Leo Gordon (1922-2000): cast, scenario en productie.
Er zijn 50 films gevonden.

Bog

1984 |

1984. Don Keeslar. Met o.a. Rojay North, Glen Voros, Gloria DeHaven, Leo Gordon en Marshall Thompson.

Rage

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van William A. Graham. Met o.a. David Soul, James Whitmore, Yaphet Kotto, Caroline McWilliams en Vic Tayback.

Hartverscheurend drama over een veroordeelde aanrander die een intensieve therapeutische behandeling ondergaat. Goed geacteerd door allen. Scenario van George Rubino.

Bog

1978 | Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 1978. Horror van Don Kesslar. Met o.a. Gloria DeHaven, Aldo Ray, Marshall Thompson, Leo Gordon en Ed Clark.

Een wel erg goedkoop en primitief aandoende film over een bloeddorstig (en opzuigend) moerasmonster, die er belachelijk uitziet als hij uit de schaduw te voorschijn komt. Zelfs de veteranen lukt het niet om deze produktie, die in Wisconsin en Chicago zijn opgenomen te redden. De Haven speelt een dubbelrol.

My Name Is Nobody

1973 | Western, Komedie

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1973. Western van Tonino Valerii en Sergio Leone. Met o.a. Henry Fonda, Terence Hill, Jean Martin, Leo Gordon en R.G. Armstrong.

Een jonge avonturier (Hill) weet ondanks zijn vingervlugheid met het pistool zijn tegenstanders op andere manieren uit te schakelen dan door ze neer te schieten. Tot zijn weg die van een legendarische oude pistolero (Fonda) kruist. Komische spaghettiwestern naar een idee van Sergio Leone, die ook nog wat hand- en spandiensten verrichtte op regie- en productiegebied. Regisseurs Valerii en Leone, hoofdrolspeler Fonda en Leones huiscomponist Ennio Morricone nemen hun eigen oeuvre en een vuistvol genreclichés onbekommerd op de hak. Hill had bij fans van spaghettiwesterns een grote naam opgebouwd met z'n Trinity-films en steelt ook hier de show.

Bonnie's Kids

1972 | Misdaad, Erotiek

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Arthur Marks. Met o.a. Tiffany Bolling, Robin Mattson, Leo Gordon, Steve Sandor en Scott Brady.

Twee mooie zusjes jagen op een pakketje met een half miljoen dollar; zij gaan letterlijk over lijken om het te bemachtigen. Een soort thriller, waarbij seks de marktwaarde moet verhogen. Soms wel spannend, maar het blijft een derde-rangs film.

Buckskin

1968 | Western

Verenigde Staten 1968. Western van Michael D. Moore. Met o.a. Barry Sullivan, Joan Caulfield, Wendell Corey, Lon Chaney jr en John Russell.

Landbaron Corey probeert hofsteders van zijn gebied te jagen, maar politieman Sullivan is er om hem hiervan te weerhouden in deze typische western.

Tobruk

1967 | Oorlogsfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Oorlogsfilm van Arthur Hiller. Met o.a. Rock Hudson, George Peppard, Nigel Green, Guy Stockwell en Jack Watson.

Noord-Afrika, september 1942. De Duitse troepen onder veldmaarschalk Rommel staan al voor het Suezkanaal. Hierop besluiten de Engelsen een commando, vermomd als Duits gevangenenkonvooi, naar Tobruk te sturen om daar de Duitse brandstofvoorraden te vernietigen.

Hostile Guns

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van R.G. Springsteen. Met o.a. George Montgomery, Tab Hunter, Yvonne De Carlo, Brian Donlevy en Fuzzy Knight.

Producent A.C. Lyles maakte een western met voornamelijk namen uit het rijke verleden van het genre. Steve Fisher en Sloan Nibley schreven het script naar een verhaal van Nibley en James Edward Grant. Montgomery, de marshal, moet vier gevangenen vergezellen op een vierdaagse reis naar de gevangenis. Hij wordt vergezeld door hulp-marshal Hunter en bedreigd door Russell en Craig, familie van [KA1]e[KA1]en der gevangenen (Gordon, Emhardt en Gonzalez-Gonzalez). De Carlo wil Hunter tegen Montgomery opzetten. Dan volgt de aanval.

Devil's Angels

1967 | Misdaad

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Daniel Haller. Met o.a. John Cassavetes, Beverly Adams, Mimsy Farmer, Buck Taylor en Leo Gordon.

Keiharde motorfiets-moordenaars zijn op weg naar hun schuilplaats, die buiten de wet gesteld was, en vernietigen alles wat ze onderweg tegenkomen, nadat de overijverige sheriff bendeleider Cody (Cassavetes) ten onrechte had gearresteerd. Luguber en goedkoop. In sommige kringen een cult-film. Scenario van Charles Griffith. Camerawerk van Richard Moore. Gedraaid in Panavision.

The Night of the Grizzly

1966 | Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1966. Avonturenfilm van Joseph Pevney. Met o.a. Clint Walker, Martha Hyer, Keenan Wynn, Nancy Kulp en Ron Ely.

Sheriff Walker erft van zijn grootvader een boerderij. Hij besluit rustiger aan te gaan doen door daar zijn bestaan verder op te bouwen; dat lukt met veel moeite maar dan het wordt bedreigd door een dolende, levensgevaarlijke grizzly-beer en een wraaklustige boef die hij ooit achter de tralies had gesmeten. Hij heeft geen keuze, als hij goed en have wil beschermen moet hij het ondier te doden en de schurk inrekenen; daarmee riskeert hij weer zijn nek. Een behoorlijke, zijn het tweedimensionale western met een vleugje pioniersgeest. Scenario van Warren Douglas. Gesitueerd in Wyoming rond 1880. Gedraaid in Techniscope.

L'arme à gauche

1964 | Avonturenfilm

Italië​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1964. Avonturenfilm van Claude Sautet. Met o.a. Lino Ventura, Sylva Koscina, Leo Gordon, Alberto de Mendoza en Antonio Martin.

Het jacht van een rijke Amerikaanse weduwe (Koscina) is in het Cara[KA3]ibisch gebied gestolen door wapensmokkelaars. Ze schakelt een werkeloze Franse zeeman (Ventura) in om het terug te vinden. De boot blijkt gestrand en de Fransman wordt onder bedreiging gedwongen om hem weer varend te krijgen. De zorgvuldig gemaakte B-film met geraffineerd opgebouwde spanning heeft een zwakke rolbezetting, op Ventura en Hollywoodveteraan Gordon na. Gebaseerd op het boek van Charles Williams.

The Haunted Palace

1963 | Horror

Verenigde Staten 1963. Horror van Roger Corman. Met o.a. Vincent Price, Debra Paget, Lon Chaney jr, Frank Maxwell en Leo Gordon.

De jonggehuwden Price en Paget nemen hun intrek in de voorouderlijke burcht in Arkham. Ze worden koel ontvangen door de dorpelingen die vijandig staan tegenover de familie, omdat een van hun voorvaders een paar eeuwen geleden door zwarte magie heel wat onheil heeft gesticht en het dorp vervloekte. De boze geest zweeft nog rond in het kasteel en Price raakt in zijn ban. Intelligente mengeling van het universum van Poe en de verbeeldingskracht van Lovecraft, op wiens The Case of Charles Dexter Ward het scenario van Charles Beaumont gebaseerd is. Met klassieke ingrediënten, eigen aan het genre, kan Corman een akelige bevreemdende sfeer creëren. De film wordt ten onrechte miskend maar hoort eigenlijk niet thuis in Corman's Edgar Allen Poe-cyclus.

Kings of the Sun

1963 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1963. Avonturenfilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Yul Brynner, Shirley Anne Field, Richard Basehart, Brad Dexter en George Chakiris.

Een oppervlakkig spektakelstuk, slecht van rolbezetting, met een vertelsel over een leider van de Maya's die naar Amerika komt met zijn overlevende stamgenoten, en tegen wilde Indianen oploopt. Gefilmd in Mexico. Scenario van Elliott Arnold en James R. Webb. Camerawerk van Joseph MacDonald.

The Nun and the Sergeant

1962 | Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1962. Oorlogsfilm van Franklin Adreon. Met o.a. Robert Webber, Anna Sten, Hari Rhodes, Robert Easton en Dale Ishimoto.

Gesitueerd in Korea tijdens de oorlog: de titel vertelt de rest.

The Intruder

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Roger Corman. Met o.a. William Shatner, Frank Maxwell, Beverly Lunsford, Robert Emhardt en Leo Gordon.

Shatner arriveert in een klein stadje in het Zuiden van de States en pleit tegen de door de wet verplichte integratie in de plaatselijke school. Door zijn toespraken laaien de spanningen tussen blank en zwart hoog op en de onderlinge haat leidt naar een ijzingwekkende climax. De enige film met een boodschap van Corman werd ook een van zijn zeldzame flops. Onterecht, want de film is spannend, integer en uitstekend gespeeld door Shatner als de negerhater en Maxwell als de enige blanke die zich durft te verzetten. Auteur Charles Beaumont speelt zelf een kleine maar belangrijke rol in deze prent, die gebaseerd is op ware feiten. Gesitueerd rond 1959. Ook bekend als SHAME en I HATE YOUR GUTS.

Tarzan Goes to India

1962 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Avonturenfilm van John Guillermin. Met o.a. Jock Mahoney, Mark Dana, Simi, Leo Gordon en Jai.

Op verzoek van een stervende maharadja doet Tarzan zijn best om een kudde olifanten te redden die bedreigd wordt door de aanleg van een dam. De opnamen op locatie helpen een handje. Zie ook: 'Tarzan'-serie.

The Wasp Woman

1960 | Horror, Fantasy

Verenigde Staten 1960. Horror van Roger Corman. Met o.a. Susan Cabot, Fred (Anthony) Eisley, Barboura Morris, Michael Marks en William Roerick.

Cosmetica-specialiste Cabot is bang om oud te worden en neemt proeven op zichzelf met een elixir, getrokken uit koninginnegelei van wespen. Hierdoor verandert ze in een moordlustige `weerwesp`. Een film die duurder oogt dan hij kostte (50.000 dollar) en die uitgroeide tot een cult-classic. Cabot presteert zeer goed en het scenario van Leo Gordon is compact en intelligent. Voor Corman was het de aanloop naar betere films, waardoor hij uiteindelijk een van de zeer invloedrijke cineasten/producenten zou worden van de jaren 1960-1970. Uitgebracht in double-bill met A BUCKET OF BLOOD.

Noose for a Gunman

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van Edward L. Cahn. Met o.a. Jim Davis, Lyn Thomas, Ted de Corsia, Walter Sande en Barton MacLane.

Een middelmatige western, met Davis als de man die terugkeert naar een stadje waar hij vijf jaar eerder was weggejaagd door een rancher wiens beide zonen hij had gedood; in datzelfde gevecht verloor Davis' broer het leven. De gebeurtenissen volgen elkaar op en al spoedig blijkt dat de rancher en diens zoon in werkelijkheid outlaws zijn. Cahn regisseert zonder veel animo, James Gordon bewerkte het verhaal van Steve Fisher. Het werd een recht-toe-recht-aan productie van Robert Kent, opgenomen door Al Cline. Voor Maynard was dit zijn laatste filmrol. Gestart in 1926 en cowboyster geworden in de jaren dertig, zette hij hier een punt achter een 35-jarige filmcarrière.

Escort West

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Frances D. Lyon en Francis D. Lyon. Met o.a. Victor Mature, Elaine Stewart, Faith Domergue, Reba Waters en Noah Beery jr.

Een Batjac-produktie, en dat wil zeggen dat deze western gemaakt werd voor John Wayne's produktiemaatschappij. Acteur Gordon schreef samen met Fred Hartsook het script naar een verhaal van Steven Hayes. En daarin draait alles om Mature, officier bij de Zuidelijken, die na de Burgeroorlog met zijn dochter, Waters, naar het westen trekt en daar geconfronteerd wordt met een Indianenoverval: twee vrouwen, Stewart en Domergue, en de negersoldaat Ingram. Maar ook voor hen is de kust lang niet veilig.

The Notorious Mr. Monks

1958 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1958. Drama van Joseph Kane. Met o.a. Vera Ralston, Don Kelly, Paul Fix en Leo Gordon.

Een saaie film, opgehangen aan de acteur Ralston, met een lifter en een moord erin.

Texas John Slaughter

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Harry Keller. Met o.a. Tom Tryon, Robert Middleton, Norma Moore, Harry Carey jr en Edward Platt.

Tryon speelde de titelrol in de Disney tv-serie THE TALES OF TEXAS JOHN SLAUGHTER. De eerste drie afleveringen werden tot deze film gemonteerd voor Europese bioscoopvertoning. Het zijn de gelijknamige pilotfilm van 31.10.'58, AMBUSH AT LAREDO van 14.11.'58 en KILLERS FROM KANSAS van 9.1.'59. Ook de latere afleveringen werden op deze wijze bij ons uitgebracht. De serie was zeer populair maar iedere aflevering had zijn eigen verhaal, in filmvorm is er dus geen onderlinge samenhang behalve de hoofdrolspeler die het recht te hulp komt tegen het gespuis. Walter Castle was de cameraman voor producent James Pratt. Albert Lewin, Burt Styler en Frank Gillroy schreven ieder een aflevering.

Ride a Crooked Trail

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Jesse Hibbs. Met o.a. Audie Murphy, Gia Scala, Walter Matthau, Henry Silva en Joanna Moore.

Een bandiet wordt voor marshal aangezien. Hij schikt zich in die rol en zuivert zijn naam door de bende van Silva uit te schakelen. Scala blijkt de vrouw van zijn leven te zijn en de weesjongen Little completeert hun gezin. Matthau is de rechter. Een perfecte Murphy-western. Borden Chase bewerkte een verhaal van George Bruce tot scenario. Harold Lipstein verrichtte het camerawerk. Gefilmd in CinemaScope.

Quantrill's Raiders

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Edward Bernds. Met o.a. Steve Cochran, Diane Brewster, Gale Robbins, Will Wright en Kim Charney.

Gordon is Quantrill, de guerrillaleider die gedurende de Burgeroorlog in het gebied van de Zuidelijken zijn overvallen pleegde. Cochran is officier van de Noordelijken. Hij zet Quantrill ertoe aan om Lawrence in Kansas aan te vallen, omdat daar een depot van de tegenpartij is. Ook als dat verplaatst wordt wil Quantrill aanvallen. Het scenario van Polly James gaat tot dan toe goed: in het laatste deel wordt er met de historie een spelletje gespeeld. Quantrill zou bij de aanval omgekomen zijn. Niets was minder waar: 400 burgers werden door Quantrill en de zijnen gedood - maar daar is hier weinig van te zien. Afgezien daarvan is dit een onderhoudende western.

Apache Territory

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Ray Nazarro. Met o.a. Rory Calhoun, Barbara Bates, John Dehner, Carolyn Craig en Thomas Pittman.

Wanneer Logan Cates door het gebied van de Apachen trekt, ontmoet hij een aantal burgers en een klein regiment soldaten bij een waterbron. Hier wordt de groep omsingeld door indianen en al snel sterven de eerste mensen door voedselgebrek en uitdroging. Een zandstorm brengt Logan op een idee.

The Tall Stranger

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Thomas Carr. Met o.a. Joel McCrea, Virginia Mayo, Barry Kelley, Michael Ansara en Whit Bissell.

McCrea, een officier van de Noordelijken, sluit zich aan, na neergeschoten te zijn, bij een karavaan pioniers uit het Zuiden die zich in het Westen willen vestigen. Uitgerekend op het land van zijn halfbroer, Kelley, wordt de karavaan door scout Neise geleid. Die behoort tot de bende van Ansara die er profijt van wil trekken als de rancher en de pioniers elkaar in de haren vliegen. Dat is de plot van Christopher Knopfs bewerking van de roman van Louis l'Amour. Door McCrea zit de film iets boven het gemiddelde, maar het camerawerk van Wilfred Cline is matig.

The Restless Breed

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Allan Dwan en Allen Dwan. Met o.a. Scott Brady, Anne Bancroft, Jay C. Flippen, Rhys Williams en Jim Davis.

Brady wil de moord op zijn vader wreken. Wapensmokkelaars, onder leiding van Davis en opererend vanaf Mexicaans grondgebied, zijn de schuldigen. Davis stelt vast dat iedere poging Brady te elimineren mislukt. Uiteindelijk is hij bereid tot een man-tot- man-duel. Een goede productie van Edward L. Alperson, wiens zoon voor de muziek zorgde. Steve Fisher schreef het script en John W. Boyle deed het camerawerk.

Man in The Shadow

1957 | Western, Thriller

Verenigde Staten 1957. Western van Jack Arnold. Met o.a. Jeff Chandler, Orson Welles, Collean Miller, Ben Alexander en John Larch.

De enige western van Welles. Hij speelt een machtige veeboer op wiens ranch een Mexicaanse arbeider omkomt. Chandler is de kersverse sheriff, die de dood van deze arbeider onderzoekt. De inwoners van het stadje raden de eerlijke sheriff aan de zaak te seponeren, en als twee cowboys van Welles hem vastbinden aan een wagen en hem in vliegende galop door de stad slepen, weigert hij nog steeds om op te geven. Tenslotte toont hij aan dat de onbetrouwbare voorman Larch van Welles de schuldige is. De achterliggende gedachte van deze film was dat het een allegorie had moeten worden over fascisme en corruptie, maar dat is overschaduwd door Welles' overheersende, theatrale acteerstijl. Voor western-liefhebbers en Arnold-geïnteresseerden een belangwekkende film. Scenario van Gene L. Coon. Camerawerk van Arthur E. Arling.

Black Patch

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Allen H. Miner en Allen Miner. Met o.a. George Montgomery, Diane Brewster, Tom Pittman, House Peter Jr. en Lynn Cartwright.

Na de Burgeroorlog keert Montgomery terug uit gevangenkamp Andersonville en wordt sheriff. Hij wordt ten onrechte beschuldigd van een bankoverval. Een redelijke western, gemaakt door Montgomery's eigen produktiemaatschappij, naar een scenario van acteur Gordon die ook het verhaal schreef voor DECISION AT SUNDOWN.

Baby Face Nelson

1957 | Misdaad

Verenigde Staten 1957. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Mickey Rooney, Carolyn Jones, Jack Elam, Ted de Corsia en Leo Gordon.

Rooney geeft een smaakvolle vertolking in titelrol als de schietgrage gangster in de crisisjaren ten tijde van de drooglegging; film met klein budget maar vol actie.

The Outlander

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Richard L. Bare. Met o.a. Clint Walker, Onslow Stevens, Doris Dowling, Leo Gordon en Jak Pepper.

Samengesneden uit twee afleveringen van de TV-serie CHEYENNE. Hij werd als bioscoopfilm in Europa uitgebracht. R. Wright Campbell schreef het verhaal naar een gegeven van Douglas Heyes. Carl Guthrie was de vaste cameraman voor producent Roy Huggins.

The Conqueror

1956 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1956. Avonturenfilm van Dick Powell. Met o.a. John Wayne, Susan Hayward, Pedro Armendáriz, Agnes Moorehead en Thomas Gomez.

De Mongolen tegen de Tartaren. John Wayne in de belachelijkste rol van zijn carrière, als Dzjenghis Khan. Dure film waarbij Powell als regisseur debuteerde, maar noch hij, noch de eerlijke Wayne konden de absolute idioterie van het hele idee goed maken. Scenario van Oscar Millard. Camerawerk van Joseph LaShelle, Leo Tover, Harry J. Wild en William Snyder.

Seventh Cavalry

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Joseph H. Lewis. Met o.a. Randolph Scott, Barbara Hale, Jay C. Flippen, Jeanette Nolan en Frank Faylen.

In deze middelmatige western wordt Scott van lafheid beschuldigd omdat hij vakantie had genomen tijdens de slag bij Little Big Horn. Hij neemt het commando op zich van de eenheid die de lijken gaat ophalen om die te begraven. Zijn sergeant komt op het idee om het zusterpaard van dat waarop generaal Custer reed van stal te halen en daar Scott op te laten rijden. De Indianen raken in paniek: volgens hen zijn Custer en zijn paard dood. Peter Packer bewerkte het verzinsel van Glendon Swarthout, Ray Rennahan was een goede cameraman en Scott produceerde samen met Harry Joe Brown.

Red Sundown

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Jack Arnold. Met o.a. Rory Calhoun, Martha Hyer, Dean Jagger, Robert Middleton en James Millican.

De sterke rolbezetting kruidt dit standaardverhaal over een bekeerde boef (Calhoun) die een stadje bevrijdt van misdadige elementen. Scenario van Martin Berkeley. Camerawerk van William Snyder.

Ten Wanted Men

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Bruce Humberstone. Met o.a. Randolph Scott, Jocelyn Brando, Richard Boone, Alfonso Bedoya en Donna Martell.

Dit is een teleurstellende western. Het matige scenario van Kenneth Gamet, naar een verhaal van Irving Ravetch en Harriet Frank Jr., gaat over de schurk Boone die de dood van Scotts broer op zijn geweten heeft. Voordat Scott aan Boone kan komen moet hij met tien revolverhelden afrekenen. Scott vindt zijn draai niet; Boone heeft de beste rol. Scott produceerde de film samen met Harry Joe Brown. Wilfrid Cline deed het, soms slordige, camerawerk en de technische afwerking was ook middelmatig. In kleine rollen zien we ex-westernhelden Jack Perrin en Franklyn Farnum.

Seven Angry Men

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Charles Marquis Warren. Met o.a. Raymond Massey, Debra Paget, Jeffrey Hunter, Larry Pennell en Leo Gordon.

Amerika vlak voor de Burgeroorlog, in 1859. Massey, als John Brown, verzet zich tegen de slavenhandel en gebruikt daarvoor geweld. Eén zoon sneuvelt, vier laten hem in de steek. Hunter en Smith blijven hem trouw. Zijn aanhang wordt steeds groter, tot de fameuze aanval op Harpers Ferry. Washington stuurt militairen: ze verslaan Brown waarbij Smith sterft. Brown wordt gevangengenomen; hij weigert door Hunter bevrijd te worden en laat zich voor de zaak ophangen. Twee jaar later marcheren diezelfde militairen naar het Zuiden om voor hetzelfde doel te vechten als John Brown. Massey speelde de rol van Brown ook al in SANTA FE TRAIL. Daniel Ullman schreef deze goede western die door Ellsworth Fredericks in beeld werd gebracht voor producent Vincent Fennelly.

Santa Fe Passage

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van William Witney. Met o.a. John Payne, Faith Domergue, Rod Cameron, Slim Pickens en Irene Tedrow.

Spannende, actievolle western waarin Payne wordt beschuldigd een wapenkaravaan aan de Apachen uitgeleverd te hebben. Hij is uiteraard onschuldig, maar voordat duidelijk wordt dat Cameron erachter zit, gaat Payne - in opdracht van dezelfde Cameron -met een nieuwe lading wapens door Indianengebied. Domergue staat tussen de beide mannen in, maar Payne krijgt haar nadat Cameron ontmaskerd is. Scenario van Lillie Hayward. Camerawerk van Bud Thackery.

Robber's Roost

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Sidney Salkow. Met o.a. George Montgomery, Richard Boone, Sylvia Findley, Bruce Bennett en Peter Graves.

Matige herverfilming (de eerste film is uit 1933) van het boek van Zane Grey, door Salkow, John O'Dea en Maurice Geraghty bewerkt. Bennett is een kreupele rancher die slim denkt te zijn door twee veedievenbendes, die elkaar beconcurreren, in dienst te nemen om zijn kudde te bewaken. Beide passen dan wel op elkaar en zijn vee blijft gespaard. Boone en Graves zijn de rivalen. Montgomery wordt gezocht voor een moord die Boone gepleegd heeft, en daarom is hij bij de bende gegaan. Hij moet Findley, de dochter van Bennett, beschermen, en hij wordt verliefd op haar. De beide bendes komen met elkaar in conflict en de climax wordt bereikt. Cameraman Jack Draper deed zijn werk nog het best.

Rin Tin Tin - Hero of the West

1955 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1955. Familiefilm van Robert G. Walter, Ronald McDougall en Douglas Heyes. Met o.a. James Brown, Lee Aaker, Joe Sawyer, Rand Brooks en Pierre Watkin.

Twee heldendaden van de vermaarde herdershond uit de titel. Eerst redt hij een prachtig wild paard dat bekneld is geraakt en later de zoon van het opperhoofd der Apachen uit een vossenklem. Hierdoor werken de soldaten samen met de Indianen tegen misdadige buffeljagers. De tranen springen je in de ogen. Hermontage van drie afleveringen van de tv-serie, geschreven door John O'Dea en in beeld gebracht door Ira Morgan.

Man With the Gun

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Richard Wilson. Met o.a. Robert Mitchum, Jan Sterling, Karen Sharpe, Henry Hull en Emile Meyer.

Met deze goede western maakte Wilson zijn regiedebuut, en maakte Samuel Goldwyn jr zijn debuut als producent. Wilson en N.B. Stone jr schreven het verhaal over de revolverheld Clint Tollinger (Mitchum) die zijn vrouw Nelly Bain (Sterling) terug wil winnen. Hij laat zich door een nietsnut van een sheriff, Marshal Sims (Hull), tot hulpsheriff maken en zuivert de stad van het gespuis, maar zo hardhandig dat ook de burgerbevolking het niet kan waarderen. Hij komt tot inkeer, verzoent zich met zijn vrouw, schakelt hoofdschurk Barry uit en wordt sheriff. Lee Garmes, de cameraman, en Emil Newman, de componist, rondden de western perfect af.

The Yellow Mountain

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Jesse Hibbs. Met o.a. Lex Barker, Mala Powers, Howard Duff, William Demarest en John McIntire.

Dit is een actieloze western. Hibbs wist niet wat te beginnen met het matte scenario. Barker en Duff zijn vrienden, samen exploiteren ze een mijn en samen knokken ze om de hand van Powers. Samen maken ze een vuist tegen de goudlust van McIntire, de schurk van deze western. Barker is goed in vorm, cameraman George Robinson deed zijn werk, maar het bleef een tamme boel. Scenario van Georg Zuckerman en Russell Hughes.

Riot in Cell Block 11

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Don Siegel. Met o.a. Neville Brand, Emile Meyer, Frank Faylen, Leo Gordon en Robert Osterloh.

Onder leiding van de intelligente gedetineerde Dunn (Brand) en brute kracht Carnie (Gordon) breekt een opstand uit in cellenblok elf, waar gevangenen in eenzame opsluiting zitten. Zij eisen geen vrijlating, maar betere levensomstandigheden en minder sadistische cipiers. De directeur (Meyer) probeert het geheel zonder bloedvergieten op te lossen, zeker nu de pers door toedoen van de gevangenen de hele zaak op de voet volgt. Meesterlijke gevangenisfilm waarin Siegel zich van zijn beste kant toont: koel observerend zonder dat de camera in de actie betrokken wordt waardoor zijn film het beoogde realisme krijgt. De acteurs leveren schitterend werk. Sterk en goed opgebouwd scenario van Richard Collins. Het camerawerk is van Russell Harlan, die met de nuances van zwart-wit speelt alsof het kleuren zijn. De film werd in Finland na het uitkomen in 1955 verboden. Mono.

Hondo

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van John Farrow. Met o.a. John Wayne, Geraldine Page, Ward Bond, Michael Pate en James Arness.

Deze western werd door James Edward Grant geschreven naar het boek 'The Gift Of Cochise' van Louis L'Amour. Wayne is indrukwekkend als de stoere scout die het leger door Indianengebied brengt, waar Vittorio (Pate) en zijn Apachen op oorlogspad zijn. Page en haar zoontje Aaker wonen in dat gebied op een ranch en weigeren hun bezit te verlaten. De Indianen vallen aan maar Aaker dwingt respect af en men laat hen ongemoeid. Door Vittorio's opvolger, Acosta, wordt iedereen toch in de Indianenoorlog betrokken. De goede actiescènes werden door Cliff Lyons geregisseerd. Prachtig camerawerk van Robert Burks en Archie Stout. Page kreeg voor haar rol een Oscar-nominatie. Opgenomen in 3D.

Gun Fury

1953 | Misdaad, Western

Verenigde Staten 1953. Misdaad van Raoul Walsh. Met o.a. Rock Hudson, Donna Reed, Phil Carey, Lee Marvin en Neville Brand.

Hudson gaat achter de mannen aan die zijn verloofde (Reed) hebben ontvoerd. Formidabele schurkenstreken; prachtige locatieopnamen in Arizona. Scenario van Irving Wallace en Roy Huggins naar de roman van Kathleen B. George en Robert A. Granger. Oorspronkelijk vertoond in 3D.

All the Brothers Were Valiant

1953 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Taylor, Stewart Granger, Ann Blyth, Keenan Wynn en James Whitmore.

Samen met zijn jonge vrouw Blyth gaat Taylor op walvisvangst in de buurt van de Gilbert Eilanden, waar zijn broer (Stewart) onlangs is verdwenen. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om hem op te sporen, maar als ze elkaar vinden laait de vroegere rivaliteit tussen beiden weer op. Sterk verouderd en niet erg overtuigend melodrama, dat echter wordt gered door de uitstekende vertolking van de hoofdrolspelers. De jacht op de walvis is het hoogtepunt van de film. Harry Brown baseerde zijn scenario op een roman van Ben Ames Williams, waarvan eerder al een zwijgende film werd gemaakt. Prachtige fotografie van George Folsey, genomineerd voor een Oscar. Miklós Rózsa schreef een grootse score.

The Hour of 13

1952 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1952. Drama van Harold French. Met o.a. Peter Lawford, Dawn Addams, Roland Culver en Colin Gordon.

Een mysterie dat speelt in het Londen van omstreeks 1890. Lawford is een gentleman-dief die een hart van goud blijkt te hebben en een goede daad wil verrichten voor de samenleving. Eerdere versie uit 1934: THE MYSTERY OF MR. X.

Kim

1950 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Victor Saville. Met o.a. Errol Flynn, Dean Stockwell, Paul Lukas en Robert Douglas.

Een jonge wees raakt in India bevriend met een Afghaanse paardenhandelaar, die werkt voor de Engelse geheime dienst.

Mrs. Parkington

1944 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1944. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Edward Arnold, Gladys Cooper en Agnes Moorehead.

De kordate Garson heeft vergaande ambities, huwt de gefortuneerde maar huiselijk aangelegde Pidgeon en beklimt de sociale ladder. Een lange maar verzorgde smartlap. Robert Thoeren en Polly James bewerkten een roman van Louis Bromfield tot scenario. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.

Broadway Melody of 1940

1940 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1940. Musical van Norman Taurog. Met o.a. Fred Astaire, George Murphy, Eleanor Powell, Frank Morgan en Ian Hunter.

Vriendschap en rivaliteit tussen danspartners Astaire en Murphy doen deze heerlijke, onderschatte MGM-musical sprankelen. Met kostelijke tafereeltjes, een mooie rol van Astaire, opvallende Cole Porterliedjes en niet te evenaren Astaire- Powellnummers als 'Begin The Beguine'. Hadden ze het gegeven van begin af aan maar iets meer onder controle gehouden... Scenario van Leon Gordon en George Oppenheimer. Camerawerk van Oliver T. Marsh en Joseph Ruttenberg.

A Yank at Oxford

1938 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1938. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Robert Taylor, Lionel Barrymore, Maureen O'Sullivan, Vivien Leigh en Edmund Gwenn.

Een aantrekkelijke rolverdeling, waaronder de jeugdige Leigh, in een clichéverhaal over een eigenwijze Amerikaan die zich probeert aan te passen aan Oxford, en omgekeerd. Scenario van Malcolm Stuart Boylan, Walter Ferris, George Oppenheimer en Leon Gordon.

Freaks

1932 | Horror, Drama

Verenigde Staten 1932. Horror van Tod Browning. Met o.a. Wallace Ford, Olga Baclanova, Leila Hyams, Rosco Ates en Harry Earles.

Zwart-wit klassieker over een circus waarin veel artiesten 'freaks' zijn, misvormde mensen, onder wie een dame met een baard en een man zonder armen of benen. Fatale vrouw Cleopatra verleidt een van hen, de rijke dwerg Hans, maar als de anderen ontdekken dat het haar alleen om het geld te doen is worden ze bloedlink. De echte handicaps van de acteurs worden zonder enige terughoudendheid geëxploiteerd. Dat het geschokte publiek de film destijds links liet liggen is begrijpelijk: Freaks is een zeer ongemakkelijke, maar ook fascinerende horrorfilm, die nog lang blijft naspoken.