1994 | Familiefilm, Fantasy

Burkina Faso/Frankrijk 1994. Familiefilm van Dani Kouyaté. Met o.a. Sotigui Kouyaté, Hamed Dicko, Abdoulaye Komboudri, Seydou Boro en Seydou Rouamba.

Ke[KA3]ita (Dicko) is een jongen van tien. Zijn familie behoort tot de moderne, welvarende middenklasse. Op een dag krijgen zij bezoek van een oude tovenaar (Kouyat[KA1]e). Zijn vader vindt het weliswaar grote onzin, maar uit respect voor de traditie, verleent hij de oude man onderdak. Die begint te vertellen (flashbacks in flashbacks) en Dicko raakt bevangen van zijn spinsels. Dicko gelooft dat hij de herboren zoon is van de legendarische keizer Mandingo. Zozeer zelfs dat zijn resultaten op school eronder gaan lijden. Dat laatste staat net zoals de opinie van zijn vader symbolisch voor de culturele botsing tussen het oude en het moderne Afrika. Een met veel vaart gebrachte, onderhoudende film, die geschikt is voor jong en oud, al blijft het geheel toch wel aan de oppervlakte. Fraai in beeld gebracht door Robert Millie. Het scenario van deze meervoudig bekroonde film werd geschreven door regisseur Kouyaté.

Keita! L'héritage du griot

1994 |

Burkina Faso/Frankrijk 1994. Dani Kouyaté. Met o.a. Abdoulaye Komboudri, Hamed Dicko, Sotigui Kouyaté, Mamadou Sarr en Seydou Boro.

Verhaal over de eeuwenoude Afrikaanse Sundjata legende. In een klein dorp in Afrika maakt de oude griot (verhalenverteller) Djéliba Kouyaté zich klaar om op reis te gaan. Zijn opdracht is nog één keer over het eeuwenoude Sundjata epos te verhalen. Zijn doel is de dertienjarige Mabo die net als de legendarische Sundjata de naam Keïta draagt

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Dani Kouyaté op televisie komt.

Reageer